Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [PP18] Temat ogólny  (Przeczytany 12414 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    • Piwa: 91
    Odp: [PP18] Temat ogólny
    « Odpowiedź #135 dnia: Października 22, 2018, 21:02:01 »
    Polecam zapoznać się z tym - https://en.wikipedia.org/wiki/Buchholz_system.

Bucholz jest kontrowersyjny i były problemy z jego adaptacją do Warbanda, ale moim zdaniem to świetny system, który może uczynić przyszłe turnieje dużo lepszymi. Na TW już działa, m.in. w NC, wcześniej w WNL.
    Sukces jest wtedy, kiedy niemożliwe staje się możliwe.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #136 dnia: Października 22, 2018, 21:40:26 »
    Polecam zapoznać się z tym - https://en.wikipedia.org/wiki/Buchholz_system.

Bucholz jest kontrowersyjny i były problemy z jego adaptacją do Warbanda, ale moim zdaniem to świetny system, który może uczynić przyszłe turnieje dużo lepszymi. Na TW już działa, m.in. w NC, wcześniej w WNL.

Chodzi o ten WNL, kiedy trzykrotnie graliście z Unity w tej samej fazie? Jak tak, to nie wiem, czy ten system wypada tak świetnie. Chyba że chodzi o jakiś jeszcze wcześniejszy WNL.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #137 dnia: Października 22, 2018, 22:59:50 »
    Chodzi o ten WNL, kiedy trzykrotnie graliście z Unity w tej samej fazie? Jak tak, to nie wiem, czy ten system wypada tak świetnie. Chyba że chodzi o jakiś jeszcze wcześniejszy WNL.

Tak, chodzi o ten WNL. Ale tu nie zawinił bucholz, tylko fakt, że można było grać kilka razy z tym samym przeciwnikiem.

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #138 dnia: Października 24, 2018, 14:03:48 »
    Gracz o nicku Michalinka ID: 198894. Zostaje usunięty ze składu SRC. Od tej pory SRC do końca trwania turnieju nie może dopisywać graczy do składu. Sebek grał pod tym ID kiedyś. Aktualnie w turnieju gra pod innym, więc ID nie ma możliwości weryfikacji gracza, który pod nim gra.

Całkowicie nie rozumiem tej decyzji. Już próbowałem wyjaśnić to prywatnie - mam się cieszyć, że nie przegraliśmy walkowerem. Że co k***a? Do tego nie możemy nikogo dopisać do rostera? Bo?

W zasadach nie ma żadnego paragrafu, który by jakkolwiek argumentował takie postępowanie. Idąc tym tropem, każdy może być każdym, bo przecież kluczami można się wymieniać. Nie ma - i nie będzie - żadnych dowodów na to, żebyśmy w jakikolwiek sposób złamali zasady. Vizimir argumentował, że w zagranicznych turniejach tak się postępuje, co też jest bzdurą.

Zostałem poinformowany, że jeżeli przedstawię dowody na niełamanie przez nas zasad, to decyzja zostanie cofnięta. Pamiętam, że we wcześniejszych pucharach, kiedy administracja (wtedy Ive) miała wątpliwości co do rosterów i ID, dostawali od nas zaproszenie na TS w trakcie meczu. Tym razem nikt się nawet nie pofatygował zapytać mnie, jaka sytuacja zaistniała. Miał za to czas kopać w rosterach sprzed lat, żeby weryfikować kto grał wcześniej pod tym ID.

Mam nagranie z tego meczu. Nie mam ochoty go udostępniać z dwóch powodów - po pierwsze - nagrania, które udostępniał niejaki Nazgulus, a miały być do wglądu jedynie dla administracji, obejrzała połowa polskiej sceny. Nie będę pokazywał palcem czyja to sprawka. Po drugie - niewinności nie trzeba dowodzić. Dowodzi się winy. A w tym przypadku nie ma żadnych przesłanek.

SRC nie zgadza się z taką polityką i chcemy, żeby ta decyzja została cofnięta. Albo chociaż pokażcie palcem, jakie zasady złamaliśmy. No bo żeby zostać ukaranym, to chyba trzeba złamać zasady, tak?

(click to show/hide)

Offline Vizioner

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 103
    « Odpowiedź #139 dnia: Października 24, 2018, 14:29:46 »
    Gracz o nicku Michalinka ID: 198894. Zostaje usunięty ze składu SRC. Od tej pory SRC do końca trwania turnieju nie może dopisywać graczy do składu. Sebek grał pod tym ID kiedyś. Aktualnie w turnieju gra pod innym, więc ID nie ma możliwości weryfikacji gracza, który pod nim gra.

Całkowicie nie rozumiem tej decyzji. Już próbowałem wyjaśnić to prywatnie - mam się cieszyć, że nie przegraliśmy walkowerem. Że co k***a? Do tego nie możemy nikogo dopisać do rostera? Bo?

W zasadach nie ma żadnego paragrafu, który by jakkolwiek argumentował takie postępowanie. Idąc tym tropem, każdy może być każdym, bo przecież kluczami można się wymieniać. Nie ma - i nie będzie - żadnych dowodów na to, żebyśmy w jakikolwiek sposób złamali zasady. Vizimir argumentował, że w zagranicznych turniejach tak się postępuje, co też jest bzdurą.

Zostałem poinformowany, że jeżeli przedstawię dowody na niełamanie przez nas zasad, to decyzja zostanie cofnięta. Pamiętam, że we wcześniejszych pucharach, kiedy administracja (wtedy Ive) miała wątpliwości co do rosterów i ID, dostawali od nas zaproszenie na TS w trakcie meczu. Tym razem nikt się nawet nie pofatygował zapytać mnie, jaka sytuacja zaistniała. Miał za to czas kopać w rosterach sprzed lat, żeby weryfikować kto grał wcześniej pod tym ID.

Mam nagranie z tego meczu. Nie mam ochoty go udostępniać z dwóch powodów - po pierwsze - nagrania, które udostępniał niejaki Nazgulus, a miały być do wglądu jedynie dla administracji, obejrzała połowa polskiej sceny. Nie będę pokazywał palcem czyja to sprawka. Po drugie - niewinności nie trzeba dowodzić. Dowodzi się winy. A w tym przypadku nie ma żadnych przesłanek.

SRC nie zgadza się z taką polityką i chcemy, żeby ta decyzja została cofnięta. Albo chociaż pokażcie palcem, jakie zasady złamaliśmy. No bo żeby zostać ukaranym, to chyba trzeba złamać zasady, tak?

(click to show/hide)

Dyktator wyjaśni Ci to drugi raz, bo do Ciebie żadne argumenty z mojej strony nie docierają, więc szkoda czasu na dyskusje. Jeśli bylibyście bez jakiejkolwiek winy możecie to udowodnić i będzie po sprawie. Nie zostaliście w żaden sposób poszkodowani do tej pory, ponieważ jeszcze meczu nie rozegraliście. Wole zapobiec sytuacji niż dopuści do akcji, że zrobilibyście jakiś przekręt w półfinale lub finale. Przez cały turniej i tak przymykałem na was oko, mecz z Typami nie powinien zostać dopuszczony do rozegrania, ponieważ jasno było napisane do kiedy można. ID dopisaliście w trakcie meczu, gdzie nie było czasu na jakakolwiek weryfikacje, więc jeśli byłbym złośliwy, to powinienem was z miejsca już za te dwa mecze nie dopuść do ćwierćfinałów.  Uznałem jednak, że dla dobra turnieju przymknę na to oko i nie będę psuł widowiska. Jednak miarka przebrała się po 4 kolejce i nie mam zamiaru być dla nikogo pobłażliwy.

EDIT: Nagranie z meczów Nazgulusa od początku miały być dostępne dla wszystkich gracz do wglądu. Co się tyczy rozpowszechnia nagrania z drugiego meczu BE, to zrobił to zapewne wasz gracz Sebek, z poza administracji nie miał nikt inny do niego dostępu. Wysłałem mu jedynie pod warunkiem, iż nie będzie go rozpowszechniał, bez mojej zgody, jak i nie będzie robił z tego przeróbek etc. W nagraniu z stream Sebek uznał, że gracz o nicku Nazgulus w niewyjaśniony sposób steamkilował Adka strzałą w głowę, gdzie stał on daleko od przeciwnika. Plus podczas całego spotkania na Sandibush wielokrotnie strzelał po swoich i było to dość dziwne. Jak najbardziej po takiej argumentacji i wysyłając mi filmy ze stream z tych akcji miał on prawo do wglądu z tego meczu.
    « Ostatnia zmiana: Października 24, 2018, 14:51:54 wysłana przez Vizioner »
    IN THE END,
    WE ONLY
    REGRET 
    THE CHANCES
    WE DIDN'T
    TAKE.

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #140 dnia: Października 24, 2018, 14:52:52 »
    My nie musimy udowadniać niewinności, to Ty musisz udowodnić nam winę. Oskarżasz nas bezpodstawnie o jakieś przekręty, znajdź dowody zanim zaczniesz rzucać takimi bezmyślnymi tekstami. Nigdy nie oszukiwaliśmy i oszukiwać nie zamierzamy. Nie mamy w tym żadnego interesu. ID dopisaliśmy kilka minut przed meczem. I to też nie jest w żaden sposób przeciwko zasadom, pierwsze słyszę o jakiejś koniecznej weryfikacji.

Chciałbym usłyszeć za co zostaliśmy ukarani oraz jakie zasady złamaliśmy.

EDIT: Co do nagrań z TS-a BE, to nie unikniesz odpowiedzialności zrzucając winę na Sebka. Tyle w temacie, zwaliłeś sprawę.
    « Ostatnia zmiana: Października 24, 2018, 15:02:10 wysłana przez CarpeDiem »

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #141 dnia: Października 24, 2018, 15:13:35 »
    ID to było wykorzystywane do oszukiwania w innym, tawernianym turnieju, ale - ukraińska afera z 2014 roku bazowała na kluczach "starych" i nie używanych wcześniej, więc zasady w tym nie ma żadnej, a nawet "lepsza" do kontroli jest ta zastosowana przez SRC, gdyż od razu klucz wpada na listę do kontroli. Wszystko jest jasne i czytelne.
    Teraz może zadajmy sobie jeszcze pytanie, jaki był ciężar tego pojedynku - czy było to topowe, wyrównane spotkanie, gdzie ta 1 osoba mogła przeważyć szalę zwycięstwa na stronę SRC? Cel dla SRC był, by wziąć jakąś "zapchajdziure", a nie kogoś by im wygrał ten mecz.
    Tak jak Carpe napisał - w prawie funkcjonuje domniemanie niewinności, nie przedstawiłeś żadnych konkretnych logów, zdjęć, czegokolwiek, tylko zdałeś się na swoją intyuicję (co w przypadku Vizimira nie istnieje nic innego na I). Jeśli ktoś wie o co chodzi, to niech skojarzy sobie sytuacje z NC 2014? i detektywa Folmes'a? - zbanowanie R1cha nie było podyktowane domysłami, a zbiorem twardych dowodów.
    Zawsze lubię porównania (Vizimir z Azorkiem nie zrozumią) - to tak jakbyś złapał losowego faceta bo pasuje do rysopisu (biały, wysoki, ciemne włosy), skazał go za zabójstwo i powiedział - no to teraz dowody, że tego nie popełniłeś.
    « Ostatnia zmiana: Października 24, 2018, 15:31:37 wysłana przez Prußak »
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Vizioner

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 103
    « Odpowiedź #142 dnia: Października 24, 2018, 15:54:02 »
    My nie musimy udowadniać niewinności, to Ty musisz udowodnić nam winę. Oskarżasz nas bezpodstawnie o jakieś przekręty, znajdź dowody zanim zaczniesz rzucać takimi bezmyślnymi tekstami. Nigdy nie oszukiwaliśmy i oszukiwać nie zamierzamy. Nie mamy w tym żadnego interesu. ID dopisaliśmy kilka minut przed meczem. I to też nie jest w żaden sposób przeciwko zasadom, pierwsze słyszę o jakiejś koniecznej weryfikacji.

Chciałbym usłyszeć za co zostaliśmy ukarani oraz jakie zasady złamaliśmy.

EDIT: Co do nagrań z TS-a BE, to nie unikniesz odpowiedzialności zrzucając winę na Sebka. Tyle w temacie, zwaliłeś sprawę.

EDIT: Nagranie z meczów Nazgulusa od początku miały być dostępne dla wszystkich gracz do wglądu. Co się tyczy rozpowszechnia nagrania z drugiego meczu BE, to zrobił to zapewne wasz gracz Sebek, z poza administracji nie miał nikt inny do niego dostępu. Wysłałem mu jedynie pod warunkiem, iż nie będzie go rozpowszechniał, bez mojej zgody, jak i nie będzie robił z tego przeróbek etc. W nagraniu z stream Sebek uznał, że gracz o nicku Nazgulus w niewyjaśniony sposób steamkilował Adka strzałą w głowę, gdzie stał on daleko od przeciwnika. Plus podczas całego spotkania na Sandibush wielokrotnie strzelał po swoich i było to dość dziwne. Jak najbardziej po takiej argumentacji i wysyłając mi filmy ze stream z tych akcji miał on prawo do wglądu z tego meczu.

Natomiast co do tego ID, to Dyktator odezwie się dzisiaj do Ciebie wieczorem i Ci wyjaśni na steam. Dyskusja pomiędzy mną a Tobą nie ma najmniejszego sensu, nie darzymy się sympatią, więc nie ma o czym nawet dyskutować. Nawet jakbym złapał Cię za rękę to i tak będziesz się spierał ze mną.

ID to było wykorzystywane do oszukiwania w innym, tawernianym turnieju, ale - ukraińska afera z 2014 roku bazowała na kluczach "starych" i nie używanych wcześniej, więc zasady w tym nie ma żadnej, a nawet "lepsza" do kontroli jest ta zastosowana przez SRC, gdyż od razu klucz wpada na listę do kontroli. Wszystko jest jasne i czytelne.
    Teraz może zadajmy sobie jeszcze pytanie, jaki był ciężar tego pojedynku - czy było to topowe, wyrównane spotkanie, gdzie ta 1 osoba mogła przeważyć szalę zwycięstwa na stronę SRC? Cel dla SRC był, by wziąć jakąś "zapchajdziure", a nie kogoś by im wygrał ten mecz.
    Tak jak Carpe napisał - w prawie funkcjonuje domniemanie niewinności, nie przedstawiłeś żadnych konkretnych logów, zdjęć, czegokolwiek, tylko zdałeś się na swoją intyuicję (co w przypadku Vizimira nie istnieje nic innego na I). Jeśli ktoś wie o co chodzi, to niech skojarzy sobie sytuacje z NC 2014? i detektywa Folmes'a? - zbanowanie R1cha nie było podyktowane domysłami, a zbiorem twardych dowodów.
    Zawsze lubię porównania (Vizimir z Azorkiem nie zrozumią) - to tak jakbyś złapał losowego faceta bo pasuje do rysopisu (biały, wysoki, ciemne włosy), skazał go za zabójstwo i powiedział - no to teraz dowody, że tego nie popełniłeś.

Jedyny prawidłowy komentarz do Twojej wypowiedzi będzie XD
    « Ostatnia zmiana: Października 24, 2018, 15:56:09 wysłana przez Vizioner »
    IN THE END,
    WE ONLY
    REGRET 
    THE CHANCES
    WE DIDN'T
    TAKE.

Offline Azorekt

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    • MAKE ZT GREAT AGAIN be_azorekt/husarzdominik
    « Odpowiedź #143 dnia: Października 24, 2018, 15:55:13 »
    Nie biorę udziału w tej dyskusji, więc stwierdzenie, że mam czegoś "nie zrozumieć" jest dość słabe.Następnym razem, postaraj się wymyśleć jakieś lepsze prowo))
    « Ostatnia zmiana: Października 24, 2018, 15:58:52 wysłana przez Azorek »

(click to show/hide)

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #144 dnia: Października 24, 2018, 16:04:35 »
    Zadaję pytania na forum po to, żeby odpowiedź na forum otrzymać. Brak sympatii nie zwalnia Cię z obowiązku wyjaśnień. Jesteś administratorem turnieju, więc nie zasłaniaj się moją rzekomą ignorancją na Twoją osobę, tylko powiedz, które zasady zlamalismy i za co jesteśmy karani. Jakie masz dowody na oszustwo? Jakimi zasadami się kierowales?

Póki co jedyna odpowiedź jaką otrzymałem, to taka, że ze mną się dyskutować nie opłaca, bo i tak nic do mnie nie dotrze.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #145 dnia: Października 24, 2018, 16:24:28 »
    Myślę, że dobrze byłoby dla transparentności całego turnieju, żeby wyjaśnienie działań administracji (a zwłaszcza tego stwierdzenia, że SRC nie może do końca turnieju nikogo dopisać) pojawiło się publicznie, nieważne czy wygłosi je Dyktator, IvE czy Vizimir.

Choćby dlatego, żeby reszta community mogła tę decyzję zrozumieć. Bo ja na przykład obecnie nie rozumiem, czym się kierowano przy jej wydawaniu. Jeśli mieliście jakieś podejrzenia co do tego, czy jakiś merc nie jest zapisany pod Michalinką, wystarczyło zlustrować TS, na którym siedziało SRC w czasie meczu. Lub poczekać do meczu ćwierćfinałowego i wtedy, w trakcie meczu, wejść na TSa SRC. A jeśli nie macie nic wskazującego na złamanie zasad i po prostu nie chcecie, żeby w turnieju wykorzystywano ID "przechodnie", co do których nie ma wątpliwości, że są wykorzystywane przez więcej niż jednego gracza, to to trochę zbyt mało moim zdaniem na karanie SRC blokadą transferową, wystarczy po prostu zakazać dalszej gry temu ID.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #146 dnia: Października 24, 2018, 16:44:36 »
    Przed chwilą otrzymałem takową wiadomośc od Anonima (na co wskazuje początek tego nicku na steam), że SRC w ramach rewanżu planuje usunąć IW z turnieju. Jak dla mnie to już wystarczający powód by Vizimir podjął bardziej radykalne metody i po usunięciu Michalinki, zmienił decyzję i za ten niecny czyn próby usunięcia IW, zastosował odpowiedzialność zbiorową i wyrzucił SRC z turnieju (a Insomnia za SRC, na 2 miejscu). Proszę wziąć to pod uwagę.
    « Ostatnia zmiana: Października 24, 2018, 16:46:00 wysłana przez Prußak »
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #147 dnia: Października 24, 2018, 19:10:56 »
    #freeSRC #provemewrong #metoo #rain #sad

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #148 dnia: Października 24, 2018, 19:41:22 »
    Vizioner podjął analogiczne działanie jak w przypadku turniejów międzynarodowych.  Każde ID jest sprawdzane dlatego Carpe powinien mieć świadomość, że patrzy mu się na ręce i w przypadku śmierdzącego ID podejmie się działania. Gdy ID jest podejrzane to po prostu poddaję się je dodatkowej weryfikacji na co administracja nie miała czasu. Stąd cała kontrowersja. Wbrew pozorom my naprawdę sprawdzamy kto gra. SRC musi się dostosować do decyzji admina, który hostuje turniej bo zgodził się na zasady. Ta praktyka jest powszechna w turniejach zagranicznych i nikt się nie oburza. Nie możemy poprawnie zweryfikować śmierdzącego ID to go nie dopuszczamy. SRC nic nie traci bo Michalinka to ponoć nie jest gracz pierwszego garnituru. ID jest jednak podejrzane i dodane na chwilę przed meczem? Wzbudza to podejrzenia tym bardziej patrząc na reakcje Carpe.  Cała dyskusja może zostać ucięta krótko - Carpe wspomniał , że ma filmik - niech go więc pokaże. Do tej pory jest w swoim działaniu nieprawdopodobny. Nie ma nic do ukrycia a jednak coś ukrywa. Na ten moment decyzja jest jednoznaczna poparta praktyką międzynarodową a więc rozumiem narzekanie ale decyzja jest jednoznaczna. A jeśli Carpe udowodni nagraniem swoją słuszność to może mu Vizioner cofnie karę - tyle. Resztę narzekań jak zwykle bierzemy na klatę nie po raz pierwszy w trosce o uczciwy turniej podejmujemy trudne decyzje. Taka nasza dola i rozumiem rozżalenie.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #149 dnia: Października 24, 2018, 19:48:32 »
    Może mnie coś ominęło, albo jakiś turniej wyleciał mi z głowy, ale nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek na jakimś poważnym turnieju zagranicznym za dodanie "śmierdzącego" ID uniemożliwiono teamowi do końca rozgrywek dodawanie graczy do swojego rostera.