1600
Dyplomacja
Zapraszam do siebie władców tych państw: Ansabchu. Moguncji. Księstw Wittenberskich.
Mówię im tak:" Jak już wspominałem wcześniej katolicy mogą chcieć się zjednoczyć przeciwko Luteranom... Przeciwko nam... I niestety właśnie to się dzieję . Na naszych oczach Austria próbuję założyć ligę katolicką. Mówi, że to niby w celach obronnych przed nami, ale wszyscy wiemy, że to kłamstwo. Austria nie chcę założyć tej koalicji w celach obronnych ona chcę założyć koalicję by nas ograniczyć a w najgorszym wypadku zniszczyć i podbić nasze ziemię. Dlatego proponuję zróbmy kontrę do ich działań. Utwórzmy własną ligę. Ligę protestancką. Już kilku braci w wierze zaaprobowało moją propozycję i potwierdziły chęć dołączenia do ligi. Między innymi Saksonia, Brandenburgia i Pomorze . Na pewno znajdą się inne państwa, które będą chciały do nas dołączyć. Jednak nie chcę by był to po prostu sojusz militarny łączący nas wszystkich, chcę, żeby państwa należące do ligi wspierały się też na innych płaszczyznach. Między innymi handlowej. W czasach, gdy Austria tak bezczelnie próbowała zaatakować Protestantów musimy podjąć konkretne środki. Dlatego apeluje do was dołączcie do ligi by pokazać, że protestanci nie dadzą się zastraszyć, by pokazać, że jako Protestanci traktujemy się jak bracia i w ciężkich chwilach jesteśmy gotowi zebrać się pod wspólnym sztandarem. Sztandarem wiary. Gdy tylko otrzymam od was odpowiedź, ogłoszę powstanie ligi światu".
W kraju
-Rozpytuję się elit kraju co sądzą o Austrii, która postanowiła stworzyć ligę katolicką, która bezpośrednio uderzyłaby w naszą wolność. Jednocześnie chwalę Bawarię i Hesję, że mimo tego, że są to państwa katolickie to wręcz potępiły powstanie ligi i przedsięwzięcie Austrii.
-Rozkazuję w kraju przeprowadzić powszechny spis ludności. Oraz rozkazuję sporządzić listę kilku najważniejszych miast.