Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Warband - serwer dedykowany  (Przeczytany 1430 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lockersky

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    • Always Crave for More
      • FeN Klan - since 2010
    Warband - serwer dedykowany
    « dnia: Maja 11, 2017, 14:04:11 »
    Witam, z tej strony niektórym znany Lockersky.
    Jeśli wątek jest w złym dziale proszę o przeniesienie bądź napisanie w odpowiedzi gdzie to powinienem napisać.

Postanowiłem postawić własny serwer Warband na serwerze dedykowanym.
    Jako że mam możliwość dostępu do serwera dedykowanego, który działa na rzecz mojego klanu mogę sobie na to pozwolić (na swoim PC również mogę, ale przy większej liczbie graczy moje łącze z drewna i kamienia nie pozwala na dużo - max 40-60 graczy. Komputer udźwignął ponad 100 botów na commander battle, więc o sprzęt się nie martwie - bardziej o łącze)

W związku z tym mam kilka pytań. Jest to dosyć poważny temat, tak więc moderację proszę o aktywne usuwanie komentarzy offtopic'owych ;)

Ściągnąłem pliki serwera dedykowanego ze strony TaleWords.
    Po ściągnięciu mam takie oto pliki:
    (click to show/hide)
    Zauważyłem, że serwer dedykowany NW zawiera w sobie pliki serwera dedykowanego Warband
    Czym się różnią oba serwery dedykowane od TaleWords? Ano tym, że serwer dedykowany NW zawiera wszystko to co na Screenie, zaś dodatkowo posiada Moduł NW oraz pliki z początkiem nazwy NW_***. Tak więc chyba trafnie wysuwam spostrzeżenie, że na serwerze dedykowanym NW mogę postawić:
    1. Serwer Napoleonic
    2. Serwer Native

** to było pytanie numer 1 :)

Wiem wszystko odnośnie komend(z pliku readme.txt), dodawania ich, edytowania serwera. Robię to poprzez edycje pliku tekstowego NW_Sample_Battle.txt. Tam ustawiam właściwości serwera i wszelkie bajery z tym związane. Po odpowiednio skonfigurowanym pliku odpalam mojego dedyka poprzez plik NW_Sample_Battle_start.bat. Kiedy wejdę na serwer to resztę ustawiam poprzez konsole administratora (czas gry i tak dalej).

Teraz, gdy wszystko to muszę zrobić już na serwerze dedykowanym pozostają mi pozostałe pytania:
    2. Jak ustawić inne moduły? Co muszę ściągnąć aby włączyć np.: Iron Europe na moim dedyku? Jakie kroki muszę podjąć? (coś w stylu: ściągnij plik modules, dodaj pliki *.txt *.bat itp.)
    3. Pytanie bardziej techniczne - jak na takim serwerze odblokować porty firewall oraz porty routera (porty firewall normalnie w ustawieniach, zaś routera? W domu ustawiam to w zaawansowanych ustawieniach mojego FunBoxa) aby serwer tam działał? jest to potrzebne czy na dedykach jest to zbędne?
    4. Czy w taki sposób mogę postawić taki serwer? czy musze jednak ściągnąć serwer dedykowany Warband i tam wgrywać wszelkie mody i robić ponowne ustawienia? W sensie na serwerze dedykowanym

Jak coś pominąłem w przedstawieniu sytuacji a co jest niezbędne do rozwiązania mojego problemu - śmiało piszcie w odpowiedziach. Postaram się zareagować.
    Być może taki temat się komuś przyda :)
    « Ostatnia zmiana: Maja 11, 2017, 14:07:56 wysłana przez Lockersky »
    Myśl:
    "Pamięć o człowieku zmarłym jest podobne do światła pochodni. Na początku światło świeci mocno, z czasem blednie, aż w końcu gaśnie. Ja natomiast po śmierci będę słońcem..."

Offline Eltarek

• Użytkownik
    • Piwa: 263
    • heyyeyaaeyaaaeyaeyaa
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Warband - serwer dedykowany
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 11, 2017, 20:02:45 »
    Rozpiszę to na dwa przypadki, żeby osoby które w przyszłości będą interesowały się serwerami miały jasno rozrysowany obraz sytuacji.

Przypadek I - gdy hostujesz serwer dedykowany samodzielnie
    Przypadek II - gdy kupujesz hosting z jakiejś firmy

Przypadek I

1. Tutaj krzyżówki nie mają za bardzo sensu, bo gotowe pliki serwera dedykowanego masz podane jak na tacy do pobrania. Jeśli jednak uprzesz się żeby przerobić serwer NW na serwer Native i odwrotnie, jest to możliwe do zrobienia.

2. W zależności od moda musisz się bawić na różne sposoby, z reguły robi się to tak:
    a) ściągnij sobie pliki serwera dedykowanego pod Native
    b) w głównym folderze z plikami (tym z Twojego screena) stwórz dwa pliki o dowolnej nazwie, przy czym żeby nazywały się tak samo z rozszerzeniami .bat i .txt, np. server.bat i server.txt
    c) kliknij plik bat prawym przyciskiem myszy i wybierz opcję edytuj, po czym wklej tam to:
    Cytat: kod
    mb_warband_dedicated.exe -r server.txt -m NAZWAMODUŁU

(w miejscu pogrubionego tekstu nazwa pliku którą wybrałeś, w tym przypadku server.txt)
    d) wejdź do pliku server.txt i wklej tam kod stąd, po czym poustawiaj wszystko tak jak chcesz. Wszystkie linijki z hashtagami możesz pokasować, jeśli chcesz mieć to w formie bardziej przejrzystej.
    e) wejdź w folder Modules i wrzuć tam folder z modem na który chcesz odpalać serwer, tak jakbyś instalował go do zwykłego klienta. Nazwa folderu musi być taka sama jak tekst w pliku bat zaznaczony na czerwono!
    f) serwer odpalasz plikiem server.bat

3. Wchodzisz w zaporę systemu Windows, ustawienia zaawansowane, reguły przychodzące, dodajesz nową regułę - dalej już sobie sam poradzisz. W routerze musisz nie tyle odblokować porty, co przekierować je na swój komputer. Każdy router ma inny interface i ciężko jest to wyjaśnić w takim poście, ale ogólnie rzecz ujmując tutaj masz poradnik jak to zrobić, a tutaj masz bardzo przydatny program do tego (to jest zestaw programów wśród których masz PortCheckera. Ta aplikacja może w 10 sekund powiedzieć Ci czy port jest otwarty, czy nie). Do routera dostajesz się wpisując jego adres w pasku przeglądarki (większość z nich będzie miała 192.168.1.1), musisz również znać hasło które, o ile nie zostało zmienione, znajduje się na którejś z naklejek na routerze. Domyślnie w większości urządzeń zarówno login jak i hasło to admin.
    Zanim zaczniesz przekierowywać porty, ustaw swój adres IP w sieci lokalnej na statyczny!.
    Jeżeli masz w sieci lokalnej węzeł złożony z dwóch lub więcej routerów, przekieruj porty najpierw do drugiego routera, a później na podłączony do niego komputer.

4. nie rozumiem pytania, spróbuj je sprecyzować.

Przypadek II

1. Przyznam się szczerze że nigdy nie korzystałem z usług firm hostingowych i nie czytałem ich regulaminów, ale wydaje mi się że u większości z nich (tych wyspecjalizowanych w serwerach do Warbanda) serwer NW to serwer NW, a serwer Native to serwer Native. Kombinowanie z tym może się wiązać z jakimiś konsekwencjami, bo płacisz im za serwer na jeden moduł. Jeśli ktoś wie jak to działa, niech mnie poprawi.

2. Robisz to tak samo jak w Przypadku I, a konkretniej jego punkcie drugim. Masz zdalny dostęp do hosta, baw się dobrze.

3. Jeśli kupujesz dedyka, o porty martwi się administrator serwera, osoba której bulisz, nie Ty. Nic nie musisz robić. Jeżeli coś nie działa, po prostu mu to zgłaszasz.
    « Ostatnia zmiana: Maja 11, 2017, 20:18:03 wysłana przez Eltarek »
    "To nie jest karuzela śmiechu, lecz pociąg jadący w jedną stronę" - Jarl o dziale Klany

Offline Lockersky

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    • Always Crave for More
      • FeN Klan - since 2010
    Odp: Warband - serwer dedykowany
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 12, 2017, 10:35:24 »
    4. nie rozumiem pytania, spróbuj je sprecyzować.

chodzi mi o to, że nasz klan ma serwer dedykowany.
    Jakbym chciał postawić na nim serwer NW to musze pobrac pliki serwerowe Native i sukcesywnie dodawać mody (np.: NW, IronEurope itd) czy mogę po prostu ściągnąć pliki NW?

Ps.: Zauważyłem wczoraj bawiąc się z tym na swoim PC, że pliki Native wchodzące w skład plików NW są na patch 1.152. Ściągnąłem najnowsze pliki (serwera Native) z ich strony, nadmieniłem i o dziwo działa.
    « Ostatnia zmiana: Maja 12, 2017, 10:37:53 wysłana przez Lockersky »
    Myśl:
    "Pamięć o człowieku zmarłym jest podobne do światła pochodni. Na początku światło świeci mocno, z czasem blednie, aż w końcu gaśnie. Ja natomiast po śmierci będę słońcem..."