Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [N&S][2ndMD]2nd Maryland Infantry Regiment  (Przeczytany 1344 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JerzyBurza

• Użytkownik
    • Piwa: 41
    • 18pp_Flb_JerzyBurza_Haze
    [N&S][2ndMD]2nd Maryland Infantry Regiment
    « dnia: Sierpnia 13, 2018, 14:44:04 »

"Deo Vindice"

W Sierpniu 1862 1st Maryland Infantry zostało rozwiązane w mieście Gordonsville, w stanie Wirginii w chwili wygaśnięcia początkowej dwunastomiesięcznej kadencji. 1stMD była pułkiem armii konfederatów, utworzonej wkrótce po rozpoczęciu amerykańskiej wojny domowej w kwietniu 1861 roku. Jednostka składała się z ochotników ze stanu Maryland i wzięła udział w pierwszej bitwie pod Manassas i w kampanii Valley Shenandoah. We wrześniu 1862 roku jej były dowódca, pułkownik Bradley Tyler Johnson i wielu członków jego personelu zaoferowało swoje usługi generałowi Stonewallowi Jacksonowi.

Po likwidacji 1st Maryland Infantry szeregowi żołnierze poprzedniego pułku znaleźli się w niezręcznej sytuacji. Nie byli w stanie wrócić do domów (do Maryland), ponieważ mocno zaangażowali się w sprawę Południa podczas wojny. Mając niewiele do wyboru, wielu połączyło się z innymi jednostkami artylerii lub kawalerii, podczas gdy inni czekali na utworzenie nowego pułku piechoty stanu Maryland. Nowa jednostka była od tej pory znana jako 2nd Maryland Infantry Regiment. Zmiana została dokonana w celu odróżnienia jej od pierwotnego pułku.  Kilku byłych oficerów 1stMD takich jak kapitanowie William Murray, James Herbert i porucznicy George Thomas, Clapham Murray i William Zollinger zaczęli rekrutować weteranów starego pułku, a także nowych rekrutów ze stanu Maryland. Wkrótce powstały dwie kompanie kapitana Murraya i kapitana J. Parrana Crane'a, a następnie kolejne trzy. W październiku 1862 roku do jednostki dołączyło ponad pięćset ludzi, obecnie batalion, który wkrótce został przydzielony do dowództwa generała George'a Hume'a "Maryland" Steuarta w Winchester w Wirginii. Nowy batalion przeprowadził wybory w których kapitan Herbert został wybrany na stopień majora. W listopadzie Batalion został przydzielony do dowództwa generała Williama "Narzekadło" Jonesa (Został tak nazwany z powodu jego kłótliwej natury), który objął dowództwo kawalerii Thomasa T. Munforda. Z czasem rozmiar batalionu wzrósł i odbyły się nowe wybory. Dowódca starego pułku, pułkownik Bradley Tyler Johnson, został należycie wybrany podpułkownikiem, ale odrzucił ofertę. W końcu Major Herbert został wybrany Pułkownikiem, a kapitan W. W. Goldsborough, który później zapisał się na kartach historii stanu Maryland, został wybrany majorem.

Regiment spędził mroźną zimę z przełomu 1862-63r. w Shenandoah Valley, i nie brał udziału w żadnych potyczkach. Niestety tylko kilku żołnierzy było wyposażonych w namioty, reszta spała na zamarzniętej ziemi pod gołym niebiem. Goldsborough pisał: "Nie było niczym dziwnym, że kilkaset osób wstawało pokrytych śniegiem który spadł w nocy. W maju 1863r. 2ndMD został połączony z Baltimore Light Artillery oraz Kompanią A 1st Maryland Cavalry. Dowództwo nad tym tworem objął Pułkownik Johnson.

Wczesnego lata 1863r. 2ndMD (wtedy cały czas znana jako 1-szy Batalion ze stanu Maryland) zostało przyłączone do Trzeciej Brygady Steuart'a. Założyciel brygady, Generał Brygady Raleigh Colston został skierowany do dowództwa nad tą właśnie jednostką ....

Reszta historii w tłumaczeniu

Colonel

Lt.Colonel

Major

Captain

1st Leutant

2nd Leutant

Sergeant-Major

Sergeant

Corporal

Lance Corporal

Private First Class

Private Veteran

Private

Volunteer
    TBA

Sztandar:

Sztandar w grze:

(click to show/hide)

Tagi:

2ndMD_Ranga_Imie_Nazwisko

Kapral CSA

Grafiki, pixelarts & BBCode by JerzyBurza
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 15, 2018, 16:26:59 wysłana przez JerzyBurza »
    MP17
    FS Cup
    LDP18 Dyw.B
    MP18 Cav

Cytat: Rivet
    Do tego śmiecie tykać nasze święte tagi. Won od tego hołoto śmierdząca. Paszli won, nie godni miana bagneciarza nawet.

Offline AKO

• Użytkownik
    • Piwa: -51
    Odp: [N&S][2ndMD]2nd Maryland Infantry Regiment
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 13, 2018, 15:30:18 »
    Powodzenia!

Offline vtz

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 13, 2018, 15:50:52 »
    Hmm ciekawe kiedy w końcu powstanie jakiś polski klan do N&S ale do Unii, czyli tam gdzie służyło jakieś 95% polskich żołnierzy na tej wojnie :p
    Powodzenia
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline JerzyBurza

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 13, 2018, 15:54:04 »
    Hmm ciekawe kiedy w końcu powstanie jakiś polski klan do N&S ale do Unii, czyli tam gdzie służyło jakieś 95% polskich żołnierzy na tej wojnie :p
    Chcieliśmy zrobić 14thLA(CSA) bądź 59thNY(USA) bo to były polskie pułki, ale niestety obie nazwy były zarezerwowane

Powodzenia
    Powodzenia!
    Dzięki
    MP17
    FS Cup
    LDP18 Dyw.B
    MP18 Cav

Do tego śmiecie tykać nasze święte tagi. Won od tego hołoto śmierdząca. Paszli won, nie godni miana bagneciarza nawet.

Offline Romanow

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 13, 2018, 15:56:23 »
    Powodzenia.

Offline New_war

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 13, 2018, 16:32:58 »
    Powodzenia

Offline Zahari

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 13, 2018, 16:45:39 »
    Powodzenia
    (click to show/hide)

Offline Koxxus

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    • Otaczają mnie tęgie, wielkie dzbany
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 13, 2018, 16:51:10 »
    Wasz Kapral to Kapral artylerii (czerwone oznaczenie stopnia, kołnierz, otok kepi). Rangi też są tworzone pod artylerie. Poza tym, kampania w ''Valley Shenandoah'' to po prostu walki w dolinie shenandoah. Pozderki, powodzonka :)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2018, 16:56:08 wysłana przez Koxxus »

Nie zrobiłbym nic
    Gdybym to forum scrollował jak ty

Offline JerzyBurza

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 13, 2018, 17:20:08 »
    Wasz Kapral to Kapral artylerii (czerwone oznaczenie stopnia, kołnierz, otok kepi). Rangi też są tworzone pod artylerie. Poza tym, kampania w ''Valley Shenandoah'' to po prostu walki w dolinie shenandoah. Pozderki, powodzonka :)
    O dzięki pomyliłem kolory, myślałem, że to niebieski jest artylerii. Niestety nie interesuję się wojną secesyjną, i oprócz tej "kampanii w Valley Shenandoah" mogą być błędy w nazwach bitew bo bitwy "o" i "pod" to po prostu "battle of". Ale dzięki za powodzenia i te porady.

Powodzenia.
    Powodzenia
    Powodzenia
    Dzięki.
    MP17
    FS Cup
    LDP18 Dyw.B
    MP18 Cav

Offline tel-mati

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • nie mam tekstu :(
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 13, 2018, 18:41:26 »
    Powodzenia

Offline Repcak

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 13, 2018, 21:14:11 »
    Powodzenia

Offline shiva

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 13, 2018, 21:43:39 »
    Powodzenia
    Wierzę, że w tych światłych czasach, niewielu jest takich, którzy uważają, że niewolnictwo nie jest instytucją moralnie i politycznie złą.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 14, 2018, 12:53:48 »
    Nie wygląda to źle, powodzenia Jerzy.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline JerzyBurza

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 15, 2018, 18:37:48 »
    Dodano tytuły podzielonej na fragmenty historii 2ndMD, oraz podmieniono rangi artylerii na piechoty(Dzięki, że o tym powiedziałeś Koxxus). Na dniach zostanie też dodany skład.

Powodzenia
    Powodzenia
    Powodzenia
    Dzięki
    Nie wygląda to źle, powodzenia Jerzy.
    Dzięki, starałem się.
    MP17
    FS Cup
    LDP18 Dyw.B
    MP18 Cav

Offline HayterNaczelny

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 16, 2018, 20:00:26 »
    Powodzenia
    ,,Czy ktoś mi może powiedzieć, która jest godzina i dlaczego jest tak późno? Napisał mi jeden koleś, że dopadła mnie Insomnia, dlatego dzisiaj nie za bardzo tego, bo dopadła mnie Insomnia, kumacie? Insomnia nie będzie tego dzisiaj za bardzo''