Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [PB: Palatynat] Działania  (Przeczytany 159 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Erlan

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    [PB: Palatynat] Działania
    « dnia: Lutego 05, 2017, 22:59:33 »
    1600
    Wysyłam dyplomatę do władcy Ansbachu i każe mu powiedzieć owe słowa: " Pozdrawiam cię władco Ansbachu, twój dwór oraz ludność twego kraju. Mój pan przysyła mnie z wspaniałą propozycją. Jak zapewne wiesz nasze kraje otoczone są przez innowierców. Stanowią oni dla naszych wspaniałych państw zagrożenie, ponieważ pewnego dnia mogą się zjednoczyć pod wspólnym sztandarem i pomaszerować na nasze ziemię. Dlatego proponuję, wyprzedźmy ich działania zjednoczmy się, zanim oni się zjednoczą.  Nalegam, żeby Ansbach dołączył do Palatynatu i stał się integralną częścią państwa. Tylko stając ramię w ramię będziemy wstanie  zdziałać coś sensownego. Jeśli jednak nie zgodzisz się na moją propozycję to oznaczać będzie, że będę musiał wmaszerować do twojego kraju na czele wojska i siłą zmusić cię do zmienienia decyzji i włączenia twojego kraju do mojego.  I dlatego proszę cię zgódź się na propozycje. Chcę mieć mieć w tobie brata nie wroga. Chcę z wami współpracować, nie prowadzić wojnę. Dlatego moje ultimatum brzmi zgódź się, albo do zgody zmuszę cię wojną, czego bardzo nie chcę.    Z szacunkiem Monarcha Palatynatu."
    « Ostatnia zmiana: Marca 20, 2020, 17:53:48 wysłana przez Kradus »

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    Odp: Działania
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 08, 2017, 16:44:42 »
    Ansbach odpowiada w te słowa:
    Nie widzę powodu do agresji, ale macie rację - należy się zjednoczyć przeciwko katolikom, dlatego możemy wejść w sojusz z wami i w razie napadu wspólnie pokonać wroga.

Offline Erlan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 10, 2017, 00:58:37 »
    1600
    Do Ansbachu
    Zaiste to niezwykle wspaniałomyślne, że dostrzegacie, że nasza współpraca będzie dla nas wszystkich niezwykle korzystna, żeby jednak utrwalić nasze relację poza sojuszem proponowałbym bym też unię personalną i wzajemne nie ograniczone prawo przemarszu.
    Do Moguncji i Księstw Wittenberskich
    Wysyłam dyplomatów z propozycją taką samą jak do Ansbachu (Sojusz i unia personalna). Zanim jednak zdradzą oni cel swej wizyty każe im powiedzieć podobną formułę jaką powiedział dyplomata przy pierwszej wizycie w Ansbachu (Podobną do tej z poprzedniego komentarza)
    W kraju
    Rozsyłam swych ludzi po kraju by popytali się obywateli jakie mają nastawienie i opinie odnośnie innowierców. Każe im przykuć szczególną uwagę na opinienajbardziej wpływowych ludzi w państwie.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 10, 2017, 14:42:43 »
    Ansbach
    W tym wypadku musielibyśmy wyrzec się tronu i niezależności czego nie zrobimy.

Wittenbergia i Moguncja mogą zgodzić się na sojusz, jednak nie przewidują połączenia się z Palatynatem unią personalną.

Zarówno mieszczaństwo jak i arystokracja są nastawione niechętnie do katolików.

Offline Erlan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 11, 2017, 00:16:59 »
    1600
    Dyplomacja
    Zapraszam do siebie władców tych państw: Ansabchu. Moguncji. Księstw Wittenberskich.
    Mówię im tak:" Jak już wspominałem wcześniej katolicy mogą chcieć się zjednoczyć przeciwko Luteranom... Przeciwko nam... I niestety właśnie to się dzieję . Na naszych oczach Austria próbuję założyć ligę katolicką. Mówi, że to niby w celach obronnych przed nami, ale wszyscy wiemy, że to kłamstwo. Austria nie chcę założyć tej koalicji w celach obronnych ona chcę założyć koalicję by nas ograniczyć a w najgorszym wypadku zniszczyć i podbić nasze ziemię. Dlatego proponuję zróbmy kontrę do ich działań. Utwórzmy własną ligę. Ligę protestancką. Już kilku braci w wierze zaaprobowało moją propozycję i potwierdziły chęć dołączenia do ligi. Między innymi Saksonia, Brandenburgia i Pomorze . Na pewno znajdą się inne państwa, które będą chciały do nas dołączyć.  Jednak nie chcę by był to po prostu sojusz militarny łączący nas wszystkich, chcę, żeby państwa należące do ligi wspierały się też na innych płaszczyznach. Między innymi handlowej.  W czasach, gdy Austria tak bezczelnie próbowała zaatakować Protestantów musimy podjąć konkretne środki. Dlatego apeluje do was dołączcie do ligi by pokazać, że protestanci nie dadzą się zastraszyć, by pokazać, że jako Protestanci traktujemy się jak bracia i w ciężkich chwilach jesteśmy gotowi zebrać się pod wspólnym sztandarem. Sztandarem wiary. Gdy tylko otrzymam od was odpowiedź, ogłoszę powstanie ligi światu".
    W kraju
    -Rozpytuję się elit kraju co sądzą o Austrii, która postanowiła stworzyć ligę katolicką, która bezpośrednio uderzyłaby w naszą wolność. Jednocześnie chwalę Bawarię i Hesję, że mimo tego, że  są to państwa katolickie to wręcz potępiły powstanie ligi i przedsięwzięcie Austrii.
    -Rozkazuję w kraju przeprowadzić powszechny spis ludności. Oraz rozkazuję sporządzić listę kilku najważniejszych miast.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 11, 2017, 15:05:02 wysłana przez Erlan »

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 11, 2017, 20:59:45 »
    Dyplomacja
    Państwa wymienione sądzą, że jest to dobry pomysł, jednak jeśli taki sojusz powstanie - wojna jest wówczas pewna. Moguncja twierdzi, że według jej informatorów państwa katolickie nie chciały dołączyć do ligi, ponieważ wiedziały, że wówczas powstanie drugi, przeciwny blok. Wydaje się, że jeśli pozostaniemy neutralne, spór da się wyleczyć, lub przynajmniej odwieść w czasie.

Elity są zrażone polityką Austrii. Sądzą, że im cesarz jest słabszy, tym lepiej dla Palatynatu.
    Największe miasta to Heidelberg i Kaiserslautern. One też są ufortyfikowane.

Offline Erlan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 12, 2017, 01:34:02 »
    1600
    Dyplomacja
    -Wysyłam dyplomatę do wszystkich państw protestanckich w Rzeszy, by zachęcić je do dołączenia do Ligi.
    -Czym prędzej wysyłam gońca do Ansbachu, by uprzedził władcę, że moje wojsko niedługo będzie chciało przejść przez jego ziemię.
    W kraju
    - Rozsyłam swych heroldów po całym kraju, by ogłaszali na rynkach, w karczmach i przy większych zgromadzeniach, że protestanci w Rzeszy się jednoczą i powstała Liga Protestancka, która ma ograniczyć despotyczne zapędy Cesarza Austrii.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 12, 2017, 09:39:22 »
    "Wszystkie państwa protestanckie Rzeszy" to pojęcie bardzo rozległe ;d Wymień dokładnie państwa z którymi chcesz się skontaktować (oczywiście te NPC).
    Anbach zgadza się na przemarsz.

« Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2017, 12:35:14 wysłana przez Erlan »

Offline Erlan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 12, 2017, 12:43:39 »
    Przepraszam za zbyt obszerne określenie już precyzuję. Chodziło mi o:
    -Holsztyn
    -Miasta Hanzeatyckie
    -Księstwa Luneburskie
    -Oldenburg
    -Anhalt   
    -Magdeburg   
    -Księstwa Meklemburskie   

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 13, 2017, 15:02:27 »
    Holsztyn, Miasta Hanzeatyckiei Księstwa Luneburskie, Odlenburg, księstwa Meklemburskie odmawiają. Anhalt i Magdeburg zgadzają się.

Offline Erlan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 13, 2017, 22:45:19 »
    1600
    Zwołuję u siebie radę Ligi Protestanckiej.
    Mówię im o tym, że państwa katolickie w Rzeszy zamierzają zaatakować Austrię, ponieważ mają dość jego niekompetencji. Proponują nam byśmy połączyli siły w tym ataku i przypuścili go w przyszłym roku. Moim zdaniem cel uświęca środki i powinniśmy się z nimi zjednoczyć. My wypowiemy wojnę Lidze Katolickiej a oni Austrii. Jednak nie martwcie się Ligą Katolicką do niej należy tylko Austria. Poza tym po obaleniu Cesarza nic nie stanie na przeszkodzie, by kolejny Cesarz był  protestantem co znacznie zwiększy nasze wpływy. Na propozycje ataku zgodziły się już 3 największe państwa Ligi: Brandenburgia, Saksonia, Pomorze.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 14, 2017, 15:52:29 »
    Państwa NPC ligi protestanckiej nie wierzą, że państwa katolickie napadną na Austrię. Teraz jesteśmy silniejsi od katolików i zdaniem NPC zamiast na Austrię, powinniśmy uderzyć na Bawarię i Kolonię.