Nick w grze: SirDaGrasso
Imię: Leszek
Wiek: 16 (osoby poniżej 18. roku życia muszą odbyć obowiązkowy wyjazd integracyjny pod namioty pod opieką naszego Ppor. ^IvE)
Doświadczenie w grze i osiągnięcia: grałem w WV w 2012 roku (bonusowe punkty do rekrutacji mają ludzie z mniejszą liczbą rozegranych godzin na NW, niż 10)
Skąd się o nas dowiedziałeś? co
Co skłoniło Cię do złożenia podania do naszego pułku? lygrys
Czy wiesz, czym jest honor? no
Czy uważasz się za osobę honorową? chyba
Jakie masz zainteresowania, co lubisz robić w wolnym czasie? grać w gry
Dlaczego okres wojen napoleońskich jest Twoim zdaniem najlepszym okresem w historii? bo mieli mószkiety
Opowiedz nam o swoim ulubionym pułku z okresu wojen napoleońskich. (napisz kto nim dowodził, jakie miał umundurowanie, w jakich bitwach się odznaczył i za co go cenisz; rozprawka na minimum 300 słów, bonusowe punkty do rekrutacji za wybranie 1ppS)
Bóg stworzył człowieka na swoje podobieństwo, obdarzając go rozumem i wolną wolą. To jakimi będziemy ludźmi zależy od nas samych. Może się jednak zdążyć, że na nasze decyzje mają wpływ inni, co jednak nie usprawiedliwiają naszych czynów.
Przykładem człowieka, u którego chęć władzy, chora ambicja i kochana kobieta wyzwoliły najgorsze cechy, powodujące odczłowieczenie, jest tytułowy bohater dramatu Szekspira.
Makbet, był dzielnym i szlachetnym rycerzem, który wiernie służył królowi Dunkanowi, gotowym do największych poświęceń w imię ojczyzny. Jednak jego postawa uległa zmianie, gdy usłyszał przepowiednię czarownic. Nie czekał na to co przyniesie los, ale chciał mu pomóc, tym bardziej, że wspierała go i popychała do działania Lady Makbet. Gdy dostała od męża list w którym pisał o spotkaniu wiedźm i ich przepowiedni już knuła plany intrygi. „Zabójczych myśli, z płci mej mię wyzujcie / I napełnijcie mię od stóp do głowy / Nieubłaganym okrucieństwem! (...)/By żaden podszept natury nie zdołał / Wielkiego mego przedsięwzięcia zachwiać/ Ni stanąć w poprzek między mną a skutkiem!“
Kobieta nie miała skrupułów w dążeniu do zamierzonego celu i planowała zbrodnię na Dunkanie. Musiała tylko przekonać wahającego się jeszcze męża. Namawiała Makbeta dlatego, że go kochała , i pragnęła dla niego najlepszego - zdobycia władzy. Gdy ten się wahał nie obawiała się nazwać go tchórzem. Pod jej naciskiem zgodził się na realizację tego okrutnego planu.
„Niech się więc stanie! Wszystkie moje siły/ Nagnę do tego okropnego czynu./ Idźmy i szydźmy z świata jasnym czołem:/ Fałsz serca i fałsz lic muszą iść społem.“
Raz popełniona zbrodnia pociągnęła za sobą kolejne. Makbet usuwał z drogi kolejne osoby, które utrudniłyby mu dojście na tron. Wrogiem stał się teraz jego przyjaciel Banko , któremu z kolei wieźmy przepowiedziały, że zostanie ojcem królów: „Ten Banko jest mi groźny: ma on w sobie/ Coś królewskiego, czego się bać trzeba.“ Zlecił więc zbójcom zabicie Banka.
Osiągnięcie celu obudziło w Makbecie najgorsze cechy. Jako król stał się tyranem, znienawidzonym przez poddanych. Makduf stwierdził, że „Nie ma/ W zastępach piekieł szatana zdolnego/ Przewyższyć w złości Makbeta.“ .Tak więc Makbet w swoim dążeniu do władzy, w swej chorej ambicji wyzbył się wszelkich ludzkich pozytywnych cech. Już nic nie robiło na nim wrażenia, stał się zatwardziałym, zimnym człowiekiem. Sam o sobie mówił: „Przeładowałem się okropnościami: / Spoufalone z zgrozą zmysły moje / Stępiały na wpływ wrażeń.“ Nawet wieść o samobójstwie żony nie robiła na nim wrażenia.
Zbrodnie Makbeta były pokierowane jego pragnieniem zdobycia tronu, przez co stał się człowiekiem zimnym i bezwzględnym. Żona wspierała go , kierowała nim i manipulowała, ale nie można obwiniać ją za wszystko. Makbet miał rozum i wolną wolę, mógł wybierać - czekać na to, co przyniesie los lub pomóc mu. Wybrał to drugie.
Na przykładzie Makbeta widać jakim może stać się człowiek, że może być bezwzględnym zbrodniarzem. Jego pragnienie władzy odarło go z wszelkich norm moralnych, z wszelkich ludzkich odruchów. Jego drogowskazem stała się Lady Makbet, co doprowadziło ją do tragicznego końca, gdyż popełniła samobójstwo. Makbet także stracił życie w walce.