Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [PB: Anglia] Parlament  (Przeczytany 499 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    Odp: Parlament
    « Odpowiedź #30 dnia: Marca 03, 2017, 05:25:20 »
    Nawet bogaci kupcy? Kilku z nich powinno jeszcze żyć...

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #31 dnia: Marca 03, 2017, 13:55:09 »
    Nich nie chce pożyczyć pieniędzy.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #32 dnia: Marca 03, 2017, 18:42:00 »
    Jest jeszcze jedna opcja. Czy chłopi byliby skłonni przeprowadzić wymianę barterową z Holendrami a parlament wydać zgodę na wydanie im pewnej ilości broni na wymianę?
    Chłopi ze swej strony musieliby zagwarantować, iż wymienią tą broń na zboże, a nie użyją jej do walki...

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Marca 03, 2017, 20:13:35 »
    w sensie pkt zbrojeniowe za żywność dla chłopów?

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Marca 03, 2017, 21:35:55 »
    Tak. Nic innego nie mam na ten moment a te pzty leżą i kiszą się bezsensownie.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Marca 03, 2017, 21:39:18 »
    Tak z 18PZ bym na to dał, przynajmniej mieliby za co zrobić zasiew i coś zjeść. W kolejnej turze poślę już kasę na odbudowę rolnictwa.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Marca 03, 2017, 21:40:07 »
    A holenderscy kupcy sprzedadzą żywność za uzbrojenie?

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Marca 03, 2017, 22:03:17 »
    Nie wiem. Ąrie mi pisał, że to kupcy prywatni, a on ich tylko zachęca do handlu ze mną (tym szlakiem, co go mamy od 1600r).
    Zasadniczo więc jak uznasz, że ci kupcy chcą się wymienić i opchnąć to gdziekolwiek (np. w Maroku, skoro tam też wojna), będę zobowiązany.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Marca 04, 2017, 15:38:44 »
    Kupcy handlują za złoto, nie za uzbrojenie ;(

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Marca 04, 2017, 15:45:39 »
    Ale broń też ma swoją wartość. I jak wszyscy dookoła się piorą, a miasta muszą się bronić, to jej wartość wzrasta. Nie żartuj, że Holendrzy, którzy mają szlak na pół Europy, eksportują metale do Maroka, nie chcą wymienić śmiesznie tanio zdobytego zboża na broń, którą mogą opchnąć śmiesznie drogo każdemu.
    Po tej turze zapłacę im już złotem, ale teraz niech się zgodzą na barter.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Marca 07, 2017, 18:37:02 »
    Królowa Elżbieta zaprasza na rozmowy dyplomatyczne w sprawie konfliktu na wyspach Szkotów (parlament szkocki i rebelianci, w zależności jak sytuacja tam wygląda), parlament angielski i przedstawicieli powstańców chłopskich z dezerterami.
    Rozmowy są pilne, dlatego uprasza się wszystkich o przybycie.
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2017, 20:21:45 wysłana przez adriankowaty »

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Marca 07, 2017, 21:33:33 »
    Przybyli wszyscy. (Szkotów traktujemy jako jeden podmiot)

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Marca 07, 2017, 22:16:09 »
    Przechodząc od razu do konkretów:
    - Szkocja zostanie połączona z Anglią w jedno państwo o char. federacyjnym, ze wspólnym parlamentem (równa liczba posłów z obu państw i równy głos) i osobą króla.
    - parlament wspólny będzie obradował w sprawach ogólnokrajowych, zaś parlamenty angielski i szkocki (które bezpośrednio wybierają sobie przedstawicieli do parlamentu wspólnego) o sprawach lokalnych swoich państw
    - gospodarka i siły zbrojne stają się wspólną własnością jednego państwa (innymi słowy, jeden budżet, jedna armia, jedna gospa)
    - wojsko będzie dzieliło się na Armię Anglii, która w czasie pokoju stacjonuje w Anglii (obecne wojsko angielskie + dezerterzy z armii angielskiej, jeśli się zgodzą) oraz Armię Szkocji (obecne siły Stuartów i siły rebelii, będą stacjonować w Szkocji podczas pokoju). Obie armie będą posiadały własne mundury i sztandary, ale jednolity sprzęt, a ich użycie będzie wymagało zgody odpowiadających im parlamentów lokalnych.
    - Szkocja wypożyczy Anglii na czas wojny z Irlandią swoje siły zbrojne, a także zwróci przejętą artylerię. Utrzymanie poniesie wspólne państwo.
    - Zostanie powołana koncepcja obywatela brytyjskiego (de iure i de facto będą nimi zarówno Szkoci, jak i Walijczycy i Anglicy), który jest równy wobec prawa (w ramach swojego stanu), ma swobodę wyznania (dowolnego) i inne wolności obywatelskie
    - zostanie ogłoszona amnestia dla buntowników z obu państw
    - Nowe zjednoczone państwo ze wspólnych środków przeznaczy minimum 60 szt. złota co roku na 5-letni (od 1602) plan odbudowy gospodarki (środki zostaną równo przeznaczone na Szkocję i Anglię z Walią). Kwota może wzrosnąć, w zależności od inwentarza, jaki przyjdzie ze Szkotami. Plan będzie zakładał zakup od wolnych kupców hol. i ruskich zboża, wydanie go wszystkim za darmo, odbudowę rolnictwa (to pierwsze 3 lata), potem rzemiosła (to kolejny rok) i sieci komunikacyjnej (ostatni). Plan może się przedłużyć, jeśli będzie to konieczne. Celem planu będzie osiągnięcie poziomu gospodarki angielskiej sprzed wojny, a także wyrównanie do tego poziomu gospodarki szkockiej.
    - 20szt. złota co roku przez 5 lat będzie przeznaczone na odbudowę Londynu i Edynburga (od 1602, po równo)
    - Zniesione zostaną wszelkie cła między Anglią a Szkocją, by pomóc w integracji i odbudowie gospodarek.
    - Wojsko zjednoczonego państwa (w tym z siłami szkockimi) będzie miało zakaz konfiskaty żywności na terenach państwa, a także wyruszy walczyć z Irlandczykami celem zjednoczenia Wysp.
    Czy ktoś ma coś do dodania, zmiany itp.?
    _______________________________________ ________
    Wyjaśnij w wojnie, jakie straty poniosła angielska flota u boku Holendrów, bo ja za cholerę nie wiem, jak zmienić ten dział armii.
    « Ostatnia zmiana: Marca 08, 2017, 06:21:22 wysłana przez adriankowaty »

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Marca 08, 2017, 15:51:09 »
    równa liczba posłów z obu państw
    Parlament angielski nie zgodzi się na to. Szkoci powinni stanowić nie więcej jak 1/3 ogólnej liczby posłów.

ojsko będzie dzieliło się na Armię Anglii, która w czasie pokoju stacjonuje w Anglii (obecne wojsko angielskie + dezerterzy z armii angielskiej, jeśli się zgodzą) oraz Armię Szkocji (obecne siły Stuartów i siły rebelii, będą stacjonować w Szkocji podczas pokoju). Obie armie będą posiadały własne mundury i sztandary, ale jednolity sprzęt, a ich użycie będzie wymagało zgody odpowiadających im parlamentów lokalnych.
    Szkoci postulują o zakaz wkraczania armii angielskiej do Szkocji w czasie pokoju i na odwrót.

Szkocja wypożyczy Anglii na czas wojny z Irlandią swoje siły zbrojne, a także zwróci przejętą artylerię. Utrzymanie poniesie wspólne państwo.
    Szkocja nie zgadza się na to.
    Ponadto parlament nie wyraża zgody na kontynuowanie wojny z Irlandią w tej chwili. Ludzie, zarówno chłopi, mieszczanie jak i szlachta jest wykończona wojną, dlatego potrzebny jest okres przerwy i odbudowy gospodarczej.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Marca 08, 2017, 16:16:10 »
    Parlament angielski nie zgodzi się na to. Szkoci powinni stanowić nie więcej jak 1/3 ogólnej liczby posłów.
    Szkoci postulują o zakaz wkraczania armii angielskiej do Szkocji w czasie pokoju i na odwrót.
    Szkocja nie zgadza się na to.
    Ponadto parlament nie wyraża zgody na kontynuowanie wojny z Irlandią w tej chwili. Ludzie, zarówno chłopi, mieszczanie jak i szlachta jest wykończona wojną, dlatego potrzebny jest okres przerwy i odbudowy gospodarczej.
    1. No dobra, niech będzie.
    2. Przecież to wynika z postu, którego zacytowałeś. Szkoci stacjonują w Szkocji, Anglicy w Anglii i basta.
    3. A na zwrot artylerii, co ją odebrali Anglikom (te 2B artylerii oblężniczej) się zgodzą?
    4. Odbudowa będzie, przecież zaznaczyłem w założeniach, że pójdzie na nią łącznie 80szt. złota/rok z budżetu (po to robiłem budżet na 1602 z wyprzedzeniem).
    Pokój z Irlandczykami można podpisać, ale to wtedy oba parlamenty musiałyby się zgodzić na te same prawa dla Irlandczyków, co dla Anglików i Szkotów.
    Bo w całej tej akcji i tak od początku chodziło o eliminację potencjalnych marionetek Hiszpanii (na szczęście w tej kwestii Szkoci sami załatwili sprawę).
    Koronie ta wojna jest równie na rękę, co i społeczeństwu. Ale bycie otoczonym przez puppety Hiszpanii to żadna przyjemność.