Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Co lepsze? Łuk czy Kusza

Łuk
    Kusza

Autor Wątek: Łuk czy kusza???  (Przeczytany 87104 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skierosiek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Łuk czy kusza???
    « Odpowiedź #285 dnia: Lipca 13, 2011, 08:13:26 »
    Generalnie to ani łuk ani kusza mi do nich nie pasują - jedynie te toporki i włócznie rzucane

Jakby nie było skojarzeń z wikingami się nie pozbędziemy

Offline Cocher

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #286 dnia: Lipca 13, 2011, 22:08:09 »
    Generalnie to ani łuk ani kusza mi do nich nie pasują - jedynie te toporki i włócznie rzucane

Jakby nie było skojarzeń z wikingami się nie pozbędziemy

O ile mi wiadomo wikingowie używali łuków.Nordowie to frakcja wzorowana na wikingach....
    Look over your shoulder, ready to run.
    Like a cleveland pitch, from a smoking gun.
    I am the game and I make the rules.
    So move on out here and die like a fool.
    Try to figure out what my moods gonna be.
    Come on over sucker, why don't you ask me?
    Don't you forget that the price you can pay
    Cause I am the game and I want to play....

Offline Skierosiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #287 dnia: Lipca 15, 2011, 08:53:36 »
    O ile mi wiadomo wikingowie używali łuków.Nordowie to frakcja wzorowana na wikingach....

no niby racja...mnie osobiście nie pasuje łuk do Wikinga  :)

Offline Zumbagi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #288 dnia: Lipca 15, 2011, 10:09:49 »
    no niby racja...mnie osobiście nie pasuje łuk do Wikinga  :)

Mnie osobiście kusza i łuk nie pasują do wikinga :)

Wole kusze, 1 hit i każdy leży. Pozatym lubie grac z buta a nie na koniu :)

Offline FILOOT

• Użytkownik
    « Odpowiedź #289 dnia: Lipca 15, 2011, 17:50:40 »
    Łuk - szybszy jest i jak dobrze strzelasz to nie dasz kusznikowi dojść w ogóle do słowa, bo za każdym razem będziesz go trafiać a on nie będzie mógł ani przymierzyć, ani naładować kuszy :P

Offline Skierosiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #290 dnia: Lipca 18, 2011, 11:29:57 »
    Fakt że przy dobrym łucznictwie, rozwiniętym, to kusznik w szybkości odpada i można go nieźle sponiewierać...

kusza trochę za słabe ma obrażenia względem łuku w M&B-troszkę większa różnica powinna być moim zdaniem

a przynajmniej bełt powinien być skuteczniejszy względem rycerzy i  innych opancerzonych jednostek a tu tak średnio to widzę- morscy najeźdźcy z odległości to jak zadam do 18 obrażeń to jest "cut" :)

ale może za dużo wymagam

Offline SovietSoldier

• Użytkownik
    « Odpowiedź #291 dnia: Lipca 22, 2011, 22:26:46 »
    Nie przepadam za ''sprzętem strzelniczym'' wolę solidne uderzenie mieczem dwuręcznym przez łeb, ale jak mam wybierać to wybieram łuk (jest szybszy, choć wymaga więcej umiejętności)

Offline steifer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #292 dnia: Grudnia 16, 2011, 10:41:26 »
    Mam pytanie co jest lepsze łuk czy kusza??
    Witam wszystkich, bom pierwszy raz tu :)
    Osobiście wolę łuk. Imho celniejszy, no i szybkość.  Świetnie spisuje si na początku, gdy wedrując samotnie, z niskimi umiejętnościami i hp można z łuku stoczyć walkę z kilkunastoosobową bandą korsarzy czy rabusiów. W zaawansowanych fazach gry, z poziomem łucznictwa 300 - 400, z dobrym łukiem, przy trzykrotnym podjęciu oblężenia wybijam nawet ponad połowę załogi zamku lub miasta, oczywiście zwłaszcza wartościowsze jednostki i wrogich łuczników.

Przy okazji mam pytanie. Widziałem kiedyś mocny (najlepszy w grze?) łuk, Mistrzowskiego Wykonania łuk Wojenny, obrażenia 30, celność 99, szybkość chyba 95. Wymagał 8 poziomu silnego naciągu i drogi, ponad 20 tys. Wreszcie zaiwestowalem w ten poziom, ale łuku nigdzie nie mogę znaleźć. Czy on musi być u któregoś zbrojmistrza, czy pojawia się w grze od czasu do czasu?

Offline Akamuchi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #293 dnia: Lutego 25, 2012, 17:54:09 »
    Zły dział, przepraszam.

Offline Hawkwood

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #294 dnia: Lutego 26, 2012, 11:47:37 »
    Przy okazji mam pytanie. Widziałem kiedyś mocny (najlepszy w grze?) łuk, Mistrzowskiego Wykonania łuk Wojenny, obrażenia 30, celność 99, szybkość chyba 95. Wymagał 8 poziomu silnego naciągu i drogi, ponad 20 tys. Wreszcie zaiwestowalem w ten poziom, ale łuku nigdzie nie mogę znaleźć. Czy on musi być u któregoś zbrojmistrza, czy pojawia się w grze od czasu do czasu?

Moim zdaniem to sprawa losowa. Każda broń ma określoną "dostępność", a asortyment jest odświeżany co jakiś czas (48h?) tzn. wszystko jest usuwane i losowane są nowe przedmioty. Wydaje mi się, że w mieście pojawiają się bronie tylko dla danej frakcji, więc za takim warbow'em trzeba by rozglądać się u Vaegirów.

Offline Jack Aligator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #295 dnia: Marca 04, 2012, 22:15:28 »
    U mnie niezastąpiony bronią jest łuk, szczególnie przy oblężeniach zamkach, na łuczników. Niszczy wrogie odziały bardzo celnie i jest szybka, na dodatek, każdy łuk można używać na koniu, co jest bardzo pomocne. Kusza natomiast jest wolna przy ładowaniu, ale zadaje większe obrażenia. Mimo to jak któryś ma tarcze to ani łuk, ani kusza ni pomogą zabić przeciwnika jak się chroni, wiec zawsze najlepiej jest mieć miecz dwuręczny i ciąć wszystkich po kolei. ;)
    Ciemne sprawy najlepiej załatwiać po ciemku. <br /><br />[...] zwycięstwo to bardzo smutna historia.<br /><br />Tak to już bywa, że kiedy człowiek ucieka przed swoim strachem, może się przekonać, że zdąża jedynie skrótem na jego spotkanie.

Offline Pawel890098

• Użytkownik
    « Odpowiedź #296 dnia: Czerwca 10, 2012, 20:59:02 »
    Na 100% Łuk :) szybszy ,lepiej się nadaje na większe grupy przeciwników i wgl ,a w kuszy to zanim to załadujesz to juz 8 razy dedniesz :)
    Honor to jedno, pieniądze to drugie

Offline Lord Artur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #297 dnia: Czerwca 13, 2012, 15:37:34 »
    Jak dla mnie łuk jest tysiąc razy lepszy ;)

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #298 dnia: Czerwca 24, 2012, 00:18:44 »
    Łuk zdecydowanie - szybszy i mobilniejszy. Na MP można przetestować. Skuteczność potwierdzona.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline eszymonik1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #299 dnia: Czerwca 25, 2012, 13:24:53 »
    W Mount&Blade zdecydowanie lepszy jest łuk.Natomiast w średniowieczu lepszą celnością i siłą przebicia dysponowała kusza.