Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [PB: Krym] Pomoc  (Przeczytany 130 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    [PB: Krym] Pomoc
    « dnia: Lutego 07, 2017, 11:02:49 »
    Jak pisałem, pierwszy raz w życiu biorę udział w takiej grze. Co mam tutaj zrobić :P ? Bo coś mi rozpisałeś, jest okej, ale nie wiem co mam robić :D Od razu zaznaczam, że zależy mi na rozbudowie gospodarki (a w zasadzie to planuje plądrować RON :D) i rozbudowie oraz ulepszaniu wojska.
    « Ostatnia zmiana: Marca 20, 2020, 18:20:44 wysłana przez Kradus »

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    Odp: Pomoc
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 07, 2017, 22:04:10 »
    W sumie, to chanatem najlepiej jakbyś plądrował tereny Rzeczpospolitej, Mołdawii albo Rosji i za tej hajs rozbudowywał wojsko i gospodarkę. Możesz też najechać Czerkiesów (te różowe na wschodzie) albo jak rozbudujesz wojska splądrować księstwa Gruzińskie ( te błękitne). Albo jak chcesz możesz anektować zamiast plądrowania. Możesz spróbować się uniezależnić od Imperium Osmańskiego. Koncept gry zależy od ciebie ;D Ważne żebyś aktualizował wszelkie informacje i robił budżet co turę.

PS: Uważaj na kozaków.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 07, 2017, 23:57:23 »
    Koncepcje polityki zagranicznej już mam obraną :) Na pewno chcę być w bliskim sojuszu z Osmanami, stąd im tych niewolników chcę "podarować".

Mam takie pytanie ala spoiler - bazujemy czysto na historii i pierwszych zrywów kozackich można spodziewać się już w latach 20, zaś największego w 48 :) ?

A, jeszcze jedno - chcę się upewnić - moje całe państwo to jest jasnoniebieski kolor prawda? Takie jak przedstawiona poniżej grafika amatorskiego wycięcia z painta :D ? Chce po prostu się upewnić
    (click to show/hide)
    Bo jeśli tak jest, to chciałem wiedzieć:
    1.) Co to za kraj, ten ciemniejszy od mojego niebieski na wschod ode mnie (czy to są te księstwa Gruzińskie) ?
    2.) Fioletowy na południe ode mnie
    3.) Czerkiesi to najbardziej wysunięta na wschód prowincja RON ?

Sorry, za takie pytania, ale nie orientuje się genialnie na mapie średniowiecznej Europy Wschodniej :) Wydaje mi się, że mam rację, ale wolę się upewnić.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2017, 00:24:50 wysłana przez Kamillo18 »

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 08, 2017, 20:12:48 »
    Nieee, jeśli król polski wkurzy kozaków to może być powstanie i za rok ;d
    Tak, to jest Chanat.
    1) To ciemniejsze to Chanat Astrachański
    2) To jest właśnie państwo Czerkiesów
    3) Odpowiedziałem wyżej.

Pozdrawiam.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 09, 2017, 00:44:08 »
    Ok dzięki. To jeszcze mi tylko napisz nazwę państwa, na wschód od Czerkiesów ( szary kolor) i na południe od nich, jasnoniebieski kolor. Reszta, która jest mi potrzebna jest mi znana, tylko jeszcze te 2 kolory mnie zastanawiaja :) Dzięki wielkie za info i sorry, że Cię tak męczę, jednak ja mówie - mapa XVII-wiecznej Europy Wschodniej słabo mi jest znana niestety. A dzięki tej grze i Tobie, w końcu coś się o tym dowiem :D

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 09, 2017, 16:01:29 »
    To szare to Chanat Gazikumucki (spolszczona nazwa ;d)
    To jasno niebieskie to księstwa gruzińskie.

Nie ma problemu. Jak czegoś nie wiesz to pytaj.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 14, 2017, 11:00:21 »
    Cześć. Wiem, że jesteś już wystarczająco zajęty prowadzeniem tej gry, jednak mam pytanie - czy jest możliwość, żeby zawierać tajne układy, nie publikując ich w dziale "Dyplomacja", zaś publikując w zamkniętym dla nas dwóch dziale Khanatu, w temacie "Działania" ? Bo chciałem wiedzieć, czy mogę proponować np. dwóm graniczącym ze mną Chanatami jakiś wspólny atak na inne państwo ? Wiadomo, że intrygi nie były czymś obcym w XVII wieku, stąd moje pytanie, czy tutaj również jest to dozwolone.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 14, 2017, 15:04:11 »
    Cześć. Oczywiście jest to jak najbardziej dozwolone.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 14, 2017, 17:34:19 »
    A jeszcze jedno :D Sorry. Czerkiesi są wyznawcami islamu prawda ? Bo wiem, że oni, wraz z Gruzją, długo nie przyjmowali islamu, ale chyba ulegli ? Potrzebuję to wiedzieć, w celu prowadzenia polityki zagranicznej w tym regionie :)

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 14, 2017, 21:13:43 »
    Tak, to wyznawcy islamu.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 16, 2017, 16:22:07 »
    Tym razem chcę spytać o coś związanego z rozgrywką. Chciałem dokonać obliczeń finansow itd. ale coś mnie gnębi i muszę to wiedzieć. A więc:
    1. Normalnie, to co napisaleś do moich zyskow (temat "Wojny") dodaje w tej turze jako "Inne" w finansach ? W moim przypadku + 2 golda ?
    2. Wyslalem Kradusowi sporą część armii swojej i umowilem sie, że on zapewnia im żołd i zaopatruje w jedzenie. W zwiazku z tym mam to jakoś odjąć czy jak :D ?
    3. Kradus mial mi podeslać jakieś zaopatrzenie, jednak umowilismy sie na zasadzie "co łaska". Jeśli to zrobil, to mnie o tym informujesz jako GM, czy on mi musi dać o tym info ? :)

Sorry wielkie za problem, ale glownie punkt 2 i 3 mnie tutaj ciekawi jak to jest.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 18, 2017, 10:25:28 »
    1) Nawet mogłeś dodać te 2 golda w tamtej turze ;D
    2) Skoro on zapewnia żołd i zaopatrzenie to nie musisz tego odliczać.
    3) Najlepiej żeby sam Cię poinformował o tym ile wysłał. zawsze to mniej roboty dla mnie.

Kto pyta nie błądzi.
    Pozdrawiam.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 05, 2017, 21:40:24 »
    Cześć, mam pytanie !
    Kradus zakończył wojnę z Persją i odsyła "pożyczoną" część moich wojsk do mnie. I tutaj moje pytanie - mogę je od razu użyć w następnej turze, czy trzeba czekać, aż do mnie "dotrą".

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 07, 2017, 21:39:09 »
    Cześć!
    Biorąc pod uwagę że Gruzja nie przepuści wojsk i muszą one okrążyć morze kaspijskie to przemasz zajmie im całą turę wojenną. Będziesz mógł ich użyć w II połowie 1602 roku.