Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rome I Total War: Kampania Multiplayer 1.0 [Projekt]  (Przeczytany 3843 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hubal

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    Rome I Total War: Kampania Multiplayer 1.0 [Projekt]
    « dnia: Września 08, 2017, 00:11:23 »

Kampania multiplayer 1.0

Witam! Chciałbym Wam przedstawić mój skromny projekt kampanii multiplayer bazującej na jednej ze starszych produkcji Total War. Myślę, że większość z Was miała okazję grać w produkcje zatytułowaną Rome: Total War. Odkąd pamiętam, grając w tę grę, odczuwałem brak możliwości rywalizacji z innymi graczami na płaszczyźnie polityczno-militarnej. Z tego powodu, powróciwszy do tej gry kilka dni temu, wpadłem na pomysł forumowej kampanii wykorzystującej możliwość rozegrywania bitew w Rome: Total War. Poniżej przedstawię odpowiedzi na najbardziej prawdopodobne pytania związane z tym projektem, które mogą Was nurtować.

Na czym ogólnie polegałaby taka kampania?

- Forum służy jako platforma zastępująca moduł kampanii w grze.
    - Na mapie przedstawione są frakcje w które wcielają się poszczególni gracze.
    - Każda frakcja rozpoczyna grę z określoną ilością wojsk, miastami i budżetem - przybliżonymi do tych, które dana frakcja otrzymuje na początku kampanii dla pojedynczego gracza w Rome: Total War.
    - Miasta generują dochód dla kontrolującej je frakcji, którego wysokość zależna jest od regionu w którym usytuowana jest osada.
    - Uzyskany przychód przeznaczany może być na rozbudowę infrastruktury miejskiej oraz werbunek i utrzymanie wojsk.
    - Rozkazy rekrutacji, budowy czy przemarszu wojsk gracze wysyłają w specjalnym formularzu do osoby Mistrza Gry.
    - Mistrz Gry aktualizuje mapę kampanii zgodnie z otrzymanymi od graczy rozkazami.
    - Co turę gracze otrzymują raport o werbunku wojsk, postępach rozbudowy miast, dyplomacji lub ważnych wydarzeniach w świecie gry.
    - Gracze przemieszczają swoje wojska po specjalnych polach na mapie kampanii.
    - Każda armia ma ograniczony zasięg ruchu w jednej turze gry.
    - W przypadku oblężenia miasta lub starcia między wrogimi armiami, bitwa/oblężenie rozgrywane jest w grze Rome: Total War, gdzie armie składają się
    Jak wyglądałaby mapa kampanii?

Mapa kampanii w wersji próbnej została już skończona. Oto ona:
    (click to show/hide)

Pytania do mapy:
    Co oznaczają te cyfry w kwadracikach? - Są tą zaznaczone miasta regionów. Poniżej zostanie umieszczona legenda, gdzie będą widniały nazwy stolic regionu.
    Po co ta siatka? Nic przez nią nie widzę... - Siatka będzie służyć do wyznaczania pól gdzie mogą poruszać się armie.
    Co to za niebieskie paski na kontynencie? - To są rzeki, baranie.
    Dlaczego mapa jest taka brzydka i pikselowa? - Bo ładniejsza nie byłaby tak funkcjonalna i wygodna przy wprowadzaniu zmian w kampanii.

Ile i jakie dostępne byłyby frakcje?

Jak już mogliście się domyśleć, mapa kampanii jest dosyć mała w porównaniu do tej z gry. Jest tak z kilku powodów. Po pierwsze - proces trwania kampanii na forum przy aż tylu graczach będzie dużo bardziej skomplikowany i problematyczny dla administrującej ją osoby. Po drugie - może być za mało chętnych na kampanie w RTW (lub w ogóle), aby można było zapełnić wszystkie dostępne frakcje na całej mapie. Po trzecie - zdecydowałem, że będzie dobrym pomysłem jeśli tematem kampanii będą wojny punickie, które historycznie zamykały się w obszarze zrobionej przeze mnie mapy.

Ilość frakcji w kampanii waha się między 6 a 9 frakcjami (W zależności ilości chętnych do gry graczy)
    Oto dostępne frakcje w kampanii:

Ród Juliuszów
    Rome

Ród Brutusów

z wojsk których ilość i rodzaj są zgodne ze stanem z mapy kampanii.
    - Jednostki utracone w trakcie bitwy usuwane są także z mapy kampanii

Ród Scypionów

Senat
    Hubal (jako Mistrz Gry)

Kartagina

Numindia

Miasta greckie
    Vizioner

Galia

Hiszpania

Uwaga!

Jest to na razie wstępny projekt kampanii forumowej, który ma służyć sprawdzeniu zainteresowania wśród pozostałych graczy. Wszelkie niejasności lub niedociągnięcia w projekcie zostaną z biegiem czasu rozwiązywane.

Zapraszam do oceny projektu oraz zgłoszenia się chętnych osób do wzięcia udziału w kampanii lub pomocy w jej przygotowaniu.
    Propozycje zmian lub dodania swojej wizji kampanii będą mile widziane.
    « Ostatnia zmiana: Września 14, 2017, 05:11:36 wysłana przez Hubal »

Offline SpajderChrum

• Morderca Macior z Moczar
    • Użytkownik
    • Piwa: 32
    Odp: Rome I Total War: Kampania Multiplayer 1.0 [Projekt]
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 08, 2017, 00:25:40 »
    Generalnie odradzam, bo Hubalek to kłamczuszek i pewnie kampania ustawiona.

Offline Vizioner

• Użytkownik
    • Piwa: 103
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 08, 2017, 05:44:50 »
    Wstępnie byłbym zainteresowany ;) Jedynie mam kilka pytań dotyczących rozgrywki. Będzie możliwość zawierania traktatów handlowych, różnych paktów? Czy też dyplomacja będzie odwzorowana z wojen punickich? Rzym będzie koalicją, czy też  będzie możliwość swobodnej walki między rzymianami? Mam nadzieję, że poruszanie się na mapie będzie jawne :) tylko w jaki sposób chcesz to zrobić? Chodzi mi tutaj o pola na mapie czy one będą ponumerowane czy też każdy z graczy będzie musiał pobrać mapę i zaznaczyć gdzie się chce poruszyć? Frakcje będą wybierane w drodze losowania, czy kto pierwszy ten lepeszy? Będzie możliwość wystąpienia buntów w miastach? Na koniec chciałbym poruszyć kwestie bitwę. Uważam, że bitwy losowe równie dobrze mogą być przeprowadzane poprzez rzut monetą xd Dobra przesadziłem, trochę ;) Wolałbym, żeby była możliwość toczenia bitwy ze sobą w normalny sposób, ale niestety wątpię czy będzie dużo chętnych do toczenia bitew :) Drugą sprawą jest to, iż  za dużo byłoby z tym roboty :(

PS: Jeśli wybór frakcji należeć będzie do nas wybieram miasta greckie :) Współczuję osobie, która będzie musiała grać Numindią xd

« Ostatnia zmiana: Września 08, 2017, 05:51:32 wysłana przez Vizioner »
    IN THE END,
    WE ONLY
    REGRET 
    THE CHANCES
    WE DIDN'T
    TAKE.

Offline Hubal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 08, 2017, 12:18:37 »
    Będzie możliwość zawierania traktatów handlowych, różnych paktów? Czy też dyplomacja będzie odwzorowana z wojen punickich?

Większość z funkcji dyplomacji z RTW będzie odwzorowane w tej grze. Takie traktaty dyplomatyczne jak przymierze wojskowe, traktat handlowy, zgoda na przemarsz wojsk, zapłacenie trybutu itp. będą zależeć od samych graczy i nie będą zależeć od historyczności wojny punickiej. Warunkiem ich wprowadzenia w grze będzie zgłoszenie obu zainteresowanych stron w specjalnym formularzu (o którym wspominałem w temacie) wysyłanym do Mistrza Gry, który po zakończonej turze przekaże informacje o oficjalnych traktatach na specjalnej tablicy ogłoszeń w wątku. Graficznie będzie podobny do tego, który otrzymywaliśmy po zakończeniu tury w grze.

Rzym będzie koalicją, czy też  będzie możliwość swobodnej walki między rzymianami?

To zależy ile będzie chętnych graczy. Jeżeli nie przekroczymy limitu 6 graczy to z Rzymu zrobi się jedną frakcje. Jeżeli natomiast znajdzie się więcej graczy to będzie to funkcjonowało jak w grze. Początkowo państwa rzymskie nie będą mogły ze sobą walczyć, ale jeżeli jedno z nich wyrośnie na potęgę mając powiedzmy 10 prowincji to zaczniemy walkę o władze nad Rzymem. Ale to jest na razie początkowy projekt.

Mam nadzieję, że poruszanie się na mapie będzie jawne :) tylko w jaki sposób chcesz to zrobić? Chodzi mi tutaj o pola na mapie czy one będą ponumerowane czy też każdy z graczy będzie musiał pobrać mapę i zaznaczyć gdzie się chce poruszyć?

Z przyczyn praktycznych niestety poruszanie na mapie armii będzie jawne. Armie na mapie będą wyglądały jak miasta, ale ponumerowane cyframi rzymskimi. Dla lepszej organizacji, każda frakcja będzie miała limit do 10 wystawionych armii na mapie. W specjalnym wątku (jawnym lub niejawnym) będzie lista tych armii wraz z listą posiadanych w niej jednostek.

Co do przesuwania to gracz będzie musiał pobrać mapę i zaznaczyć gdzie chce się poruszyć armią. Następnie wysłać do Mistrza Gry tą mapę wraz z formularzem.

Frakcje będą wybierane w drodze losowania, czy kto pierwszy ten lepeszy? Będzie możliwość wystąpienia buntów w miastach?

Kto pierwszy ten lepszy. Co do buntów - nie przewiduje tej funkcji, gdyż system podatkowy w stosunku do tej z gry będzie bardziej uproszczony.

Na koniec chciałbym poruszyć kwestie bitwę. Wolałbym, żeby była możliwość toczenia bitwy ze sobą w normalny sposób, ale niestety wątpię czy będzie dużo chętnych do toczenia bitew :) Drugą sprawą jest to, iż  za dużo byłoby z tym roboty :(

Nie widzę, żeby toczenie bitew w RTW na multi było w jakiś sposób problematyczne. Oczywiście warunkiem jest ilość chętnych do tego graczy. Bez przynajmniej 6 chętnych do gry graczy nie ma sensu.

PS: Jeśli wybór frakcji należeć będzie do nas wybieram miasta greckie :)

Okej. Frakcja została przypisana.
    « Ostatnia zmiana: Września 08, 2017, 12:34:39 wysłana przez Hubal »

Offline Rome

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 10, 2017, 21:09:05 »
    Tak ogólnie to uważam, że Kartagina powinna zostać zniszczona. Dlatego poproszę ród czerwonych.
    DANCE OR GET BANNED

Offline Hubal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 10, 2017, 21:34:55 »
    Tak ogólnie to uważam, że Kartagina powinna zostać zniszczona. Dlatego poproszę ród czerwonych.

Przypisane, korwinisto.

Offline Crowley

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    « Odpowiedź #6 dnia: Września 10, 2017, 21:41:06 »
    Takie pytanie kiedy miałoby się to odbyć. Jestem wstępnie zainteresowany ale wysyłam komputer do serwisu i chciałbym mieć pewność że zdąży wrócić.

Offline Hubal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Września 10, 2017, 21:42:57 »
    Takie pytanie kiedy miałoby się to odbyć. Jestem wstępnie zainteresowany ale wysyłam komputer do serwisu i chciałbym mieć pewność że zdąży wrócić.

Na pewno nie wcześniej niż w październiku. Trzeba jeszcze spisać regulamin gry, formularz i ustalić ściśle zasady. Dlatego trochę to zajmie.

Offline Laalaa

• Użytkownik
    • Piwa: 118
    • Tumulec Kamil Adrian
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #8 dnia: Września 10, 2017, 21:50:22 »
    Scypioni bardziej wykazali się się w walkach z Kartaginą :V.
    « Ostatnia zmiana: Września 10, 2017, 21:51:51 wysłana przez Laalaa »

"Liczyć zwycięstwo przez walkower jako realną siłę drużyny jest jak podawanie długości penisa razem z kręgosłupem."~Kradus

Offline Rome

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Września 10, 2017, 21:56:47 »
    W sumie racja, to ja nie chcę grać wcale. Proszę mnie wypisać.
    DANCE OR GET BANNED

Offline Hubal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Września 10, 2017, 22:00:59 »
    W sumie racja, to ja nie chcę grać wcale. Proszę mnie wypisać.

Za późno. Cyrograf z diabłem podpisany.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #11 dnia: Września 10, 2017, 23:31:40 »
    Super pomysł. Jak nie będzie innych chętnych to się zgłaszam. Bo ja mogę mieć problemy z czasem.  Dlatego jak ktoś się zgłosi to ustąpię miejsca. Do tego warto pokazać Romkowi gdzie jego miejsce w szeregu.

Offline Amue

• Użytkownik
    • Piwa: 39
    « Odpowiedź #12 dnia: Września 11, 2017, 06:06:45 »
    A nie lepiej pograć se na singlu? :)

PS: Nie Laala. Nie będziesz mi mówił jak mam żyć.
    « Ostatnia zmiana: Września 11, 2017, 11:01:30 wysłana przez Amue »
    Jeść białych ludzi!

Offline Hubal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Września 14, 2017, 07:05:38 »
    Wiadomość od Konsula

Nowa mapa i temat kampanii
    Rzym

W związku z przygotowaniami do nadchodzącej wojny, jako konsul zleciłem rzymskim kartografom wykonanie najdokładniejszych map Italii. Nowa kampania, która zbliża się nieubłagalnie, wymagać będzie od nas i naszej armii szczególnej orientacji w terenie. Proszę dokładnie zapoznać się z położeniem swoich oddziałów, a wkrótce wyznaczone zostaną dalsze rozkazy.
    Konsul Lucjusz Emiliusz

Krótko o zmianach...

Chciałbym zaprezentować wam nową mapę kampanii. Jest ona nieco inna od poprzedniej i nie tylko różni się wyglądem i nowym położeniem. Ale zacznijmy od nowego tematu naszej rozgrywki. Akcja gry będzie niczym innym jak odwzorowaniem prologu z gry Rome: Total War. Prolog przenosił nas do roku 329 p.n.e. kiedy to Republika Rzymska walczyła o swoje wpływy w Italii z takimi frakcjami jak Galowie, Grecy i Rebelianci (Etruskowie i Samnici). Zdecydowałem się na tę kampanię ze względu na podobne względy jakie przemawiały za wojną punicką: mniejszy limit graczy i terenu co daje mniejszy poziom komplikacji przy organizacji kampanii. Mapa zawiera już rozstawienie armii, miast i surowców. Większość ikon i oznaczeń na mapie zaczerpnięta jest bezpośrednio z gry Rome: Total War. Oprócz mapy załączam także film wprowadzający do Prologu gry, legendę do mapy oraz listę frakcji.

Frakcje:

Senat (SPQR)
    Ród Juliuszów
    Ród Scypionów
    Ród Brutusów
    Koalicja etrusko-samnicka
    Miasta greckie
    Kartagina
    Galowie

Mapa:

« Ostatnia zmiana: Września 15, 2017, 00:30:01 wysłana przez Hubal »

Offline Rome

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Września 14, 2017, 13:04:48 »
    Tak tylko się spytam. Dlaczego gramy w Rome zamiast Rome II? Nie byłoby ciekawiej w drugiej części?
    DANCE OR GET BANNED