Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ostatnie pokolenie  (Przeczytany 2996 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Ostatnie pokolenie
    « dnia: Grudnia 01, 2017, 12:57:00 »
    Uświadomiłem sobie, że gro użytkowników tego forum urodzonych w I połowie lat 90tych lub wcześniej (czyli większość użytkowników) To tak naprawdę ostatnie pokolenie, które miało okazje wychowywać się bez udziału telefonu czy internetu na masową skalę. Jak się z tym czujecie? Może czas na pisanie wspominków będą dużo warte kiedyś :)

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    Odp: Ostatnie pokolenie
    « Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 01, 2017, 13:08:57 »
    *ekhem* za moich czasów, to dzieciaki biegały po podwórku z poobdzieranymi kolanami, a nie siedziały z oczami przyklejonymi do ekranów! Co to ma być?! Dzisiejsze dzieci się w ogóle nie umieją bawić! Musi być tak, jak my mieliśmy, bo inaczej jest źle! Postęp? Pff! Co to tam, nie znają się!

:P

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 01, 2017, 13:26:49 »
    Kiedyś było lepiej.
    Zamiast cs:go biegało się z pistoletami na kulki po ulicy i podwórkach. Hmm... z perspektywy czasu, aż dziwne, że nikt z nas nie stracił oka.

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Piwa: 49
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    « Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 01, 2017, 13:38:04 »
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2017, 13:40:26 wysłana przez ManGo »

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 01, 2017, 14:35:33 »
    Ostatnio wlasnie o tym myslalem, z innej perspektywy. Pamietam jak mi rodzice powtarzali, ze kiedys jak padalo, to sie siedzialo w domu i nudzilo, a teraz, z komputerami, calo-dobowa telewizja, internetem, nie ma jak sie juz zbytnio jak nudzic. Lecz jak teraz o tym mysle, pokolenie moich rodzicow to ktore, 3, 4, ktore mialo szanse sie ponudzic w tym wieku. Przed poczatkiem XX wieku, nie bylo czegos takiego jak "nastolatek". Albo byles dzieckiem, albo pracowales, czy to na roli, czy w fabryce czy w sklepie rodzicow.

Oczywiscie, zmiany wywolane nowa technologia, jak internet, wplywaja na rozwoj dziecka, i na ten okres w zyciu ogolnie. Nie chce zbytnio psioczyc na psioczenie, ze "kiedys to bylo lepiej" :). Warto jednak pamietac, ze to co dzieci mialy przed lata 90tymi samo w sobie jest dosc nowe. Brak obowiozkow, ba, nawet mozliwosc przezycia, to byl by istny raj na ziemi dla 8 letniego Rzymianina :)

Zobaczymy jak sie rozwinie sytuacja z tabletami. Sam wychowalem sie tak naprawde z telewizja i komputerem. Moze ze nie mam tylu historii z bieganiem na torach czy innych przygodach jak moj tata, to jestem w stanie uczyc sie, pracowac, uprawiac sport i tak dalej, mimo przestrog, ze komputer zezre mi mozg, czy doprowadzi do zniszczenia ciala. Moze wiec moj 6 letni kuzyn tez wyjdzie na ludzi, pomimo calej tej "pironskiej tychnologii" jak to powtarza moj dziadek :).

(Przepraszam za brak polskich znakow :I )
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Cygan.

• Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 01, 2017, 14:36:13 »
    Kiedyś to było...

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 01, 2017, 15:42:11 »
    Wychowywałem się prze internetem, ale ludzie nadal siedzieli przed komputerami i konsolami, jednym z lepszych wspomnień mojej podstawówki to zabawa ze starym Atari jakie na zajęcia przyniósł mój wychowawca. Można mówić o tym że wychodziło się na dwór pobawić, ale byli i Ci którzy siedzieli w domu i grali, czytali książki. Osobiście uważam że żyję w czasach najlepszych jakie mogły być - urodzony po upadku komuny, dorastałem szwendając się wieczorami po osiedlach lub od czasu grając czy czytając. I o tyle co nadal widzę dzieciaki łażące po osiedlach, to boiska są puste - i to jest moim zdaniem największa różnica. Większość czas na osiedlowych placach zabaw i boiskach są dzieci pod opieką rodziców, Ci starsi już wolą się wałęsać zamiast uprawiać sport - nadal są zapaleńcy, ale jak ja wychodziłem z klasy na koniec dnia w gimnazjum to szło się prosto na betonowe boisko, kto miał najbliżej do domu to leciał po piłkę lub brało się ją ze sobą do "budy". Jednak nie mam kontaktu z dzisiejszą młodzieżą na tyle by wyciągnąć poważne wnioski. Moja jedyna możliwość kontaktu z młodszymi to społeczność Warbanda która jednak starzeje się razem ze mną : D

Offline Bazi

• Użytkownik
    • Piwa: 69
    • Bazi tańczy !!! Tańczy Tańczy Tańczy!! Na lodzieee
    « Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 01, 2017, 15:47:48 »
    Ale bym tak obdzwonił wszystkie domofony i w jedyne pokopał albo w stoła.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 01, 2017, 17:26:34 »
    Ale bym tak obdzwonił wszystkie domofony i w jedyne pokopał albo w stoła.
    + berek z możliwością wspinania się na daszek stołówki szkolnej <3
    I oczywiście podkradanie wiśni z drzew u sąsiadów na placu na przypale. :D

Osobiście uważam że żyję w czasach najlepszych jakie mogły być - urodzony po upadku komuny[..]
    Ja jako fan historii (a przede wszystkim słuchania opowieści osób, które doświadczyły np. II wojny światowej) uważam, że osoby urodzone w latach 60 czy też 70 (pokolenie moich rodziców) miało z tym w porządku, że w deszczowe wieczory, kiedy nie było co robić, u kogoś zbierała się grupa osób z bogatym bagażem doświadczeń i w obecności także tych 15-latków opowiadali, jak to było w wojnę, nie z perspektywy żołnierza, a np. sołtysa wsi. ;) To na pewno było niezwykle interesujące. Czasem mi ojciec opowie jakąś historię, którą usłyszał od sąsiadów, czy swojego dziadka, który właśnie podczas II WŚ był sołtysem wsi + wiedział o jednej rodzinie, która przetrzymywała Żydów.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2017, 17:31:22 wysłana przez Kamillo18 »

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 01, 2017, 17:55:00 »
    Do takich zabaw dodam jeszcze wszystko co dało się zrobić wybuchowego z siarki zdzieranej z zapałek, saletry, kreta do rur i prochu z fajerwerków. Tak jak Lew wyżej, dziwię się że nic permanentnego się nie stało poza kilkoma oparzeniami

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 01, 2017, 21:33:53 »
    Ja urodziłem się w 2000 roku i w podstawówce chodzenie po szkole na boisko/podwórko i wracanie tylko na obiad i na wieczór nie było rzadkością. Pierwsze smartfony w klasie pojawiły się mniej więcej gdy mieliśmy po 10-11 lat, ale oznaczało to raczej gapienie się jak ktoś gra w tę grę jak się jedzie samochodzikiem w prawo, przez parę minut przerwy, a nie wydaje mi się żeby ktokolwiek grał w to w domu.
    Potem takie rzeczy jak schorzenia kolan i pięt, problemy z astmą i przeprowadzka sprawiły że zacząłem cały czas wolny spędzać w domu, ale gdyby nie to, to pewnie do dziś wychodziłbym na podwórko. No i myślę że większość moich kolegów z podstawówki właśnie tak spędzało/spędza czas.
    Także nie jestem pewien czy roczniki 90-95 można nazwać ostatnim pokoleniem które wychowało się bez internetu i telefonu, no chyba że do wychowywania się zaliczymy też szkołę średnią i ewentualne studia
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 02, 2017, 00:26:19 »
    Nie było PlayStation, nie było komputerów, nie było smartfonów... trzeba było analogowo, własnoręcznie w mrówki patykiem napier***ć
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 02, 2017, 00:59:43 »
    Nie było PlayStation, nie było komputerów, nie było smartfonów... trzeba było analogowo, własnoręcznie w mrówki patykiem napier***ć
    W sumie to przypomniałaś mi inną "zabawę" z dzieciństwa (tak od 4 do 7 roku życia) czyli łapanie pasikoników do słoika (z otworami na powietrze). Potem oczywiście były wypuszczane. Ale to wynikało głównie z zainteresowania tymi owadami przez jedną z ulubionych bajek dzieciństwa - Dawno Temu w Trawie. :)

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 02, 2017, 01:39:56 »
    To i tak lepsze od palenia mrówek lupą...
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 02, 2017, 10:05:44 »
    Robienie ringów z wody i piasku dla prusaków i innych robaków...

P.S. A to nie jest tak, że każde pokolenie uważa się "za ostatnie"?