Klasa niska
6. a) - Nie.
- Tak. Nie podoba mi się, że płaca minimalna jest tak niska!
b) - Żywność... żywność jest bardzo droga.
- Ceny żywności są dość wysokie. No i co ważniejsze - podatki! Czemu ja mam płacić tyle samo, ile płaci bogacz? Wprowadzić progresywne podatki, tego nam trzeba!
c) - Uuummm...
- Nie wiem.
d) - A nieprawda tam. W państwówce dobra praca, dobra płaca, wszystko dobrze!
- Nie mam zdania.
7. - Zmniejszenia cen żywności!
- Zwiększenia płacy minimalnej i wprowadzenia progresji podatkowej!
8. - Tak
- Nie, dopóki państwo będzie faworyzować bogaczy
9. a) - Usunąć Mirialan, usunąć ten cały Rój, po co nam oni.
- Po co nam Ci Mir...aka... po co nam!
b) - Armia musi być silna!
- Armia powinna być na tyle silna, żeby nas móc obronić.
c) - Państwo powinno zacząć dbać o pracowników znacznie bardziej, żeby pracodawcy nie wykorzystywali ich. Zwiększyć regulacje, wprowadzić państwowe kontrole.
- Rząd powinien dbać o nas, pracowników. Stawka minimalna powinna być znamienna.
d) - Nie wiem.
- Nie mam zdania.
e) - Chronić obywateli, ot co!
- Państwo powinno bardziej odwrócić się na obywateli, a mniej na dbanie o interesy ekonomiczne. No i progresja podatkowa!
10. - Głosuję
- Należę do socjalistycznej organizacji pozarządowej, głosuję w wyborach
Klasa średnia
6. a) - Na pewno problemem jest obecny status bezrobotnych. Nie powinni otrzymywać żadnych świadczeń - jedynie dwumiesięczną zapomogę, a potem niech sobie znajdą pracę
- Nie wiem
b) - Cóż, brakuje dziedzin w których jest zapotrzebowanie na wysoko wykwalifikowanych pracowników
- Branże IT, mechatroniki i inne wysoce zaawansowane wciąż kuleją
c) - Żywność. Produkcja żywności nie jest dostateczna, aby ceny były przystępne
- Środki transportu są bardzo drogie. Na swój hovercar zbierałem 10 lat, a wciąż nie jest to najlepszy model!
d) - Nie wiem.
- Nie wiem.
7. - To materia polityków
- Należy wprowadzić innowacje w gospodarce. Państwo powinno zadbać o zrównoważony rozwój
8. - Nie podoboa mi się, że państwo pochwala nieróbstwo. Bezrobotni nie powinni dostawać żadnych pieniędzy. Moich pieniędzy!
- Tak.
9. a) - Z Miria... no, powinniśmy się dogadać. I wejść do Rady.
- Nie powinniśmy ufać Rojowi! Są bardzo podejrzani. Zbyt bardzo.
b) - Nasza armia to jakaś kpina. Jak mamy być równorzędni innym nacjom galaktyki z tak słabą armią?
- Nie mam zdania
c) - Odpowiadałam na to pytanie
- -
d) - Powinniśmy podgonić rozwój nauki wojskowej
- Bez wątpienia nasza armia musi być nowocześniejsza
e) - Zabrać socjale!
- Niech zostanie tak jak jest
10. - Uczestniczę w wyborach, jestem od dawna członkinią Fundacji "Dla Dobra Ogółu", od niedawna działam w miejscowych strukturach Unii Liberalnej
- Głosuję w wyborach
Klasa wysoka
6. a) - Pracownicy są nad wyraz roszczeniowi. Coraz trudniej znaleźć dobrego pracownika, który będzie za odpowiednią płacę wykonywał skrupulatnie powierzone mu zadania.
- Cóż, największym problemem to jest chyba przybycie obcych ras. Dla wszystkich był to szok. Jak Korona rozwiąże ten problem?
b) - Ależ oczywiście. Związki zawodowe powinny być usunięte i zakazane. Przeszkadzają jedynie, tak pracodawcom jak i pracownikom. Już dawno powinny być usunięte! Czepiają się tylko i przeszkadzają robić biznes. I wtrącają się tam, gdzie nie powinny.
- Wciąż cierpimy na brak specjalizacyjnych branż gospodarki. Nowoczesne technologie - budowa robotów, androidów, podsystemów sterujących i innych. Powinno się zachęcić przedsiębiorców do zakładania biznesów w tych dziedzinach.
c) - Prowadzę hutę metali, dość dobrze prosperującą. Mimo bliskiego umiejscowienia kopalni, mam wciąż trudności z transportem materiałów. Przestarzałe koleje szynowe to jakiś horror... przecież specjaliści mówią o nowoczesnych kolejach magnetycznych. Dlaczego nikt o to nie zadba?
- Cóż. Moje pokojówki często skarżą się na ceny żywności. Ja jakoś tego nie odczuwam, jednak one żaliły mi się, że przez wysokie ceny produktów przetworzonych ciężko jest im zarządzać budżetem.
d) - Ależ oczywiście! Prywatyzacja, prywatyzacja i jeszcze raz prywatyzacja!
- Cóż, bez wątpienia jest to problem. Państwo wciąż socjalizuje i trzyma zakłady, zupełnie nie rozumiem dlaczego. Przecież państwo nie jest tak efektywne jak prywatny przedsiębiorca.
7. - Wiele by mówić. Proszę wyciągnąć wnioski z powyższych.
- -
8. - Niekoniecznie. Wciąż za dużo mamy państwa w społeczeństwie i za mało społeczeństwa w państwie.
- Cóż... elity parlamentarne bezustannie miotają się, jednak to wciąż Ci sami ludzi. Wprowadzenie Jednomandatowych Okręgów Wyborczych sprawiłoby, że zmiany wśród reprezentacji obywateli byłyby częstsze, a sama reprezentacja lepsza - bo parlamentarzyści byliby związani z lokalną ludnością, która w każdej chwili mogłaby ich odwołać.
9. a) - Mirialanie, Rój... nie ufam im do końca.
- Powinniśmy być ostrożni. Bardzo ostrożni.
b) - Armia powinna być, ale armia potrzebuje pieniędzy. Potrzebuje gospodarki, potrzebuje nas!
- Należy dążyć do zwiększenia jakości naszej armii. Niewielka, aczkolwiek sprawna armia powinna być naszym priorytetem.
c) - Prywatyzacja, deregulacja - tyle ode mnie.
- Cóż... wyżej się już wypowiedziałam.
d) - Nauka powinna wspierać nas, biznesmanów.
- Rozwój nauki powinien dążyć przede wszystkim w kierunku poprawienia armii. Wchodzimy do wielkiego świata... nie możemy wchodzić doń bezbronni. Nie wiemy co tam napotkamy.
e) - -
- Cóż. Powinniśmy dążyć do decentraizacji władzy i wprowadzenia świeżości do parlamentu. Wtedy społeczeństwo będzie czystsze i zdrowsze.
10. - Głosuję w wyborach, jestem aktywnym członkiem Ligi Wolności, wspieram tę partię finansowo i przewodzę strukturze terenowej.
- Udzielam się na konferencjach dotyczących spraw związanych z moją specjalizacją naukową - społeczeństwem. Jestem honorową członkinią Koterii Liberalnej i kilku innych zgromadzeń politycznych. Mam konotacje z Unią Liberalną i oczywiście w wyborach uczestniczę.
Frekwencja na referendum wynosiła zaledwie 37%. Analitycy i specjaliści mówią, że jest to spowodowane skandalicznie źle ułożonymi pytaniami - były zbyt zawiłe, skomplikowane i czasochłonne. Ludziom zwyczajnie nie chciało się marnować czasu na to.