Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [PB] Ogłoszenia  (Przeczytany 1773 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    [PB] Ogłoszenia
    « dnia: Lutego 06, 2017, 21:39:16 »
    No więc praktycznie wszystko rozdane, jeszcze tylko parę kwestii idzie mi wyjaśnić. Mianowicie:

Kwestia 1.
    Następuje zmiana cen floty na:
    Galeon - 70 sztuk złota, 25 pkt zbr.
    Galeas - 50 sztuk złota, 20 pkt. zbr.
    Karawela - 50 sztuk złota, 15 pkt. zbr.
    Pinasa - 20 sztuk złota, 12 pkt. zbr.
    Galeota - 15 sztuk złota, 10 pkt. zbr.

Kwestia 2.
    Historyczność i realistyka
    Otóż, tym razem (w odróżnieniu od tamtej, wprowadzającej sesji) nieco bardziej będziemy przywiązywali uwagę do historyczności oraz realistyki rozgrywki. To znaczy, że np. Sojusz Habsburgów i Osman będzie naturalnie niemożliwy, tak samo jak np. sojusz Francji i Habsburgów. Dlatego radziłbym przemyśleć wszelkie kwestie związane z polityką zagraniczną, jak i wewnętrzną, bo tym razem macie panowie (i panie ;p ) wiek XVII, więc już nie władacie samodzielnie dziedzinami, ale duże znaczenie ma szlachta, arystokracja czy magnateria, więc musicie się liczyć z ich reakcją.

Kwestia 3.
    Prosiłbym o zaczynanie każdego postu w działaniach aktualną datą (np. 1600) a także dodanie w finansach dopisku "Stabilność 60%". Tę stabilność będziecie aktualizowali co zamiana. I jeszcze jedna ważna rzecz: Pamiętajcie, że w każdym roku, robicie oddzielny post w "finansach"!!!

Grę zaczniemy jutro po południu.
    « Ostatnia zmiana: Marca 20, 2020, 16:35:25 wysłana przez Kradus »

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    Odp: Ogłoszenia
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 07, 2017, 21:30:40 »
    Okej, trochę się przeciągnęło ale możemy już zacząć grę. Zaczynamy rok 1600. Pamiętajcie o doliczeniu żołdu dla wojska! Chciałbym aby ta tura była turą pokojową, dlatego jako GM upraszam o nie prowadzenie zbędnych wojen. (A czy się posłuchacie to już wasza sprawa ;p)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2017, 21:58:20 wysłana przez Piastun »

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 07, 2017, 21:51:41 »
    Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz którą przez przypadek przeoczyłem: punkty zbrojeniowe nie sumują się z tury na turę!!! To znaczy tak jakby "przepadały" jeśli nie wykorzystamy ich w danej turze! Także w linijce "zbrojownia" w finansach możecie nic nie pisać albo najlepiej ją usunąć.

Punktami zbrojeniowymi możecie handlować, jednak jeśli zakupimy je w danej turze, musicie je w tej samej turze wykorzystać. No i trzeba zatroszczyć się o transport dla takiej dostawy.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 08, 2017, 17:01:15 »
    Dobra, sprawy organizacyjne są już w większości ogarnięte dlatego mogę już wziąć się za odpisy a wy za konkretne działania. Wyznaczam czas na podsyłanie ewentualnych taktyk (rozkazów dla wojska) na pierwszą turę wojenną do piątku do godziny 18:00. Jeśli nie będzie opóźnień a ja się wyrobię, termin rozkazów na drugą turę będzie do niedzieli do 16:00, i tego samego dnia przejdziemy do następnego roku (do następnej tury).

Pamiętajcie o odjęciu żołdu dla wojska i zaopatrzenia dla niego!

Jeszcze kwestia fortyfikacji: Uznaję, że największe miasta w państwie mają podstawowe fortyfikacje, dlatego nie zdziwcie się jeśli najedziecie jakieś państwo i armia odbije się od murów ;) Jeśli ktoś jest ciekawy jakie miasta dokładnie mają fortyfikacje, niech napisze w "Rozmowach z GM" a ja je wymienię.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 11, 2017, 10:43:12 »
    Czas na wysyłanie taktyk na II turę wojenną do jutra (niedziela) do 17:00. Proszę graczy którzy jeszcze nie obliczyli finansów albo nie zrobili działań na aktywację. Jeśli nie nastąpi ona do jutra do godziny 17:00, państwa te staną się NPC.

Dla wyjaśnienia:
    Cena floty transportowej to 15 sztuk złota. Nie ma z góry ustalonego ile mogą przewieść w czasie 1 tury, bo jeśli to będzie mała odległość np. ze Skanii do Sanii, to zdążą zrobić kilka kursów a jeśli np. Z Hiszpanii do Ameryki to już tylko raz. Jeśli coś planujesz - zapytaj.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 12, 2017, 17:25:44 »
    Czas wysyłania taktyk na turę wojenną jestem zmuszony przełożyć na jutro na godzinę 19:00, a zmianę tury jeśli to będzie konieczne to na wtorek. Niestety, ale robienie działań na ostatnią chwilę (lub szukanie sposobów dodatkowych, "historycznych" sposobów na zarobienie, czy wyszukiwanie na angielskiej wikipedii danych dotyczących "historycznych podatków które istniały a których w grze niema" i wysyłanie mi tego i wykłócanie się bym dodał komuś 5 golda na turę) zawsze będzie skutkowało przełożeniem tury i odkładaniem jej w czasie.

Ponadto Reksio i ten drugi noname co miał grać księstwami Turyńskimi nie, wytrzymali presji jaką nakładała na nich hiperskomplikowana mechanika a tempo gry, które porównać można do lotu błyskawicy, spowodowało, że  gracze nie mieli czasu na obliczenie finansów. Jeśli pracujecie 12 godzin na dobę, w weekendy studiujecie, a po za tym macie pod opieką dzieci swoje, swojej szwagierki i stryja spod Drohiczyna , najlepiej nie składajcie podań. Rzeczpospolitą i ks. Turyńskie objęli inni gracze.

Pozdrawiam
    Wujek Piastun

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 13, 2017, 20:44:36 »
    Jutro raczej nie skończę tych wojen, dlatego musimy jeszcze troszkę zwolnić i najpewniej turę zmienimy w środę w godzinach wieczornych.
    Ponadto jeśli byłby ktoś chętny troszkę mi pomóc (pisanie eventów na moje zlecenie) niech mi napisze na PW.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 15, 2017, 19:38:57 »
    Zaczynamy 1601 rok! Przypominam o aktualizacji strat/zysków i zrobienie finansów w nowym poście. Czas na przesyłanie taktyk na I turę wojenną przyjmuję do kolejnego piątku (24 luty) do godziny 16:00.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 23, 2017, 20:01:48 »
    Czas na taktyki przedłużam jednak do niedzieli do godziny 15:00. Niestety matura coraz bliżej, więc czasu mam coraz mniej, po za tym większość krajów nie zrobiła jeszcze budżetów ani działań na tę turę.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 28, 2017, 16:01:05 »
    Czas na wysyłanie taktyk na II turę wojenną to piątek, godzina 18:00.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Marca 03, 2017, 13:54:39 »
    Na prośbę niektórych graczy, przekładam czas do wysyłania taktyk na wojnę zachodnią do jutra do godziny 18:00. Reszta według wcześniejszych wytycznych.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Marca 07, 2017, 22:01:34 »
    Proszę o jak najszybszą, dokładną i uczciwą aktualizację strat i zysków (sprawdzę). Jutro Bóg da zrobię ostatnie wojny i wieczorem zaczniemy 1602 rok...

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 08, 2017, 20:48:34 »
    Jako, że nie wszyscy uzupełnili straty, aktualka jutro (jeśli będzie zaktualizowane)

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 09, 2017, 19:07:27 »
    Zaczynamy 1602! Nie zapomnijcie o budżetach na nową turę w nowym poście.
    Kolonialki proszę wysyłać do niedzieli do godziny 14:00
    Taktyki na pierwszą turę wojenną do wtorku do godziny 18:00

Jeśli jakiś gracz wykonał już zadanie/zadania które przydzieliłem na początku, niech mi się przypomni (najlepiej w Rozmowach z GM). Także jeśli miałem komuś odpisać w tej turze, czy to w wywiadzie czy w czymś innym niech także mnie powiadomi (rozmowy z GM)

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Marca 10, 2017, 06:39:07 »
    Z gry odpadają Brandenburgia, Pomorze, Hesja i Saksonia.