Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pytanie o książki i bonusy do umiejętności.  (Przeczytany 3546 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AkitaInu

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Pytanie o książki i bonusy do umiejętności.
    « dnia: Marca 01, 2009, 12:38:53 »
    Więc tak.
    Załóżmy że jakiś NPC ma umiejętność leczenia ran na 5. Ja też to mam więc przy NPCu będzie "Leczenie ran 5 (+1)". Ale - czy jeżeli ja będe nosić książkę która daje +1 do leczenia ran w ekwipunku to czy NPC dostanie jakieś dodatkowe bonusy? Druga sprawa - czy jeżeli dam tą książkę NPCowi to czy zwiększy jemu tą umiejętność czy działa to tylko na głównego bohatera ?

Offline Avis

• Użytkownik
    Odp: Pytanie o książki i bonusy do umiejętności.
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 01, 2009, 12:46:43 »
    Jak zwiekszysz sobie leczenie ksiazka, to bedziesz mial 6(+1). NPCowi nie mozesz dac ksiazki.

Offline AkitaInu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 01, 2009, 13:56:55 »
    hmm...
    więc tak - to 5(+1) oznacza że ogólnie jest 6 punktów umiejętności (5+1) czy 5 (4 plus te dodatkowe 1 )?

Druga sprawa - to NPC ma umiejętność leczenia ran na 5 ( i koło tej wartości jest znak "+1" - czyli jak rozumiem ma ogólnie 6, 5 i jeden z mojej umiejętności )
    I teraz pytanie - jeżeli będe mieć tą książkę w ekwipunku to będzie 6+1 ? (chyba nie...) czy nadal 5+1 ?

;-)

Offline Avis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 01, 2009, 16:21:58 »
    Nie jestem do konca pewny jak sa okreslane wielkosci tych (+iles), ale wynika to z Twojego (bohatera) stanu wiedzy na dany temat. I te +1,2,3 lub 4 jest dodawane do osoby w teamie, ktora ma najwyzej rozwinieta dana umiejetnosc. Czyli, na przykladzie leczenia ran, NPC ma leczenia 5, Ty masz na przyklad 3, co daje 5(+1) umiejegtnosci leczenia ran przy tym NPC. Jesli sam masz 6 leczenia, to bedziesz mial 6(+1) przy sobie. Efektywna wartosc umiejetnosc to suma wartosci w nawiasie i przed nawiasem. Jak masz ksiazke z leczenia ran, to w karcie postaci masz leczenie ran na zielony kolor i o jeden wyzsze niz bez ksiazki (ale bez zadnych nawiasow), a w ekranie party jest to dodawane do liczby przed nawiasem, a ta w nawiasie pozostaje nie zmieniona. Mam nadzieje ze juz rozumiesz?

Offline AkitaInu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 01, 2009, 16:33:55 »
    doskonale to rozumiem lecz chyba Ty nie rozumiesz mojego pytania ;-)

Zadam w inny sposób:

- jeżeli NPC ma leczenie na 5 a ja np. na 2 to będzie wtedy w oknie drużyny przy tym NPCu 5(+1) czyli łącznie 6

- jeżeli NPC ma leczenie na 5 a ja np. na 2 ale mam książkę w plecaku ( więc łącznie mam 3 ) - to w oknie drużyny przy tym NPCu który ma leczenie na 5 będzie (jak się domyślam) nadal 5 (+1) tak ?

Pozdrwo :P

Offline Avis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 01, 2009, 20:04:51 »
    tak

Offline AkitaInu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 01, 2009, 23:49:17 »
    dzięki za odpowiedź

Offline Antoni

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 02, 2009, 10:50:33 »
    Points     Bonus
    0-1 pts    (+0)
    2-4    (+1)
    5-7    (+2)
    8-9    (+3)
    10    (+4)

Offline AkitaInu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 02, 2009, 13:25:21 »
    oo super, tego szukałem :) dzięki !

Offline Fzhut

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 03, 2011, 11:52:34 »
    Witam
    Temat trochę stary ale jest dokładnie o tym o co chciałem spytać :)

Czy jak wyszkolę dwóch NPC w danej umiejętności, np chirurgia, na 5 poziom a ja będę miał chirurgię na poziomie 0 to czy jeden z tych NPC będzie miał bonus za drugiego czyli 5 (+2) ?

Pozdro.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 03, 2011, 11:57:28 »
    Czy jak wyszkolę dwóch NPC w danej umiejętności, np chirurgia, na 5 poziom a ja będę miał chirurgię na poziomie 0 to czy jeden z tych NPC będzie miał bonus za drugiego czyli 5 (+2) ?
    Nie, bonus pojawia się tylko, gdy to gracz posiada jakąkolwiek wiedzę na temat danej umiejętności drużynowej.

Pozdrawiam!