Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Standardy sieciowe?  (Przeczytany 1876 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Barthalion

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Standardy sieciowe?
    « dnia: Stycznia 16, 2009, 16:36:47 »
    Fakt faktem, z webmasterami zgadzam się w jednym; pieprzyć walidatory.
    Z Waszą (naszą?;) stroną główną jest coś nie tak; "Polecany mod" nachodzi na tytuł najnowszego newsa, wszystko się rozjeżdża i właściwie nie byłoby problemu gdyby nie moje poczucie estetyki. Z resztą, pewnie pomieszałem, najlepiej to wszystko pokaże zrzut ekranu. Używam Firefoksa 3 pod Ubuntu 8.10.

Btw. SMF ma takie słabe możliwości konfiguracyjne wyglądu? Spodziewałem się oprawy graficznej godnej strony. :)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2009, 16:53:39 wysłana przez Barthalion »
    "Outernet. To ten dziwny i niezrozumiały świat,
    który znajduje się po za Internetem."

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Standardy sieciowe?
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 16, 2009, 17:07:00 »
    W IE 6 i 7, firefox 2 i 3, opera wersja jakas tam,a nawet google chrome pod winde wszystko chodzi jak trzeba. Ja linuxa nie uzywam i kosztowaloby mnie to zbyt wiele zachodu aby poprawiac taki szczegol dla 0.31% (google analitycs) odwiedzajacych strone : )

Nawet w trakcie pisania tego posta poswiecilem sie i otworzylem open suse na wirtualnej maszynie i tam na firefoksie  3 beta 5 wszystko działa idealnie. Nie znam sie na dystrybucjach linuxa i roznicach miedzy nimi, ale jezeli musialbym pod kazda z nich poprawiac kod, to bym sie zastrzelil :P

A co do samej szaty graficznej forum, to juz temat ten byl poruszany wiele razy, ale niestety, poki nie znajdzie sie jakis dobry grafik ktory nam wykona szate to zostaje to co jest.
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline KrzysztofKamil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 15, 2009, 03:45:41 »
    Moim zdaniem tu nie chodzi tyle o znalezienie grafika, co przeniesienie serwisu na opensource'owy CMS. Typu Joomla czy Drupal, które dostarczają gotowe panele admina - wygodne dla kolaboratywnej redakcji serwisu, wsparcie dla tworzenia własnego wyglądu i możliwość rozszerzenia serwisu o setki, jeśli nie tysiące (!) funkcjonalności.
    Rozumiem obawy przed CMS-ami, ale w przypadku ich użycia techniczny rozwój serwisu informacyjnego zajmuje znacznie mniej czasu i pracy ;)
    Coś tam już wiem o grafice webowej i robienie czegokolwiek pod stronkę napisana zera w pehapie jest znacznie trudniejsze niż tworzenie całego, oryginalnego layoutu pod CMS ;)

Przynajmniej takie jest moje zdanie ;)

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 15, 2009, 08:26:41 »
    Tu chodzi o grafike dla forum, a nie serwis. A co do tego o czym Ty mowisz, to dla mnie jest o wiele latwiejsze napisanie systemu cms pod layout strony niz gotowy projekt graficzny osadzic w jakims drupalu czy podobnym cmsie. System ktory ja przygotowalem dla naszego serwisu zawiera panel admina ktory pozwala na edycje wszystkiego co jest na stronie poprzez panel, a dodatkowo jest lzejszy niz jakis gotowy cms i do tego nie musze sie martwic o aktualizacje : )
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline KrzysztofKamil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 20, 2009, 14:18:00 »
    Po części się zgadzam. Wstawienie gotowego projektu szaty graficznej do cms-a może być trudne. Dlatego też należy projektować ją znając choć trochę CMSa.

Teraz piszę nie, żeby przekonywać do pomysłu. Tak tylko sobie odpowiadam ;)
    "Gotowe" CMSy nie zamulają w jakiś niesamowity sposób serwisu - w końcu wszystko zależy od ustawień. O aktualizacje wcale nie trzeba się martwić, z prostego powodu - jeśli stawiasz serwis na jakieś wersji i masz do wyboru tysiące dodatków, to składasz wszystko raz a dobrze. Tak, by mieć wszystko, co do działania serwisu jest potrzebne. Jeśli adminowi się chce, to może bawić się w aktualki, ale do konieczne to nie jest zupełne.
    Co do CMSa pisanego samodzielnie - jakby nie patrzeć, taki system nigdy nie będzie tak rozbudowany i dający tyle możliwości dalszej rozbudowy jak system rozwijany od lat w formie Open Source - no nie ma bata :P
    Wiadomo, trzeba poświęcić nieco czasu, żeby poznać "obcy" system. To jaki system jest łatwiejszy w modyfikacji i jakie efekty chce się osiągnąć, to sprawa indywidualna ;)

Jako gość serwisu wiem, że np. galeria Mountblade.info jest bardzo prosta - ot, po kliknięciu miniaturki kilka linii pehepa otwiera obrazek w nowym oknie na czarnym tle. Nie ma opcji dodania nazwy, komentarzy, przełączania się do następnych obrazów czy ładnej prezentacji galerii.
    Nie twierdzę, że serwis jest zły. Jest prosty, niebrzydki, dostarcza sporo informacji. Ale dodania ciekawych funkcji jest znacznie trudniejsze niż w przypadku popularnego CMS-a ;]

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 20, 2009, 16:16:23 »
    Co do galerii, to niedlugo bedzie tam thickbox, wiec spokojnie :)
    Ale dodania ciekawych funkcji jest znacznie trudniejsze niż w przypadku popularnego CMS-a ;]
    nie, nie jest trudne, wystarczy posiedziec dluzej przy tym, a najwazniejsze zastanawic sie czy jest to potrzebne. Moglbym dodac jakies komentarze, tagi, swiecidelkla i inne duperelki, ale co z tego jak malo kto bedzie tego uzywal? Serwis zostal stworzony aby dostarczac informacje, nie jest to zaden portal spolecznosciowy :)

Ale mimo, ze nigdy nie skorzystam z gotowego cmsa,to dziekuje i tak za dyskusje ;)