Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mod między rokiem 900 a 1000  (Przeczytany 2890 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Barszczu

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Mod między rokiem 900 a 1000
    « dnia: Stycznia 15, 2009, 18:16:48 »
    Jak w temacie czy istnieją jakieś mody dotyczące tego okresu?

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    Odp: Mod między rokiem 900 a 1000
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 15, 2009, 21:16:58 »
    http://www.mbrepository.com/modules/PDdownloads/ jak nieznajdziesz na tej stronie to niema.

Offline Barszczu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 17, 2009, 14:30:44 »
    Niestety żadnego nie znalazłem. Szkoda że niema modów o tej tematyce  fajnie by było pograć polską za czasów Mieszka I.

Offline Calathar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 19, 2009, 16:38:49 »
    powstaje mod Europa 1080 (z polska),wiec za czasow Smialego/Hermana,ale tworca zaczyna kombinowac,bo mu nie pasuje ze nie bylo plytowek >.<

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 19, 2009, 21:23:24 »
    powstaje mod Europa 1080 (z polska),wiec za czasow Smialego/Hermana,ale tworca zaczyna kombinowac,bo mu nie pasuje ze nie bylo plytowek >.<

To trochę mija się z prawdą, bo o ile mi wiadomo w tamtych czasach rycerze biegali co najwyżej w jakiejś prymitywnej kolczudze, a zazwyczaj w skórach i futrach i walczyli za pomocą zaostrzonego kija czy też prymitywnego miecza, łuki były w tedy bardzo popularne, a kusze jeszcze nie istniały(chyba, jak się mylę proszę poprawić)
    Wiec jak ten koleś zamierza dodać to wszystko i jeszcze zbroje płytowe to kompletnie popsuje klimat i frajdę z zabicia kogoś zaostrzonym kijem :-(
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 20, 2009, 20:21:16 »
    Jak w temacie czy istnieją jakieś mody dotyczące tego okresu?

Tak jak napisał Calathar - jedynym modem znajdującym się w tym przedziale jest 1080 A.D, ale jest niestety ahistoryczny. Dlatego 1/2 zbroi to płytówki i Szkoci noszą kilty (sic!). Moim zdaniem najlepszym modem w tych realiach jest 1066, ale niestety tylko na 0.751 - co stanowi wielką przeszkodę dla graczy.

Do podobnych modów można też zaliczyć Battle for Siccily (Robert Guiscard), 867 A.D: Lords of War (inwazja Danów na Brytanię), Dark Age: Viking Raiders (także wikingowie), lecz żaden nie funkcjonuje jeszcze na 1.011.

No i mój Land of Eternal Youth, chociaż do modów "między rokiem 900 a 1000" nie sposób go zaliczyć. Jednak klimaty są podobne - krótkie miecze, kolczugi, tuniki i przede wszystkim włócznie. Bez żadnych aluzji do XIV-wiecznych rycerzy uzbrojonych po zęby.

To trochę mija się z prawdą, bo o ile mi wiadomo w tamtych czasach rycerze biegali co najwyżej w jakiejś prymitywnej kolczudze, a zazwyczaj w skórach i futrach i walczyli za pomocą zaostrzonego kija czy też prymitywnego miecza, łuki były w tedy bardzo popularne, a kusze jeszcze nie istniały(chyba, jak się mylę proszę poprawić)

Nie, to nie aż takie mroczne czasy. ;) Owszem, nie uświadczymy tu płytówek ani dwuręcznych mieczy (albo będą bardzo rzadkie, bo sam Wilhelm Zdobywca walczył w płytowej zbroji i gaelscy Gallowglasi używali wielkich mieczy), ale trochę przesadziłeś. Kolczugi były wtedy na porządku dziennym i nie używano często skór i futer (chyba, że chodzi ci o ludy wschodnie). Europa w roku 1080 n.e była już w większości "unowocześniona". Ogólnie wszystko zależało od państwa, bo np. we Francji duży procent wojowników walczył w kolczugach, a w dalekiej Szkocji lub Irlandii nadal noszono tuniki i koszule. Jeśli chodzi o broń  - określenie "zaostrzony kij" trochę mi nie pasuje, bo w tamtych czasach walczono za pomocą kunsztownych włóczni, a nawet pik (bardzo rzadkich ale występujących). Łuki były popularne, masz rację. Kusze istniały przecież od starożytności, lecz po upadku Rzymu (głównie oddziały Manubalistariuszy) popadły w zapomnienie i dopiero w XI wieku zaczęto ich ponownie używać.

Pozdrawiam,
    Kolba

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 21, 2009, 13:58:08 »
    Jeśli chodzi o broń  - określenie "zaostrzony kij" trochę mi nie pasuje, bo w tamtych czasach walczono za pomocą kunsztownych włóczni, a nawet pik (bardzo rzadkich ale występujących).
    Właśnie o to mi chodziło,oddziały włóczników stanowiły wtedy trzon każdej armii, a co do pikinierów to raczej od XII-XIII w. zaczęto ich stosować w europie zachodniej na dużą skale (głównie jako oddziały milicji)
     A co do reszty to też może trochę przesadziłem, ale chciałem oddać prawdziwy klimat tamtych czasów, ludzie wtedy byli bardzo zacofani, weźmy chociażby to że w tamtych czasach nie znano tak podstawowej rzeczy jak taczka! a co tu mówić o skomplikowanej obróbce metali czy też nowoczesnej broni.
    A jeżeli chodzi o kusze to nie wiedziałem że istniały od tak dawna.
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Barszczu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 21, 2009, 14:39:15 »
    No i mój Land of Eternal Youth, chociaż do modów "między rokiem 900 a 1000" nie sposób go zaliczyć. Jednak klimaty są podobne - krótkie miecze, kolczugi, tuniki i przede wszystkim włócznie. Bez żadnych aluzji do XIV-wiecznych rycerzy uzbrojonych po zęby.
    No i o taki mod mi właśnie chodzi. Mam już dość tych niezniszczalnych dla niskolevelowej piechoty rycerzy zakutych w płytówki z mieczami dwuręcznymi. Czekam na twojego moda Kolba może to w końcu będzie jakiś przełom.

Offline Credo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Kaizoku Onii, Ore Wa Naru!
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 22, 2009, 14:58:46 »
    Land Of Ethernal Youth 1.1 jest dostępny na 0.960. Link - http://www.mbrepository.com/modules/PDdownloads/singlefile.php?cid=7&lid=893
    Pozdrawiam.
    Credo
    Japońsko-murzyński twardziel, sądząc po avatarze i sygnaturce.