Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rynek pracownika - ściema czy prawda? Wasze opinie.  (Przeczytany 505 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    Rynek pracownika - ściema czy prawda? Wasze opinie.
    « dnia: Sierpnia 01, 2018, 18:44:26 »
    Po przeczytaniu wywiadu z pewnym lewicowym dziennikarzem i pisarzem Kamilem Fejferem zacząłem się zastanawiać nad tym czy jest On w swojej opinii odosobniony czy też to ja jestem w tej mniejszości. Zasadniczo moje wątpliwości i próba zgłębienia tematu wiążą się z tym, że jak każdy z nas żyję w jakiejś tam bańce informacji (ludzi o podobnych zainteresowaniach, wykształceniu, miejscu zamieszkania, branży i dochodach).

Pomimo tego, że z samym artykułem się nie zgadzam to jestem ciekawy opinii innych na ten temat ("rynek pracownika"). Wyjątkowo podejdę do tematu bez szydery i charakterystycznego mojej osobie cynizmu. Po prostu moja perspektywa jest de facto ograniczona do dwóch miejsc zamieszkania (Warszawy i Paryża), a co za tym idzie na temat bezrobocia na przykład na Suwalszczyźnie dowiem się tylko z GUSu.

Krótko o wywiadzie:
    Kamil Fejfer w tym wywiadzie promuje swoją książkę, ale nie na książcę skupię uwagę tylko na "problemie" o którym książka traktuje. Najogólniej rzecz biorąc autor uważa, że sytuacja na rynku pracy w Polsce jest zła. W tym wywiadzie próbuje obalić tzw. "rynek pracownika", który według niego jest mitem i istnieje tylko dla niewielkiej grupy ludzi.

Artykuł w spoilerze
    (click to show/hide)

http://innpoland.pl/137781,autor-magazynu-porazka-pokazuje-jak-naprawde-wyglada-praca-milionow-polakow-widzialem-bunt-i-bezsilnosc

Artykuł nie jest według mnie obiektywny, ale jestem w stanie i mogę zrozumieć krytykę sytuacji ekonomicznej w której znalazły się niektóre z grup społeczenych. I tutaj mam też pewien dysonans pomiędzy dwoma podejściami lewicowych publicystów. Kamil Fejfer pomimo, że według mnie subiektywnie i wybiórczo to podszedł do tematu w miarę rozważnie, ale mamy też podejście młodego (z mojego rocznika) Jakuba Pietrzaka, który z kolei uważa, że "kapitalizm jest obrzydliwy". Jego podejście uważam natomiast za idealistyczno-głupie.

Fragment:
    (click to show/hide)

Całość:
    http://krytykapolityczna.pl/kraj/kapitalizm-jest-obrzydliwy-i-doprowadza-mnie-do-placzu/

W domyśle portal o którym mówi to Pracuj.pl. Portal idealny dla korposzczurów (takich jak ja chociażby) na którym przeważają oferty gigantycznych korporacji, międzynarodowych firm. Idealny dla studentów i specjalistów średniego szczebla.

Oczywiście mam już pewne swoje przemyślenia z czego wynika problem frustracji pewnych osób (zwłaszcza na kierunkach humanistycznych na przykład filozofii).

A wy jakie macie przemyślenia?
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2018, 18:46:17 wysłana przez Bojar »