Kiedy w listopadzie 2011 roku kupowałem Warbanda (ani kiedy latem 2012 zakładałem tutaj konto), nie spodziewałem się, że spośród tylu gier zwiążę się tak mocno z jednym tytułem i jednym konkretnym community. A jednak – w lipcu minęło pół dekady odkąd jestem userem Tawerny, a we wrześniu trzy lata odkąd dołączyłem do ekipy TFW, najpierw jako moderator moddingu, a później global, którego funkcję pełniłem do dziś.
Wszystko ma swój początek i koniec. Już dawno temu straciłem zapał, jaki miałem na początku mojej "kariery" na TFW. Od początku tego roku jednakże przybrało to już formę walki z samym sobą, jestem po prostu wypalony. Być może kiedyś wrócę, kto wie. Niemniej, dziś, wysyłając ten wątek, wiem że pozostawiam Tawernę w dobrych rękach. W ekipie (zwłaszcza w redkacji) mamy ludzi z przeogromnym zapałem, większym niż chyba ja kiedykolwiek miałem. Nie wątpię, że sobie poradzą.
Przez ten cały czas zajmowałem się wieloma rzeczami i poznałem wielu ludzi – i w gruncie rzeczy cały ten wątek powstaje dla ludzi. Dla ludzi, którym chciałbym podziękować. Pamięć nie jest moją najmocniejszą stroną, więc mogę niestety o niektórych osobach zapomnieć. Tak więc, jeśli choć raz poddałeś mi pomysł na rozwiązanie jakiegoś problemu na forum, zwróciłeś moją uwagę na jakąś kwestię wymagającą zainteresowania moderatorów albo zwyczajnie skierowałeś w moją stronę jakieś ciepłe słowa, a nie ma ciebie tutaj, możesz uznać się za obecnego na tej liście:
Dyktator – kiedy we wrześniu 2014 roku narzekałem na SB, że dział Moddingu jest zaniedbany, to on napisał mi, żebym zamiast narzekać, coś z tym zrobił (mniej więcej) – bez niego nie zostałbym pewnie modem, to on zmotywował mnie do napisania do sir Luci w tej sprawie. Do tego jest to osoba, która od kilku lat ciągnie ten portal, bez niego to forum nie wyglądałoby tak samo.
Sir Luca – ku mojemu zaskoczeniu, sir Luca odpowiedział na moje PW w ciągu godziny – w ciągu godziny, bez zbędnych pytań, stałem się moderatorem całego działu. Nie wiem czy już wcześniej pojawiał się mój nick na kółku różańcowym w kontekście dołączania do ekipy TFW, niemniej tempo, w jakim zostałem przyjęty, było astronomiczne.
IvE – jedna z zabawniejszych postaci na Tawernie, obok Dyktatora jeden z przełomowych adminów w historii PP. Król karaoke, niestety pyrka nieszanująca (L)egii.
Bojar – mój ulubiony Żyd z kanadyjskim paszportem, do tego człowiek, dzięki któremu ostatnio odkryłem, że wzajemne dzwonienie do siebie i rozłączanie się (jakkolwiek szczeniacko to brzmi) nie przestało być zabawne w podstawówce.
Octavian – forumowy filozof i jedna z ciekawszych osób na Tawernie, ma głowę pełną niesamowitych pomysłów, większość userów twierdzi, że nie rozumie jego postów, ja tam się nie zgadzam. Do tego świetna osoba do wspólnej gry w Warhammera 40k :D
Kradus – studiuje prawo, lubi Marszałka, dzielnie moderuje dział klanów, a do tego wszystkiego słucha Kalibra 44.
Kokosz – ten człowiek ma nieprawdopodobną zdolność ciągłego denerwowania mnie, a pomimo tego nadal uchodzi mu to płazem. Do tego znajduje się tu za niezapomniane nocne rozmowy z pierwszego THD.
Firentis – tytan pracy, którego robota w grach podobnych do M&B niestety przechodzi zazwyczaj niezauważona. Do tego jeden z niewielu fanów Ami Lecha Poznań, z którym można normalnie pogadać o piłce, nie to co ta pyrka IvE.
Eltarek – jeszcze większy tytan pracy, to co on robi, jest po prostu niesamowite. Właściwie to dzisiaj w nocy wrzucił coś po prostu monstrualnego na ukryty dział, czekajcie, bo warto.
Hubtus – drugi newsman Tawerny, do tego naprawdę fajna osoba prywatnie.
Bazi – poznałem tego usera stosunkowo niedawno, ale muszę powiedzieć, że jest w porządku i słucha ciekawej muzyki. Plus za przypomnienie mi Death Grips.
HUtH – mój ulubiony global na Tawernie, niesamowicie inteligentny człowiek oraz osoba najlepiej redagująca teksty wstawiane na TFW, przydałby nam się teraz.
Claudia oraz Corleone – dwie osoby w jednym koncie, tworzące naprawdę dobre sesje RPG (właściwie to najlepsze jakościowo na Tawernie). Podobno nie lubią, jak się ktoś śmieje z Sosnowca.
Kamillo – zacytuję siebie samego: Tawerniany detektyw, fajna postać, kolejna osoba utrzymująca swoimi postami działy przy życiu, polecam tego pana.
Trebron – najbardziej prawilny forumowicz, jeździ beemką i słucha Firmy. Nie mogło go tutaj zabraknąć.
Jeszcze chciałbym powiedzieć kilka słów, o tych ww. ciepłych słowach. My (piszę tutaj jako reprezentant ekipy Tawerny) poświęcamy temu serwisowi wiele ze swojego prywatnego czasu. Co oczywiste, nikt nam za te starania nie płaci. W tym kontekście zwykłe piwo za post (a właściwie, to komentarz do tego piwa, nie sama cyferka +1) czy post z podziękowaniem albo pochwałą robi naprawdę dużą różnicę. Motywuje i zachęca do dalszych działań na rzecz serwisu, bo jest po prostu naocznym dowodem, że nie robimy tego tylko dla siebie, ale również dla was. Pamiętajcie o tym, te ciepłe słowa naprawdę mają znaczenie.
Kończąc ten przydługi wywód chciałbym w sumie podziękować wam wszystkim – może i nie pojawiliście się na tej imiennej liście wyżej, ale również wam należą się podziękowania. Bo w gruncie rzeczy, bez was, userów, prowadzenie tego portalu, jak i forum, nie miałoby najmniejszego sensu. A więc dzięki, że sprawdzacie Tawernę i tworzycie nasze barwne community.
EDIT: ta lista Bojar jest w losowej kolejności :D