Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [PP17] Temat ogólny  (Przeczytany 24244 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sharpshooter

• Użytkownik
    • Piwa: 38
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [PP17] Temat ogólny
    « Odpowiedź #105 dnia: Września 03, 2017, 19:34:40 »
    Może (w sensie nie zabraniają tego żadne zasady), ale nikt o zdrowych zmysłach tego nie robi. ;)
    No chodziło mi głównie o zasady bo myślałem że jest jakieś ograniczenie.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #106 dnia: Września 03, 2017, 19:34:48 »
    Może (w sensie nie zabraniają tego żadne zasady), ale nikt o zdrowych zmysłach tego nie robi. ;)

AE w finale WNLa : P

Offline Veinrus

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #107 dnia: Września 04, 2017, 11:35:55 »
    Wnoszę o odrzucenie podań na sędziów i adminów osób, które były odpowiedzialne za mistrzostwa na NW. Po raz kolejny wyjdzie jakaś burda na koniec, a wszyscy wiemy jak porywczy jest prusak.
    Przypominam, że to członkowie klanu: "Pułk 16. Piechoty" złamali regulamin, gdzie za swoje oszustwa zostali zdyskwalifikowani. Nie widzę winny sędziów w tym.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #108 dnia: Września 04, 2017, 13:48:51 »
    Wnoszę o odrzucenie podań na sędziów i adminów osób, które były odpowiedzialne za mistrzostwa na NW. Po raz kolejny wyjdzie jakaś burda na koniec.

Co prawda pamiętam, że sędziowie się wówczas nie popisali, ale nie pamiętam, którzy. Proszę więc o wskazanie ich i co konkretnie poszło nie tak (albo przynajmniej tych, którzy teraz aplikują). Przypominam tylko, że na NW sędziowanie często polega na obserwowaniu dwóch pułków, które próbują się wymanewrować formacjami, co czesto trwa dość długo i jest mało interesujące do oglądania, co wręcz usypia zmysły. Na Native za to rola sędziego wygląda trochę inaczej (to opiszę poniżej).

A na adminów nikt nie kandyduje. Już JEST adminem Veinrus, jesli o niego chodzi, ale chciałbym przypomnieć, że nie był on organizatorem MP NW 2017, lecz tylko pomagał. Głównie zajmował się grafikami i komentowaniem streamów. Pod koniec z własnej woli zaangażował się w rozwiązanie problemu i zrobił wówczas kawał dobrej roboty. M.in. dzięki temu został zaproszony do pracy przy PP.

Tak w sumie po co są sędziowie na meczach native? Jakie zasady panują w tym module które można złamać?

W kwestii zasad, odsyłam do regulaminu.

Rola sędziów sprowadza się do kilku wymiarów. Najważniejszy z nich, to pilnowanie porządku w trakcie meczu i egzekwowania regulaminu. A więc taki sędzia, musi drukować ID zawodników (na początku i każdej osobie, która w trakcie wejdzie na serwer) oraz robić screeny z tego, co się wyświetli na ekranie. Ponadto pilnuje, czy gracze wchodzą pod tagami drużyn i właściwymi nickami oraz, czy są to gracze znajdujący się w rosterze. Oprócz tego sędzia musi obserwować chat i w razie wyzwisk, czy zbędnego spamu, uciszać delikwentów (jak nie pomaga, to wyrzucić z serwera).

Drugorzędną rolą, którą mogę też pełnić przedstawiciele klanów (ale jeśli tego nie robią, to wówczas sędzia ma taki obowiązek) jest prowadzenie meczu, a więc zmiana map i frakcji, rozpoczynanie spawów w trybie live (czyli oficjalny start, gdy obie drużyny potwierdzą gotowość) oraz robienie screenów z wynikami i umieszczenie ich na forum (wraz z ID) w temacie meczowym, o ile nie zrobili tego kapitanowie drużyn.

Trzecią rolą, już kompletnie opcjonalną (ponieważ i tak zrobią to jeszcze administratorzy, aczkolwiek zaangażowani i dobrzy sędziowie i tak tego pilnują) jest nie tylko drukowanie ID, ale i ich sprawdzanie, czy wszystko się zgadza. Oczywiście nie ma żadnego obowiązku robić tego w trakcie meczu, bo równie dobrze można sprawdzić po meczu. Drużyna oszukująca i tak poniesie konsekwencje.

Jeszcze nigdy nie grałem na takim turnieju i chciałbym się tylko spytać. Czy cała drużyna może grać np. łucznikami? (może to i głupie pytanie ale chciałbym wiedzieć)

Oczywiście. Generalnie to mecze zarówno na Native, jak i NW polegają w dużym stopniu na taktyce. Dobry dowódca z dobrym planem może zrównoważyć braki skillowe swojej drużyny wobec przeciwnika.

« Ostatnia zmiana: Września 04, 2017, 13:50:26 wysłana przez Dyktator »
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #109 dnia: Września 10, 2017, 20:05:02 »
    Proszę o usunięcie drużyny Wannabaes z turnieju, nie mam zamiaru oraz celu by brać udziału w turnieju, którego wyniki są znane przed samym startem. Powodzenia w zabawie.
    « Ostatnia zmiana: Września 10, 2017, 20:06:08 wysłana przez Prußak »
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem
    « Odpowiedź #110 dnia: Września 10, 2017, 20:13:02 »
    Proszę o usunięcie drużyny Wannabaes z turnieju, nie mam zamiaru oraz celu by brać udziału w turnieju, którego wyniki są znane przed samym startem. Powodzenia w zabawie.
    Dzięki, Tobie również!

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #111 dnia: Września 10, 2017, 23:03:42 »

Twoje drużyny zawsze zajmowały wysokie miejsca a w jednym turnieju zajęliście nawet drugie miejsce. Wyniki PP nigdy nie są znane przed startem. Co roku praktycznie wygrywa inna drużyna. A faworyci często mają swoje potknięcia jak rok temu z Wami. Przykro mi więc czytać takie deklaracje. Tym bardziej, że równie dobrze na scenie międzynarodowej po 4 latach dominacji AE to chyba wszystkie klany powinny się rozwiązać. Jak widać nadal jednak klany grają i podejmują rękawice a same AE już nie jest nie do pokonania. Cóż smuci mnie ta decyzja i mam nadzieję, że zmienicie zdanie. Do 14  września można decyzje zmienić. A jak nie to Was usunę 14 września.

Offline Dominique

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #112 dnia: Września 11, 2017, 03:46:04 »
    Prusak, nie daj się. Jeżeli sądzisz, że wynik jest z góry wiadomy, postaraj się i utrzyj im w końcu nosa!
    "Przystojny, ale niezły ch*j.
    Poza tym pedofil.   
    Powinnam uciekać.   
    Ale mnie intryguje."

Offline Amue

• Użytkownik
    • Piwa: 39
    « Odpowiedź #113 dnia: Września 11, 2017, 04:06:36 »
    Cienki jesteś i tyle. Poddajesz się nawet nie próbując walczyć.

WSTYD!
    Jeść białych ludzi!

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #114 dnia: Września 11, 2017, 10:31:28 »

Wiele udowodnisz w ten sposób, świetny pomysł stary

Offline AngryNerd

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #115 dnia: Września 11, 2017, 16:32:58 »
    Cienki jesteś i tyle. Poddajesz się nawet nie próbując walczyć.

WSTYD!

Typowy zbędny komentarz, do turnieju 5v5 sformowały się drużyny jak do 8v8 bo jak widać bardzo potrzebują tego wirtualnego pucharu przez co jest mniej faworytów, a co za tym idzie mniej rywalizacji i zabawy. Prusak dokładniej nam wytłumaczył powód dlaczego sie wycofuje i przynajmniej ja w pełni to rozumiem chociaz wiem ze i tak o 3 miejsce moglibyśmy bez problemu powalczyć i pewnie je zgarnąć, bądź co bądź o tym że finał jest już przesądzony zanim turniej się zaczął ma racje.
    1. 74 Pułk Pierdolnięcia
    2. Black Eagles

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #116 dnia: Września 11, 2017, 17:15:10 »
    A ja w pełni szanuję decyzję Prusaka. Napisał powód dla którego się wycofał. Śmieszne tylko, że najwięcej na temat jego decyzji mają osoby co w Native największe osiągnięcie jakie mają to pokonanie Kradusa w turnieju w Sargoth bądź Praven.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #117 dnia: Września 11, 2017, 17:36:07 »

Typowy zbędny komentarz, do turnieju 5v5 sformowały się drużyny jak do 8v8 bo jak widać bardzo potrzebują tego wirtualnego pucharu przez co jest mniej faworytów, a co za tym idzie mniej rywalizacji i zabawy. Prusak dokładniej nam wytłumaczył powód dlaczego sie wycofuje i przynajmniej ja w pełni to rozumiem chociaz wiem ze i tak o 3 miejsce moglibyśmy bez problemu powalczyć i pewnie je zgarnąć, bądź co bądź o tym że finał jest już przesądzony zanim turniej się zaczął ma racje.

Nie, po prostu nie wszyscy są w stnie zawsze się pojawić na meczu więc kleci się drużyny z większych rosterów by uniknąć wpadki

Offline Vizioner

• Użytkownik
    • Piwa: 103
    « Odpowiedź #118 dnia: Września 11, 2017, 21:35:34 »

Nie zgodzę się z Tobą, w kilku kwestiach. Uważam, iż rywalizacja i zabawa,  zawsze będą szły w parze w jakich kolwiek turniejach, gdzie będą przestrzegane zasady. W każdym turniej, występują bardzo mocne drużyny,  obok ekip dopiero zaczynających swoją przygodę w turniejach. Nie znaczy to odrazu, iż osoby te nie mają się dobrze bawić. Przytoczę przykład na temat własnego klanu, gdzie wiele razy trafialiśmy na rywali z najwyższej półki. Mogliśmy wtedy, jedynie pomarzyć, aby nie dostać do przysłowiowego jaja. Zawsze, gdy mecz nie idzie po naszej myśli rodzi się w nas złość i niechęć do gry, ale dzięki takim porażkom człowiek może wyciągnąć i nauczyć się dużo. Nigdy nie dostanie się wszystkiego w życiu odrazu, do wszystkiego trzeba dążyć małymi kroczkami. Dzięki determinacji i zaparciu w sobie można osiągnąć swoje upragnione cele. Właśnie, dzięki takim porażkom, stworzyliśmy zgraną ekipę i gramy ze sobą parę ładnych lat. Dlatego bardzo szkoda, iż postanowiliscie zrezygnować w wystąpieniu w Pucharze Polski.

Ps: Żartowałem i tak słabi jesteście :) :* Natomiast my mamy zamiar powalczyć o pierwsze miejsce w ostatnim Pucharze Polskim na Native :)
    « Ostatnia zmiana: Września 11, 2017, 22:38:00 wysłana przez Vizioner »
    IN THE END,
    WE ONLY
    REGRET 
    THE CHANCES
    WE DIDN'T
    TAKE.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #119 dnia: Września 12, 2017, 11:19:13 »

Garść szybkich informacji:

-Zapisy zostają przedłużone do 17 września. 19 września oficjalnie rusza turniej. Pierwsza kolejka będzie trwała od 19-24 września.

-Można już rezerwować i korzystać z serwerów wszystkie osoby kontaktowe otrzymają hasło admina. Zaznaczam jednak, iż w pełni funkcjonalny aktualnie jest tylko serwer PP17_1. Do czasu rozpoczęcia turnieju dołączy do niego również PP17_2. A więc otrzymane hasło admina będzie działać tylko na PP17_1. Tutaj: : http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=19372.0 można rezerwować serwery po uprzednim wypełnieniu krótkiego wniosku.

-Dla zespołów z problemami ze sprawdzeniem ID powstał specjalny temat: http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=19393.0 Tam krok po kroku wytłumaczone jest jak sprawdzić ID. Tam również znajduję się link do pobrania admin moda.

-Wszystkie zespoły otrzymają z dniem dzisiejszym hasło admina na serwer PP17_1. Hasło to zostanie zmienione wraz z oficjalnym startem turnieju. Wtedy oficjalnie zapisane zespoły otrzymają hasło po raz drugi. W razie nieotrzymania hasła admina proszę natychmiast kontaktować się z kimś z administracji. Przypominam, iż dostęp do hasła admina mogą mieć tylko osoby kontaktowe z zapisanych drużyn, które zostały przyjęte przez administracje w temacie zapisów.
    « Ostatnia zmiana: Września 12, 2017, 11:21:57 wysłana przez ^IvE »