Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Skojarzenie z młodością  (Przeczytany 768 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    Skojarzenie z młodością
    « dnia: Listopada 12, 2019, 16:41:55 »
    (click to show/hide)

Z racji tego, że rozpocząłem temat, to opiszę co mi się kojarzy z moją młodością. :)

1. Film. Jest sporo filmów, które bardzo lubię i pamiętam je z okresu młodości. Jeśli chodzi o seriale to przede wszystkim produkcje emitowane na kanale Polsat, które były hitami lat 90, czyli "Miodowe Lata" i "13 Posterunek", ale także kreskówki. Jednak jeśli miałbym opisać produkcję, która kojarzy mi się z moją młodością, to jest to bez wątpienia "Space Jam - Kosmiczny Mecz". Ma to związek z tym, że od małego miałem to szczęście, że dużo oglądałem produkcji tzw. Zwariowanych Melodii. I to chyba zadecydowało, że z moją młodością zawsze będę kojarzył Kosmiczny Mecz. Film, do którego z chęcią wracam i przez te ponad 25. lat życia obejrzałem chyba z 30 razy. Ważne, że za każdym razem bawię się przy nim tak samo, czyli świetnie. :)

2. Kawałek muzyczny. I tutaj zaczęły się schody. Na myśl przychodzą mi przede wszystkim 3 utwory - "Freestyler", "Jamal - Policeman" i "Darude - Sandstorm". Wybiorę chyba jednak Darude - Sandstorm. Utwór ponadczasowy jak dla mnie.

3. Gra wideo. Tutaj wybór jest prosty - seria I.G.I. Project. Pierwsza część, czyli "I`m Going In" była pierwszą grą, w jaką w życiu grałem i na zawsze zapadła mi w pamięci. Dwójka natomiast była pierwszą grą, którą miałem na własność w postaci oryginału. Pudełeczko do dzisiaj leży w szafce w widocznym miejscu. ;)

4. Wydarzenie sportowe i sportowiec. Jeżeli chodzi o wydarzenie sportowe, to musimy cofnąć się do 2006 roku i mistrzostw świata w siatkówce, gdzie Reprezentacja Polski zajęła drugie miejsce, ulegając w finale Brazylii. Jednak to co na zawsze zapadnie mi w pamięci to spotkanie półfinałowe z Rosją. Wynik 0:2 dla naszych rywali, genialna zmiana jaką dał Piotr Gruszka i wygrywamy 3:2. Pamiętam, że byłem wtedy w szkole i na tie breaka nauczycielka poszła z nami do kanciapy nauczycieli wychowania fizycznego, gdzie oglądaliśmy ostatni set tego pojedynku.
    Sportowiec. Wybór niezwykle ciężki. Przede wszystkim jak pomyśle o mojej młodości to w głowie mam Adama Małysza oraz Ronaldinho i Carlesa Puyola, którzy sprawili, że zacząłem się interesować futbolem i kibicować pewnemu klubowi z Hiszpanii. Z racji tego, że piłka nożna jest najpopularniejszym sportem na świecie, to wybiorę tutaj polskiego skoczka narciarskiego, który powodował, że zimowe popołudnia w soboty i niedziele były zajęte.

5. Wydarzenie inne. Tutaj wskażę zamach na WTC z 11.09.2001 roku. Pomimo, że miałem wtedy dopiero 7 lat to pamiętam jaka otoczka była wokół tego wydarzenia. I nie dotyczyło to tylko telewizji, ale i radia, jak i była ta kwestia szeroko omawiana w szkole oraz wśród ludzi na osiedlu co dało się usłyszeć stojąc w kolejce po Lays`y.

Offline Edzio Redzio

• Użytkownik
    • Piwa: 24
    Odp: Skojarzenie z młodością
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 12, 2019, 22:43:45 »
    Bardzo fajny temat już mi się podoba :)!

1. Serial W moim dzieciństwie bardzo często oglądałem "Miodowe Lata" i w sumie przez moją (do dzisiaj) ulubioną postać czyli Tadeusza Norka chciałem być.... Tak, kanalarzem lub hydraulikiem. Nawet chciałem przyjąć jego imię na bierzmowanie, ale jednak dałem Edward.  Wydaje mi się, że jedynie "Miodowe Lata" oglądałem za dzieciaka i do dzisiaj moi znajomi nie mogą zrozumieć czemu to oglądam.

2. Kawałek muzyczny No ciężko tutaj mi powiedzieć. Ponieważ pamiętam, że u mnie z muzyką to były takie etapy przejściowe. Podstawówka (do 4 klasy) to słuchałem rapu/hip-hopu i z tego okresu zapamiętałem utwory "Grupy Operacyjnej" takie jak "Mieszko", "Nie będzie niczego", "Świr na scenie", natomiast potem a nawet do roku 2018 słuchałem Rammsteina. Co prawda miała być muzyka z młodości, ale wydaje mi się, że słuchanie muzyki od 4 klasy jeszcze zalicza się jako młodość. Z tego zespołu to akurat słuchałem (za dzieciaka) najczęściej "Du Hast", "Links 2,3,4", "Amerika". No potem nie będę się rozpisywał czego słuchałem bo jednak chodzi o te młodzieńcze lata (Co prawda, aż tak stary nie jestem mam tylko 19 lat).

3. Gra wideo Tutaj to było dość fajnie, bo mam sprzeczkę pomiędzy trzema tytułami, ale mogę je wymienić. Pierwszą moją grę jaką dostałem była "Battle Mages" i do dzisiaj czasami w nią pogram bo jest dla mnie cudowna i za każdym razem mam nostalgie kiedy słyszę ten okropny, a jednocześnie piękny dubbing. Pamiętam też, że moja matka jakimś cudem kupiła w Big Boxie "Fable: Zapomniane opowieści" oraz "Gothica". Z tymi grami miałem zawsze problem. Podobały mi się strasznie, ale mój komputer nie pozwalał na płynne granie w te tytuły i miałem liczne błędy (nwm czasami czy to nie były podróbki). Najlepsze jest to, że Gothica miałem bez głosów i bardzo przypominał jeden z dodatków, a dokładniej mroczne tajemnice (naprawdę teraz wydaje mi się, że to była podróba). Natomiast w Fable miałem straszne glicze, jak pokazane oczodoły i cała szczęka przy niektórych postaciach.

4. Wydarzenia sportowe i sportowiec Adam Małysz i Mariusz Pudzianowski. Kto oglądał przed telewizorem, który miał charakterystyczny tył to szacunek dla niego.

5. Wydarzenia inne Katastrofa smoleńska. To akurat pamiętam z dzieciństwa i nie miałem do tego żadnych uczuć. Jedynie spytałem się matki, czy był dobrym prezydentem, a ona odpowiedziała mi ,,Nie był najgorszym".
    ,,Ja bym skłamał, gdybym mówił, że pracuję (…). Ja mam obowiązek wobec ludzi. Trudno, żebym jechał na spotkanie, przed wsią stawał, ziemią ręce brudził, odciski sobie robił i mówił: „Chłopy, ja jestem z was!”. Nie. Ja jestem ich przywódcą!" ~ Andrzej Lepper

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 13, 2019, 00:00:53 »
    1. Serial - Swiat według Kiepskich oczywiście! Genialny sitcom swojego czasu z babką i Waldusiem na czele, póki nie zaczęły się kończyć pomysły i twórcy nie zaczęli widziwiać to było naprawdę świetne i jakże życiowe. No a całkiem z dzieciństwa... Księżniczka Sisi! Tak tak gejowo brzmi ale to świetny serial animowany o tytułowej księżniczce i Habsburgach, fajna lekcja historii, pamiętam że z zapartym tchem oglądałem zawsze i na Sisi z dzieciństwa postawię głos.

2. Kawałek muzyczny - jak sięgnąć dzieciństwa to wyjdzie Doktor Albonista i DJ Łysy więc może ekhem zostawmy to. Potem pamiętam dopadłem się do soundtracków z Anno, Age of Wonders, Morrowinda no i wtedy nic nie mogło dorównać tej muzyce dla mnie :D Ale świetnie też wspominam Abbę z rana jak leciała w radiu (Dancing Queen!) czy Eye of the Tiger. O tak, to były czasy. Ostatecznie wygrywa Morrowind. Za sentyment, za najpiękniejszy utwór muzyczny z głównego menu jaki mógł być, do dziś kocham go słuchać.

3. Gra video - Pamiętam pegazusa, playstation 1 itp, na PC Heroesów, AoW ale zdecydowanie wybieram Morrowinda. Miałem 10 lat jak dostałem go w łapy i nie wypuściłem do dziś. Bezapelacyjnie moja ukochana gra, niesamowity klimat, eksploracja i ciekawa, dorosła fabuła która rozsądnie lawiruje między high a dark fantasy znajdując złoty środek. Almsivi, lecimy dalej.

4. Wydarzenie sportowe i sportowiec - ja praktycznie jak kolega wyżej :) Ostatecznie postawię na Pudzianowskiego, Strongmanów oglądałem jako dzieciak i zawsze mu kibicowałem wtedy.

5. Wydarzenie inne - WTC zdecydowanie. Pamiętam ten nastrój wtedy, ludzie byli przerażeni nawet w moim otoczeniu co się odwaliło. A mi się podobały te wieże i bluzgałem w myślach na saracenów a jakżeby inaczej.

Offline Eltarek

• Użytkownik
    • Piwa: 263
    • heyyeyaaeyaaaeyaeyaa
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 13, 2019, 11:57:26 »
    1. Film lub serial - Pierwsze sezony "Plebanii". Jedyny polski serial wśród "Złotopolskich" i innych "M jak Miłości", który mi jako kilkulatkowi naprawdę mi się spodobał, oczywiście ze względu na znaną większości postać odgrywaną przez Dariusza Kowalskiego, jaką jest Janusz Tracz.

2. Kawałek muzyczny - Do tej pory mam w głowie jedyną piosenkę rapową, która mi się w życiu spodobała. Wykonawca nazywał się bodaj Skor, tytułu nie pamiętam, znalezienie tej piosenki jest praktycznie niemożliwe, próbuję od kilku lat. Po kilkunastu latach odkąd ją ostatnio usłyszałem pamiętam jednak refren i częściowo nawet niektóre zwrotki, a to o czymś świadczy.

3. Gra video - Kiedy dostałem w podstawówce swój pierwszy komputer, pierwszą grą jaką na nim odpaliłem było NosTale, obecnie już wyludniająca się z każdym miesiącem, szorująca po dnie gra typu pay2win. Spędziłem w niej jednak kupę czasu i doświadczyłem wszystkiego, co do zaoferowania mają mmorpgi, rajdy, gildie, wojny i sojusze między nimi, expienie po nocach, itd. To też główny powód, dla którego ominęły mnie inne popularne gry tego gatunku. Nigdy nie grałem np. w Metina, 4story, Aiona, Tibię czy inne Margonemy.

4. Wydarzenie sportowe i sportowiec - We wczesnej młodości nigdy nie interesowało mnie za specjalnie śledzenie wydarzeń sportowych. Najwcześniejsza tego typu rzecz, do której jestem w stanie sięgnąć pamięcią, to Euro 2012. I to też nie przez piłkę, tylko przez zespół "Jarzębina" i jego słynną piosenkę, z której śmialiśmy się w gimnazjum xd

5. Wydarzenie inne - Apokalipsa 21 grudnia 2012. Jako nastolatka bawiła mnie głupota ludzi, którzy pozbywali się majątków, np. wydając wszystko na "podróż dookoła świata na ostatnią chwilę, bo i tak za kilka dni umrą, więc przynajmniej uroki świata zgłębią, bo jak nie teraz to kiedy". No i wyszło z tego kilka fajnych piosenek :^
    "To nie jest karuzela śmiechu, lecz pociąg jadący w jedną stronę" - Jarl o dziale Klany

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 13, 2019, 20:23:51 »
    Z młodością kojarzy mi się to, jak siedzę na Tawernie i piszę post o tym, co kojarzy mi się z młodością.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #5 dnia: Listopada 13, 2019, 22:05:28 »
    1. Film lub serial - Vinci z 2004
    2. Kawałek muzyczny - https://www.youtube.com/watch?v=weRHyjj34ZE
    3. Gra video - Commandos za linią wroga... Bezdyskusyjnie najlepsza gra mojego dzieciństwa. Nadal zdarza mi się do niej wracać.
    4. Wydarzenie sportowe i sportowiec - Małysz
    5. Wydarzenie inne - 9/11 jedno z pierwszych wydarzeń, których byłem jakoś świadom. Kolejne to oczywiście śmierć JP2 :d Pamiętam, że praktycznie na każdej ulicy Jana Pawła II ustawiały się tłumy ze zniczami.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #6 dnia: Listopada 14, 2019, 17:13:15 »
    1. Xena i Power Rangersi.
    2. jakoś nie utkwiło mi nic w pamięci z lat dziecięcych, pewnie jakieś rapsy
    3. Gothic 2 Noc Kruka, Empire Earth, Polanie 2.
    4. Z polskich Małysz, zdecydowanie . W sensie ja wiem, że siatkówka spoko ale nigdy jej nie lubiłem, a zawody strongmanów i F1 mnie nudziły, a piłkarze grali wtedy no tak 2/10. Pierwsze wydarzenie sportowe, które mocno mi utkwiło w pamięci to były właśnie mistrzostwa w Korei, ale nie wiążę ich raczej ze zbyt pozytywnymi emocjami. Przewidziałem, że wejdziemy do finału i wygramy całą imprezę, nawet taką karteczkę z meczami do rozegrania z logo Carlsbegra albo Heinekena uzupełniłem, ale żaden wynik się nie sprawdził. Łamagi hajty i inne takie.
    A jeśli idzie o zagranicznych to zdecydowanie numerem 1 był Ronaldinho. Miałem jego counterfeitową koszulkę Brazylii, w której grałem aż się już do noszenia nie nadawała. Chciałem też jako dziecko zapuścić włosy, żeby móc mieć podobną fryzurę do niego)
    5. 9/11, śmierć JP2 i wybory parlamentarne 2005, bo akurat w trakcie kampanii wyborczej byłem chory i te wszystkie spoty oglądałem leżąc w łóżku.
    A, i ad rem gier - jeszcze Star Wars Battlefront 2, ale to oryginalne a nie jakiś szajs nowy.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2019, 17:17:43 wysłana przez Bruce Campbell »

Offline Azorekt

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    • MAKE ZT GREAT AGAIN be_azorekt/husarzdominik
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 20, 2019, 08:46:36 »
    1. Z seriali, to chyba wszystkie kultowe z lat 2005-2010 (Plebania, M Jak Miłość, Klan, Miodowe lata, Ranczo, 13 posterunek)
    2. Zdecydowanie Video. Swoją drogą, to ostatnio w autobusie coś mnie naszło i przesłuchanie kilka kawałków. Fajne wspomnienia.
    3. DSJ i GTA VICE CITY
    4. Awans Polaków na Euro 2008, wygrana Małysza w Saporro. A ze sportowców to Małysz, Smolarek, Boruc.
    5. Najbardziej to chyba katastrofa Smoleńska, z tego powodu, że w w ten dzien mialem miec mecz, ktory zostal przełożony. Zresztą jak każdy inny w następnych latach w dzień rocznicy.

(click to show/hide)