Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [PB: Rosja] Rozmowy z GM  (Przeczytany 269 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    [PB: Rosja] Rozmowy z GM
    « dnia: Lutego 06, 2017, 16:54:32 »
    Stan Startowy
    Rosja

Rolnictwo: 17
    Rzemieślnictwo: 10
    Handel: 9

Doki: 2
    Manufaktura:
    Odlewnia dział: 2

Akademia: 1
    Uniwersytet: 0

Strzelcy: 8R
    Pikinierzy: 6R
    Piechota Nowego Szyku: 2R

Bojarowie: 4R
    Jazda Tatarska: 2R
    Jazda Kozacka:
    Rajtarzy Moskiewscy:

Artyleria polowa: 2 B
    Artyleria oblężnicza: 1 B

Galeon: 2
    Galeas: 0
    Karawela: 0
    Pinasa: 3
    Galeota: 3
    Fluita transportowa: 2

Strzelcy - 12 sztuk złota, 5 pkt zbr.
    Pikinierzy - 10 sztuk złota, 3 pkt zbr.
    Piechota nowego stylu - 21 sztuk złota, 9 pkt zbr.
    Bojarowie - 26 sztuk złota, 9 pkt. zbr.
    Jazda Tatarska - 18 sztuk złota, 5 pkt. zbr.
    Jazda Kozacka - 20 sztuki złota, 5 pkt. zbr.
    Rajtarzy Moskiewscy - 28 sztuk złota, 9 pkt. zbr.
    Artyleria polowa - 20 sztuk złota, 10 pkt. zbr.
    Artyleria oblężnicza - 32 sztuk złota, 15 pkt. zbr.
    Galeon - 90 sztuk złota, 30 pkt zbr.
    Galeas - 60 sztuk złota, 20 pkt. zbr.
    Karawela - 50 sztuk złota, 15 pkt. zbr.
    Pinasa - 20 sztuk złota, 12 pkt. zbr.
    Galeota - 15 sztuk złota, 10 pkt. zbr.

Zadania
    (nie musisz ich wykonywać, ale za ich wypełnienie rozdawane będą bonusy)

Wielka Smuta... Zaprawdę wielki smutek nastał gdy car Iwan Srogi, batiuszka najukochańszy pomarł. Przygłupi i bojaźliwy Fiodor nie kontynuował polityki ojca, ani nawet nie próbował wydobyć Rosji z kryzysu, która po wojnie z Litwą jest wycieńczona gospodarczo. Nastał czas gdy Rosja jest osłabiona i podatna na ataki nieprzyjaciół jak nigdy wcześniej. Należy wydobyć Rosję z kryzysu poprzez wzmocnienie gospodarcze i militarne, lecz najpierw może warto poszukać sobie sojusznika. Gdy już będziemy silni, odbijemy ziemie którą Litwa nam zabrała.

Cel 1: Posiadaj gospodarkę o sile min. 15 poziomów rzemieślnictwa i handlu
    Cel 2: Rozbuduj armię do wielkości min. 25 regimentów piechoty i 12 oddziałów kawalerii.
    Cel 3: Zdobądź przynajmniej 12 prowincji Rzeczpospolitej
    « Ostatnia zmiana: Marca 20, 2020, 18:17:59 wysłana przez Kradus »

Offline Movart

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    Odp: Rozmowy z GM
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 06, 2017, 22:20:35 »
    Uwzględniłeś już tutaj te prowincje nadmorskie o których pisałem na PW? I czy umowy handlowe działają tak jak wtedy, czy muszę podpisywać konkretne: np. na wymianę rolnictwo-rzemieślnictwo. I jakbyś mógł zdradzić na jakiej podstawie będziesz określał opłacalność danej umowy.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2017, 22:36:49 wysłana przez Movart »

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 07, 2017, 19:19:43 »
    I jeszcze jedno pytanie, jak wygląda zakładanie kolonii, z którą mam połączenie lądowe? (bo morskie to muszę mieć np. karawele, a jeśli chodzi o ląd?) A oprócz tego to dokładnie tak samo jak zamorska? (Chodzi mi o Syberie konkretnie)

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 07, 2017, 21:47:11 »
    Uwzględniłeś już tutaj te prowincje nadmorskie o których pisałem na PW? I czy umowy handlowe działają tak jak wtedy, czy muszę podpisywać konkretne: np. na wymianę rolnictwo-rzemieślnictwo. I jakbyś mógł zdradzić na jakiej podstawie będziesz określał opłacalność danej umowy.

Tak, uwzględniłem. Samo zawieranie umów nie przynosi żadnego zysku, jeśli już to powinny zostać podjęte jakieś zdecydowane działania.

I jeszcze jedno pytanie, jak wygląda zakładanie kolonii, z którą mam połączenie lądowe? A oprócz tego to dokładnie tak samo jak zamorska? (Chodzi mi o Syberie konkretnie)

Kolonizując tereny lądowe masz ten plus, że karawela nie jest potrzebna. Wystarczy, że wyślesz na dany teren kolonistów (czyli określoną przez ciebie ilość złota i zaopatrzenia) oraz wojsko. Na terenach Syberii można natknąć się na samodzielne miasta dlatego wojsko jest ważne.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 07, 2017, 21:51:29 »
    Tak, uwzględniłem. Samo zawieranie umów nie przynosi żadnego zysku, jeśli już to powinny zostać podjęte jakieś zdecydowane działania.

Zdecydowane działania to znaczy, np. zaangażowanie części floty do przewozu towarów?

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 07, 2017, 21:55:49 »
    Chodzi mi bardziej o działania typu np. zakładanie faktorii handlowych na terenach kolonizowanych, albo rozbudowy miasto portowych przez które eksportowane są towary. Jeśli jest sensowna inwestycja w którą włożymy pieniądze, to zapewne jest także zysk.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 07, 2017, 21:59:53 »
    Ok, dzięki.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 08, 2017, 22:47:45 »
    Możesz mi zdradzić jakie forty posiadam? i czy będzie miała jakieś możliwe skutki powszechna służba wojskowa?

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 09, 2017, 16:34:31 »
    Fortyfikacje:
    Smoleńsk, Nowogród Wielki, Moskwa, Putywl, Riazań, Nizinny Nowogród, Riazań, Jarosław.
    Możliwe że o czymś zapomniałem.

Powszechna służba wojskowa w sensie dzisiejszym? To niemożliwe do wprowadzenia w tym okresie.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 09, 2017, 16:37:38 »
    Fortyfikacje:
    Smoleńsk, Nowogród Wielki, Moskwa, Putywl, Riazań, Nizinny Nowogród, Riazań, Jarosław.
    Możliwe że o czymś zapomniałem.

Powszechna służba wojskowa w sensie dzisiejszym? To niemożliwe do wprowadzenia w tym okresie.

Służba wojskowa na wzór takiej, którą wprowadził Piotr I. Cytując z wikipedii:
    Piotr I zaprowadził w Rosji pobór powszechny i bardziej zdecydowanie egzekwował istniejący już obowiązek służby wojskowej szlachty. Ponadto przedstawiciele szlachty mieli być dożywotnio przypisani do określonych pułków; zasada ta nie obowiązywała jedynie tych, którzy zostali włączeni do służby cywilnej oraz niezdolnych do służby wojskowej. Powszechny pobór nie objął duchowieństwa i członków kupieckich cechów. W odniesieniu do chłopów od 1715 obowiązywała zasada powoływania do wojska 1 poborowego z 75 gospodarstw. Rekruci, niezależnie od warstwy społecznej, z której się wywodzili, mieli pełnić służbę dożywotnio. Okres ten skrócono do 25 lat dopiero w ostatnim dziesięcioleciu XVIII w. Po zwiększeniu liczby rekrutów car utworzył nowe pułki, w tym elitarne regimenty gwardii, przyczynił się do upowszechniania broni skałkowej i artylerii (ciężkiej i lekkiej), jak również do używania bagnetów w ataku, a nie tylko, jak dotąd, w defensywie[2]. Zachował odrębną organizację formacji kozackich[2]. Car opracował także własny podręcznik zagadnień wojskowych[2]. Piotr I utworzył również pierwszą rosyjską flotę wojenną złożoną z 48 okrętów i 787 mniejszych jednostek, na których służyło 28 tys. marynarzy. Z jego inicjatywy zaczął się rozwijać rosyjski przemysł okrętowy[2].

A co do fortyfikacji to bym wspomniał jeszcze o Tsaritsyn, które stanowiło ważny punkt obronny południowej granicy i Tuła, które to zostało ufortyfikowane w celu obrony przed Tatarami krymskimi

I jeszcze pytanie, ile kosztowałoby mniej więcej postawienie miasta (ew. rozbudowy wioski do miasta?)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2017, 19:54:33 wysłana przez Movart »

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 09, 2017, 20:00:24 »
    Z tym że to się działo 100 lat później kiedy Rosja była kilkukrotnie silniejsza. Wprowadzenie takiej służby to ogromny wydatek na który aktualnie Cię nie stać.

Posiadasz tylko te fortyfikacje które wymieniłem. Jeśli miałbym brać pod uwagę każde miasto które miało fortyfikacje to nie starczyłoby dnia żeby je wypisywać ;d

Hmm, musisz bardziej rozwinąć o co Ci chodzi z tym miastem. Gospodarkę możesz rozwijać, po prostu przeznaczając na to pieniądze (tak jak jest to określone w zasadach).

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 09, 2017, 20:03:50 »
    Z tym że to się działo 100 lat później kiedy Rosja była kilkukrotnie silniejsza. Wprowadzenie takiej służby to ogromny wydatek na który aktualnie Cię nie stać.

Posiadasz tylko te fortyfikacje które wymieniłem. Jeśli miałbym brać pod uwagę każde miasto które miało fortyfikacje to nie starczyłoby dnia żeby je wypisywać ;d

Hmm, musisz bardziej rozwinąć o co Ci chodzi z tym miastem. Gospodarkę możesz rozwijać, po prostu przeznaczając na to pieniądze (tak jak jest to określone w zasadach).

Ok.

A te fortyfikacje to wiem, że nie każde, ale to były te ważniejsze na mapie jeszcze. No ale spoko, nie naciskam

Odnośnie tego miasta, to chciałem to zaznaczyć bo to byłby nowy ważny punkt handlowy, przemysłowy itd. (Tak chodzi o Petersburg)

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 09, 2017, 20:15:24 »
    Okej, w takim razie założenie dużego miasta wraz z portem na tym terenie będzie kosztować 80 sztuk złota. Cena jest trochę większa, głównie ze względu na to, że teren jest bardzo niekorzystny.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 10, 2017, 17:38:04 »
    Każdy poziom akademia generuje 5 PB co turę, tak więc jeśli zbudujesz drugi poziom akademii to produkcja zwiększa się dopiero od następnego roku. Tak samo jak przy rozbudowie gospodarki, jeśli rozbudujesz w turze 1600 np. poziom handlu to te 8 sztuk złota masz dopiero od 1601. Z akademią to samo. Jeśli rozbudujesz akademię w 1600 to te 5 PB produkcji więcej masz dopiero od 1601 roku.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 12, 2017, 10:45:38 »
    Mogę jeszcze w tej turze uzupełnić wojska, czy muszę czekać do następnej?

I zdobyte poziomy rolnictwa itd. doliczam dopiero w następnej turze?