Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Czy M&B można w pełni przenieść do wersji Multi? Można :D  (Przeczytany 3898 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MaTiiii

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Czy M&B można w pełni przenieść do wersji Multi? Można :D
    « Odpowiedź #15 dnia: Marca 23, 2009, 19:55:59 »
    Ehh po co sieć servów skoro i tak każdy komp w sieci jest serwerem ;/ Każdy przechowuje jakieś dane, które udostępnia innym użytkownikom. A sieć serwerów, w której 1 serwer=1 gracz jest tak nieopłacalna, że po tygodniu twórcy gry wejdą na krzeslo na szyi zawiążą sobie sznur i go przywiążą do haka, a następnie kopną to krzesło ^^
    Twórcy gry na pewno nie, bo oni już zgarnęli za nią kasę. Ale twórcy takiego zestawu serwerów na 100% tak :D(szczególnie jak im przyjdzie rachunek za łącza i energię).
    O to mi chodziło ;p

Oj przesadzacie, dedykowany serwer zachowuje się nieco inaczej, nie korzysta on w ogóle z wyświetlanej grafiki, tylko skupia się na tekstowych Log-ach, które spisują ruchy i poczynania każdego gracza na serwerze.
    np.
    Krzysio tworzył sobie konto -> w katalogu m&bmulti\serwer\logs\players tworzy się plik Krzysio.txt
    Krzysio zalogował się na serwer -> w piku Krzysio.txt następuje wpis (07:11PM)player login=Krzysio, password=srelemorele, logindate=23.03.2009, logintime=07:11PM, IPlogin=192.168.0.92 itp...
    Krzysio wysłał wiadomość do gracza NIFN -> (07:14PM)message_to_NIFN="cześć"
    Krzysio otrzymał wiadomość od gracza NIFN -> (07:15PM)message_from_NIFN="wypier****j skur*****u pierdo***y!!11" <- ^^
    Krzysia zaatakowali bandyci -> (07:30PM)battle: player=Krzyio;enemy=looter(ID 32323552[7]);position=32.18
    Krzysio otrzymał 24dmg od Looters-a -> (07:32PM)player=Krzysio,getdamage=27,from=looter(ID 32323552[3])
    i tak dalej i tak dalej...
    Dzięki log-om możemy określi, co kto, kiedy i gdzie robił. Tak więc czy byłoby to obciążające?
    Pozdr.
    Logi są tylko dla dedykującego żeby mógł naprawiać bugi ... Tak naprawde server musi zapisywać i wysyłać każdy ruch gracza innym graczą (+npce) ;p (nawet przypadkowe ruszenie myszką o 1stopień)

Edit:
    Na takich logach serwer mogłby działać ale grzacze teleportowywali się z miejsca na miejsce ;P (wtedy jak np. dostaną kijem po łbie ;D)
    « Ostatnia zmiana: Marca 23, 2009, 19:59:08 wysłana przez MaTiiii »
    Piszę poprawnie po polsku.

Offline Radh

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #16 dnia: Marca 25, 2009, 19:32:07 »
    Ciekawa sprawa z tym auto hostem,ale moze jednak poki co poczekac na wydanie tego multi.Przyjzenie sie temu czemus od srodka,moze wtedy da sie samemu co nie co dolozyc?? Skoro kolego PC Maniac znasz sie na rzeczy to przy jakiejs pomocy napewno da sie cos zrobic.Tym bardziej ze jak pisales masz doswiadczenie w tej kwesti.
    Osobiscie mi na poczatek wystarcza turnieje polaczone z jakims rankingem,zdobyczami i oczywiscie stanem konta.Do tego szybkie bitwy aby sprawdzic tez kto lepiej daje rade jako dowodzacy.Jakos nie widze M&B jako RPG czy MMO a jesli udalo by sie zrealizowac plan PC Maniac'a,to wiele juz by nie brakowalo.
    Z grami jest jak z sexem,single player sie nie liczy.
    R.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #17 dnia: Marca 26, 2009, 08:46:43 »
    Tja, a jak okaże się kichą, to będzie już po zawodach.
    Ale co mnie to obchodzi i tak nie jestem w stanie przetłumaczyć tego pomysłu na angielski by wyłuszczyć sprawę na forum oficjalnym.

Radh - tak się składa, że już w newsach oficjalnych wiadomo, że multi ma polegać na zabawie w jedną w kółko bitwę i nie ma co oczekiwać na cokolwiek innego.

Skoro kolego PC Maniac znasz sie na rzeczy to przy jakiejs pomocy napewno da sie cos zrobic.
    Nie wszystko da się zrobić, ponieważ uwarunkowaniem tego co zrobić może osoba z zewnątrz jest engine gry.
    O ile twórcy zrobią narzędzie do przeniesienia w wersję multi także mapy(a piszą, że nie zrobią) to wtedy dało by się zastosować samemu taki mechanizm.
    Ale z tego co podaje producent - zmiane engine ma polegać na dodaniu multi wyłącznie do bitwy, nie zaś do mapy, a grzebanie w skryptach hardcoded, czli skryptach skompilowanych w język wyższego rzędu, bez kodu źródłowego nie sposób przeprogramować engine gry.

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Life goes on, come of age...
    « Odpowiedź #18 dnia: Marca 26, 2009, 09:09:11 »
    A ja myśle że najlepiej by było tak: było by pare(naście?) serwerów , należących do klanu (coś takiego jak SA-MP), i ten klanowicz , który by w danej chwili był , był by hosterem (wtedy by były np.tylko bitwy) ,a jeśli by pojawili się inni członkowie klanu , mogli by oni hostować inne rzeczy, np. 1 Hoster - tylko bitwy 2 Hosterzy - Pare bitew w jednym czasie 3 Hosterów- Pare bitew i mapa 4Hosterów -pare bitew mapa i część miast itd. co o tym sądzicie?
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Marca 26, 2009, 09:38:56 »
    W ogóle nie rozumiem tego co napisałeś.
    To co lub kto może być hosterem zależne jest od engine gry. Jeśli twórcy wypuszczą wersję gdzie będzie tylko jeden serwer to wybacz, ale klan będzie grał na jednym serwerze i Twoje rozpiski nic nie pomogą.

Ja rozumiem, że Ty grasz jedynie w bitwy i kampanie Cię nie bawią, ale ja obawiam się, że takich, którzy nie bawią się w kampanie jest znakomita mniejszość. Zaś mój tekst (chyba) był skierowany do większości, która zapewne bardzo rozczaruje się trybem multiplayer jak w obecnych założeniach proponują producenci.

Offline Pawello

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Marca 26, 2009, 09:48:16 »
    Mi chodzi o to, że każdy klan miałby swój serwer, którym by się zajmowali jego członkowie , i to oni by byli hosterami... Oczywiście takie rozwiązanie było by możliwe dopiero po tym jak producent pozwoliłby sobie na więcej serwerów nie tylko 1. Kaput?
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Marca 26, 2009, 10:26:35 »
    Czy Ty w ogóle wiesz co oznacza słowo "serwer", "hoster"?
    Hoster to osoba, która zarządza komputerem serwerem, opiekuje się nim i najczęściej płaci rachunki za jego pracę (prąd/łącze).
    Serwer zaś to komputer najczęściej przeznaczony i skonfigurowany wyłącznie po to  by obsłużyć daną grę. Często serwery posiadają duże moce obliczeniowe i szybkie łącza, zaś posiadają najprymitywniejszą z możliwych kartę graficzną, gdyż nie jest ona do niczego potrzebna, jak tylko do kontroli  stanu jego działania (nie zaś do grania na nim).

To chyba zrozumiałe, że jak klan postawi sobie  moduł sieciowy, to musi mieć serwer, na którym by ten moduł sieciowy te 24h/dobę pracował, czy się to hosterowi będzie podobało czy nie.

Tylko jakoś nie widzę w Twojej wypowiedzi najmniejszego związku z tym wątkiem, gdyż nie poruszasz w swoich postach meritum tego wątku - czyli jaką  rozgrywkę sieciową ma nam zaoferować producent gry i czy przypadkiem zdobywanie w kółko tego samego zamku po kilkunastu razach nie spowoduje u nas odruchu wymiotnego?

A co najważniejsze, wątek ten mówi o tym by zaproponować producentom, by jednak przenieśli do wersji multiplayer pełną wersję, łącznie z mapą po której poruszają się nasze jednostki po świecie gry. Ale o tym Twój post nawet nie wspomniał, czyli jakby nie patrzeć był o czymś innym n iż ten wątek.

Offline Pawello

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Marca 26, 2009, 10:29:57 »
    serwer nie musi być 24/7... a mój post mówi o tym, jak przenieść pełną wersję do multi... więc jest na temat.. aha i wiem co znaczną terminy serwer i hoster...

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Marca 26, 2009, 10:53:54 »
    Porządny serwer musi być 24h/dobę. Tylko serwerki koleżeńskie, gdy kilku kumpli się skrzykuje, że ma ochotę pograć w danej chwili, mogą być uruchamiane z doskoku.
    Weź mi podaj nazwę/adres porządnego serwera, który nie działał by 24h/dobę?!

A niby co Twój post mówi o przeniesieniu pełnej wersji na multi, jeśli na dzień obecny producenci tworzą wyłącznie wersję multi do walk?
    Czyżbyś robił im konkurencję i tworzył wersję M&B v2?

Offline Miziol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Maja 01, 2009, 14:45:37 »
    pc_maniac -dalej chcesz przetłumaczyć 1-szego posta?

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Maja 01, 2009, 17:49:00 »
    Szczerze mówiąc nie wiem czy chcę.
    Po prostu nie wypada mi zawracać głowę moim kolegom z PBC by na bieżąco tłumaczyli mi różne posty na anglojęzyczne forum (gdyż oni zajmują się całkowicie inną grą, a M&B nie jest w kręgu ich zainteresowań). A niestety społeczność M&B prawdę powiedziawszy nie jest w ogóle zainteresowana jakimiś wspólnymi przedsięwzięciami.
    Osoby, które robią mody to indywidualiści, którym zależy na zrobieniu czegoś własnego, i chwała im za to, że im się chce. Jednak nie zmienia to faktu, że ich również nie interesują jakieś wspólne przedsięwzięcia. Reszta zaś to społeczność graczy, która poza "ochami", "achami" i krytyką, w ogóle nie zamierza brać udziału w budowaniu Polskiej Sceny M&B.

Parę lat temu wiele osób twierdziło, że inicjatywa stworzenia forum zrzeszającego konkurujące ze sobą serwery nie ma szans, bo ich zadaniem będzie jedynie szpiegowanie konkurencji i szkodzenie jej. A jednak PBC pokazało, że można inaczej i teraz nie ma w Polsce serwera NWN, który by nie był zrzeszony w PBC. To po prostu kopalnia informacji, poradników, a co najważniejsze koleżeńskiej pomocy w rozwiązywaniu problemów, jakie się napotyka przy tworzeniu i rozbudowywaniu serwerów.

Jednak obawiam się, że serwery M&B, w kształcie jaki oferują twórcy gry będą wielkim rozczarowaniem i dla tego chciałem im podsunąć pomysł jak można by przenieść M&B w całości na serwer, nie zaś jedynie bitwy.
    Może musicie po prostu sami przekonać się, że dostaniecie wielkie byle co, żeby stwierdzić "mądry Polak po szkodzie i można było zrobić coś   z tym fantem wcześniej, lecz nam się nie chciało".

Czas pokaże kto miał rację Wy czy ja. Oby to było, że Wy.
    « Ostatnia zmiana: Maja 01, 2009, 18:09:05 wysłana przez pc_maniac »