Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rozkazy na polu bitwy  (Przeczytany 11491 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Moltar_Porywczy

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Rozkazy na polu bitwy
    « dnia: Stycznia 05, 2007, 15:06:47 »
    Witam was!!
    Chciałbym zacząć dyskusje na tema wydawania poleceń podczas konfrontacji z przeciwnikiem na ubitej ziemi.
    Moge tylko wydawac z siebie okrzyki typu stań tutaj, idz za mna, atakuj.
    Walka z uczestnicwem okutych we wspaniałe zbroje, szlachetnych rycerzy wygląda wtedy jak spotkanie rywalizujących ze soba klubów sportowych po meczu, a nie o to chyba chodzi. Fajnie by było dodać jakieś bardziej skomplikowane rozkazy, gra nabrała by kolorytu. Temat ten kieruje głównie do twórców mod'ów, bo spotkałem sie juz z nowym rozkazem w modzie gladiator.

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Rozkazy na polu bitwy
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 05, 2007, 16:11:55 »
    ja przewaznie mam cos takiego - wojska kazdego po trochu (przewaga mocnych strzelcow)

najpierw rozkaz "stac" (wszyscy) i czekamy
    kiedy wrog podejdzie na odpowiednia odleglosc (kiedy strzelcy zaczynaja strzelac) przelaczyc sie na jazde (F4) i wydac rozkaz szarzy.
    po padnieciu 2-4 jezdzcow przywolujemy ich (F1), kiedy wroca znowu kazac szarzowac itp dopoki wrog nie podejdzie do walki wrecz.
    wtedy przewaznie staje w pierwszej linni piechoty i po krotkim obrzuceniu sie wszystkim co mamy pod reka zaczyna sie starcie (szarza - czyli wszyscy na wszystkich) i w sumie tak wygrywam wiekszosc bitew... nie wiem czy to sie w podstawce sprawdzi bo tam raczej strzelcy maja kiepska skutecznosc... w naszym modzie kazdy celny strzal ze strzelby=trup przynajmniej na razie i mam nadzieje ze tak zostanie, bo gra jest ciekawa i wielkie starcia nabieraja sensu.

Offline Kowal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 07, 2007, 12:41:43 »
    No cóż, w native najlepej sprawdza się zestaw samych rycerzy i po prostu walna szarża na wszystko co się rusza.
    Choć trzeba przyznać, że kilku s-sharpshooters potrafi ładnie wykosić przed walką wręcz.
    Podstawa to wydać rozkaz "hold position" i czekać. Strzelcy ostrzelają, jazda sama zaszarżuje ( z bliska ), a my robimy swoje.
    Ot, to tyle.
    Pozdro!

Offline Moltar_Porywczy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 10, 2007, 14:58:06 »
    Dzięki! Napewno wykorzystam to podczas potyczek, ale nie o to dokładnie mi chodziło w tym temacie. Mam na myśli wprowadzenie innych rozkazów, chociażby, takich które pozwalałyby na ustawienie jednostek w szeregu, lub dokładniejsze kontrolowanie strzelców itp. Może ktoś wie gdzie można jakieś mody ściągnąć, które pozwalałyby na jeszcze większą zabawę? I czy takie mody w ogóle istnieją?
    Pozdro!!

Offline walek3d

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 14, 2007, 02:55:33 »
    Ja nigdy nie biore do swojej drużyny jednostek strzelających zamiast stanąć i walić do wroga to oni kręącą się jak jacyś idioci nie moge poprostu patrzeć jak z całej grupy strzelców wystrzeli tylko jeden (jednostki strzelające uważam za największą niedoróbke w mount and blade).Ale koniec tego offtopa w swojej drużynie (native) mam samych konnych gdy rozpoczyna się bitwa naciskam tylko f2 (follow me) a gdy jesteśmy blisko wroga (charge) i tak wyglądają moje bitwy gorzej jest w lost days gdy mam tylko 21 dobrych kawalerzystów a do usieczenia pod koniec grry mam ponda 700 wrogów... (do tego gram na batllesize 100 więc jest czasami gorąco)

Offline Dragon_Warrior

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 14, 2007, 22:57:41 »
    Ja nigdy nie biore do swojej drużyny jednostek strzelających zamiast stanąć i walić do wroga to oni kręącą się jak jacyś idioci nie moge poprostu patrzeć jak z całej grupy strzelców wystrzeli tylko jeden (jednostki strzelające uważam za największą niedoróbke w mount and blade).
    Najgorzej jest na niskich ustaiweniach AI .. na wyzszych co prawda strzelaja niewiele czesciej ale za to celniej ...

Offline Moltar_Porywczy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 16, 2007, 13:08:22 »
    W modzie gladiator jest rozkaz, który ustawia jednostki w szeregu elegancko i równiutko. Nie wygladają jak banda jełopów, która sie haotycznie zwala na wroga i zaczyna totalną zadymę, tylko powoli przypominać zaczyna regularny oddział. I o to mi mniej więcej chodzi. Jeżeli ktoś wie jak się programuje takie rzeczy to byłbym bardzo wdzięczny za inormacje.
    A tak na marginesie to łucznicy tez mnie strasznie wkurzają z tym zachowaniem przypominającym naduzycie oranżady bez bąbelków

Offline Torbus Nieokiełznany

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 17, 2007, 17:33:39 »
    Właśnie dokopałem sie w Gladiator Mod do skryptu odpowiedzialnego za formacje i  kombinuje jak go przenieść do dowolnego innego modułu, ale troche mi to zajmie bo musze poznac tajniki pythona. Jak tylko mi sie to uda i dostane od ludzi od Gladiator moda pozwolenie na wykorzystywanie ich roboty, to podam pełną instrukce jak to zrobić.
    Zielony z zazdrości, czerwony z wściekłości, żółty w papierach, różowy bo świnia,  niebieski z natury, na kogo wypadnie na tego bęc.

Offline Dragon_Warrior

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 19, 2007, 01:14:38 »
    to byłby spory przełom dla M&B potem tylko dodac łucznikom normalną czestotliwość strzał i juz bedzie niemal strategia ...

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 19, 2007, 22:48:28 »
    Jak tylko mi sie to uda i dostane od ludzi od Gladiator moda pozwolenie

... -.-

no nic... nie zastanawialiscie sie nigdy, dlaczego np. system frakcji znany z The last Days nie jest standardem w kazdym modzie? bo za slaby? bo za duzo roboty?... nie, po prostu ludzie sa niechetni do dzielenia sie swoja ciezka praca nad skryptami... sami tez staralismy sie o pozwolenie, no ale badzmy pozytywnej mysli... formacje mimo wszystko powinny byc juz od dawna w M&B...

Offline Moltar_Porywczy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 20, 2007, 17:50:16 »
    Gdybym umiał coś takiego zaprogramować bardzo chętnie podzieliłbym się tym z innymi, chodźby z tego względu, że ktos mądrzejszy ode mnie mógłby to rozwinąć w coś naprawdę extra.

Offline Dracke

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 21, 2007, 16:23:51 »

Offline Tom

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 21, 2007, 19:03:37 »
    Jakby ktos chcial sie bawic z formacjami, to gladiator mod ma wprowadzona formacje "zolwia", moze dalo by sie zgapic sposob na wprowadzanie innych szykow.
    http://pallid.piwko.pl/net_rules.htm
    Zanim wyślesz - przeczytaj,
    zanim przeczytasz - poprawnie napisz,
    zanim poprawnie napiszesz - zastanów się, co masz do powiedzenia.

Offline Beowulf

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 12, 2007, 18:15:55 »
    Jeżeli mam kolesi do wyszkolenia, a zaatakowali mnie bodajże Mountain Bandits 60, to każę moim zostać, wycinam ich do właściwej liczby (Tak żeby mi bandity nie wycieły moich) i każę im "Charge!", a dotykam się do banditsów jak ktoś jest w zagrożeniu, takim jak DEATH.

>>BeowulF<<
    Beowulf&Grendel...                                                         teraz                                                         Mount&Blade
    BEO AND OTHER
    VAEGIRS  RULEZZ!!!
    Your Blood! Oh no! I aimed at other knight! Sorry!

Offline Cwany_Rycerz

• Użytkownik
    • Rzeźnik i Brutal
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 19, 2007, 20:51:22 »
    Jeżeli mam kolesi do wyszkolenia, a zaatakowali mnie bodajże Mountain Bandits 60, to każę moim zostać, wycinam ich do właściwej liczby (Tak żeby mi bandity nie wycieły moich) i każę im "Charge!", a dotykam się do banditsów jak ktoś jest w zagrożeniu, takim jak DEATH.

>>BeowulF<<

Wiesz co Beo ja tak samo robie :). Najlpeszy sposób żeby niestracić zbyt dużo żołnierzy.
    Mortal Kombat Rulezz!