Nota do siebie:
Stworzyć lekkie okręty artyleryjskie oraz gadżet "taran" który pozwoli mi się nieźle pobawić.
Stworzyć technologię/gadżet "implanty" - zarówno cywilne jak i militarne oraz wywiadowcze.
Stworzyć okręty i jednostki abordażowe.
Stworzyć technologię maskowania - zarówno wizualnego jak i tego od radarów, sonarów etc.
Wykorzystać jakoś korporacje do zmasowanego rozwoju. To mój główny atut; wszyscy inni też jakieś atuty mają i je wykorzystują (mirialanie - telepatia, etc.). Kurwa Szysz ogarnij dupę.
TURA 17 | ROK 3341
0. Technologie:
Bezglebowa uprawa roślin - 50skl, 7PB
Kolej magnetyczna - 70skl, 10PB
Silniki chemiczne III - 17skl, 4PB
Silniki jonowe I - 20skl, 5PB
Silniki jonowe II - 22skl, 6PB
Piechota syntetyczna - 13skl, 3PB
35/37 PB
6/6 CN zajęte
192skl
1. Dalej trwa rozbudowa służb wywiadowczych (30skl). Ponadto etap II rozwoju górnictwa, z tym że nie wydaję 80skl tak jak ekstrapolowałem, lecz 40skl (głównie na te ezgoszkielety, te kopalnie nie mają co się dalej rozwijać już). Na etap II cyfryzacji aparatu urzędniczego nie daję 50skl, lecz 40skl (z racji na ogromny sukces i większy rozwój niż przewidywany, który nastąpił w poprzednim roku).
//-110skl na kontynuację inwestycji.
2. Montuję na planecie zasobnej w surowce aparaturę do podwyższania temperatury planety. Będę ją od dziś nazywał Gan-Eden. Niech się tam powoli dzieje co trzeba. Tworzę zespół szpeców którzy mają nadzorować przedsięwzięcie i pilnować żeby temperatura na planecie była idealniusieńka do kolonizacji.
//-10skl
3. Zlecam VinterO skonstruowanie farm bazujących na technologii bezglebowej uprawy roślin (świeżo co wynalezionej) i wypuszczenie ich na rynek. Pierwszy kontrakt będzie państwowy, sfinansowany przeze mnie, żeby w ogóle coś rozpocząć na tym polu i pobudzić działalność. Potem korporacja sama zadba o tą nową gałąź rolnictwa - raz że odwlecze to problem przeludnienia w czasie (pkt dla mnie) jak i, dzięki owemu przeludnieniu, będzie bardzo opłacalne (jest komu tą żywność sprzedać, oj jest, pkt dla korporacji). I ceny żywności nieco spadną (pkt dla szarego obywatela).
//-30skl
4. Zlecam VinterO rozwój infrastruktury edeńskiej o świeżo wynalezioną kolej magnetyczną. VinterO jest tylko wykonawcą, infrastruktura państwowa dalej będzie należeć do państwa; opłaty z korzystania z kolei magnetycznej mają być niskie i tak zbalansowane by sama się mogła sfinansować i utrzymać (cobym nic nie musiał do niej dopłacać a i mogła się realnie przyczynić do pobudzenia rozrostu gospodarczego... choć w tym ustroju nie bardzo mam co na to liczyć). Pytam się szpeców czy tyle ile jest planowane starczy, czy trzeba by trochę więcej na to wydać piniondzy.
Etap I: rozwój kolei magnetycznej przede wszystkim pomiędzy ośrodkami przemysłowymi; gospodarka jest najważniejsza.
Etap II: rozwój kolei magnetycznej pasażerskiej.
//-łącznie 60skl, 30skl w tym roku (etap I) i 30skl w kolejnym (etap II).