Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [PB: Świat Gry] Dyplomacja  (Przeczytany 9375 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Dyplomacja
    « Odpowiedź #75 dnia: Lutego 18, 2017, 23:47:49 »
    Księstwo Kurlandii postanawia zawrzeć umowę handlową ze Szwajcarią, na mocy której obniżone zostaje cło importowe na sery szwajcarskie.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #76 dnia: Lutego 18, 2017, 23:51:46 »
      Szwajcaria zawiera z Królestwem Hiszpańskim, kolejną umowę handlową przewidującą, wzmożoną współpracę w zakresie wspólnego wykorzystania dóbr pochodzących z nowego świata. Celem jest stworzenie bezpiecznego szlaku zapewniającego, stały dopływ różnego rodzaju "świecidełek" dla dam w Wiedniu, Warszawie, Monachium, Kopenhadze i jeszcze dalej.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #77 dnia: Lutego 22, 2017, 22:41:56 »
    W związku z niepokojącymi informacjami dochodzącymi do Sułtana i Wysokiej Porty, ogłasza się co następuje.

Imperium Osmańskie uznaje: Księstwa Naddunajskie, Sułtanat Maroka, Sułtanat Arabii, Sułtanat Jemenu, Królestwo Etiopii oraz Persję za swoją strefę wpływów. Od tej pory wszelkie agresywne działania wymierzone w te państwa, uznaje się również za wymierzone w Wysoką Portę. Na wszelkie działania dążące do podporządkowania tych państw czy skierowania ostrza ich agresji przeciwko naszemu państwu, Imperium Osmańskie będzie odpowiadać ze stanowczością.

Carstwo Rosyjskie oraz Imperium Osmańskie zawierają umowę graniczną. Uzgodniona zostaje granica stref wpływów, której oba państwa zgadzają się nie naruszać.

Offline MrMatinh

• Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #78 dnia: Lutego 26, 2017, 17:03:03 »
    Ogłaszam sojusz między Wenecją a Hiszpanią.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #79 dnia: Lutego 27, 2017, 20:15:40 »
    W związku z tym oświadczeniem:

Ogłaszam sojusz między Wenecją a Hiszpanią.

Imperium Osmańskie zmuszone jest zwiększyć, do 25%, cło na zboże sprowadzane przez weneckich kupców z naszego państwa.

PS. Zaszło małe nieporozumienie i wkradł się błąd w pierwszą wersję noty dyplomatycznej ;)

Offline Koxxus

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    • Otaczają mnie tęgie, wielkie dzbany
    « Odpowiedź #80 dnia: Marca 02, 2017, 16:26:36 »
    Bawaria uprasza wojska cesarskie o opuszczenie jej granic terytorialnych. Cesarz nie dostał pozwolenia na wejście, sprzeciwienie się temu będzie jawnym aktem agresji.

Nie zrobiłbym nic
    Gdybym to forum scrollował jak ty

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #81 dnia: Marca 02, 2017, 16:35:16 »
    Jeśli książę Bawarski mówi prawdę, to istnieje prawdopodobieństwo naruszenia traktatu Osmańsko-Habsburskiego. Przypominam więc go Cesarzowi:

Między cesarzem rzymskim a sułtanem osmańskim zostaje zawarty pakt o nieagresji. Przy czym dotyczy on również wszystkich sąsiadów Rzeszy, zabraniając włączania się obu władców w konflikty w tych państwach. Obowiązywał on będzie przez pięć lat.

Sułtan bowiem wątpi, by ta rzekoma armia austriacka "wyszła na spacer", bądź żołnierzy naszła ochota na bawarskie trunki...

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #82 dnia: Marca 02, 2017, 17:31:58 »
    Bawaria uprasza wojska cesarskie o opuszczenie jej granic terytorialnych. Cesarz nie dostał pozwolenia na wejście, sprzeciwienie się temu będzie jawnym aktem agresji.
    Od zawsze wiadomo, że Cesarz ma prawo poruszać się swoimi wojskami po całym Cesarstwie, zasada ta ma umożliwić Cesarzowi obronę granic Cesarstwa przed wrogami zewnętrznymi.  Odmowa dostępu wojskowego Cesarzowi będzie jawnym aktem agresji wobec Cesarstwa.
    Jeśli książę Bawarski mówi prawdę, to istnieje prawdopodobieństwo naruszenia traktatu Osmańsko-Habsburskiego.
    Nie istnieje żaden traktak Osmańsko-Habsburski. Zapewne Sułtan miał na myśli traktat Osmańsko-Austriacki. Nie wydaje mi się, żeby został on złamany.
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #83 dnia: Marca 02, 2017, 17:38:41 »
    Od zawsze wiadomo, że Cesarz ma prawo poruszać się swoimi wojskami po całym Cesarstwie, zasada ta ma umożliwić Cesarzowi obronę granic

Rex imperator in regno suo est... Pragnę przypomnieć, że Wieki Średnie są już słusznie minione...

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #84 dnia: Marca 02, 2017, 18:10:26 »
    Czy atak na wenecką flotę, nie był pogwałceniem tego traktatu?

Offline Koxxus

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    • Otaczają mnie tęgie, wielkie dzbany
    « Odpowiedź #85 dnia: Marca 02, 2017, 18:13:50 »
    Przed czym cesarz chce bronić cesarstwa? Przed gołębiami? Prawa przemarszu nie będzie, dopóki cesarz nie da mi powodu, ani informacji z kim walczy bądź chce walczyć. Może to zrobić prywatnie. 

Nie zrobiłbym nic
    Gdybym to forum scrollował jak ty

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #86 dnia: Marca 02, 2017, 18:14:04 »
    Trochę chyba jakby był :)

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #87 dnia: Marca 02, 2017, 18:25:10 »

Dziękuję, że Szwajcaria martwi się o dobro Cesarstwa oraz Imperium Osmańskiego. Pragnę jednak poinformować, gdyż dla państwa bez dostępu do morza może to wiedzą tajemną, że ataków korsarskich nie można zaliczyć jako "konflikt" czy prowadzenie "wojny". Skoro protestanci tak świetni są w drukowaniu ksiąg niewiernych jakim jest Biblia, być może również wydrukują coś na wzór "Słownika języka niemieckiego"? Póki jeszcze ten język jest obowiązującym w Rzeszy ;)

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Marca 02, 2017, 18:26:48 »
    Możemy wydrukować "Przewodnik po kulturze Imperium Osmańskiego, czyli Kebab na 100 sposobów"

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #89 dnia: Marca 02, 2017, 18:28:58 »
    Oczywiście że był. Sułtan dorzucił do paktu o nieagresję dziwną umowę nieatakowania sąsiadów Rzeszy przez IO i Austrię, a potem sam ją złamał, więc w moich oczach nie ma ona już takiego znaczenia, jakie miała zanim Sułtan to zrobił. Nie zmienia to faktu, że arcyksiążę Austrii, przynajmniej póki co, jej nie złamał.

Przed czym cesarz chce bronić cesarstwa? Przed gołębiami? Prawa przemarszu nie będzie, dopóki cesarz nie da mi powodu, ani informacji z kim walczy bądź chce walczyć. Może to zrobić prywatnie. 
    Obecnie w stanie wojny z pewnym państwem spoza Rzeszy jest kilka państw do niej należących. Bawaria, nie przepuszczając wojsk cesarskich przez swoje terytorium, jawnie sabotuje pomoc zagrożonym państwom. Dlatego proszę księcia Bawarii o przepuszczenie wojsk cesarskich przez swoje ziemie. W przeciwnym razie książę będzie musiał zmierzyć się z konsekwencjami utrudniania Cesarzowi pomoc członkom Rzeszy.
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...