Ode mnie jako inicjatora i członka ekipy organizatorów zdań kilka...
No więc tak, drodzy towarzysze, koledzy ze sceny oraz ci, których jeszcze nie poznałem, zapewne nie poznam, ale i tak wzięli jakoś w tym udział.
Kiedy koło miesiąca temu wpadłem na pomysł organizacji Mistrzostw Polski NW, nie sądziłem, że nabierze to takich wymiarów. Nie przewidywałem możliwości skombinowania transmisji na żywo, komentatorów i udziału gości specjalnych w studiu, a to tylko mała część tych szczegółów, które zostały dołączone do całego projektu już po nawiązaniu mojej współpracy z m.in. Veinrusem, Łysym oraz wieloma innymi osobami, które dołożyły swoją cegiełkę do tego wszystkiego.
Na przestrzeni całego turnieju miały miejsce różne sytuacje, począwszy od desperacji w poszukiwaniu sędziów na niektóre mecze, przechodząc przez kłótnie z sędziami o przypadki złamania zasad przez którąś ze stron w trakcie bitwy i dochodząc wreszcie do radości że udało się trafić coś w lidze typera :P Faktem jest, że popełniliśmy sporo błędów na każdej możliwej płaszczyźnie, nie będę wyliczał, bo i tak wszyscy zainteresowani tematem znają tego przykłady, ale nie jest ważny już teraz sam fakt ich popełnienia! Liczy się to, że widzimy teraz te błędy, mamy doświadczenie i wiemy, na czym trzeba się skupić, żeby ich nie popełnić po raz kolejny. Była to też na pewno ciekawa lekcja dla wielu innych osób, które miały styczność z ekipą organizatorską i które także mogły się czegoś nauczyć.
Często zdarzało się, że drużyny utrudniały nam zadanie, kłócąc się o drobne szczegóły, nie ukrywajmy tego, a to jednak przecież tylko gra komputerowa :P Na przyszłość, ludzie, wypijcie sobie przed odpaleniem kompa herbatkę z melisą i pomyślcie, że przecież nie dostaniecie żadnych pieniędzy za to, nie pogratuluje wam prezydent zwycięstwa, po prostu macie okazję do zdrowej rywalizacji z innymi graczami. Chodzi mi tu oczywiście o przypadki prowadzenia debat, których przedmiotem był jeden gracz, przypadki wyzywania sędziów oraz nękania ich nerwów oraz sytuacje kłócenia się o niesprawdzone pogłoski dotyczące zmian terminów meczów :)
Chciałbym podziękować bardzo serdecznie Łysemu, który pomagał do pewnego momentu w organizacji meczów, sędziów oraz projektu samych Mistrzostw, bez niego prawdopodobnie wiele szczegółów byłoby przez długi czas niedopracowanych. Jemu się należą brawa za m.in. Ligę Typera, która nadała także społeczności obserwującej Mistrzostwa możliwość rywalizacji w zakładach dot. wyników meczów.
Drugą osobą, bez której na pewno turniej by się nie odbył, jest Veinrus - człowiek, z którym się ciekawie współpracowało, momentami śmiesznie, momentami byłem bliski wpadnięcia w depresję, ale jednak jestem pełen pozytywnych doświadczeń XD On to wpadł na pomysł dot. transmisji na żywo, bez których turniej nie miałby na pewno takiego zasięgu, dzięki niemu mamy sygnaturki, które dostały drużyny zajmujące podium, ogólnie wszystko by się na pewno posypało, gdyby nie jego zaangażowanie i gotowość poświęcenia reputacji dla dynamicznego przebiegu turnieju.
Innymi dwiema osobami, bez których to wszystko nie miałoby tego smaczku, są oczywiście Rivet i Jeżyk (stream), którzy wraz z Veinrusem potrafili przez kilka godzin nawijać o czymkolwiek na streamie, gdy akcja meczu dostarczała za mało adrenaliny. Wszyscy pamiętają sławetny mecz VIe vs 3pp, którego jedna runda trwała chyba dłużej niż całe LB meczu 7pp vs 16pp xD Dziękuję wam za to, że przyczyniliście się do żywego i ciekawego przebiegu całego turnieju.
Największym jednak poświęceniem wykazywali się sędziowie, którzy byli gotowi podjąć się tego zadania pomimo linczu, pomimo krzyków kierowanych w ich kierunku, pomimo małego doświadczenia, przez które popełniali różne błędy w ocenach sytuacji, mieli kłopoty z komunikacją z drużynami oraz dylematy które musieli rozwiązywać według własnego rozwiązania. Chciałem podziękować tedy całemu zespołowi sędziowskiemu, zwłaszcza Ejsunowi i Koziołowi, którzy mieli trudne i nieciekawe zadanie pilnowania dwóch ostatnich spotkań :P
Dziękuję Dyktatorowi za pomoc na Tawernie, utworzenie działu i oficjalne zatwierdzenie turnieju, Ganczowi za nakręcanie atmosfery i wszystkim graczom, którzy wzięli udział w turnieju i razem z nami się nim cieszyli :P
(Sorki za wielokrotne "chciałem", "podziękować" i "turniej" xd)