Moim zdaniem sprawa powinna zostać przedyskutowana gdy ruszą odpowiednie zapisy do turnieju i powinna zostać podjęta wspólnie, administratorzy i kapitanowie drużyn. Bądź co bądź trzeba pochwalić administracje za poprzedni rok, w porównaniu do PP14, który uważam i tak za najgorszy w ostatnich latach ze względu na ilość walkowerów jakie padły, ale z drugiej strony wszystko zależy od ilości chętnych do gry, bez graczy administracja nie ma po co tworzyć kolejnego pucharu.
Z innej beczki - w przypadku większej ilości drużyn, system pick nightów powinien zostać oraz format z poprzedniego roku, który wyeliminował walkowery do zera, z pewnymi zmianami (np. w fazie ligowej drużyny mogą spotkać się w tylko 1 meczu podczas rozgrywek by na koniec tabela wyglądała jak najbardziej sprawiedliwie i mecze odbywały się pomiędzy większą ilością teamów walczących o dane pozycje). Rok temu format miał pewną lukę, która dała po dupie jednemu z teamów, nieszczęśliwie dla mnie, ale bazując na na historii, można ten system udoskonalić i postarać się wyeliminować pewne błędy.
PS. Gdyby ktoś był chętny na format 5vs5 i padłyby realne propozycje jego zagrania, to warto by było przedyskutować sprawę rosterów, czy nie powinno wprowadzić się pewnych ograniczeń co do ilości graczy. Przykładem może być EC5 gdzie rostery są bardzo małe i na PP na pewno musiałyby być większe (EC5 z założenia jest bardzo krótkim turniejem, a więc nikt o zdrowych zmysłach nie będzie pakować w roster graczy, którzy nie są aktywni/grają mniej niż inni), ale z drugiej strony, dzięki temu ograniczeniu turniej uzyskał więcej teamów na pewnym poziomie. Nie wiem jak wygląda sprawa w takim AE, ale wydaje mi się, że w przypadku większych rosterów nie rozbijaliby się na 3 teamy, tylko zagrali w 1.