Cześć !
Zakładam ten wątek aby zapytać Was o opinię na temat nauki języka francuskiego bądź hiszpańskiej. Także chciałbym abyście wypowiedzieli się, czy polecacie "domowe" sposoby (samouk) czy też kursy. Po kolei.
Od kilku miesięcy zastanawiam się nad rozpoczęciem nauki dodatkowego języka. Umiem jedynie język angielski w stopniu komunikatywnym, jednak chciałbym spróbować jeszcze jeden język. Mój wybór padł na 2 - francuski i hiszpański. Nie kieruję się tutaj zasadą, że takowy język będzie mi potrzebny w przyszłej pracy, gdzie chcę aplikować (chociaż wiadomo, lepiej umieć 2, bo angielski to dziś każdy zna, a ja dodatkowo nie potrafię go jakoś perfecto). Dlaczego francuski i hiszpański ? Z pasji do piłki nożnej. Oglądam sporo spotkań w Ligue1 i La Liga z oryginalnym komentarzem. Zarówno francuski, jak i hiszpański bardzo mi się podobają. Chcę Was jednak zapytać, który język jest łatwiejszy do nauki, przede wszystkim dla Polaka. Francuski podoba mi się bardziej od hiszpańskiego (chodzi mi o czystko hiszpański, nie kataloński), jednak obawiam się, że gdybym chciał coś szybko powiedzieć (i było by to dłuższe zdanie) to bym się pogubił - głównie przez ich specyficzny akcent. Co do gramatyki, nie wiem jak ona wygląda w obu tych językach.
Stąd też proszę Was o opinię na ten temat :) Wolę poznać Wasze zdanie na temat tego, który język jest łatwiejszy i wygodniejszy do nauki, bo nie chciałbym się zniechęcić (a podkreślam, że nie jestem osobą, co z chęcią przezwycięża jakieś bariery związane z nauką; co innego fizyczne :P ).
I przy okazji druga sprawa - czy polecacie indywidualną naukę za pomocą jakiś stron, kupna jakiś płyt z nauką itd. Chciałbym już w lato zacząć się uczyć, a niestety, nie będę fizycznie w stanie uczęszczać na zajęcia (będę mógł od listopada dopiero). Dlatego wolałbym uczyć się we własnym zakresie, poświęcając np. godzinę dziennie. Jeśli znacie jakieś fajne e-tutory języka francuskiego / hiszpańskiego, to prosiłbym, żeby się podzielić :)
Z góry dziękuję za udzieloną pomoc :)