Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wiedźmin od Netflixa  (Przeczytany 3858 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wiedźmin od Netflixa | Wiemy kto zagra Geralta i wyreżyseruje odcinki!
    « Odpowiedź #15 dnia: Września 05, 2018, 10:22:32 »
    @Edit: Superman zagra Geralda
    https://www.wykop.pl/link/4511165/poznalismy-odtworce-wiedzmina-od-netflixa/
    Bumpuję edycję Riveta, Henry Cavill Geraltem.
    Dla osób niezorientowanych w kinie (zwłaszcza superbohaterskim), Henry Cavill (obrazek) poza wcielaniem się w Supermena w filmach DC (obrazek), ma też na koncie m.in. role Charlesa Brandona w Dynastii Tudorów (obrazek), Melota w Tristanie i Izoldzie (obrazek), Alberta Mondego w Hrabi Monte Christo (obrazek) czy Napoleona Solo w Kryptonim U.N.C.L.E. (obrazek).

Ponadto, dowiedzieliśmy się, kto będzie odpowiadał za poszczególne odcinki serialu. Cztery z ośmiu wyreżyseruje urodzony w Rosji Alik Sakharov, który wcześniej pracował przy takich serialach jak Gra o tron, Dexter, Rzym czy House of Cards. Dwa wyreżyseruje Alex Garcia, który pochwalić się może m.in. pracą nad Cloak&Dagger, najlepiej ocenianym przez krytyków serialu Marvela, czy nad Fear the Walking Dead. Pozostałymi dwoma odcinkami zajmie się Francuzka Charlotte Brandstrom, która wcześniej pracowała jako reżyserka na planach m.in. Arrow, Chirurgów czy Zaginionej.

Offline Haazheel

• Użytkownik
    • Piwa: 17
    Odp: Wiedźmin od Netflixa
    « Odpowiedź #16 dnia: Września 05, 2018, 10:41:54 »
    A co byście powiedzieli gdyby ten serial zrobiony komputerowo? Na zasadzie Wiedźmina 3. Nie było by problemu z aktorami, z wszelkimi maści potworami (wciąż mam w pamięci tego nieszczęsnego smoka...) czy światem książki, poza tym mógłby być oryginalny dubbing z gry czyli Ci aktorzy co podkładali głosu postaciom. Żeby właśnie tak chciano z obrazować przygody Geralda. Jak uważacie taka opcje?

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #17 dnia: Września 05, 2018, 12:25:45 »
    A co byście powiedzieli gdyby ten serial zrobiony komputerowo? Na zasadzie Wiedźmina 3. Nie było by problemu z aktorami, z wszelkimi maści potworami (wciąż mam w pamięci tego nieszczęsnego smoka...) czy światem książki, poza tym mógłby być oryginalny dubbing z gry czyli Ci aktorzy co podkładali głosu postaciom. Żeby właśnie tak chciano z obrazować przygody Geralda. Jak uważacie taka opcje?

Nie znam się szczerze na tym, ale czy to nie byłoby znacznie droższe od nakręcenia tego z aktorami? Bo o ile budżet pewnie mają bardzo duży, to jednak wciąż nie jest on nie wiadomo, jak wielki (przynajmniej na I sezon, kiedy nie wiadomo do końca, ile taki serial na siebie zarobi).
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #18 dnia: Września 05, 2018, 16:15:24 »
    Najlepsza by była wersja anime. Tylko grono odbiorców ma tendencję do wymagania fan service w swoich serialach więc nie wiem jak źle by to się skończyło dla Geralta gdyby yaoiści zostali dominującą grupą fanów

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #19 dnia: Września 05, 2018, 16:58:12 »
    Parę lat temu do kin trafił jakiś film "aktorski", ale cały wygenerowany komputerowo. Zgadnij z jakim efektem...
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #20 dnia: Września 10, 2018, 23:21:56 »
    Teraz w internecie jest pełno newsów na temat tego, że podobno chcą, żeby Ciri zagrała jakaś dziewczyna "typu" BAME (black, Asian, minority ethnic) . Z tego co wiem nie zostało to jeszcze potwierdzone.

Mnie osobiście zaczyna to tzw. "diversity" czasem lekko męczyć, aczkolwiek z tego co pamiętam to przed Thorem było podobne zamieszanie z Valkyrią, a koniec końców wyszło im to nieźle. Co myślicie o tym wciskaniu różnorodności?? :)

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem
    « Odpowiedź #21 dnia: Września 10, 2018, 23:32:07 »
    Czarną Ciri musialby ratowac talent aktorki, azjatka miałaby racje bytu przez elfickosc tej postaci. Takie moje biedne polskie zdanie

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #22 dnia: Września 11, 2018, 01:04:34 »
    Tyle że wtedy cały Nilfgaard też będzie czarny/azjatycki - Ciri w końcu musiałaby mieć coś po Emhyrze. Ewentulalnie Pavetta będzie czarna

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #23 dnia: Września 11, 2018, 19:47:33 »
    Nie "chcą" tylko "dopuszczają do castingu". Więc nie ma co napędzać histerii
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    Odp: Wiedźmin od Netflixa | Czy Ciri będzie czarna i czy to problem?
    « Odpowiedź #24 dnia: Września 13, 2018, 11:53:56 »
    A więc pozwolę sobie wyjaśnić kilka kwestii. Post będzie o wiele krótszy, niż zamierzałem, bo po niezamierzonym odświeżeniu strony tekst, który dotychczas napisałem usunął się i nie mam zamiaru go teraz odtwarzać. Zrobimy więc szybkie przelecenie po punktach:

• Czy Netflix szuka rzeczywiście aktorki BAME? Nie wiemy tego. Owszem, istnieje ogłoszenie z National Youth Theatre (klik!), ale nikt nigdy oficjalnie tego ogłoszenia nie potwierdził. Do tego daty zdjęć z ogłoszenia nie pokrywają się z tym, co dotychczas wyciekło ze studia. No i... naprawdę, na losowym portalu nieoficjalne ogłoszenie, które mógł podejrzeć każdy z [Confidential]? Serio? Może jeszcze powinni tam dopisać 100% legit non scam? Nie wierzę, żeby to ogłoszenie było prawdziwe. Co nie znaczy, że Ciri będzie na pewno biała. Nie zdziwiłbym się, gdyby do castingu wielu postaci w serialu, w tym Ciri, zastosowano podejście inkluzywne, tj. szukamy ludzi o różnych kolorach skóry i każdy ma równe szanse - niezależnie czy jest biały, czy czarny.
      Do tego pojawiła się plotka na Reddicie, że Netflix szuka do roli Ciri białej aktorki w Polsce (klik!).

• Czy świat Wiedźmina jest biały i czy castując aktorów nie wyglądających na rdzennych Słowian obraża się dziedzictwo Sapkowskiego? Nie. Po wyjściu gier pojawiło się wielu fanów tego świata, ale niewielu przyjrzało się chyba genezie tego świata i obecności ludzi w tym uniwersum. Bo ludzie w tym świecie nie są tworami Boga (czy bogów), którzy zostali tam zesłani, nie są na Kontynencie również ludnością autochtoniczną. Ludzie są imigrantami.

A skąd się tam wzięli? Cóż, tu musimy przejść do Koniunkcji Sfer. Był to trwający prawie 1000 lat proces, w którym na Kontynent (dotychczas zamieszkany wyłącznie przez gnomy i krasnoludy) przybyło wiele różnych istot spoza tego świata, na skutek cienkiej bariery rozdzielającej różne światy/wymiary. Na początku tego procesu pojawiły się elfy, które zdominowały Kontynent. Po nich pojawiły się choćby wampiry, a pod sam koniec Koniunkcji Sfer - ludzie.

I tu powinno pojawić się pytanie: ludzie z jakiego okresu trafili do świata Wiedźmina? Wbrew pozorom to bardzo istotne pytanie, ponieważ poniekąd determinuje, jacy ludzie (lub raczej o jakim kolorze skóry) mogli trafić do tego świata. To dosyć oczywiste, że jeśli byli to mieszkańcy wczesnośredniowiecznej Polski, zbyt wielu ludzi kolorowych (jeśli w ogóle) by nie było. Odpowiedź na to pytanie daje nam rozmowa Geralta z Avallac'hem z Wieży Jaskółki w Tir ná Béa Arainne. Avallac'h opowiada wówczas Geraltowi skróconą genezę tego świata - oraz historię ludzi. Również tę sprzed Koniunkcji Sfer. I stwierdza tam, że ludzie przybyli na Kontynent jako niedobitki rasy, która sama zniszczyła swój dawny, poprzedni świat. Słowo "broń jądrowa" nie pada w tym monologu ani razu, ale z opisu (z tego co pamiętam, nie mam przy sobie książki) aluzja wynikała dość jasna - ludzie zrobili sobie mały pokaz broni nuklearnej i musieli ewakuować się z Ziemi. No a co to z kolei dla nas oznacza? Że ludzie, którzy dostali się do świata Wiedźmina pochodzili ze współczesności, z naszych czasów, gdzie większość krajów, a przynajmniej tych rozwiniętych, ma w jakimś stopniu multikulturowe i multirasowe społeczeństwo. Oczywiście, ta multikulturowość jest w różnym stopniu w różnych krajach, inaczej wygląda spacer po Warszawie, a inaczej w Paryżu, ale tak czy inaczej, ustaliliśmy już, że pierwsi ludzie, którzy pojawili się na Kontynencie, mogli być z różnych ras.

I to ma sens w kontekście słów samego Sapkowskiego, którego twórczość podobno jest hańbiona poprzez wprowadzanie niebiałych postaci. Oto cytat: Kontynent jest wielki i jego populacja jest różnorodna pod każdym względem (rasy, kultury, płci, koloru skóry, którego nie precyzowałem dla każdej postaci).

Tu chciałbym zaznaczyć, że wcześniej pisząc na sb na temat kolorów skóry w Wiedźminie, popełniłem błąd, stwierdzając że nie może być czarnych, ponieważ wiedźmiński odpowiednik Afryki nie został jeszcze odkryty za życia Ciri. Zapomniałem o wyżej opisanej genezie ludzi w świecie Wiedźmina w tamtym momencie.

• Czy ograniczanie się do aktorki BAME/polskiej jest dobre? Moim zdaniem nie. Ograniczamy się na potencjalnie świetną i utalentowaną aktorkę, która ma po prostu "niepasujący" kolor skóry albo (w kontekście wyłącznie Polki) nieodpowiednią narodowość. Jeśli mam być szczery, to mieliśmy już polski serial z polską, białą obsadą i polski film z polską obsadą. I oba były tragiczne (serial trochę mniej). Bardziej interesuje mnie, żeby Ciri zagrała uzdolniona aktorka, która świetnie przedstawi tę postać, a nie to, czy rzeczona aktorka jest biała, czarna, żółta, czerwona, homo- czy interseksualna. Co za różnica.

• Czy jeśli Ciri będzie czarna, to cała Cintra/Nilfgaard będą musiały być czarne? Nie. Po pierwsze, w średniowieczu mamy mnóstwo przykładów władców czy też całej elity rządzącej, nijak nie powiązanej z resztą społeczeństwa - czy to kulturowo, czy to etnicznie. Przykłady? Normanowie na wyspach brytyjskich. Albo Anglosasi, którym Normanowie odebrali władzę. Oni przecież również nie byli autochtonami, odebrali wyspy brytyjskie rdzennym Brytom. Albo Jagiellonowie, czyli Litwini, na polskim tronie.

Po drugie, dzięki genetyce, Ciri może być kolorowa nawet jeśli jej cała najbliższa rodzina będzie biała. Proponuję poczytać o Sandrze Laing, czarnoskórej obywatelce RPA z czasów apartheidu, która aż trzy pokolenia wstecz miała wyłącznie białych przodków i swoich czarnych przodków musiała szukać aż w XVIII wieku. Zresztą o jej historii powstał ciekawy film w 2008 roku, Skóra. Tak czy inaczej, wracając od Sandry Laing do Ciri, jej ew. czarny kolor skóry (przy założeniu, że jej filmowa rodzina będzie biała) byłby ciekawym motywem i sposobem na pokazanie jej odmienności, którą również Sapkowski budował na kartach swoich powieści, przedstawiając ją jako chłopczycę niespecjalnie dogadującą się z rówieśnikami.

Ale kolorowa Ciri może mieć jeszcze jedno znaczenie dla całej opowieści. Większość książek ma sens również poza dosłowną, literalną treścią. Oczywiście są jakieś Zmierzchy, 50 twarzy Greya, ale większość dobrych książek niesie coś poza słowami z kartek. LotR jest świetną sagą nie tylko dlatego, że Tolkien stworzył sam gigantyczne uniwersum z podaniami, językami i historiami różnych krajów. Owszem, to miało znaczenie. Ale ceni się go za te wszystkie rzeczy umiejscowione w podtekście. Za przedstawienie aniołów pod postacią elfów, za symbolikę i za rzeczy, które przekazywał zdarzeniami z kart powieści, nie za same zdarzenia. LotR to historia o zwalczaniu izolacjonizmu i znaczeniu współpracy między różnymi ludźmi czy o zwalczaniu pokusy władzy, nie o tym że Frodo z Samem poszli za Gollumem inaczej, niż pierwotnie planowali. Owszem, to zdarzenie jest istotne i służy pokazaniu czegoś, ale nie jest celem samym w sobie.

I analogicznie, w Wiedźminie również wydarzenia nie są celem samym w sobie. Z tą różnicą, że jednym z najważniejszych motywów w świecie Wiedźmina jest nie izolacjonizm, a dyskryminacja i antagonizmy rasowe, pokazane poprzez analogię z ludźmi i nieludźmi. I to jeden z najlepiej nakreślonych elementów świata Sapkowskiego, bo nie mamy do czynienia ze złymi ludźmi i niewinnymi nieludźmi. Widzimy wielokrotnie na kartach powieści jak nieludzie również przejawiają rasistowskie zachowania w stronę ludzi. Jeśli serial miałby zamiar przejąć po książkach motyw antagonizmów rasowych, czarnoskóra Ciri mogłaby być świetnym uzupełnieniem tego motywu.

Offline Dalhi

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Pancakes Fans Master
    « Odpowiedź #25 dnia: Września 13, 2018, 16:09:03 »

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #27 dnia: Września 13, 2018, 17:07:11 »
    Nawet nie chcę wiedzieć co siedziało w głowie tej osoby, która wrzuciła tam foto nagiej Ciri obściskującej się z Geraltem...

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #28 dnia: Września 13, 2018, 17:12:02 »
    Widziałem kiedyś combo Emhyr x Ciri
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Haazheel

• Użytkownik
    • Piwa: 17
    « Odpowiedź #29 dnia: Września 13, 2018, 20:13:18 »
    Po tym co ujrzałem, jak nic zrobią z niej mroczna elfkę...