Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [PB: Krym] Rozmieszczenie armii i taktyka  (Przeczytany 157 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    [PB: Krym] Rozmieszczenie armii i taktyka
    « dnia: Lutego 07, 2017, 16:23:22 »
    Swoją armie wysyłam w celach grabieży do przygranicznych wiosek na terenie RON. Unikam starcia z regularną armią. Armię dzielę na 2 części:
    1 część: 3 Ordyńców i 2 Bejów
    2 część: 3 Ordyncow.
    Obie armie dokonują grabieży w wioskach blisko siebie. Grabie tych 2 wioski przygraniczne. Celem jest uzyskanie jak największych łupów. Ludność cywilną biorę w niewolę, 1/3 pojmanej ludności z terenów RON oddaję Imperium Osmańskiemu jako akt mojej posłuszności, aby byli niewolnikami w sektorze rolnictwa Osmanów.

(click to show/hide)
    ? :D
    « Ostatnia zmiana: Marca 20, 2020, 18:20:24 wysłana przez Kradus »

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    Odp: Rozmieszczenie armii i taktyka
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 07, 2017, 22:00:08 »
    Bardzo dobrze, tylko to co zaznaczyłeś to prowincje, a nie wioski :D Wkrótce pozyskamy wyniki naszej wyprawy.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 07, 2017, 23:56:03 »
    Chciałem pokazać, że atakuje te wioski, w tej prowincji. Było dla mnie istotne ukazać, który dokładnie teren przygraniczny atakowałem :)

A na przyszłość jak pokazywać o które wioski mi chodziło ?

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 08, 2017, 20:08:40 »
    Wystarczy że pokażesz prowincje ;d

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 12, 2017, 11:46:03 »
    W II turze wojennej roku 1600 nie czynię żadnych działań ofensywnych. Dokonuję natomiast następujących czynności:
    - Wysyłam 3r ordyńców i 2r bejów dla Imperium Osmańskiemu. Żołnierze Ci flotą turecką przepłyną z Kaffy do Trapezunt. Kradus odpowiada za ich utrzymanie i wyżywienie. Dalsze rozkazy wyda Sułtan.
    - Pozostałe wojska (4r ordyńców i 1r piechoty) obsadzam na przygranicznych terenach, na wypadek odpowiedzi na mój grabieżczy wypad ze strony kozackich oddziałów.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2017, 12:35:19 wysłana przez Kamillo18 »

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 18, 2017, 16:34:21 »
    1601:

Powstrzymuje się od działań ofensywnych. Swoje siły (1R piechoty, 4R ordyńców) w dalszym ciągu stacjonuje na przygranicznych terenach, na wypadek odpowiedzi na mój grabieżczy wypad ze strony kozackich oddziałów.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 02, 2017, 13:02:24 »
    II Tura 1601 roku:
    To samo co wcześniej, czyli:
    Powstrzymuje się od działań ofensywnych. Swoje siły (1R piechoty, 4R ordyńców) w dalszym ciągu stacjonuje na przygranicznych terenach, na wypadek odpowiedzi na mój grabieżczy wypad ze strony kozackich oddziałów.

Pozostałymi moimi siłami dysponuje Kradus.

Jednak chcę tutaj o coś zapytać, bo jeśli jest taka możliwość, to chciałbym zrobić następującą rzecz:
    - wysłać tajny, podkreślam, tajny list do chana Chanatu Gazikumuckiego z propozycją grabieży prowincji należącej do Czerkiesów.
    (click to show/hide)

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 02, 2017, 16:06:04 »
    Jest możliwe. Chan zgadza się.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 02, 2017, 17:53:40 »
    Dobrze. O wszystkim poinformuje Chana w stosownym czasie (kiedy atakujemy) :) Podkreśliłem również, że jeśli Chan mógłby mi zdradzić ilość i jakość wojska, jakim planuje dokonać grabieży, będzie mi niesamowicie miło. Ma to na celu przygotowanie odpowiedniej taktyki ataku. Ataku może spodziewać się w okresie najbliższych 2-3 lat, gdyż ma to być zabieg mający na celu zdobycie jak największej ilości łupów (i jeńców), jednocześnie będąc przygotowanym na odpowiedź ze strony ich sojuszników. Oprócz tego, istotna jest sytuacja w wojnie Imperium Osmańskiego, który to obiecał nam pomoc w przypadku wypowiedzenia wojny przez sojuszników Czerkiesów - Gruzinów.
    « Ostatnia zmiana: Marca 02, 2017, 18:03:47 wysłana przez Kamillo18 »

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Marca 02, 2017, 20:01:47 »
    Chan nie ma zamiaru podawać liczby i rodzaju wojska.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Marca 02, 2017, 20:15:50 »
    Ok, nie ma problemu. Niech Chan spodziewa się jak wspomniałem - w ciągu 2-3 lat otrzymania taktyki dotyczącej zorganizowanego wypadu na tereny Czerkiesów. Tam wszystko zostanie zawarte i Chan będzie mógł po wcześniejszym zapoznaniu się, zadecydować, czy przyłącza się do "wypadu" po mojej stronie :)

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Marca 07, 2017, 17:58:54 »
    Wysyłam tajny list do atamana kozackiego, Samuela Kiszki, w którym proponuję:
    - dwustronne zobowiązanie na okres 5 lat, w ramach którego Chanat Krymski zobowiązuje się nie atakować terenów Ukrainy przynależących do RON. Z drugiej strony liczymy na gwarancje ze strony Kozaków, że ci nie dokonają grabieżczego ataku na tereny Chanatu Krymskiego.
    - Chan również wspomina, że w przypadku dużego nacisku ze strony króla i szlachty RON, ataman turecki może zwrócić się do mojego państwa w przypadku wybuchu powstania kozackiego na ziemiach ukraińskich. Chanat Krymski jest świadomy, że w Rzeczypospolitej powinny znajdować się trzy główne narody (Litwini, Polacy i Ukraińcy), a nie dwa, jak dotychczas. Stąd też, w przypadku wybuchu powstania, Kozacy mogą śmiało poprosić o wsparcie pomimo napięć, jakie miały miejsce w przeszłości. Oczywiście Chanat udzieli pomocy, jeśli nie będzie "zajęty" innymi wydarzeniami na arenie międzynarodowej istotnych, dla bezpieczeństwa państwa.
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2017, 18:14:08 wysłana przez Kamillo18 »

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 07, 2017, 21:40:20 »
    Kiszka przesyła pozdrowienia i zgadza się na propozycje.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 09, 2017, 20:29:48 »
    Cała moja kawaleria służy pod rozkazami Sułtana. Mój 1R piechoty tatarskiej umieszczam w stolicy państwa.