Kampania to sandbox w wersji "od zera do bohatera" :P
W storyline też gram, ale po początkowej misji w klasztorze zostałem ze 3-4 razy brutalnie zgwałcony i zrabowany przez bandytów i dezerterów :/ więc mam zamiar zacząć od początku.
Od razu zaznaczam, że ogólnie chciałbym kreować postać na typowego wikinga.
Gdyby to było ważne, to gram raczej na poziomie Full Realism - nie widzi mi się to, że dostaję 5 razy toporkiem i biegam nadal, a mój wróg 1-2 razy i pada, więc raczej niższy poziom nie wchodzi w grę, tym bardziej, że w Warbandzie gram na chyba najwyższym poziomie trudności.
W takim razie świetnie!
Patrząc na to, że lubujesz się w tych samych rozwiązaniach co ja będzie mi łatwiej wskazać ci drogę ;)
Tak jak mówiłem wcześniej, zaczynasz od farmienia bandytów solo z jakimś akceptowalnym poziomem łupienia (na początek tak ze 3 powinno dać radę). Zdobądź też przynajmniej 1 punkt w zarządzaniu więźniami żeby mieć dodatkowe źródło przychodu.
Chcesz być wikingiem. Znajdź sobie jakąś 'ukochaną' wioskę, którą będziesz rozpieszczać przez wczesną fazę gry (najlepiej na norskich terenach).
Na początek wykup sobie możliwość rekrutowania w wiosce, nie da się dużo zrobić bez rekrutów, prawda?
Wykonuj zadania dla starszego wioski, broń jej od bandytów, rób wszystko co da ci dużo relacji. Kiedy zbierzesz przynajmniej te 20 punktów relacji, to przy rekrutacji
powinieneś dostać już dość doświadczone jednostki (relacje z wioską wpływają na doświadczenie rekruta i wiele innych czynników).
Nie przestawaj jednak rozpieszczać tej wioski, przy relacjach 50+ możesz nawet dostać huskarlów.
Zapytaj też starszego, czy nie ma żadnych bezpańskich psów w wiosce. Pies też ci się przyda.
Teraz masz już jedno źródło rekrutów.
Dobrze by było teraz odwiedzić jakieś gospodarstwo (Farmstead) i 'wynająć' parę sztuk bydła. Można na tym nieźle zarabiać.
Dopóki nie jesteś znaną osobą i nie stać cię na armię, możesz także pracować w kopalni soli.
Kiedy już zbierzesz trochę peningsów, to możesz zacząć rozglądać się za statkami. Na początek nie potrzebujesz raczej dużych statków, więc kieruj się szybkością i ceną.
Kupuj gotowe okręty, budowanie własnych kosztuje krocie, jest na razie poza twoim zasięgiem.
Teraz kup zapas chleba na parę dni i wypłyń z przynajmniej 40-stoma w miarę doświadczonymi ludźmi na poszukiwania wikingów do farmienia. Pamiętaj aby unikać tych elitarnych, zmiażdżyliby twoich ludzi.
Istnieje pewna fajna sztuczka - kiedy pokonasz wrogów na jednym z okrętów przeciwnika, to go 'zarekwiruj', popłyń na inne jednostki przeciwnika. Dzięki temu po pokonaniu wrogów pojawi się opcja, żeby dodać statek do twojej floty. Po zdobyciu nowych łupów, okrętów i więźniów powinieneś jak najszybciej dobić do jakiegoś portu, aby naprawić statki (statek który zarekwirujesz zawsze zaczyna w opłakanym stanie) i sprzedać pozyskane dobra. Spróbuj też przekonać pojmanych wikingów aby do ciebie dołączyli, a potem wypłyń na kolejną łupieżczą wyprawę (na pełnym morzu raczej nie powinni uciec?).
Cykle grabieży możesz powtarzać do znudzenia, spokojnie da się na tym uzbierać pierwsze 100 000 peningsów.
Kiedy już będziesz trochę bogatszy i doświadczony, to warto dołączać do zawodów (competition) w miastach. Czasami za wygraną można zdobyć naprawdę dobre nagrody (Byrnie, Lorduca, ogólnie ciężkie zbroje).
Odwiedź miejsca poboczne, takie jak Wał Hadriana (ciekawe aktywności poboczne). Najbardziej zainteresuj się Rzymskim fortem (Roman fort), czeka tam na ciebie bardzo fajny NPC. Kiedy będziesz tam szedł to lepiej upewnij się czy masz jakieś dodatkowe zapisy gry i przynajmniej 20 000 sztuk srebra.
Odpowiedzi do zagadek:
Zagadka pierwsza:
"Who is that shrill one,
Who rides a hard road,
Despite going that way before?
He keeps old wood
Between his two cheeks
But pushes away good gold."
Odpowiedź:
Nagroda: Elf's Langseax - langsax | Cena: 3090 | Szybkość: 94 | Długość: 76 | Cięcie: 34 | Pchnięcie: 18
Zagadka druga:
"What is that wonder
I saw in my ruins
Eight feet it has
And four eyes
And knees above its belly."
Odpowiedź:
Nagroda: NPC uznał, że to pytanie było zbyt proste, więc wziął 5000 i nie dał nic w zamian (xD), ale spokojnie, było warto.
Zagadka trzecia:
"Four hang.
Four sprang.
Two find the way.
Two ward off dogs.
One dangles after,
Always rather dirty."
Odpowiedź:
Nagroda: Elf's Shield - tarcza | Cena: 880 | Punkty trafień: 380 | Wielkość: taka średnia
Zagadka czwarta:
"What creature is it that carries men?
It has a bloody back,
Yet shelters the strong
From shaft and point
And all manner of attack.
It gives life to some,
But itself lies down
Inside a soldier's grasp?
Odpowiedź:
Nagroda: Elf's Helm - najładniejszy i najlepszy zarazem hełm w grze | Cena: 9120 | Ochrona głowy: 53 | Waga: 2
Rekrutując jednostki raczej staraj się unikać konnicy. Konie w VC są słabe, padają bardzo szybko. Celuj raczej we włóczników i tych z wielkimi toporami.
Dalej powinieneś poradzić sobie sam, zajrzyj jeszcze do tematu który wskazałem wcześniej, powodzenia!