Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Koniec ludzkości? Sztuczna inteligencja już działa - dyskusja  (Przeczytany 2082 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam

Jak widać koniec roku 2017 może być początkiem końca ludzkości. Sztuczna inteligencja ma się dobrze i teraz niewiele dzieli nas od kolejnych konsekwencji jej istnienia. Co dalej z ludzkością? Polecam obejrzeć filmik przez rozpoczęciem dyskusji.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 29, 2017, 01:19:15 wysłana przez ^IvE »

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    Odp: Koniec ludzkości? Sztuczna inteligencja już działa - dyskusja
    « Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 29, 2017, 10:26:51 »
    Jak widać koniec roku 2017 może być początkiem końca ludzkości. Sztuczna inteligencja ma się dobrze i teraz niewiele dzieli nas od kolejnych konsekwencji jej istnienia. Co dalej z ludzkością? Polecam obejrzeć filmik przez rozpoczęciem dyskusji.
    Zgadzam się. Wskazują na to wszystkie znaki na niebie i na ziemi. Oto dowód:
    (click to show/hide)

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 29, 2017, 11:04:33 »
    Oglądałem wszystkie części Terminatora i do takiej sytuacji jestem w 100% przygotowany.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 29, 2017, 12:32:44 »
    Nie rozumiem za bardzo skąd ten "początek końca ludzkości" i dramat u pana na wideo. Pewnie, poprzetykał swoje ciekawostki nt rywalizacji człowieka w grach z komputerem fajnymi wstawkami z Terminatora, ale poza tym... to nic odkrywczego nie powiedział.
    Ani to nie jest żaden początek końca ludzkości (jeśli zakładamy, że AI wytępi naszą rasę), bo choćby do elementów AI zaliczana jest technika OCR również korzystająca z NeuralNetwork i mająca zastosowanie w reCAPTCHA. Wniosek? Trochę AI mamy nawet na Tawernie w systemie zapory antybotowej. A więc tego początku należy dopatrywać się o wiele wcześniej, bo AI rozpowszechniło się po internecie.
    Jeśli natomiast poprzez AI rozumiemy prawdziwe AI, sztuczne życie, to jesteśmy o lata świetlne od osiągnięcia go. Pewnie, powstają maszyny które umieją grać w szachy, rozpoznawać mowę lub pismo, twarze albo posiadają jakieś zalążki inteligencji społecznej, ale jeszcze dużo czasu minie (jeśli do czegoś takiego w ogóle dojdzie), nim powstanie maszyna spełniająca wszystkie te punkty, a nie po jednym.
    No i mam rozwiązanie dla pana z wideo - jeśli AI zaczną myśleć za nas o problemach pierwszego świata, zostaje nam sztuka. Tak długo, jak komputery nie będą posiadały wrażliwości emocjonalej, nawet jeśli będą umiały malować czy tam rzeźbić, nie będą tworzyły sztuki, będą jedynie wykonywały działania odtwórcze.
    PS: Bojer jest niepoprawnym optymistą.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 29, 2017, 12:53:13 wysłana przez Bruce Campbell »

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem
    « Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 29, 2017, 12:43:42 »
    Ja z Kamillem zakladamy juz Ruch Oporu Maszynom Przeciwny (romp). Zapisy prowadzi z n a n y  detektyw. Polecam ciepło, przygotujmy się na nasz koniec.

A powazniej: przeciez i tak nic nie mozecie/my zrobic xD

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline VectorMental

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 29, 2017, 14:06:09 »
    Media z polecenia rządów mówią o tym jaka to sztuczną inteligencja jest niebezpieczna, aby zniechęcić do niej ludzi a potem właśnie te rządy z jej pomocą zawładną światem

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 29, 2017, 14:11:23 »
    Media z polecenia rządów mówią o tym jaka to sztuczną inteligencja jest niebezpieczna, aby zniechęcić do niej ludzi a potem właśnie te rządy z jej pomocą zawładną światem
    Wreszcie ktoś myślący samodzielnie, denerwują mnie już te lemingi dyskryminujące w dyskursie publicznym Tajne Archiwum Watykańskie. Niezorientowanym polecam się zapoznać przed wyśmiewaniem mnie z tajemnicami już teraz upublicznionymi przez TAW - (klik!).

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 29, 2017, 15:33:36 »
    ... a realna głupota nie jest większym problemem?

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 29, 2017, 16:15:50 »
    Ja bym zaczął od tego, czemu SI jest tak masowo odbierane jako zagrożenie dla ludzkości. Oczywiście są przykłady wynalazków, które nie spełniły swoejgo założenia i przyniosły tylko śmierć i zniszczenie. Warto jednak brać pod uwagę, że człowiek z natury boi się zmian i tego, co przyniesie przyszłość. Boimi się tego, czego nie znamy. I w ten właśnie sposób ludzkość bała się takich wynalazków, jak druk, prąd, czy internet, mimo że przyspieszyły nasz rozwój i bez nich nie wyobrażamy sobie już nazej cywilizacji. Sądzę, że tak samo będzie z SI. A to chociażby dlatego, że prawdziwa sztucza inteligencja nie jest dla nas raczej osiągalna za życia wszystkich tu obecnych. Mowa tutaj o różnych stopniach zaawansowania tej SI. I jej rozwój (bo takowa już od wielu lat w pewnych formach istnieje, choć sądzę, że nazywanie reCAPTCHA sztuczną inteligencją to też trochę przesada) może być właśnie przełomowy.

Sądzę, że dobrym przykładem dla osób zyjących w dużych miastach jest ruch uliczny. Trwają aktualnie prace nad samochodami autonomicznymi. Gdyby je wprowadzić (co wiązałoby się jednak z zakazen prowadzenia pojazdów przez ludzi, by to wszystko działało) to drastycznie zmalałaby liczba wypadków, a przez perfekcyjne prowadzenie aut, ograniczone zostałyby wszelakie korki. Dalej jednak pozostaje problem, jak reagować np. na przechodniów wybiegających na ulice, zepsute światła drogowe, krzywo namalowane pasy, czy wyrwane (np. przez wiatr) znaki drogowe? Tutaj właśnie przydałaby się bardziej zaawansowana SI.

Co do tego filmiku i komentarza, że program w tym '97 zrobił ludzki ruch, bo priorytetem było zbijanie pionków - nie znam się na tym i nie wiem, jakie były w tym algorytmy, ale też nie sądze, by nazywali to jakimkolwiek SI, gdyby zbijało pionki za każdym razem, kiedy tylko może. Prawdziwi szachiści przewidują ileś tam ruchów do przodu. Sądze, że taki program również wylicza sobie jakie są możliwe  scenariusze po każdym możliwym ruchu, jaki może wykonać (czyli jak potem będzie mógł się ruszyć każdy pionek) i dzięki temu po każdej turze modyfikuje swoją symulację kolejnych ruchów, dzęki czemu widzi najbardziej optymalne posunięcia. Więc jak widzi, że jakiś ruch wystawi na zbicie króla, to raczej nie zbije piona, tylko po to, by być jeden do przodu ...

Podsumowując - ludzie zawsze będą panikowali na myśl o czymś, czego nie znają, a autor filmu jest bardzo niewiarygodny ze swoją wiedzą. Po pierwsze - rozwój pewnej formy SI ma miejsce od wielu lat, więc ten jego "koniec" nie może rozpocząć się w 2017, a po drugie - takimi stwierdzeniami, jak to o "ludzkim ruchu", pokazuje, że nie ma zbyt dużego pojęcia o temacie sztucznej inteligencji.

Tak w zasadzie, gdyby udało się kiedykolwiek opracować prawdziwe SI, to może to być nasz ostatni wynalazek, bo każdy kolejny szybciej opracuje właśnie sztuczna inteligencja. Co o tym sądzicie?
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline VectorMental

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 29, 2017, 17:35:10 »
    Z drugiej strony są różne rządy jedne wolą by ludzie sie wystrzegali technologii i mieć dzięki niej pełną władzę a inne chcą by wszyscy mieszkańcy mieli ją w domu i będą monitorowani calymi dniami. Czasami mam takie wrażenie że przy każdym połączeniu z internetem jestem podglądany przez kamerki w telefonie i komputerze. Niebezpieczna też może być czerwona lampka w telewizorze

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 29, 2017, 18:45:26 »
    To wiadoma sprawa, że masoni nas podsłuchują. Oczywiście mainstreamowe media nic nie przyznają, bo są przez nich opłacane. Musimy być czujni.

Offline VectorMental

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 30, 2017, 02:01:16 »
    Choć to smutne ludzie sie rozleniwili i tylko ułatwiali by sobie życie teraz tylko czekać kiedy nastąpi bunt maszyn bo co możemy zrobić my garstka zwykłych szarych ludzi? Wyrzekniemy się technologii i zostaniemy odrzuceni przez społeczeństwo i teraz dylemat co lepsze życie w samotności ale bycie wolnym czy życie w społeczności ale bycie więźniem technologii

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 30, 2017, 09:50:13 »
    Pogadamy jak OpenAI Muska rozwali wszystkich na mistrzostwach świata w piłkę nożną

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 30, 2017, 10:21:09 »
    Choć to smutne ludzie sie rozleniwili i tylko ułatwiali by sobie życie teraz tylko czekać kiedy nastąpi bunt maszyn bo co możemy zrobić my garstka zwykłych szarych ludzi? Wyrzekniemy się technologii i zostaniemy odrzuceni przez społeczeństwo i teraz dylemat co lepsze życie w samotności ale bycie wolnym czy życie w społeczności ale bycie więźniem technologii

Dobrze kolego, ale zacznij używać przecinków, bo Twoje posty są coraz mniej czytelne. Widziałem sztuczną inteligencję, która pisze lepiej, niż Ty ;)

Pogadamy jak OpenAI Muska rozwali wszystkich na mistrzostwach świata w piłkę nożną

No nie wiem, czy Muska, skoro przed turniejem i tak podkupią ją szejkowie. I nadadzą temu OpenAI obywatelstwo w Emiratach.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline VectorMental

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 30, 2017, 12:03:08 »
    Dobrze kolego, ale zacznij używać przecinków, bo Twoje posty są coraz mniej czytelne. Widziałem sztuczną inteligencję, która pisze lepiej, niż Ty ;)

Dobrze, poprawie się

A co do tematu, widziałem w Galileo artykuł o pewnym nowoczesnym robocie, który potrafi zastosować emocje do odpowiedniej sytuacji. Kiedy grał w jakąś grę z korespondentem i przegrał to robot się "zapłakał". Ciekawe kiedy rozwinie uczucia takie jak np. gniew lub nienawiść?

Jeśli z tymi przecinkami dalej źle to przepraszam ale one to właśnie moja pięta Achillesowa z polskiego.

Coś poszło nie tak z cytatem, przepraszam za to.

Poprawiłem, chyba tak jak chciałeś.

P.S. Nie piszemy dwóch i więcej postów pod rząd. // Kradus
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2017, 12:24:47 wysłana przez Kradus »