Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Udowodnienie.  (Przeczytany 1336 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Danaios

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Udowodnienie.
    « dnia: Marca 06, 2009, 18:54:13 »
    Napisałem temacik z pytaniami.
    I pisaliście że nie da się uzbroić drużynę w pałki. A ja wam zrobie na złość i pokaże że da się.
    Oto wycinek z poradnika:
    "
    UWAGA: Tutaj należałoby zwrócić uwagę na to by nie zabijać przeciwników, lecz ogłuszać. Aby tego dokonać, naszą drużynę należy wyposażyć w pałki, a jeszcze lepiej buzdygany (które zadają dużo więcej obrażeń niż pałki i nie zabijają)."
    I mam też problem , gdyż niewiem jakie bronie ogłuszają. Np zwykła pałka ogłusza (jednoręczna) a maczuga ( jednoręczna obuch) już nie.
    Mam do wykonania zadanie: Mam przywieść bydło do wioski. Tylko teraz nie wiem jak to zrobić. Patrzałem na portalu , tam pisało że bydlo trzeba kupić... ale jak?
    Albo zdobyć. Tylko że ja niewiem jak :(

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    Odp: Udowodnienie.
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 06, 2009, 18:58:44 »
    Da się tylko w troop editorze było już o tym gazylion razy.
    Bydło u Sołtysa za skromną opłatą od 30 denarów do 700, za jedną krowe.

Offline Danaios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 06, 2009, 19:15:57 »
    Tylko pod jaką frazą poszukać?
    Jaka jest najlepsza taktyka na konnych? nigdy nie umiem pokonać wrogów na koniach. Chodz nieźle mi idzie zarządzanie wojskiem.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 06, 2009, 19:29:12 »
    Nie da się wyposażyć zaciężnych w odpowiednie bronie (no chyba, że dłubiąc w plikach). Ale wystarczy byśmy wyposażyli w takowe naszych bohaterów NPC oraz samego siebie.
    Jakie bronie w grze ogłuszają? - wszystkie obuchowe. Ponoć również lanca turniejowa, ale tego nie sprawdzałem.

W momencie rozpoczęcia walki wydajemy rozkaz F11, czyli używać tylko broni obuchowych. Wtedy do walki ruszą wyłącznie wojowie w takie bronie wyposażeni, reszta zaś stanie jak posągi w miejscu rozpoczęcia bitwy.

Co do walk z konnicą -
    Najlepszą metodą jest wysyłanie konnych na konnych. Niestety piechurzy wobec konnych s ą w tej grze niedopracowani i straty jakie ponoszą są niewspółmiernie wysokie.

Istotą jest jak szybkie konie mają nasi konni w porównaniu z końmi przeciwnika. I tak w przypadku Kharegitów, Rycerze Swadiańscy są dużo wolniejsi, więc należy zastosować całkowicie inną metodę niż wobec Vaegirów, któzy choć mają nieco szybsze konie, ale nie aż tak by Swadianie sobie z nimi nie poradzili.

Zasadą dobrego stratega wojskowego jest wymuszenie na przeciwniku, by walczył na zasadach, które to my mu narzucimy.
    Więc w przypadku Kharegitów należy zdecydowanie zmusić ich do walki pozycyjnej. Czyli obrać miejsce na punkt oporu i bezwzględnie nie wydawać rozkazu "Do ataku", ponieważ w walkach kołowych to oni mają nad nami przewagę. Jeśli zaś wpadną w nasze szeregi, to tracą przewagę prędkości.

W przypadku Vaegirów również narzucamy im nasz styl walki, starając się co jakiś czas zwierać szyki (ale nie jak w przypadku Kharegitów jedynie broniąc pozycji).
    Wydajemy komendę Utrzymać pozycję (F1), a gdy przeciwnik się zbliży na odległość dobrego strzału z łuku, wydajemy komendę F3. Gdy nasi zbrojni zaczynają się rozłazić po mapie ściągamy ich (a wraz z nimi wrogów) blizej centrum i znów dajemy komendę F3.

Obie metody pozwalają oddziałowi 40 Rycerzy pokonać jednostki liczniejsze od nich nawet 10 krotnie, nie ponosząc przy tym większych strat niż 1-4 zabitych (ranni są zawsze do odzyskania więc ich pomijam).

Najtrudniejszy moment to pierwsze starcie, w którym biorą udział wraży Lordowie, którzy są największym zagrożeniem dla naszych konnych (są bardzo sprawni i świetnie opancerzeni).
    Ich należy wyeliminować o ile się da zanim w ogóle dojdzie do zwarcia (np. za pomocą łuku zabijając im konie). Wtedy ich sprawność drastycznie spada i możemy spokojnie korzystać z w/w taktyk.

Bydło u Sołtysa za skromną opłatą od 30 denarów do 700, za jedną krowe.
    Hm, chyba na najniższym levelu?!
    Ja mam ceny od 1000 denarów za krowę do 2600. A to juz ceny niezbyt miłe.
    « Ostatnia zmiana: Marca 06, 2009, 19:32:04 wysłana przez pc_maniac »

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 06, 2009, 19:35:08 »
    Albo jestem przygłupi, albo ten temat jest bez sensu. Danaios, w pierwszym poście piszesz na temat, natomiast w drugim już nie wiem co udowadniasz. Że nie umiesz z konnicą walczyć? o.0 Wogóle temat jest według mnie niepotrzebny, więc zamykam.