Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [OPTF: Eden] Rozmowy z GM  (Przeczytany 141 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 37
    [OPTF: Eden] Rozmowy z GM
    « dnia: Maja 24, 2017, 21:29:46 »
    Stan startowy
    Populacja Edenu: 1 039 500
    Edenianie: 100%
    Przyrost naturalny: 0,006
    Gospodarka:
    Przemysł spożywczy: +60 skl, +15j. zaopatrzenia, -15j. metali
    Huty metali: +100 skl, -20j. metali
    Górnictwo: +50 skl
    Rolnictwo: +20 skl, +4j. zaopatrzenia
    Fabryki karabinów: +14j. broni, 12j. zaopatrzenia
    Surowce:
    Metale: +10
    Baradium: +1

Armia:
    Zaprojektuj podstawową jednostkę piechoty. Masz takie 2.
    Zaprojektuj podstawowy pojazd opancerzony. Masz taki 1.
    Zaprojektuj eskadrę myśliwców. Masz taką 1.

Sytuacja:
    Eden to dzisiaj zaledwie cień swojej dawnej świetności. Po wojnie nuklearnej krajobraz i poziom życia planety spadł drastycznie. Obecnie, cała ludność planety mieszka w schronach, które zapewniają im podstawowe warunki bytowe na niezdatnej do zamieszkania planecie. Tym niemniej, wobec rodzącego się rozwoju państwa i społeczeństwa, Edenianie mogą natknąć się na problemy demograficzne - co prawda schrony rozrastają się dość sprawnie, nie są w stanie jednak sprostać potrzebom rosnącego społeczeństwa. Chodzą słuchy, iż należy w jakiś sposób poprawić warunki życiowe na Edenie, jeżeli obecny rozwój ma zostać podtrzymany.
    Kolejnym problemem są braki surowcowe. Rosnąca gospodarka przerosła możliwości surowcowe państwa, wobec czego wkrótce może nastąpić zatrzymanie rozwoju gospodarki, ze względu na braki surowcowe.
    Ostatni, niby najmniej palący, jednak wciąż wielki problem to exodus narodów, ktory odbył się po wojnie. Wśród Edenian wciąż chodzą słuchy i obawy, że Ci którzy przed laty opuścili Eden zechcą odzyskać go ponownie teraz, gdy życie na nim powoli się odradza. W państwie powstają nawet małe kulty, czczące Gospodarzy (jak to nazywają tych, którzy opuścili Eden przed laty) w nadziei, że Ci ich oszczędzą.

ZACZYNASZ Z:
    - 250 skl (szeklami) w budżecie
    - 30j. metali i 3j. baradium w magazynach
    - Specjalnym systemem politycznym:

Władza w państwie należy do Rady Nadzorczej, w skład której wchodzą prezesowie największych korporacji Edenu. Tych najznamienitszych jest cztery i walczą one wciąż o wpływy na władzę, a są to:
    VinterO - ogromna firma inwestycyjna i deweloperska. Zajmuje się budowaniem osiedli, portów i innych budynków, oprócz tego prowadzi rozwój infrastruktury i jest największą firmą w sektorze budownictwa na Edenie.
    FutureTech - koncern naukowy, który na własną, niezależną od państwa rękę zajmuje się badaniami. FutureTech jest źródłem wielu innowacyjnych wynalazków, zajmuje się rozwojem maszyn przemysłowych, systemów danych, a także technologiami przyszłości, jak na przykład budowa robotów i androidów.
    Stahl Industries - największy w państwie koncern zbrojeniowy, pozostający rzekomo pod kontrolą udziałową państwa, jednak jest on w dużej mierze samorządny i niezależny. Zajmuje się produkcją komponentów do maszyn, gotowych maszyn, karabinów i broni piechoty i wieloma innymi.
    EdenCast - największa na Edenie spółka medialna, która prowadzi najpowszechniej oglądane programy telewizyjne, prasowe i radiowe. EdenCast kontroluje bezpośrednio przeszło 70% rynku medialnego, co więcej kolejne 8% jest przez EdenCast kontrolowane pośrednio, co czyni go największym monopolem w państwie o ugruntowanej pozycji na rynku.

Załóż sobie dział pt. "Rada Nadzorcza". Ja go uzupełnię - megakorporacje będą mieć określony wpływ na władze (który będzie się zmniejszał/zwiększał w wyniku podejmowanych przez Ciebie decyzji i/lub wydarzeń). Jak jakaś korporacja osiągnie 50% wpływów, wówczas otrzymasz odpowieni modyfikator pozytywny. Jeżeli jednak urośnie to do 75%, modyfikator pozytywny zmieni się na negatyw, ze względu na zbyt dużą siłę oddziaływania. Co więcej, jeżeli wpływy spadną do 10%, korporacja obróci się przeciw rządowi, co również poskutkuje minusami.
    « Ostatnia zmiana: Marca 20, 2020, 18:59:00 wysłana przez Kradus »

Offline Szyszek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Rozmowy z GM
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 25, 2017, 12:23:03 »
    Mnie się podobuje!

Tylko...
    Erhm... technologii żadnych nie mam?

Plus, zużycie metali ponad 3x przewyższa wydobycie... w tym tempie, z tak małą ilością ich w magajzynie zabraknie mi ich już w przyszłej turze. To by znaczyło że nie tyle będę zaraz miał problem z surowcami i przyrostem gospodarczym, co on jest już teraz. Czy po prostu "radź se"?
    « Ostatnia zmiana: Maja 25, 2017, 17:05:12 wysłana przez Szyszek »

Offline Szyszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 25, 2017, 18:18:17 »
    Projekty jednostek zrobione, sprawdź czy dobrze, czy pasuje etc.
    Korzystałem z tego całego kreatora projektów. Średni.

Z racji braku startowych technologii uznałem że posiadam jedynie te darmowe.
    « Ostatnia zmiana: Maja 25, 2017, 20:22:51 wysłana przez Szyszek »

Offline Szyszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 25, 2017, 22:06:40 »
    Co z takimi technologiami jak np. zaawansowany recykling itp? Wynajduję je na własną rękę, rzucając szekle i PB i licząc że to coś da?

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 37
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 26, 2017, 23:38:06 »
    Zapomniałem Ci wypisać startowych technologii. Pardon.
    Silniki Chemiczne II

Broń rakietowa II
    Działa masowe I
    Baterie flak I

Korwety
    Fregaty

Geologia
    Satelita
    Nanotechnologia
    Zaawansowana robotyka
    Nowoczesne systemy produkcyjne

Co do własnych technologii - do działu technologii wrzucasz projekt swojej technologii, ja Ci wyceniam ile by to kosztowało i jakie potencjalne skutki może dać. Ostrzegam, że własne technologie są dość drogie.

Offline Szyszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 28, 2017, 20:59:17 »
    Nota do siebie:

Stworzyć lekkie okręty artyleryjskie oraz gadżet "taran" który pozwoli mi się nieźle pobawić.
    Stworzyć technologię/gadżet "implanty" - zarówno cywilne jak i militarne oraz wywiadowcze.
    Stworzyć okręty i jednostki abordażowe.
    Stworzyć technologię maskowania - zarówno wizualnego jak i tego od radarów, sonarów etc.

Wykorzystać jakoś korporacje do zmasowanego rozwoju. To mój główny atut; wszyscy inni też jakieś atuty mają i je wykorzystują (mirialanie - telepatia, etc.). Kurwa Szysz ogarnij dupę.

TURA 17 | ROK 3341

0. Technologie:
    Bezglebowa uprawa roślin - 50skl, 7PB
    Kolej magnetyczna - 70skl, 10PB
    Silniki chemiczne III - 17skl, 4PB
    Silniki jonowe I - 20skl, 5PB
    Silniki jonowe II - 22skl, 6PB
    Piechota syntetyczna - 13skl, 3PB

35/37 PB
    6/6 CN zajęte
    192skl

1. Dalej trwa rozbudowa służb wywiadowczych (30skl). Ponadto etap II rozwoju górnictwa, z tym że nie wydaję 80skl tak jak ekstrapolowałem, lecz 40skl (głównie na te ezgoszkielety, te kopalnie nie mają co się dalej rozwijać już). Na etap II cyfryzacji aparatu urzędniczego nie daję 50skl, lecz 40skl (z racji na ogromny sukces i większy rozwój niż przewidywany, który nastąpił w poprzednim roku).
    //-110skl na kontynuację inwestycji.

2. Montuję na planecie zasobnej w surowce aparaturę do podwyższania temperatury planety. Będę ją od dziś nazywał Gan-Eden. Niech się tam powoli dzieje co trzeba. Tworzę zespół szpeców którzy mają nadzorować przedsięwzięcie i pilnować żeby temperatura na planecie była idealniusieńka do kolonizacji.
    //-10skl

3. Zlecam VinterO skonstruowanie farm bazujących na technologii bezglebowej uprawy roślin (świeżo co wynalezionej) i wypuszczenie ich na rynek. Pierwszy kontrakt będzie państwowy, sfinansowany przeze mnie, żeby w ogóle coś rozpocząć na tym polu i pobudzić działalność. Potem korporacja sama zadba o tą nową gałąź rolnictwa - raz że odwlecze to problem przeludnienia w czasie (pkt dla mnie) jak i, dzięki owemu przeludnieniu, będzie bardzo opłacalne (jest komu tą żywność sprzedać, oj jest, pkt dla korporacji). I ceny żywności nieco spadną (pkt dla szarego obywatela).
    //-30skl

4. Zlecam VinterO rozwój infrastruktury edeńskiej o świeżo wynalezioną kolej magnetyczną. VinterO jest tylko wykonawcą, infrastruktura państwowa dalej będzie należeć do państwa; opłaty z korzystania z kolei magnetycznej mają być niskie i tak zbalansowane by sama się mogła sfinansować i utrzymać (cobym nic nie musiał do niej dopłacać a i mogła się realnie przyczynić do pobudzenia rozrostu gospodarczego... choć w tym ustroju nie bardzo mam co na to liczyć). Pytam się szpeców czy tyle ile jest planowane starczy, czy trzeba by trochę więcej na to wydać piniondzy.
    Etap I: rozwój kolei magnetycznej przede wszystkim pomiędzy ośrodkami przemysłowymi; gospodarka jest najważniejsza.
    Etap II: rozwój kolei magnetycznej pasażerskiej.
    //-łącznie 60skl, 30skl w tym roku (etap I) i 30skl w kolejnym (etap II).
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2017, 08:21:32 wysłana przez Szyszek »