Muszę się rozwinąć, potrzebuję dużo żołnierzy i expa. Mam limit żołnierzy 124 i tylu mam. Trochę mało. Przydaliby się dobrzy żołnierze. Jak szybko ich trenować i jak samemu szybko zdobywać expa? Przy takiej ilości jednostek ciężko kogokolwiek znaleźć i tym bardziej złapać. Chyba, że lorda, który ma ponad 200 żołnierzy :/
Przydaliby mi się też berserkerowie, bo są dobrzy, ale gram na save'ie z kampanii teraz i jestem przywiązany do Wessexu. Chociaż... W sumie, to mógłbym sobie popłynąć do Norwegii żyć tam i rekrutować berserkerów, a dopiero potem wrócić kontynuować fabułę... O ile Wessex nie ma wojny z Norwegią...
Także jak zdobyć najlepsze jednostki? Jak je expić szybko? Jak expić siebie?
Jeśli pragniesz najlepszych jednostek, to chyba wybrałeś złą drogę dołączając do Wessexu.
Łap tutaj parę wskazówek.
- Brytole, celtowie i tym podobne to crapy. Najlepsze są jednostki duńskie i norweskie.
- Polecam polepszyć relacje z wioską/miastem/zamkiem, gdyż wtedy rekrutujesz lepsze jednostki (przy 50 relacji można złapać nawet uzbrojonych po zęby huskarlów).
- Załatw sobie jakieś dobry sprzęt i broń obuchową oraz trochę silnego najemnego wojska (spokojnie, koszt zwróci ci się z nawiązką), następnie kup parę statków, żeby pomieściły wszystkich wojaków.
Teraz wypłyń na otwarte wody lub na obrzeża Danii. Szukaj wrogo nastawionych statków z jednostkami"Danish Elite Vikings". Są oni bardzo silni, a także posiadają bardzo dobry i drogi sprzęt. Postaraj się obić ich na dystans, a potem dobić bronią obuchową. Gratulacje, właśnie zyskałeś jakieś 10000 peningas i mnóstwo expa za jeden statek! Teraz możesz zrekrutować jeńców i zdobyć za darmo bardzo silne jednostki. Ufortyfikuj swój obóz, aby uniemożliwić im ucieczkę z oddziału przez "okres próbny" po rekrutacji.
- Nie polecam berserków, jak się taki mocno zdenerwuje, to atakuje zarówno wrogów jak i twoich, poza tym mają bardzo słaby pancerz, przez co bardzo szybko giną w walce dystansowej.
- Jeśli twoja armia jest wystarczająco silna, to atakuj wrogich lordów. Zdobywasz wtedy zwykłe trofeum, istnieje szansa na zdobycia trofeum epickiego jako łupu (20% prawdopodobieństwa).
NIE SPRZEDAWAJ ICH U KUPCA! W menu miasta bo wybraniu opcji handlu powinna pojawić się dodatkowa opcja wymiany trofeów na mnóstwo złota i doświadczenie dla gracza i oddziału (odpowiednio 500 peningas, 300 expa dla gracza, 500 dla oddziału, 1000 peningas600 expa dla gracza i 1500 dla oddziału oraz 2000 peningas, 900 expa dla gracza i 2500 |!!!| dla oddziału). Istnieją również unikalne trofea za największych władców (Brytenwalde, Norweskiego króla, itp). Za nie twój oddział otrzymuje 30000 |!!!| expa, a gracz 8000 peningas. Trofea można farmić do woli.
- Kuce i konie są bardzo słabo wytrzymałe, najmuj najlepiej jedynie piechotę, szczególnie włóczników nordyckich (tani koszt utrzymania i wysoka wydajność, porównywalni z droższymi huskarlami).
No, to by było na tyle. Jeśli jeszcze coś mi przyjdzie do głowy to postaram się napisać.