Witam!
Ile on ma lat?
Skoro chodzi do Technikum Rolniczego, to myślę, że w okolicach 16-20 lat.
Uzależnienie to ciężka sprawa i jedynym sposobem, aby je zwalczyć, czy też ograniczyć jest zorganizowanie takiej osobie czasu. Nie wiem jak wyglądają u was ferie (czy się zaczynają, czy się właśnie skończyły), ale myślę, że wyjazd (np. w góry), w którym dostęp do komputera jest bardzo ograniczony byłby wskazany. Oczywiście nic na siłę (bo może stać się agresywny), należy spokojnie posiedzieć i porozmawiać z nim, przedstawić propozycje i zachęcić. Jeżeli w twojej okolicy znajduje się zamek i działa w nim bractwo, to spróbuj go na to namówić, by się zaciągnął (w końcu klimaty m&b nawiązują do średniowiecza), lub przynajmniej, żeby spróbował... Również hobby się sprawdzają, tylko trzeba trafić w temat, który lubi (np 1000 puzzli przedstawiających scenę walki średniowiecznej). Można takiej osobie przydzielić też pewne obowiązki domowe, np wyrzucanie śmieci, robienie zakupów, sprzątanie, itp, nie pozwalać mu jeść przy komputerze (pora obiadowa - wszyscy razem jedzą przy wspólnym stole)...
Komputera nie powinniście mu zabierać, bo zacznie na kafejki chodzić, lub zostawać po szkole np w bibliotece, w której zazwyczaj są komputery (a raczej uczęszczać do niej tylko w takim celu) lub co najgorsze - zacznie się awanturować.
Trudno cokolwiek więcej dodać, bo nie znamy tej osoby (tzn czym się interesuje, jakie ma plany na przyszłość, marzenia...)...
Pozdrawiam!
EDIT: @down: Credo nie każdy piwo lubi :D