Myślałem że prawo do rządzenia można dopiero zdobywać jak już założę swoją frakcje? Więc może mi ktoś wytłumaczyć jak zdobywa się to prawo do rządzenia...
Ja z chęcią wyjaśnię.
Prawo do rządzenia możesz podbijać zarówno mając frakcję, jak i nie mając jej.
Podstawową metodą na to przed założeniem frakcji jest
wysyłanie towarzyszy, aby wsparli Twoje dążenia do tronu. Każdy imienny kompan Twojej drużyny może to zrobić. Jeśli chcesz kogoś wysłać, porozmawiaj z nim i z opcji dialogowych zadaj mu pytanie w stylu 'czy widzisz we mnie władcę tej krainy?' - każdy kompan wówczas przejmie inicjatywę nad rozmową i poprowadzi Cię dalej. Jest w tym jednak pewien haczyk - kompani mogą się nawzajem nie lubić i odmówić wspierania Twoich dążeń, jeśli nielubiany przez nich kompan zrobił to samo przed nimi i jest teraz w oddziale z odmawiającym. Drzewko odmowy wygląda następująco:
Alayen - odmówi, jeśli w oddziale jest Borcha, którego wysłałeś wcześniej.
Analogicznie:
Borcha - Lezait
Katrin - Artimenner
Artimenner - Rolf
Rolf - Firentis
Firentis - Matheld
Matheld - Marnid
Marnid - Klethi
Klethi - Jeremus
Jeremus - Nizar
Nizar - Bunduk
Bunduk - Deshavi
Deshavi - Ymira
Ymira - Baheshtur
Baheshtur - Alayen
Sposobem na obejście tego drzewka jest wyrzucanie z drużyny kompanów jak tylko do niego wrócą po szerzeniu komplementów o Tobie. Jednocześnie możesz wysłać tylko jednego kompana, każdego z nich możesz wysłać tylko raz, po powrocie każdy z nich podbija licznik o 3 punkty.
Kolejną i zarazem ostatnią możliwością przed założeniem frakcji jest
wzięcie ślubu. Podobnie jak misje, otrzymujesz +3 do praw do rządzenia.
Przyjrzyjmy się teraz co dzieje się z prawem do rządzenia, gdy jesteś już formalnym władcą własnej frakcji.
Jedynym (chyba) sposobem na obniżenie sobie praw do rządzenia jest
nieukończenie misji związanej ze sprawami wewnętrznymi królestwa. Od czasu do czasu dostaniesz misję o treści "dwóch wasali naszej frakcji się kłóci, zaburza to jej jedność, zrób coś z tym".
Każdy
lord przekonany do przejścia na Twoją stronę podbija prawo do rządzenia o 5 punktów.
Każdy
traktat pokojowy z inną frakcja podbija prawo do rządzenia o 3 punkty.
Każdy
emisariusz wracający z innej frakcji z listem uznającym Cię za monarchę podbija prawo do rządzenia o 10 punktów.
Kiedy założysz swoją frakcję i dwór, porozmawiaj z ministrem, aby wysłać emisariusza do innej frakcji i przekazać władcy swoje pozdrowienia. Jeśli zostaną spełnione pewne warunki (nie pamiętam już jakie, żeby to zadziałało na pewno nie możesz posiadać żadnego lenna, które wcześniej mieli oni), emisariusz wróci z listem, który uznaje Cię za pełnoprawnego władcę własnego królestwa.
Ale jaki sposób wybrać jak jestem już wasalem i mam parę zamków to który sposób wybrać :
1) ten z wojną że zostawiam sobie te zamki
2) czy ten że tracę te zamki ale nie mam wojny
I mam zamiar pobrać FlorisModa i czy tam zakładanie własnego królestwa wygląda inaczej ? i czy mod ma spolszczenie ? Edit. Widzę że przynajmniej tak pisze na forum
Moim zdaniem najlepiej napakować do swoich zamków tyle jednostek ile tylko się da i wybrać opcję pierwszą. Będziesz w stanie wojny ze swoją dotychczasową frakcją, ale swoje pierwsze lenno i tak musisz od kogoś odbić, więc wojna Cię nie ominie. A tak przynajmniej masz jakiś garnizon i jesteś przygotowany do obrony.
We Florisie z tego co pamiętam zakładanie frakcji działa identycznie jak w native, ale już jako władca masz dużo większe możliwości (mówię o wersji expanded). Ponownie "z tego co pamiętam", Floris jest w pełni spolszczony.