Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krolem, wasalem czy soba?  (Przeczytany 13647 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hardcore

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • I`m king of Hardcore
    Krolem, wasalem czy soba?
    « dnia: Stycznia 25, 2009, 18:25:19 »
    Witam! Jak sam tytul watka mowi... Gdy gracie w M&B, to samodzielnie podbijacie cudze ziemie, skladacie przysiege jakiemus krolowi czy nie podbijacie nic?
    DJ Charp !!!!!!

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    Odp: Krolem, wasalem czy soba?
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 25, 2009, 18:33:07 »
    Na początku nie podbijam nic, potem zostaje wasalem. Potem jak coś mi nie przypasi to robię rebelię.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 25, 2009, 18:35:42 »
    U mnie to zależy od moda. Jest kilka różnych sposobów na skuces we wszystkich tych drogach ale generalnie staram się być sam sobie panem. Jeżeli  już gram jako wasal ZAWSZE zmieniam w grze liczbę kasy jaką dostajemy przy zdobyciu zamku gdy król nas olał na 5000 gdyż uważam, że 900 to stanowczo za mało. Kilka moich rad:

Jak szybko zostać wasalem:

zaatakować jakąś karawanę (wieśniaków odradzam bo nas wioski "znielubią" :D  ) należącą do nacji, która toczy wojne z nacja do której chcemy dołączyć. Nie musimy zwyciężyć ale warto  bo zawsze exp dla jednostek i kasa dla nas. w tym momencie możemy oblegać jakiś zamek by stosunki z tym krajem spadły do -40. Nie szturmujemy zamku (chyba, że się opłaca) i anulujemy oblężenie. Przystępujemy do siekania wrogich lordów. Po 5-10 walkach jesteśmy przyjęci.

Jak zostać swoim własnym królem:

1) Gramy jako wasal jakiejś frakcji tak długo aż nie będziemy mieć wysokiego renown i sympatii Lordów. Znajdujemy naszego claimanta do tronu i robimy rebelię. Walcząc jaknajwięcej zamków (wsie możemy chyba dawać innym ale nie jestem pewien czy to się opłaca) bierzemy dla siebie. Rebelia będzie coraz trudniejsza gdyż powoli nasi koledzy nie będą chcieli nam pomagać. Kiedy wiemy, że więcej nie wykroimy możemy olać claimanta i zamki dostajemy na własność - tracimy honour i mamy przekopane u tej nacji.

2) Kręcimy się wokół zamków nacji, która toczy jaknajwięcej wojen. Gdy widzimy, że jakiś lord z innego kraju zorganizował kampanię na zamek frakcji toczącej najwięcej wojen i wiemy, że zamek upadnie to wtedy atakujemy....karawanę tej frakcji która atakuje :-) Czekamy, aż zdobędą zamek, pójdą dalej i prawdopodobnie zostawią go słaboobsadzonego. W tym momencie możemy przystąpić do oblęzenia

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 25, 2009, 19:17:38 »
    Zawsze gram jako rebeliant. Nie mam zamiaru pomagać jakimś tam pretendentom odzyskać tron, nie mam zamiaru wykonywać questów i nie mam zamiaru jeźdźić na jakieś głupie wyprawy wojenne, więc pozostaje tylko rebelia. Co prawda wiele razy próbowałem zostać wasalem, ale moje stosunki z lordami i królem zawsze były sporo na minusie, bo tamci obrażają się za palenie własnych wiosek i nie uczestniczenie w kampaniach. W nosie mam takich obrażalskich, a gdy mam własne państwo, to atakuję każdego, palę wszystko i nikt mi się za to nie odszczekuje. Taki już mój styl gry, wszystko robię sam i jakoś nie odczuwam róznicy między swoją wioską, a wioską wroga. Poza tym lubię trudne gry, Mount & Blade do nich nie należy, ale trochę można sobie utrudnić na siłę mając wojnę z każdym, nie posiadając lordów, złota i co chwilę dbać o nowe mięso armatnie, bo jak każdy mnie atakuje, to nie mam czasu na szkolenie wojska, tylko walczę tym co mam i jestem happy.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Biały Wilk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 25, 2009, 20:13:01 »
    z rebelią jest taki problem że prędzej czy póżniej king claimer zagarnie wszystko a ciebie zrobi marnym wasalem
    a sobą trzeba mieć zamek to raz sporo wojska to 2 i wariant walki na 4 frontach bo kraje nienawidzą rebeliantów nawet nie swoich
    najlepiej moim zdaniem być cierpliwym i czekać aż wybiorą cię na marszałka(To marszałek rządzi krajem nie król)

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 25, 2009, 21:29:39 »
    Po stukroć rebeliantem.....czyli za jednym razem sobą i królem, co oczywiście w niektórych modach jest możliwe, co do bycia wasalem (sługusem) to tak, można sobie pograć....w dwóch etapach gry...na samym początku, kiedy dopiero zaznajamiasz się z grą, oczywiście później ze względu na złe rozlokowania punktów biegłości znowu zaczynamy grę od początku i wtedy bardziej zasatnawiamy się czy być wasalem, a drugi przypadek to końcówka gry, kiedy to już zostaje jedno lub dwa państwa (mówie o Nativ) i nie daje się bronić granic, ze względu na ogrom obszaru mapy....

Offline Elavion

• Użytkownik
    • I love all of Stargates!
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 25, 2009, 21:33:20 »
    ja jestem wasalem do czasu, aż bez problemu zdobywam miasta (khergickie) i z łatwością pokonuję lordów (a jakże, też khergickich:))

Offline Bazyli10

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 26, 2009, 18:19:58 »
    Uważam, że najlepiej samemu sobie być Panem, czyli albo sobie jeździsz po mapie i nie wadzisz nikomu (szybko się nudzi), albo zaczynasz podbój i musisz się martwić, żeby Cię nie wykosili (i to jest to:)

pzdr,
    Bazyli10

Offline brisingr23

• Użytkownik
    • Sé onr sverdar sitja hvass!
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 02, 2009, 18:32:43 »
    A ja jestem marszałkiem i jużrozwaliłem prawie całą 
    frakcję khergitów i będe brał się za swadów:) :P

Offline przemo1394

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 02, 2009, 19:13:52 »
    Kurde ile na to czasu potrzeba żeby zostać wasalem ?? I jak najszybciej z rekrutować wojsko ??

Offline zue dazy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 02, 2009, 20:42:47 »
    Niezbyt rozumiem pytanie o szybkość rekrutacji. Możesz odbijać jeńców, po wioskach zbierać ile się da, albo brać najemników.
    http://zue-dazy.mybrute.com subtelny reflink, prawda?:]

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 02, 2009, 20:49:26 »
    A jeśli chodzi o szybkość zostania wasalem to można też wykonywać zadania od króla i jeśli masz wysoką reputacje u króla to jest duża szansa że przyjmie propozycje bycia wasalem.Powinno wystarczyć 10-15 reputacji u króla o ile masz własny sztandar a jak go nie masz to trzeba mieć 25-30 reputacji.
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline Hardcore

• Użytkownik
    • I`m king of Hardcore
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 03, 2009, 08:12:17 »
    Wasze posty w ogóle nie są związane z tematem! Jeżeli chcecie porozmawiać sobie o "szybkości zostania wasalem" to załóżcie własny post, który będzie z tym związany.
    DJ Charp !!!!!!

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 03, 2009, 08:14:00 »
    Goś zapytał się jak szybko zostaje się wasalem to mu odpowiedziałem.
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline dzikuss94

• Użytkownik
    • I tak plemiona lepsze ;)
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 10, 2009, 15:15:37 »
    Ja na ppoczątku podbijam jakie miasto i wtedy zzostaję wasalem
    Gram w plemiona ;]
    Świat 42 - WhatsGoingOn???