Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Na jakim etapie gry najlepiej założyć własną frakcje ?  (Przeczytany 1306 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SkuBBi

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Steam ID: Mój status Steam
    Na jakim etapie gry najlepiej założyć własną frakcje ?
    « dnia: Września 25, 2019, 14:43:11 »
    Bo mam zamiar założyć własną frakcje ale nie wiem na jakim etapie gry najlepiej założyć frakcje ? Bo ostatnio jak grałem to prawie z każdym państwem miałem wojnę... Chyba że jest na forum jakiś poradnik w którym jest to opisane, no jakiś poradnik dotyczący własnej frakcji...
    « Ostatnia zmiana: Września 25, 2019, 14:46:44 wysłana przez SkuBBi »
    Nie wiem czy to co piszę ma sens jeśli nie ma to znajdzie się zawsze jakiś człowiek który znajdzie w tym problem...

Tekst autorstwa :
    Skubi (a na imię mi Tomek)

Offline Laalaa

• Użytkownik
    • Piwa: 118
    • Tumulec Kamil Adrian
    Odp: Na jakim etapie gry najlepiej założyć własną frakcje ?
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 25, 2019, 14:46:11 »
    Warto założyć jak już masz trochę right to rule inaczej wszyscy wokół będą cię cały czas atakować.

"Liczyć zwycięstwo przez walkower jako realną siłę drużyny jest jak podawanie długości penisa razem z kręgosłupem."~Kradus

Offline SkuBBi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 25, 2019, 14:52:12 »
    Myślałem że prawo do rządzenia można dopiero zdobywać jak już założę swoją frakcje? Więc może mi ktoś wytłumaczyć jak zdobywa się to prawo do rządzenia...
    Nie wiem czy to co piszę ma sens jeśli nie ma to znajdzie się zawsze jakiś człowiek który znajdzie w tym problem...

Tekst autorstwa :

Offline Laalaa

• Użytkownik
    • Piwa: 118
    • Tumulec Kamil Adrian
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 25, 2019, 15:41:55 »
    Wysyłając swoich towarzyszy na misje w opcjach dialogoeych, podpisuajac pokoj z innymi krolami i nie pamiętam czy honor tez na to nie wplywal.

"Liczyć zwycięstwo przez walkower jako realną siłę drużyny jest jak podawanie długości penisa razem z kręgosłupem."~Kradus

Offline SkuBBi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 25, 2019, 15:57:27 »
    Te punkty za podpisanie pokoju można raczej zdobywać jak mam już frakcje , i chyba za ślub tez jest parę punktów...

Tekst autorstwa :

Offline Cygan.

• Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 25, 2019, 16:05:25 »
    Te punkty za podpisanie pokoju można raczej zdobywać jak mam już frakcje , i chyba za ślub tez jest parę punktów...
    Na pewno jak jesteś wasalem to też działa

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #6 dnia: Września 25, 2019, 16:08:45 »
    right to rule

Co to jest?

(click to show/hide)

Offline SkuBBi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Września 25, 2019, 16:35:30 »
    Ale jaki sposób wybrać jak jestem już wasalem i mam parę zamków to który sposób wybrać :
    1) ten z wojną że zostawiam sobie te zamki
    2) czy ten że tracę te zamki ale nie mam wojny

I mam zamiar pobrać FlorisModa i czy tam zakładanie własnego królestwa wygląda inaczej ? i czy mod ma spolszczenie ? Edit. Widzę że jest spolszczenie przynajmniej tak pisze na forum...

I czy mod i spolszczenie działają na najnowszej wersji gry ?

Nie pamiętam jaką jest najnowsza wersja gry a nie mam jak sprawdzić bo komputer musiałem dać do naprawy jutro będzie...

Staraj się nie doublepostować, jak chcesz coś dodać - korzystaj z opcji edycji posta. //Eltarek
    « Ostatnia zmiana: Września 25, 2019, 17:10:28 wysłana przez SkuBBi »

Tekst autorstwa :

Offline Eltarek

• Użytkownik
    • Piwa: 263
    • heyyeyaaeyaaaeyaeyaa
    « Odpowiedź #8 dnia: Września 25, 2019, 16:49:46 »
    Myślałem że prawo do rządzenia można dopiero zdobywać jak już założę swoją frakcje? Więc może mi ktoś wytłumaczyć jak zdobywa się to prawo do rządzenia...

Ja z chęcią wyjaśnię.

Prawo do rządzenia możesz podbijać zarówno mając frakcję, jak i nie mając jej.

Podstawową metodą na to przed założeniem frakcji jest wysyłanie towarzyszy, aby wsparli Twoje dążenia do tronu. Każdy imienny kompan Twojej drużyny może to zrobić. Jeśli chcesz kogoś wysłać, porozmawiaj z nim i z opcji dialogowych zadaj mu pytanie w stylu 'czy widzisz we mnie władcę tej krainy?' - każdy kompan wówczas przejmie inicjatywę nad rozmową i poprowadzi Cię dalej. Jest w tym jednak pewien haczyk - kompani mogą się nawzajem nie lubić i odmówić wspierania Twoich dążeń, jeśli nielubiany przez nich kompan zrobił to samo przed nimi i jest teraz w oddziale z odmawiającym. Drzewko odmowy wygląda następująco:

Alayen - odmówi, jeśli w oddziale jest Borcha, którego wysłałeś wcześniej. Analogicznie:
    Borcha - Lezait
    Katrin - Artimenner
    Artimenner - Rolf
    Rolf - Firentis
    Firentis - Matheld
    Matheld - Marnid
    Marnid - Klethi
    Klethi - Jeremus
    Jeremus - Nizar
    Nizar - Bunduk
    Bunduk - Deshavi
    Deshavi - Ymira
    Ymira - Baheshtur
    Baheshtur - Alayen

Sposobem na obejście tego drzewka jest wyrzucanie z drużyny kompanów jak tylko do niego wrócą po szerzeniu komplementów o Tobie. Jednocześnie możesz wysłać tylko jednego kompana, każdego z nich możesz wysłać tylko raz, po powrocie każdy z nich podbija licznik o 3 punkty.

Kolejną i zarazem ostatnią możliwością przed założeniem frakcji jest wzięcie ślubu. Podobnie jak misje, otrzymujesz +3 do praw do rządzenia.

Przyjrzyjmy się teraz co dzieje się z prawem do rządzenia, gdy jesteś już formalnym władcą własnej frakcji.

Jedynym (chyba) sposobem na obniżenie sobie praw do rządzenia jest nieukończenie misji związanej ze sprawami wewnętrznymi królestwa. Od czasu do czasu dostaniesz misję o treści "dwóch wasali naszej frakcji się kłóci, zaburza to jej jedność, zrób coś z tym".

Każdy lord przekonany do przejścia na Twoją stronę podbija prawo do rządzenia o 5 punktów.

Każdy traktat pokojowy z inną frakcja podbija prawo do rządzenia o 3 punkty.

Każdy emisariusz wracający z innej frakcji z listem uznającym Cię za monarchę podbija prawo do rządzenia o 10 punktów.
    Kiedy założysz swoją frakcję i dwór, porozmawiaj z ministrem, aby wysłać emisariusza do innej frakcji i przekazać władcy swoje pozdrowienia. Jeśli zostaną spełnione pewne warunki (nie pamiętam już jakie, żeby to zadziałało na pewno nie możesz posiadać żadnego lenna, które wcześniej mieli oni), emisariusz wróci z listem, który uznaje Cię za pełnoprawnego władcę własnego królestwa.

Ale jaki sposób wybrać jak jestem już wasalem i mam parę zamków to który sposób wybrać :
    1) ten z wojną że zostawiam sobie te zamki
    2) czy ten że tracę te zamki ale nie mam wojny

I mam zamiar pobrać FlorisModa i czy tam zakładanie własnego królestwa wygląda inaczej ? i czy mod ma spolszczenie ? Edit. Widzę że przynajmniej tak pisze na forum

Moim zdaniem najlepiej napakować do swoich zamków tyle jednostek ile tylko się da i wybrać opcję pierwszą. Będziesz w stanie wojny ze swoją dotychczasową frakcją, ale swoje pierwsze lenno i tak musisz od kogoś odbić, więc wojna Cię nie ominie. A tak przynajmniej masz jakiś garnizon i jesteś przygotowany do obrony.

We Florisie z tego co pamiętam zakładanie frakcji działa identycznie jak w native, ale już jako władca masz dużo większe możliwości (mówię o wersji expanded). Ponownie "z tego co pamiętam", Floris jest w pełni spolszczony.
    « Ostatnia zmiana: Września 25, 2019, 16:51:54 wysłana przez Eltarek »
    "To nie jest karuzela śmiechu, lecz pociąg jadący w jedną stronę" - Jarl o dziale Klany

Offline SkuBBi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Września 25, 2019, 17:45:53 »
    Poprzednio jak grałem to nie byłem wasalem żadnej frakcji najwyżej najemnikiem, jak nie pracowałem dla nikogo to wtedy atakowałem zamek z garnizonem ok.100 i w ten sposób zakładałem własną frakcje, ale teraz chyba zostanę wasalem poczekam aż król da mi jakieś zamki i ponabijam relacje z lordami bo wcześniej grałem grę trochę szybciej i miałem niskie relacje z lordami (szybciej bo grałem na kodach)...

A towarzyszy rekrutowałem wszystkich i nie było jakiś problemów tylko czasem coś marudzili potem tych z szlacheckim pochodzeniem dawałem jakiś zamek i wioskę a tych nie szlacheckich sobie zostawiałem...

Tekst autorstwa :

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #10 dnia: Września 25, 2019, 18:46:01 »
    (click to show/hide)

Nie chcą za mnie pertrakotować, oczywiście niezwłocznie sprawdziłem taka opcję, chcą zbierać armię, a nie prowadzić dyplomatyczne rozmowy.
    Może za dużo dostali już młotkiem po głowie.

Wysyłają posłańców, zbierają ekipę, nie zanosi się na okrągły stół.

Offline SkuBBi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Września 25, 2019, 19:01:53 »
    (click to show/hide)

Nie chcą za mnie pertrakotować, oczywiście niezwłocznie sprawdziłem taka opcję, chcą zbierać armię, a nie prowadzić dyplomatyczne rozmowy.
    Może za dużo dostali już młotkiem po głowie.

Wysyłają posłańców, zbierają ekipę, nie zanosi się na okrągły stół.

Co ten tekst ma do tematu ? Chyba ze ja średnio rozumiem ten tekst...

Tekst autorstwa :

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #12 dnia: Września 25, 2019, 19:10:05 »
    Skubbi - ma do tematu to, że nie mam możliwości wysyłania posłańców do prowadzenia rozmów.
    Zakładam, że mogę to robić sam.

Chyba, że ja coś średnio rozumiem.
    Też mogę stosować taką formę prowadzenia rozmowy.
    Może nie rozumiem, że jak ktoś wpycha mi w twarz, że nie rozumie, wtedy jak rozumie.

Rozmawiamy o prowadzenie polityki własnego królestwa, musiałbym sam prowadzić takie rozmowy samemu.
    Tak?

Offline Eltarek

• Użytkownik
    • Piwa: 263
    • heyyeyaaeyaaaeyaeyaa
    « Odpowiedź #13 dnia: Września 25, 2019, 19:15:18 »
    Co ten tekst ma do tematu ? Chyba ze ja średnio rozumiem ten tekst...

Po Octavianie nigdy nie wiadomo, czego się spodziewać ;p

Odpaliłem Warbanda pierwszy raz od dłuższego czasu specjalnie na potrzeby personalnego zbadania sytuacji. W oknie rozmowy (otwieramy je z menu oddziału, klikając na postać i 'rozmawiaj') należy wybrać "Chcę cię o coś zapytać". A następnie "Chyba wiesz, że aspiruję do miana króla tych ziem?"

"To nie jest karuzela śmiechu, lecz pociąg jadący w jedną stronę" - Jarl o dziale Klany

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #14 dnia: Września 25, 2019, 19:18:02 »
    A widzisz....
    To to jest taka dyplomatyczna ZASADZKA!

Teraz wszystko jasne.