Dużo różni się rozgrywka od Warbanda ? Ciekawsze jednostki, dużo nowości ?
Mechaniką gry nie, ale dynamiką oraz animacjami tak. W tych dwóch ostatnich aspektach różnica jest OGROMNA. Z aktualnych trybów mogę powiedzieć, że nie można robić dropów. Jednostki kupuje się za golda, który zarabia się poprzez zabójstwa i zwycięstwo w rundach (przykładowy piechur jest tańszy niż cav). Każda frakcja ma po około 6-7 jednostek z różnorakim uzbrojeniem, perkami i dodatkami. Najlepiej nadrób wszystkie dev blogi albo wpadnij do nas pogadać :P
Jak wypada optymalizacja gry? W jakim tempie twórcy poprawiają optymalizację gry i jakim kosztem downgrade'u grafiki? Jak na grę, która wygląda jak z 2010 to nie wiem czy degradacja grafiki jest konieczna, ale znając Taleworlds to wszystko jest możliwe, a słyszałem że gra chodzi fatalnie na wysokich ustawieniach (nawet na dobrym sprzęcie). Mógłby ktoś podać specyfikację swojego sprzętu oraz jaką wyciąga ilość fps'ów przy różnych konfiguracjach graficznych?
No i najważniejsze, jak wygląda balans i walka konna?
Gra wygląda dość dobrze na najniższych i naprawdę cudownie na najwyższych. Optymalizacja, to zależy. Pod względem FPSów, na moim 4-letnim kompie, przy najwyższych ustawieniach grafiki i maksymalnej jatce mam min 30fps, średnio 45-60. Potrafi się jednak zdarzyć tak, że jadąc wolną droga masz 30 FPS, a walcząc 60. Takie coś wystąpiło nie tylko u mnie :P Często zdarzają się też randomowe ścinki, ale to chyba wina serwerów czy właśnie ogólnej optymalizacji. Ustawienia nie zmieniają FPSów aż tak bardzo, więc trzeba zaczekać na końcową optymalizację. Patrząc na to, że jest to zamknięta beta, sądzę iż do czasu oficjalnej premiery, gra powinna śmigać idealnie.
Co do balansu, myślę, że póki co jest w porządku. Czuć różnicę pomiędzy pancernikiem, a piechurem w szmatach. Kawaleria potrafi zdominować pole walki, ale przy odpowiednim terenie i zgrupowaniu, można się skutecznie obronić. Przy potrąceniu postać nie pada "pod siebie", ale rzeczywiście odlatuje na pewną odległość. Niby mechanika jest ta sama, ale wszystkiego trzeba się uczyć od nowa ;)
Nawet strzelcy dobrze sobie radzą. Piechur musi odpowiednio zblokować tarczą, by móc zatrzymać pocisk. Samo trzymanie PPM już nie wystarczy :P
Animacje wyglądają świetnie, dla przykładu - kiedy przeciwnik chciał się podnieść, i był już na dwóch nogach, dostał strzałę, klękając na kolano i odchylając się w stronę uderzenie strzały, po czym został wgnieciony w ziemie górnym atakiem z broni białej. To wszystko naprawdę przyjemnie wygląda.
Opinie mogą być różne, ale jako weteran M&B oraz osoba, która dopatruje się każdego szczególiku (nawet tego, że postać odwraca głowę i oczy przy rozglądaniu się tyldą), śmiało mówię, że Bannerlord spełnia moje oczekiwania i wiem, że będzie coraz lepiej.
PS. Moja specyfikacja
Grafika: GeForce GTX 970
Procesor: intel i7-4770K
RAM: 8GB
I ogólnie komp zamula, bo bez formata, a gra i tak ładnie chodzi.