Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sword of Damocles - Gold V4.5  (Przeczytany 513300 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Sword of Damocles - Gold V4.5
    « Odpowiedź #2175 dnia: Listopada 05, 2011, 21:40:14 »
    "#W SoD Ojczyste oddziały które będą kręgłosłupem Twojej armii po zdobyciu doświadczenia ulepszają się do wersji z oznaczeniem *.
    #Doświadczone oddziały z oznaczeniem * mają dokładnie takie samo wyposażenie jak ich niedoświadczeni kompani.
    #Kiedy będziesz posiadał doświadczone* jednostki oraz budynki militarne porozmawiaj z marszałkiem i zleć mu trening."

Chwila patrzenia na pierwszy post..

Offline tomek91000

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2176 dnia: Listopada 15, 2011, 15:25:44 »
    Panowie mam małe pytanie - jak mam pobrać ten mod ? Pisze że linki wygasły :(

Uploaded with ImageShack.us

Offline diego16d

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #2177 dnia: Listopada 15, 2011, 15:36:37 »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2178 dnia: Listopada 18, 2011, 16:39:39 »
    Jest do tego pelne spolszczenie?

Offline diego16d

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2179 dnia: Listopada 18, 2011, 18:56:58 »
    Jest pełne spolszczenie ale do wersji 4.1 .

Offline esese

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2180 dnia: Listopada 23, 2011, 12:26:58 »
    Właśnie "kończę" mod w wersji 4.0 i mam pytanie co do legionu, jeśli ktoś grał w 5.0. Pytanie na końcu :)

Wrażenia. Całkiem miły mod, trochę nowych budynków,zakładanie własnego państwa itd. Jestem teraz w 367 dniu i mam za sobą pierwsze walki z legionem. Czytając opis starałem się dobrze przygotować do inwazji. Po 220 dniach miałem już podbite 4 z 5 królestw, każdy z lordów dostał po 2 zamki/miasta. Nie podbijałem khergitów, bo nie miałbym kim obsadzać zamków (sam mam 3 miasta i 3 zamki). W każdym moim zamku załoga 50 elite łuczników + 50 elite piechoty + 100 wyszkolonych chłopów gdyby było potrzeba uzupełnień. W głównym mieście stacjonowało 200 magnatów + 200 ciężkiej jazdy, 500 elite piechoty + 250 elite łuczników, 400 wyszkolonej piechoty (podstawa) w razie potrzeby uzupełnienia jazdy i 1000 wyszkolonych chłopów do uzupełnień ogólnych. W sumie koło 2500 jednostek. Jak się później okazało była to strata czasu :/.

Inwazja zaczęła się na terytorium khergitów koło Curaw. Na początek bitwa rozpoznawcza. 260 mojej jazdy (180 magnatów i 80 ciężkiej jazdy) na 1 centuriona (180 ludzi). Pierwsze wrażenie pozytywne. Dobrze opancerzeni (odpowiednik lancerów), celnie rzucający oszczepnicy i co ważne trochę jazdy - zróżnicowanej.Do tego duże tarcze. Bitwa wygrana bez strat, Przejazd przez linie wroga (mój samotny) skończył się -70% do hp - pierwszy i ostatni przejazd :). Skończyłem bitwę ale z 50% hp. Pora na drugą 260 moich na 1000 imperialnych. No i cały czar prysnął. Pierwsza potyczka. Ruszyli, ale udało się bez strat wygrać. Zanim doszli do moich linii wystrzelałem 1/3 wrogów. Poszli w rozsypkę i dał znać brak jazdy. Zostali rozjechani. Druga potyczka. Stoją w miejscu. Potyczka równie ekscytująca jak trening w strzelaniu. Zanim ruszyli do przodu stracili 2/3 żołnierzy a ja wystrzeliłem 120-150 strzał. Strat w zdrowiu - 0, bo zasięg oszczepów nie pozwala na odpowiedź wroga. Zanim doszli do moich linii stracili 80-90% stanu. Niedobitki rozjechane przez jazdę. I tak do samego końca. Mimo przewagi stoją na początku bitwy i dają się wybijać z łuku. Ich tarcze na nic się zdają, bo trzymają je opuszczone. W połowie przypadków nawet nie dochodzili do moich linii bo ich powystrzelałem. Nawet nordowie są bardziej wymagającym przeciwnikiem, bo mają przynajmniej łuczników. Mówiąc szczerze to trudniej jest pokonać dużą grupę górskich bandytów niż żołnierzy legionu. Straty po bitwie: 1000 złonierzy legionu do piachu - 0 rannych, 1 magnat zabity -  wszedł mi pod linie strzału i dostał heada.

Co jest skopane?

Taktyka:
    Na papierze legion jest faktycznie silny, ale w praktyce jest to tylko mięso armatnie. Dziwna taktyka. Komputer jak ma przewagę to idzie od razu do przodu. Jak jej nie ma to czeka, ale zazwyczaj na koniec zostawia sobie dużą liczbę łuczników i wtedy to ma sens. Podejście do takiej grupy jest ciężkie i zawsze można oberwać zabłąkaną strzałą. Tutaj na Odwrót. Ma przewagę to stoi, przegrywa - rzuca się do desperackiego ataku (rzucili się do ataku jak im zostało z 1000  53 żołnierzy) .

Dobór jednostek:
    Jazda - ok. Trochę mało, ale to w końcu legion, choć czasy średniowieczne, więc era dominacji ciężkiej jazdy - mogliby się przystosować :). Za dużo oszczepników. Przynajmniej 20-25% łuczników poprawiło by sytuację. Za mało piechoty (właściwie to prawie całkowity brak), która mogłaby wykorzystać duże tarcze. Co do oszczepników to nie wiem czemu się nie zasłaniają. Wydaje mi się, że jest to związane z wyborem broni dla nich. Powinni mieć chyba pierwszoplanowo miecze a oszczep jako opcja, bo tak jak jest to tragedia. Tarczy w ogóle nie wykorzystują. Centurioni też bez tarczy więc padają jako pierwsi.

Teraz pytanie. Czy w wersji 5.0 jest inaczej? Zastanawiam się nad jeszcze jedną rozgrywką, ale jak jest tak samo to szkoda czekać te 365 dni, bo po 200-250 można wszystko podbić i czeka nas długie wyczekiwanie na nic.

Offline Baldor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2181 dnia: Listopada 28, 2011, 20:40:39 »
    Mógłby ktoś wstawic screeny jakichkolwiek jednostek wiary? Chodzi mi o bron i wygląd.

Offline Niesamowity

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2182 dnia: Listopada 29, 2011, 20:26:44 »
    Wybaczcie jeżeli powtarzam pytania.
    - Czy jest spolszczenie pod wersję 4.5?
    - Czym różni się 4.1 od 4.5
    - Wiele osób zapewne zagrało, jakie macie odczucia? Gram od niedawna i szukam właśnie czegoś, w stylu symulacji króla.

Dostałem już informację.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 30, 2011, 18:43:28 wysłana przez Niesamowity »
    NIE KLIKAJ!
    (click to show/hide)

Offline Baldor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2183 dnia: Listopada 29, 2011, 20:35:17 »
    Ych, zacząłem grać po dłuższej przerwie i pojawił się pewien problem. Gra mi się po prostu wyłącza po kilku minutach gry, następuje to najczęściej podczas walki. Nie mam pojęcia co jeszcze moge napisać. Komp to Win7, na XP, poprzednim kompie wszystko działało.

Offline dawcio900

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2184 dnia: Listopada 30, 2011, 08:31:20 »
    Witam! Linki z 1 strony są uszkodzone mógłby mi ktoś podać skąd mogę to pobrać?

Offline Niesamowity

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2185 dnia: Listopada 30, 2011, 18:39:35 »
    Tutaj masz nowszą wersję:

http://www.mbrepository.com/file.php?id=2811

Prawdopodobnie powstanie spolszczenie, pod wersję 5.0

A tutaj wersja 4.5

http://www.mbrepository.com/file.php?id=983
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2011, 11:29:29 wysłana przez Niesamowity »
    NIE KLIKAJ!
    (click to show/hide)

Offline wojownik22312

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2186 dnia: Stycznia 24, 2012, 19:30:33 »
    ODŚWIEŻAM
     Może ktoś tak zaktualizuje 1 post i gra w ogóle ktoś jeszcze w starego M&B? :(
    Jestem z wami od 06.05.2009 :)
    Powrót do M&B,mam nadzieję,że szybko i się nie znudzi...
    Władca M&B : Powrót Trolla.

Offline Morzan122

• Użytkownik
    • spod łuku i strzały
    « Odpowiedź #2187 dnia: Stycznia 27, 2012, 11:52:04 »
    troche sie pogubiłem. Jaka jest najnowsza wersja i czy są prace na kolejnymi wersjami?

Offline diego16d

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2188 dnia: Stycznia 27, 2012, 12:07:50 »
    Najnowsza wersja to 5.0 http://www.mbrepository.com/file.php?id=2811. Nie wiem czy trwają prace do zwykłego M&B, ale wiem że pracują przy tym modzie pod warbanda.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #2189 dnia: Lutego 01, 2012, 00:24:08 »
    Z tego co pamiętam wersja na Warbanda miała za dużą mapę przez co gra zamulała gdy po niej podróżowałem. Było to na tyle irytujące, że odstawiłem moda. Czy ten problem został już rozwiązany??