Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Tabela cen jednostek za które płacą wykupiciele (wersja robocza)  (Przeczytany 1834 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    Chciałbym abyście tutaj pomogli mi w zebraniu wszelkich cen które za więźniów płacą w grze wykupiciele.
    Ceny, bez względu na level atrybutu "handel" zawsze są takie same, więc nie powinno być z nimi problemu.

Jednak,  ze względu na pracę i małe dziecko, sam mam nie wiele czasu by opracować to od początku do końca, więc liczę tutaj na Waszą pomoc.

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    Odp: Tabela cen jednostek za które płacą wykupiciele (wersja robocza)
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 23, 2009, 09:10:56 »
    Po owocnej dyskusji na SB stwierdzam, że pomysł choć ciekawy jest po prostu bez sensu...bez urazy dla autora wątku...na pierwszy rzut oka widać, które jednostki sprzedadzą  się lepiej niż pozostałe....mówi nam o tym level postaci, czy chociażby dla mało spostrzegawczych sam wygląd jeńca...posługując się delikatnie szarymi komórkami będziemy wiedzieć, że np zwykły piechur, będzie tańszy w sprzedaży niż np lansjer...Kolejnym powodem braku sensu w tworzeniu tego dzieła jest czas, chyba, że ktoś chciałby analizować tabelę po każdej bitwie....Jeśli jednak znajdą się ludzie uparci, którzy stworzą tabelę to życzę sukcesów w jej tworzeniu i późniejszej analizie....

Edit: Ale co tam pomogę w tworzeniu: W Tihr handlarz niewolników skupuje wszystkim po 50 denarów....mam nadzieję, że pomogłem:P

Edit2: Jak popełniamy błędy, to najczęściej nie popełniamy ich za drugim, trzecim i co dotyczy niektórych:P czwartym razem....
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2009, 09:22:40 wysłana przez pwi7aaf »

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 23, 2009, 09:20:44 »
    Wiele razy zdarzyło mi się podjąć decyzję, że z grup band wałęsających się po planszy, z którymi zrobiłem porządek, brałem jeńca za 50-60 denarów, zaś odrzucałem te po 100 denarów, tylko dla tego, że wydawało mi się iż "łotr leśny" będzie droższy niż jakiś beznadziejny "harcownik".
    Co przy ilości 25-30 jeńców stanowi już naprawdę niebagatelną kwotę, bo kilka tysięcy w plecy.

Ale tak jak piszesz wcale nie jest, gdyż to, że popełniliśmy błąd w wyborze, okazuje się w grze dopiero po dokonaniu wyboru, a nie w jego trakcie.

Offline Bazyli10

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 23, 2009, 13:46:34 »
    Ok, to zacznę na dobry początek:

Rodocki Strzelec 204
    Rodocki Sierżant 192
    Rodocki Doborowy Pawężnik 140
    Leśny Bandyta 73
    Rodocki Kusznik 66
    Kericki Harcownik 66
    Rodocki Pawężnik 60
    Rodocki Plemieniec 32

Cholera, tylko tyle pamiętam. Będę teraz zapisywał przy graniu:)

Kilku uzupełniłem.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2009, 14:30:29 wysłana przez Bazyli10 »

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 23, 2009, 14:15:07 »
    Jeden szczegół..przykład:
    Korsarz(Sea raider o ile mnie pamięć nie zawodzi) jest w przynajmniej dwóch wersjach, w wersji w byrniach lub w kabacie no i oczywiście cena również się różni ten pierwszy jest chyba za około 110d zaś drugi za chyba 70d co przy większej ilości jeńców może mieć znaczenie.

edit: tyle ze po  obserwacjach wywnioskowałem ze ci którzy mają wyższy lvl mają też lepszy ekwipunek...więc kiedy sprzedawałem i miałem sea raiders'ów w kabatach to dostawałem miej niż jak byli w byrniach..moim zdaniem mam to sens....
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2009, 15:50:47 wysłana przez KuroiNekouPL »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 23, 2009, 15:45:26 »
    Ceny, jakie oferuje Wykupiciel zależne są tylko i wyłącznie od poziomu doświadczenia danej jednostki, nie od jej ekwipunku. Za korsarzy dostaje się więc zawsze tą samą sumę (chyba że jakiś mod wprowadza dodatkową jednostkę o innym  poziomie doświadczenia, ale z taką samą wyświetlaną nazwą). Wzór, który oblicza kwotę opisałem tutaj: http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=33.msg16791#msg16791

Za bardzo wiec nie widzę sensu w ciągnięciu tego tematu, skoro cenę jeńca można samemu sobie łatwo obliczyć.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 23, 2009, 19:17:51 »
    Tak Daedalus, masz rację, ten wzór na obliczanie ceny jednostek faktycznie jest tak przejrzysty, że każdy może przy braniu jeńca z niego sobie skorzystać.

Gratuluję również świetnego pomysłu zniechęcania forumowiczów by coś od siebie zrobili dla Waszego portalu. Do mnie na pewno trafiła Twoja sugestia żeby mieć to w ... Więc posłucham rady i dam sobie spokój.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 23, 2009, 19:37:10 »
    Ludzie, trzymajcie mnie. :/

Jak chcesz sobie biegać w grze, łapać każdą jednostkę i potem zapieprzać z nią do miasta, z nadzieją, że w tawernie będzie akurat wykupiciel, tylko po to, by poznać cenę jednostki, to proszę bardzo. Chciałem Wam tylko oszczędzić czasu podając gotowy wzór na kwotę jeńca (wystarczy tylko znać poziom doświadczenia jednostki, a ten łatwo znaleźć choćby w plikach tekstowych). Przepraszam, że popsułem Wam zabawę. Więcej się wtrącał i pomagał nie będę.

Poza tym co takiego niezrozumiałego jest w tym wzorze? Do poziomu doświadczenia jednostki dodajesz 10, mnożysz wynik przez siebie, a następnie dzielisz go przez 6. Rzeczywiście, wyższa matematyka. :/