Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jak zrobić szarżę jeździecką?  (Przeczytany 2285 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kasparus

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Jak zrobić szarżę jeździecką?
    « dnia: Lutego 10, 2009, 20:33:09 »
    Zapewne wielu z was denerwuje fakt, że jeźdźcy wbijają się we wroga z tarczami i mieczami, choć mają lance. Mnie tez to denerwowało bo zawsze marzyłem o wbicie się w piechurów w pełnym galopie. No więc zacząłem kombinować. I odkryłem, że jeżeli wydamy komendę za mną! na początku walki, potem rozpędzimy się w grupę pieszych przeciwników i przeskoczymy na koniu ich szeregi to jeźdźcy którzy jechali za nami z nastawionymi lancami wbiją się we wrogów ze zamierzonym skutkiem :P Jeżeli ktoś jeszcze odkrył jakiś sposób na coś może tu napisać, by nie był to wątek jednego postu. :)

Offline Nave731

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • www.sekcja9.fora.pl
    Odp: Jak zrobić szarżę jeździecką?
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 10, 2009, 20:50:21 »
    Ja zwykle ustawiam piechotę na wzgórzu. Wypada mi zwykle na początku starcia po 2-3 jednostki piesze a reszta konnica (3/4 drużyny to właśnie jeźdźcy). Dlaczego na wzgórzu? Wzgórze chyba trudniej zdobyć niż dolinę. Dlaczego więc nie na samym krańcu mapy? Otóż dlatego ,że swadiańscy rycerze jadąc z lancami wręcz rozrywają formację a to ,że nie przebiją się dalej nie jest problemem gdyż mają ostry miecz i dużo wytrzymałości. Tak więc piechota na wzgórzu (jeśli takowego nie ma to nad brzegiem rzeki - tym dalszym od przeciwnika) a konnica za mną. Wydać rozkaz schowania swojej broni dystansowej i rozkaz podążania za sobą. Gdy jesteś jakieś 20 kroków od pierwszych jednostek wroga wydać rozkaz kawaleria do ataku i samemu zaatakować. Już po wyruszeniu z miejsca jeśli się odwrócisz do tyłu to zobaczysz ,że twoja kawaleria jedzie w jednej linii co pomaga rozerwać obronę w paru miejscach i okrążyć wroga. Proste i logiczne :D.
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój

Offline Kasparus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 12, 2009, 18:00:13 »
    Właśnie o tym pisałem, z tym, że ja piechoty praktycznie w czasie walki nie mam. Więc po prostu stosuje szarżę.

Offline Antoni

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 12, 2009, 19:08:57 »
    Ja mam bohatera NPC Alayena. Jesli dam mu konia oraz lance oraz miecz i tarcze do ekwipunku to podczas bitwy bedzie szarżowal czy walczyl mieczem i tarczą?

Offline pc_maniac

• Użytkownik
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 12, 2009, 20:17:47 »
    O szarży jeździeckiej w celu rozbicia szyku wroga to ja już pisałem co najmniej miesiąc temu.
    Oczywiście to zależy również od zdyscyplinowania bohaterów NPC, którzy czasami niestety zdyscyplinowani nie są (może niektórzy mają już to zapisane w kodzie postaci) i bywa tak, że zamiast po rozbiciu szyku jechać dalej za mną, potrafią się wdawać w utarczki 30 na jednego, co kończy się dla nich zawsze w jeden sposób.

Jakiej broni bohater będzie używał w czasie walki?
    Jeśli nie zmieni tego komenda z klawiszy funkcyjnych, to zawsze broń z najwyższego slotu postaci.

I przy okazji, nie ważne jakiej broni przy szarży będzie NPC używał, byle to nie był łuk czy kusza (bo wtedy nie zasłania się tarczą i można go łatwo ustrzelić).
    Szarża ma na celu rozbicie szyku wroga KONIEM, nie zaś bronią. Gdy wróg pójdzie w rozsypkę nie będzie mógł się nawzajem wspomagać.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2009, 20:21:09 wysłana przez pc_maniac »

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 12, 2011, 21:58:32 »
    3 następni F1 później F2 i szybko na wroga z jakiejś górki :D