Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: obraz zacina na ekranie oddziału  (Przeczytany 1342 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline misieq

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    obraz zacina na ekranie oddziału
    « dnia: Kwietnia 16, 2009, 11:08:04 »
    witam!
    mam b. nietypowy problem graficzny. dzieje się tak tylko na jednym ekranie, konkretnie na ekranie oddziału. kiedy chcę awansować alob poprzesuwać jednostki z miejsca, to ilość klatek sapada nawet do 1,5 FPS. cała gra chodzi dobrze, sprawdzałem na DX7 i DX9 i to samo. resolution 1280X1024, teksturki na 100, reszta tak na 20, muzyka itp włączona.
    konfig kompa:
    Athlon 1600+
    Radeon 9600 128MB sterowniki najnowsze
    RAM 1280
    DX9.c bodajże z marca
    no i wersja M&B 1.011
    pozdrawiam!

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    Odp: obraz zacina na ekranie oddziału
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 16, 2009, 11:21:31 »
    Jeśli gra przycina Ci jedynie w oknie oddziału i awansów, to powinieneś czuć się jak szczęśliwy człowiek. Dopiero gdyby Ci przycinała w czasie walki byłby problem.

Offline misieq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 16, 2009, 11:34:27 »
    hehe, jestem szczęśliwy :)
    ale po paru dniach grania, gdzie armia jest już dosyć duża, robi się to kłopotliwe. przy ok 15 osobach w oddziale to w sumie żadne problem, ot parę sekund dłużej. ale przy armii 120 ludzi, a po jednej bitwie miałem ok 50 awansów, to trochę to dłużej trwało (ogólna zacinka)
    aha, no nie całkiem się przycina tylko w oknie awansu ;) czasami też w czasie bitew gra ma czkawkę, ale to akurat dzieje się "raz do roku"
    no i dzieje się tak i na Native, i na różnych modach. czasami ekran chodzi normalnie, ale to tez rzadko się zdarza
    pozdrawiam
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2009, 11:37:43 wysłana przez misieq »

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 16, 2009, 11:39:30 »
    Spróbuj najprostszego rozwiązania - zdefragmentuj HDD na którym masz grę.
    Jak nie pomoże, zdefragmentuj również HDD na którym masz plik wymiany, oraz zwiększ plik wymiany (czyli pamięć wirtualną).

Offline misieq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 16, 2009, 12:00:11 »
    no właśnie od najprostszych rozwiązań zaczynałem. robiłem defragmentację i dysku, na którym mam grę i na tym z Windowsem (jak to ma znaczenie to mam XP). pamięci wirtualnej chyba mam już nadto (2x mój ram, czyli 2560MB), jak co to podniosę 3x, może rzeczywiście coś da

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 16, 2009, 12:11:39 »
    Standardowo ustawia się 2x RAM, ale popróbować ze zwiększeniem nie zawadzi.
    Acha, zapomniałem zapytać. A czy coś takiego ujawnia Ci się od początku gry, czy dopiero z czasem?
    Bo u mnie dopiero po kilku godzinach grania gra zaczyna nieco przycinać. Co wskazywało by na brak miejsca na dysku, gdzie znajduje się folder TEMP. No i że kod gry nie za bardzo radzi sobie z oczyszczaniem tego TEMP'a.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2009, 12:16:05 wysłana przez pc_maniac »

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 16, 2009, 12:23:40 »
    misieq poprobuj ze zmianą rozdzielczosci na 800x600..w zasadzie nie ma żadnej róznicy. Kolega tak gra na słabym sprzęcie i wogóle mu nie tnie gra. Co do czyszczenia folderu temp to polecam ccleaner ..całkowicie bezpieczny i darmowy program. Tak na marginesie ja gram na linuksie w M&B i gierka hula az miło.
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline misieq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 16, 2009, 12:32:43 »
    a nie nie, z rozdzielczością to wogóle nic nie robie, bo wtedy bitwy się tną (serio, na 1024X768 to jeszcze). ccleanera tez używam, tak średnio co 5-6 dni. wirusów tez nie mam, wczoraj robiłem skana (mam Avirę)
    w sumie to zarządzanie drużyną lwiej części gry nie zajmuje, ale jak mam wiadomość "XXX twoich jendostek jest gotowych do awansu", to sobie mówię, że trace 10 min na upgrade jednostkek :)
    pozdrawiam!