Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Nominacje do plebiscytu na Gracza Roku: Warband 2018  (Przeczytany 3882 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    • Piwa: 91
    Odp: Nominacje do plebiscytu na Gracza Roku: Warband 2018
    « Odpowiedź #30 dnia: Listopada 28, 2018, 12:36:48 »

A mi się wydaje, że nominacja dla Aharo jak najbardziej na miejscu. Gdyby nie on, to Vizimir wypadłby dużo gorzej jako administrator i to tak na dobrą sprawę dzięki streamowi możemy mówić o najlepszym pucharze w historii. Powinniśmy oceniać tutaj za efekty i jakość pracy bezpośrednio na rzecz sceny Warbanda, a te efekty są najbardziej widoczne właśnie u Aharo.

Samo nazewnictwo rzeczywiście budzi kontrowersje, bo faktycznych graczy, którzy rzeczywiście w grę grali dużo, aktywnie i bez afiszowania nie widać w nominacjach, może pojedyncze przypadki. Jest kilka osób, które zrobiły ogromny jakościowy progres, a przejdą niezauważone. Ludzie którzy nominują to w większości osoby które scenę znają z forum, bo grają sporadycznie. I to żadna ujma, po prostu to jest nie do przeskoczenia, taki mamy klimat.
    Sukces jest wtedy, kiedy niemożliwe staje się możliwe.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #31 dnia: Listopada 28, 2018, 12:50:55 »

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #32 dnia: Listopada 28, 2018, 17:48:16 »
    [...] dzięki streamowi możemy mówić o najlepszym pucharze w historii.

Moim zdaniem tutaj to już trochę zbyt daleko idące wnioski. Równie dobrze od razu można ogłosić PP18 najlepszym turniejem wszechczasów i to nie tylko w Warbandie, bo czemu nie. Tutaj jednak na takie rzeczy składa się wiele rzeczy.
    A Vizimir wypadł dobrze przede wszystkim dlatego, że mimo dużych trudności i nie sprzyjających mu nastrojów wytrwał do końca i również do samego końca pracował nad tym, by było jak najlepiej. Większość osób na jego miejscu już dawno by machnęła ręką i zostawiła to w cholerę. Oczywiście nie ujmując Aharo, który swoją robotą zrobił doskonale, to jednak nie wolno też ujmować pracy, którą wykonał Vizmir.

Ludzie którzy nominują to w większości osoby które scenę znają z forum, bo grają sporadycznie. I to żadna ujma, po prostu to jest nie do przeskoczenia, taki mamy klimat.
    Scena jest też na forum (a raczej forach, bo bez forum TaleWorlds i Tawerny to by żadna scena nigdy się tu nie rozwinęła). Nikt jednak nie zabrania głosować, tym którzy mają inne spojerzenie na scenę, a takich osób, które należą do tego grona, nominowało tutaj bardzo mało. Trzeba tylko wyjść i skorzystać ze swojego prawa głosu ;)
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Gandalf7

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • "noc najciemniejsza jest przed świtem"
    « Odpowiedź #33 dnia: Listopada 28, 2018, 18:52:20 »
    A mi się wydaje, że nominacja dla Aharo jak najbardziej na miejscu. Gdyby nie on, to Vizimir wypadłby dużo gorzej jako administrator i to tak na dobrą sprawę dzięki streamowi możemy mówić o najlepszym pucharze w historii. Powinniśmy oceniać tutaj za efekty i jakość pracy bezpośrednio na rzecz sceny Warbanda, a te efekty są najbardziej widoczne właśnie u Aharo.

Samo nazewnictwo rzeczywiście budzi kontrowersje, bo faktycznych graczy, którzy rzeczywiście w grę grali dużo, aktywnie i bez afiszowania nie widać w nominacjach, może pojedyncze przypadki. Jest kilka osób, które zrobiły ogromny jakościowy progres, a przejdą niezauważone. Ludzie którzy nominują to w większości osoby które scenę znają z forum, bo grają sporadycznie. I to żadna ujma, po prostu to jest nie do przeskoczenia, taki mamy klimat.

Gdyby nie Vizimir to nie byłoby czego streamować tak naprawdę bo nikomu by się nie chciało robić PP ;)
    https://clips.twitch.tv/HotQuaintArugulaAllenHuhu

"Dobra robota Azorek, po każdym wywiadzie leciała dla Ciebie kość leciało dla Ciebie piwko ode mnie i zaraz poleci jeszcze jedno, za świetną robotę i aby mam nadzieję zmotywować Cię do tej idei w przyszłości." Kamillo

https://www.youtube.com/watch?v=wYoxNbQGS94

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Listopada 28, 2018, 19:35:49 »
    Odnośnie PP - to moje subiektywna ocena, nie mam na celu nikogo obrażać. PP18 był dotychczas najlepszym tawernianym turniejem. I moim zdaniem to Aharo wniósł nową jakość. To dzięki temu mamy teraz wzrost zainteresowania rywalizacją, większe nakierowanie na turnieje. Tak jak pisałem - nominacja za efekty i jakość pracy, bo w tym tkwi sztuka.

Scena jest też na forum (a raczej forach, bo bez forum TaleWorlds i Tawerny to by żadna scena nigdy się tu nie rozwinęła). Nikt jednak nie zabrania głosować, tym którzy mają inne spojerzenie na scenę, a takich osób, które należą do tego grona, nominowało tutaj bardzo mało. Trzeba tylko wyjść i skorzystać ze swojego prawa głosu ;)

Tak, forum jest jedną ze składowych, które scenę budują. Poza tym jest steam, są TS'y, serwery w grze - wszystko równie ważne. Natomiast plebiscyt ma na celu wyłonienie gracza roku. Pierwsze co się na myśl nasuwa, to osoba, która faktycznie gra. A żeby wiedzieć kto gra to chyba też trzeba... grać? Żeby było jasne - nie ujmuję osobom, które mniej czasu spędzają na serwerach - chodzi mi po prostu o nazewnictwo plebiscytu, pokusiłbym się o stwierdzenie, że jest całkiem mylne.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Listopada 28, 2018, 19:53:19 »
    Odnośnie PP - to moje subiektywna ocena, nie mam na celu nikogo obrażać. PP18 był dotychczas najlepszym tawernianym turniejem. I moim zdaniem to Aharo wniósł nową jakość. To dzięki temu mamy teraz wzrost zainteresowania rywalizacją, większe nakierowanie na turnieje. Tak jak pisałem - nominacja za efekty i jakość pracy, bo w tym tkwi sztuka.
    Nie chodzi o obrażanie, tylko że subiektywną ocenę (czy raczej opinię, bo nie przytaczasz żadnej konkretnej analizy i porównania) sprzedajesz tutaj jako fakt objawiony. A za tym, że scena żyje i istnieje odpowiada szereg osób, nie jeden stream. Ja tu naprawdę nie chcę wyjść na osobę atakującą Aharo, bo jak zaznaczłem wiele razy, wykonał bardzo dobrą robotę, ale nie rób proszę już z niego mesjasza sceny. Gdzie tu widzisz wzost zainteresowanai rywlizacją i większe nakierowanie na turnieje? Bo nic się w zasadzie od tametgo streama nie wydarzyło, turnieje były wcześniej cały czas. A moze mówisz o dużym zainteresowaniu tegorocznym PP? Bo jeśli tak, to pamiętaj, że ci wszyscy gracze byli już tutaj przed streamem z finałów i w dużej mierze za tą frekwencję odpowiada Vizimir...

Moim zdaniem zawyżasz faktyczne efekty tego streama głównie z tego powodu, że nie lubisz Vizimira i chcesz po prostu umniejszyć w ten sposób jego pracę.

Tak, forum jest jedną ze składowych, które scenę budują. Poza tym jest steam, są TS'y, serwery w grze - wszystko równie ważne. Natomiast plebiscyt ma na celu wyłonienie gracza roku. Pierwsze co się na myśl nasuwa, to osoba, która faktycznie gra. A żeby wiedzieć kto gra to chyba też trzeba... grać? Żeby było jasne - nie ujmuję osobom, które mniej czasu spędzają na serwerach - chodzi mi po prostu o nazewnictwo plebiscytu, pokusiłbym się o stwierdzenie, że jest całkiem mylne.
    Ale kto Ci zabrania nominować tylko za skilla, czy rozwój w grze? Kto też zabrania tego robić wszystkim innym? Jeśli wygrywa osoba, która według was (przez was rozumiem pewną grupę graczy, która w większości funkcjonuje poza forum) nie powina wygrać, to nie dlatego, że plebiscyt źle funkcjonuje, tylko dlatego, że większości osobom nie chce się ruszyć i napisać krótkiego posta z nominacjąalbo kliknąć przycisku "głosuj", a zamiast tego wolą ponarzekać po wynikach albo jeszcze lepiej - wykpić wszystkich wokół (nie mówię teraz tego pod Twoim adresem, co zaznaczam w razie czego, ale ogólnie takich ludzi jest dużo, nie tylko na Native).
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #36 dnia: Listopada 28, 2018, 20:04:49 »
    No cóż nie sposób się nie zgodzić ws. Aharo. Gdyby nie on i jego stream to raczej turniej przeszedłby beż żadnego echa jako kolejne odklepane PP. I było komu ciągnać PP gdyby nie Vizimir. Ja cały czas byłem w pogotowiu ale oddałem pola bo trzeba dawać szanse nowym osobom. O to chodzi aby młodzi gniewni mogli się wykazać.  Nominacja dla Aharo według mnie jak najbardziej na miejscu chociażby dlatego, że pokazał nowy kierunek i nową koncepcje jak to można wszystko ciągnać dalej. Co do PP18 był zdecydowanie najlepszym turniejem pod względem frekwencji, wyrównania teamów no i streamów i tutaj nie ma co do tego wątpliwości. I tutaj też należą się brawa Vizowi, który to uciągnął jak mógł a Aharo jeszcze polepszył efekty. Cóż dyskusja zawsze mile widziana ale nie rozumiem po co ktoś komuś stara się uzmysłowić mniejszą lub większą wartość danej osoby. Plebiscyt jest subiektywny i jedni przywiazują wiekszą wagę do danych rzeczy inni mniejszą. Stąd Carpe wybral Aharo a Dyktaktor raczej nie widzi aż tak wielkiego jego wkładu. O to własnie chyba chodzi w tym plebiscycie, każdy ceni co innego..

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Listopada 28, 2018, 20:18:11 »
    Tak, IvE każdy ma swój wybór i przecież nikt nikomu tutaj nie zabrania wybierania swoich opcji. Sam zresztą nominowałem również Aharo. My tu tylko dyskutujemy.

Tylko z tą dyskusją  robi się problem, gdy ktoś zaczyna się powoływać na hasła bez pokrycia, czy nieprawdziwe dane. W przypadku Carpego jest to stwierdzenie, że ten stream spowodował nakierowanie na turnieje, czy wzrost zainteresowania rywalizacją, podczas gdy nie wydażyło się po drodze nawet nic, co by moglo to zweryfikować. W Twoim przypadku jest to za to mówienie, że padłrekord frekwencji, podczas gdy... był to dopiero 5 albo 6 wynik w tej kategorii (trzeba brać poprawkę, że to był turniej 5v5, więc ilością zaangażowanych garczy dalej ustępował większości edycji w formacie 8v8).

Nie zgodzę się też, że jakikolwiek stream daje nowy kierunek, czy koncepcję. To dalej jest dekoracja turnieju, a nie jego kręgosłup. No i podczas PP miałeś średnią sytuację z czasem (podobnie jak ja), więc nie zdziwiłbym się, gdyby PP spotkał kryzys, gdybyśmy prowadzili to w tym roku sami (nieważne, czy Ty ,czy ja). Także to kolejne stwierdzenie na zasadzie gdybania niestety.

nie rozumiem po co ktoś komuś stara się uzmysłowić mniejszą lub większą wartość danej osoby

Za Carpego mówić nie mogę, ale wydaje mi się, że on podobno jak ja, nawiązuje do pracy danej osoby, a nie samej osoby. Nikt tu nie ocenia wartości ludzi ;)
    A nad działaniami już warto dyskutować. Zwłaszcza, gdy jedne działania są przeceniane, a inne niedoceniane. I to zazwyczaj jedno kosztem drugiego.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #38 dnia: Listopada 28, 2018, 20:28:03 »
    Sam stream pokazał, że jest zainteresowanie tego typu rywalizacją a więc między innymi o to może chodzić. No ale nieistotne trochę jałowa ta dyskusja.

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Listopada 30, 2018, 19:39:05 »

Nie było mnie trochę, ale pozwolę sobie kontynuować. Mamy szkołę, w szkole są klasy, uczniowie z klasy B robią głosowanie w swoim gronie, wybierają Piotrka bo Piotrek to w sumie spoko morda i ogłaszają go najlepszym uczniem szkoły. Tak to wygląda z perspektywy graczy. Nikt z nikogo nie kpi, po prostu zwróciłem uwagę na to, że plebiscyt może wprowadzać w błąd.

A jeśli chodzi o PP18 i wątpliwości co do tego kto uczynił go wspaniałym - mam styczność z szerokim gronem graczy zarówno polskich, jak i zagranicznych. O Pucharze mówi się, że to "ten turniej ze studiem", "ten turniej co miał takiego popularnego streama". W moich oczach to wystarczy, żeby wskazać czyja to zasługa.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Listopada 30, 2018, 21:37:36 »
    Nie było mnie trochę, ale pozwolę sobie kontynuować. Mamy szkołę, w szkole są klasy, uczniowie z klasy B robią głosowanie w swoim gronie, wybierają Piotrka bo Piotrek to w sumie spoko morda i ogłaszają go najlepszym uczniem szkoły. Tak to wygląda z perspektywy graczy. Nikt z nikogo nie kpi, po prostu zwróciłem uwagę na to, że plebiscyt może wprowadzać w błąd.

Nie, idąc Twoją analogią, to szkoła organizuje głosowanie, w którym głosują uczniowie klas wszystkich poza klasą C (przez resztę klas rozumiem też inne moduły), z której głosuje jedna, czy dwie osoby. Oni widzą jako zwycięzcę kogoś innego... ale nie wezmą udziału, no bo nie. Potem za to będą narzekać, siedząc dalej w swoim uber elitarnym gronie. Tutaj też są gracze. Twoim błędem oceny (i nie tylko Twoim) jest kategoryzowanie graczy na wyskillowanych i tych, którzy nie są lub którzy nawet nie próbują być, bo czerpią z gry inną przyjemność. Nie są oni wtedy e-sportowcami, ale dalej są graczami. W tym temacie widzę ze 4 osoby, które nie grały od dawna w Warbanda i to, że Ty nie uważasz ich za godnych tego dostojnego tytułu "gracza", nie znaczy, że nimi nie są. Polska scena to po prostu coś więcej, niż kilkunastoosobowe grono.

A jeśli chodzi o PP18 i wątpliwości co do tego kto uczynił go wspaniałym - mam styczność z szerokim gronem graczy zarówno polskich, jak i zagranicznych. O Pucharze mówi się, że to "ten turniej ze studiem", "ten turniej co miał takiego popularnego streama". W moich oczach to wystarczy, żeby wskazać czyja to zasługa.

Też mam styczność z wieloma graczami (ba, nawet gram znowu w Warbanda od ponad pół roku po dłuzszej przerwie, chociaż pewnie uważasz mnie za jakiegoś "nie-gracza") i wśród polskich nie spotkałem się z takim określeniem. Wszyscy mówią na to Puchar Polski, bo każdy tutaj zna ten turniej pod tą marką. A co do zagranicznych, to cóż... nie było żadnych innych ogłaszanych streamów, w dodatku mieli całkowity zakaz udziału u nas, to jak mają to kojarzyć, skoro to jedyne wydarzenie, jakie widzieli (a było tuż przed streamem NC, więc trudno, by tego nie zauważyli).
    « Ostatnia zmiana: Listopada 30, 2018, 21:47:12 wysłana przez Dyktator »
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 03, 2018, 00:23:06 »
    Do półfinałów awansowali:

1. Vizimir (17 nominacji)
    2. CarpeDiem (10 nominacji)
    3. Harman (9 nominacji)
    4. Aharo (8 nominacji)
    5. Einar (5 nominacji)
    6. Krzyzak (4 nominacje)
    7. Woj (4 nominacje)
    8. IvE (1 nominacja - obrońca tytułu)

Wkrótce pojawi się zbiorowy temat na półfinały. Każdemu kandydatowi będziecie mogli przyznać w zależności od uznania od 0 do 3 głosów. Do finałów awansują 2-3 osoby, które zbiorą tych głosów najwięcej. Powodzenia!
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)