Kampania multiplayer 1.0 Witam! Chciałbym Wam przedstawić mój skromny projekt kampanii multiplayer bazującej na jednej ze starszych produkcji Total War. Myślę, że większość z Was miała okazję grać w produkcje zatytułowaną Rome: Total War. Odkąd pamiętam, grając w tę grę, odczuwałem brak możliwości rywalizacji z innymi graczami na płaszczyźnie polityczno-militarnej. Z tego powodu, powróciwszy do tej gry kilka dni temu, wpadłem na pomysł forumowej kampanii wykorzystującej możliwość rozegrywania bitew w Rome: Total War. Poniżej przedstawię odpowiedzi na najbardziej prawdopodobne pytania związane z tym projektem, które mogą Was nurtować.
Na czym ogólnie polegałaby taka kampania? - Forum służy jako platforma zastępująca moduł kampanii w grze.
- Na mapie przedstawione są frakcje w które wcielają się poszczególni gracze.
- Każda frakcja rozpoczyna grę z określoną ilością wojsk, miastami i budżetem - przybliżonymi do tych, które dana frakcja otrzymuje na początku kampanii dla pojedynczego gracza w Rome: Total War.
- Miasta generują dochód dla kontrolującej je frakcji, którego wysokość zależna jest od regionu w którym usytuowana jest osada.
- Uzyskany przychód przeznaczany może być na rozbudowę infrastruktury miejskiej oraz werbunek i utrzymanie wojsk.
- Rozkazy rekrutacji, budowy czy przemarszu wojsk gracze wysyłają w specjalnym formularzu do osoby Mistrza Gry.
- Mistrz Gry aktualizuje mapę kampanii zgodnie z otrzymanymi od graczy rozkazami.
- Co turę gracze otrzymują raport o werbunku wojsk, postępach rozbudowy miast, dyplomacji lub ważnych wydarzeniach w świecie gry.
- Gracze przemieszczają swoje wojska po specjalnych polach na mapie kampanii.
- Każda armia ma ograniczony zasięg ruchu w jednej turze gry.
- W przypadku oblężenia miasta lub starcia między wrogimi armiami, bitwa/oblężenie rozgrywane jest w grze Rome: Total War, gdzie armie składają się
Jak wyglądałaby mapa kampanii? Mapa kampanii w wersji próbnej została już skończona. Oto ona:
Pytania do mapy: Co oznaczają te cyfry w kwadracikach? - Są tą zaznaczone miasta regionów. Poniżej zostanie umieszczona legenda, gdzie będą widniały nazwy stolic regionu.
Po co ta siatka? Nic przez nią nie widzę... - Siatka będzie służyć do wyznaczania pól gdzie mogą poruszać się armie.
Co to za niebieskie paski na kontynencie? - To są rzeki, baranie.
Dlaczego mapa jest taka brzydka i pikselowa? - Bo ładniejsza nie byłaby tak funkcjonalna i wygodna przy wprowadzaniu zmian w kampanii.
Ile i jakie dostępne byłyby frakcje? Jak już mogliście się domyśleć, mapa kampanii jest dosyć mała w porównaniu do tej z gry. Jest tak z kilku powodów. Po pierwsze - proces trwania kampanii na forum przy aż tylu graczach będzie dużo bardziej skomplikowany i problematyczny dla administrującej ją osoby. Po drugie - może być za mało chętnych na kampanie w RTW (lub w ogóle), aby można było zapełnić wszystkie dostępne frakcje na całej mapie. Po trzecie - zdecydowałem, że będzie dobrym pomysłem jeśli tematem kampanii będą wojny punickie, które historycznie zamykały się w obszarze zrobionej przeze mnie mapy.
Ilość frakcji w kampanii waha się między 6 a 9 frakcjami (W zależności ilości chętnych do gry graczy)Oto dostępne frakcje w kampanii :
Kartagina Numindia Miasta greckie Vizioner Galia Hiszpania
Uwaga! Jest to na razie wstępny projekt kampanii forumowej, który ma służyć sprawdzeniu zainteresowania wśród pozostałych graczy. Wszelkie niejasności lub niedociągnięcia w projekcie zostaną z biegiem czasu rozwiązywane.
Zapraszam do oceny projektu oraz zgłoszenia się chętnych osób do wzięcia udziału w kampanii lub pomocy w jej przygotowaniu.
Propozycje zmian lub dodania swojej wizji kampanii będą mile widziane.