MININAVAL
Z góry zapowiadam, że post będzie uzupełniany z czasem o kolejne informacje i detale :)
- To czemu nie wstrzymasz się z publikacją go, aż będzie dopracowany, tylko zaśmiecasz ten piękny, nieaktywny dział na forum?
Ponieważ na bieżąco pracuję z administracją i właścicielem serwera, którego dotyczy cały wątek i ogólny koncept jest w trakcie rozwoju, więc na razie daję wstępne info o samym pomyśle :P
Na zacnym Napoleonic Warsie funkcjonuje serwer o dumnej nazwie "Mininaval". Całą rozgrywkę na nim można określić dwoma słowami - "bitwy morskie". Otóż to, gracze dołączają do dwóch frakcji, z których każda ma swój statek/statki do kontroli. Celem jest zatopienie statków drużyny przeciwnej. Są dwa sposoby, którymi się można w tym celu posłużyć: ostrzelanie wystarczającą ilością kul z armat okrętowych lub odpalenie ładunku wybuchowego znajdującego się na każdym ze statków. (Nie, nie można odpalić TNT na swoim statku, sprawdzałem xd)
No i sprawa wygląda następująco. Zaciekawiony małą popularnością serwera skontaktowałem się z jednym z adminów i podzieliłem się z nim koncepcją rywalizacji różnych drużyn na tymże właśnie polu. Jak to przeważnie bywa, stwierdził, że mój pomysł jest genialny i ciekawie będzie go wcielić w życie :P
Zaczynają się wakacje. Ludzie się rozjeżdżają gdzie popadnie, więc funkcjonowanie pułków będzie dość ograniczone w ciągu tych dwóch miesięcy. Oferuję wam możliwość luźnych rozgrywek pomiędzy sformowanymi przez graczy załogami :) Posiadamy w rezerwuarze mapy typu: 1v1, 2v2 i 3v3, więc w razie możliwości byłaby szansa zorganizowania nawet eventu pomiędzy sześcioma drużynami, co już jest czymś ciekawym. I wyobraźcie sobie to: statek dowodzony przez 1 kapitana, reszta załogi to marynarze uzbrojeni w toporki, piki, butelki i inne dzikie rzeczy oraz artyleria morska xD
Poniżej screeny z kilku map serwerowych, zachęcam do wypowiedzenia się w wątku na temat całego pomysłu :P Moglibyśmy zrobić ranking wygranych przez drużyny meczy, może jakiś stream by poszedł z niektórych... Słyszałem, że naszych komentatorów z Mistrzostw NW wielu chciałoby ponownie po nich usłyszeć :)
Screeny (jak będą za małe, można kliknąć w link i powiększyć :) ):
I dla dociekliwych: tak, jestem teraz administratorem serwera, nie będziemy zdani na jakiegoś Francuza albo Turka przy umawianiu terminów sparingów XDDPS1: Oczywiście starcia nie będą ograniczone do polskich załóg, zagraniczne prawdopodobnie też pojawią się wkrótce :P
PS2: Nativowców też zapraszam do ewentualnego udziału :D