Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [III Liga Deluge] Wątek dyskusyjny  (Przeczytany 7347 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline New_war

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    [III Liga Deluge] Wątek dyskusyjny
    « dnia: Kwietnia 20, 2018, 10:50:23 »

W tym wątku można dyskutować na tematy związane z Ligą.

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2018, 14:07:08 wysłana przez New_war »

Offline Adamek321

• Użytkownik
    • Piwa: -15
    Odp: [III Liga Deluge] Wątek dyskusyjny
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 21, 2018, 11:13:08 »
     takie konie są tylko na Nostalgii  - a tutaj cię zaskoczę bo konie są jeszcze na południowych stepach i o ile na zamkniętym mieście one nie są jakimś decydującym atutem to już na otwartej mapie będą więc ja bym wrócił tamtą zasadę

Usunięto mapy: Zrujnowany Zamek, Stary Młyn i Wołyń, ponieważ i tak nie były w ogóle pickowane na DWC - przepraszam bardzo ale czemu na podstawie DWC usuwasz z listy map demokratycznie wybrane mapy ze spotkania dowódców ? O ile w DWC ludzie ich nie brali nie oznacza że mogą być one jakąś tajną bronią na lidze :) .A skoro robisz już takie zmiany to chyba powinnyśmy zrobić kolejne zebranie oraz to przegłosować - z tego co pamiętam to wszystkie klany głosowały nad każdą mapę
    i jak większość chciała tą mapę na lidze to czemu nam ją odbierasz ? To że nie mają sensownie rozstawionych masterów to nie jest ani trochę argument gdyż połowa map nie ma sensownie rozstawionych - chociaż by Kraków który się dzieli na 2 strony (jedną z masterami i jedną bez masterów) lub złote łany (mastery cały czas na wiatraku).

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 21, 2018, 11:22:54 »
    No na Południowych Stepach chodzi o jednego Tatarskiego konia, faktycznie zapomniałem.
    W zasadzie możemy zrobić głosowanie dotyczące tych 3 map, o ile na Zrujnowanym Zamku będzie się dało jakoś rozstawić te mastery, to na Wołyniu i Starym Młynie się nie da i są to mapy całkowicie niegrywalne.
    A Kraków i Złote Łany mają dobre mastery - W Krakowie po prostu z teoretycznie gorszego respa teamy wolą kampić przy wozie a nie się ruszyć kiedy mają okazję. Respienie się masterów tylko na młynie na Złotych Łanach? Nie wiem skąd ty to wytrzasnąłeś, bo i tak na każdej mapie mastery potrafią się respić kilka razy w tym samym miejscu.

Czyli do przegłosowania:
    -Slayowanie bezczynnych koni
    -Wyrzucenie map Zamek, Stary Młyn, Wołyń

Na przykład Port też ma złe mastery, a Psioł nie ma ich w ogóle i respią się losowo ;) Z tym że na Porcie i Psiole da się te mastery rozstawić, zresztą mam już propozycję ich rozstawienia, nad którą też będziemy głosowac. Natomiast Stary Młyn i Wołyń to po prostu niegrywalne mapy na których nie da się ustawić sensownie masterów.
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 21, 2018, 11:37:35 »
    [...]
    i jak większość chciała tą mapę na lidze to czemu nam ją odbierasz ? To że nie mają sensownie rozstawionych masterów to nie jest ani trochę argument gdyż połowa map nie ma sensownie rozstawionych[...]

Od kiedy gram aktywnie na DLG to ciągle ta sama śpiewka - źle rozstawione mastery.
    Jakkolwiek inne problemy z mapami typu słaba optymalizacja (duża ilość niepotrzebnych drzew itp), niewidzialne ściany i nierówna nawierzchnia (Kraków pozdrawia konnicę) są dość pracochłonne do wyeliminowania. Tak zmienienie i poprawienie umiejscowienia masterów na mapach z DWC/Ligi to jest dzień góra półtorej pracy. A dla kogoś kto już się zna na tym rzemiośle, dwie bądź trzy godziny. Zamiast narzekać, może lepiej próbować wyjść z dennej sytuacji?

Jeśli będzie taka chęć, to zabiorę się w wolnym czasie za poprawianie umiejscowienia masterów, zgodnie z zaleceniami organizatorów i weteranów sceny. Będę musiał sobie przypomnieć jak się używało narzędzia do zmieniania map, ale to nie będzie wielki problem.

P.S. Co do koni - na meczu GoN vs ChK Ci drudzy poprosili o slayowanie koni (zarówno na 1 jak i 2 mapie), także były takie przypadki.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 21, 2018, 11:39:41 wysłana przez Kradus »

Offline vtz

• Użytkownik
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 21, 2018, 16:35:03 »
    Dzięki za info o tym że jednak była wykorzystywana zasada ze slayowaniem koni.
    A co do rozstawienia masterów to wystarczy odpalić edytor i je przestawić, zajmie to góra 5 minut na jednej mapie. Tak jak napisałem, mam przygotowane propozycje rozstawienia masterów na Psiole i Porcie, ale pozostałe mapy raczej nie wymagają zmian masterów.

Offline _Jasiu_

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 20
      • Kanał na YouTubie
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 21, 2018, 21:37:07 »
    O ile na Psiole faktycznie flagi czasem dostają ataku padaczki, o tyle nie pamiętam, by na meczu zdarzyło nam się, żeby flagi pojawiły się w jakimś beznadziejnym miejscu (tzn. najczęściej pojawiają się w lesie, drugi w kolejności jest środek wioski). Usunięcie map  wypadałoby przedyskutować (ciągle pamiętamy o placu dziewuszek xd) na zebraniu. Slayowanie koni to dobra możliwość, jeśli ktoś chce z nimi grać, to można tego nie stosować, ale usuwanie tego przywileju jest trochę przesadą. Czy jest już wyznaczony jakiś termin rady przedligowej?

Offline Muzg

• Użytkownik
    • Piwa: 24
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 22, 2018, 07:08:45 »
    Pewnie zaskoczę was wszystkich, ale na ostatni patch szykowaliśmy z Czeremisem i Bartanem stare mapy z naprawionymi masterami i dostosowane do dominacji. Wysłaliśmy je nawet Dedalowi, ale on ich nie wrzucił (bo po co...).
    - Muzgu co będziemy robić dziś w nocy?
    - To samo co zawsze, spróbujemy przejąć władze nad Delugem!

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 24, 2018, 09:54:20 »
    Pewnie zaskoczę was wszystkich, ale na ostatni patch szykowaliśmy z Czeremisem i Bartanem stare mapy z naprawionymi masterami i dostosowane do dominacji. Wysłaliśmy je nawet Dedalowi, ale on ich nie wrzucił (bo po co...).

Zawsze można to zrobić "na opak" i zainstalować na polskich serwerach, żeby ludziom się aktualizowało. Akurat to jest taka rzecz, co do której administratorzy serwerów i klany nie będą się sprzeciwiać.

Ja chciałem natomiast spytać o zapisy dla sędziów itp. Głównie chodzi mi o strimy. Będą takie prowadzone? Można będzie się zapisać na komentatora? Chętnie bym w takim czymś wziął udział, jednak specyfikacja komputera nie pozwala na efektywne nagrywanie live, więc potrzebna by była druga osoba ;)

Offline _Jasiu_

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 20
      • Kanał na YouTubie
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 24, 2018, 16:03:49 »
    Zawsze można to zrobić "na opak" i zainstalować na polskich serwerach, żeby ludziom się aktualizowało. Akurat to jest taka rzecz, co do której administratorzy serwerów i klany nie będą się sprzeciwiać.

Ja chciałem natomiast spytać o zapisy dla sędziów itp. Głównie chodzi mi o strimy. Będą takie prowadzone? Można będzie się zapisać na komentatora? Chętnie bym w takim czymś wziął udział, jednak specyfikacja komputera nie pozwala na efektywne nagrywanie live, więc potrzebna by była druga osoba ;)

Nagraniem mogę zająć się ja. Już coś takiego robiłem i efekty tego możecie znaleźć tutaj. W zasadzie jedynym problemem, z którym się borykam, jest mikrofon. Na nagraniu słychać wyraźny szum, niedosłyszalny, na przykład, na tsie. Jednym z rozwiązań w takiej sytuacji jest wyciszenie przeze mnie mikrofonu podczas transmitowania, wtedy mogę robić za operatora kamery. Streamowuję w 1440p i 60 klatkach na sekundę. Transmisja pojawiałaby się na tym kanale.

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 24, 2018, 16:21:19 »
     Jak się ma sprawa zagranicznych graczy? W zasadach tego nie zauważyłem czy są czy nie są dozwoleni.
    Wprawdzie na Tale Words nie widziałem info, czyli Deluge pewno znowu we własnym ogródku zamknięte, ale warto spytać by mieś jasność.

Offline Ataman Popowicz

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 24, 2018, 19:02:36 »

No można by coś takiego zrobić, jedna osoba by strimowała a druga komentowała mecz (najczęściej chyba sędzia danego meczu). Z przyjemnością zgłaszam się na drugą osobę strimującą ewentualnie nagrywającą. Streamy/filmy pojawiały by się w 1080p 30fps lub 720p 60fps, mikrofon mam dość dobry więc raczej z mojej strony nie będzie problemu.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 24, 2018, 20:26:50 »
    No można by coś takiego zrobić, jedna osoba by strimowała a druga komentowała mecz (najczęściej chyba sędzia danego meczu).

Akurat sędzia nie powinien być też komentatorem ani streamerem. Zarówno sędziowanie, jak i komentowanie wymaga uwagi, której nie można łączyć, jeśli się chce oba robić dobrze.
    Przynajmniej nie powinno się łączyć tych dwóch funkcji jednocześnie. Nic nei stoi na przeszkodzie, by ktoś jedne mecze sędziował, a inne komentował.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 10, 2018, 13:00:20 »
    Z doświadczenia wiem, że nie ma praktycznie żadnych szans na to aby Liga przetrwała przez wakacje. Proponuje Wam zrobić krótszą Ligę gdzie każdy zagra z każdym i po prostu jedna edycja się zakończy a potem będzie można zacząć kolejną. W takim formacie rozwlekłej Ligi przez wakacje, wyjazdy, urlopy itp. wynik będziecie mieć totalnie wypaczony plus szereg walkowerów. Oczywiście moja propozycja też niestety spowoduje, że ostatnie mecze będę w wakacje, mimo to ma to większe szanse powodzenia niż cała druga kolejka przez wakacje. Rozważcie to dobrze. Lepiej zrobić III Ligę krótszą i ją zakończyć, potem ewentualnie wakacyjna ligę lub luźny turniej a potem IV Ligę na jesień. Turniej w aktualnym stanie to moloch, który się rozleci przez wakacje i będziecie szereg walkowerów i sporów. Rozważcie dobrze moje słowa. No i oczywiście życzę powodzenia wszystkim klanom.

Offline Adamek321

• Użytkownik
    • Piwa: -15
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 10, 2018, 15:38:24 »
    Z doświadczenia wiem, że nie ma praktycznie żadnych szans na to aby Liga przetrwała przez wakacje. Proponuje Wam zrobić krótszą Ligę gdzie każdy zagra z każdym i po prostu jedna edycja się zakończy a potem będzie można zacząć kolejną. W takim formacie rozwlekłej Ligi przez wakacje, wyjazdy, urlopy itp. wynik będziecie mieć totalnie wypaczony plus szereg walkowerów. Oczywiście moja propozycja też niestety spowoduje, że ostatnie mecze będę w wakacje, mimo to ma to większe szanse powodzenia niż cała druga kolejka przez wakacje. Rozważcie to dobrze. Lepiej zrobić III Ligę krótszą i ją zakończyć, potem ewentualnie wakacyjna ligę lub luźny turniej a potem IV Ligę na jesień. Turniej w aktualnym stanie to moloch, który się rozleci przez wakacje i będziecie szereg walkowerów i sporów. Rozważcie dobrze moje słowa. No i oczywiście życzę powodzenia wszystkim klanom.

Mam podobne zdanie - na około 2 tygodnie jadę na wakacje więc to 2 mecze w tył a przecież tyle na tą ligę czekalśimy (no niestety ale jak się ktoś ociąga to później problemy są)

Offline vtz

• Użytkownik
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 10, 2018, 19:01:50 »
    Wytłumaczcie mi gdzie te wasze wakacje skoro liga kończy się 1 lipca*.
    EDIT: Przeczytałem jeszcze raz i już wiem o co wam chodzi. Nie mam pojęcia skąd wytrzasneliście inne informacje, ale każdy z każdym zagra tylko jeden mecz, a kolejek będzie siedem.
    « Ostatnia zmiana: Maja 10, 2018, 22:05:15 wysłana przez vtz »