Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Rozbicie: Poznań] Działania  (Przeczytany 344 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    [Rozbicie: Poznań] Działania
    « dnia: Stycznia 04, 2017, 18:03:18 »
    Rok 1270
    Lokuję miasto Jadwigów, ku czci kanonizowanej trzy lata wcześniej Jadwigi Śląskiej. Patronka została wybrana przy namowie z biskupem poznańskim Mikołajem, pochodzącym ze Śląska. Do książąt śląskich zostało wysłane oficjalne zaproszenie z okazji złożenia kamienia węgielnego pod budowę Sanktuarium św Jadwigi.

Buduję rynek w mieście Poznań celem polepszenia warunków handlowych miasta, znajdującego się na jakże ważnej handlowo rzece Warcie.

Sorki, że to piszę bez Twojej odpowiedzi, ale śpieszy mi się i nie mogę dłużej czekać na odpowiedź. Jeśli zaakceptujesz tę decyzję, proszę odejmij ze skarbca 5 dukatów. Dziękuję :)

Wysyłam posłańca na dwór Doży Weneckiego, celem zbadania pracy tamtejszych kupców - oczywiście jeśli się Doża zgodzi. Doża dostanie 3 dukaty w ramach podziękowań, a za pozostałe 2 posłaniec ma znaleźć dwóch kupców chętnych osiedlenia się w Poznaniu na co najmniej 5 lat - bądź pomocników znanych kupców celem szlifu umiejętności oraz wymiany doświadczeń. Mieliby oni pomóc w rozwoju poznańskiego rynku, oraz wyszkoliliby poznańskich kupców. Obiecane wynagrodzenie wyniesie 2 dukaty na głowę, corocznie.
    « Ostatnia zmiana: Marca 20, 2020, 18:53:22 wysłana przez Kradus »

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    Odp: Działania
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 04, 2017, 19:15:45 »
    Wszystko uczyniono zgodnie z wolą księcia, jednak tak jak pisałem, nie prowadzimy kontaktów z "poza mapą" ;p

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 13, 2017, 12:51:17 »
    Rok 1271
    Rozbudowuję w dużej mierze Poznań, najważniejszy punkt handlowy księstwa a zarazem jeden z ważniejszych punktów dla całej Polski. Na to składają się: Warsztaty Tkackie, Sukiennice, Przystań oraz Karczma.

W trzech miastach, tj.: Poznaniu, Santoku i Rogoźnie buduję Kuźnie.

W Jadwigowie odbywa się uroczyste dedicatio ecclesiae nowego Sanktuarium, prowadzone przez biskupa Mikołaja. W owej mszy świętej biorą również udział Henryk IV Prawy oraz Konrad Głogowski. Przemysła II rozzłościł fakt, nieudzielenia odpowiedzi na zaproszenie trzeciego z książąt śląskich.
    Dla zapewnienia bezpieczeństwa tego ważnego wydarzenia, do miasta zostają skierowane oddziały wojskowe.

Wysyłam szpiega do Brandenburgii, który ma operować przy granicy z moim księstwem. Cele jego działania zostaną ujawnione później.

Choć w ostatnich dziesięcioleciach nie brakowało zatargów między wyznawcami różnymi religiami - książę oczywiście ma na myśli trzy główne religie abrahamowe - książę wydaje w tej sprawie specjalny edykt. Pozwala on w nim na osiedlanie się wyznawców judaizmu i mahometanizmu w Poznaniu. Nadrzędnym celem jest próba zaprowadzenia pokoju między wyznawcami tychże religii (oraz chrześcijanami - nawet jeśli miałaby to być mała grupa ludzi) oraz wymiana doświadczeń i wiedzy z różnych zakresów - sztuki wojennej, handlu czy rzemiosła. Na ten cel wyznacza on działki na północnym skraju miasta pod budowę Meczetu, a na południowo zachodnim pod budowę Synagogi. Nie zezwala on jednak na izolowanie się przybyszów w osobnych dzielnicach miasta czy wręcz tworzeniu odizolowanych enklaw. Jednocześnie z całą stanowczością będzie potępiał wszelkie ataki na wyznawców którejkolwiek z religii a sprawcy tego typu wykroczeń będą surowo karani.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 13, 2017, 12:56:51 »
    Odpowiedź na niektóre działania otrzymasz wkrótce.

Na mocy edyktu niewielka ilość żydów i jeszcze mniejsza muzułmanów osiedliła się na naszych terenach. Nie wypłynie to specjalnie na dochody podatkowe jednak dochody z handlu wzrosną, gdyż starozakonni i muzułmanie utrzymują kontrakty handlowe ze swoimi braćmi w wierze. Mieszczan zbulwersowało za to pozwolenie na budowę meczetu.

Szpieg został ulokowany i czeka na rozkazy.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 13, 2017, 15:03:51 »
    Rok 1271 - aneks
    Książę zawiera również umowę z lokalnym karczmarzem, w sprawie zmniejszenia kosztów noclegu dla kupców o 2/3, które to koszty będą opłacane przez księcia - chodzi mi o zmniejszenie zysku z karczmy z 3 na 1 sztukę złota, ale za to może w jakimś stopniu pobudzi ten ruch handel w mieście :)

(click to show/hide)

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 14, 2017, 11:23:37 »
    Rok 1271 - aneks II
    Kuźnia zostaje wybudowana również w Jadwigowie.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 15, 2017, 12:26:12 »
    Rok 1271 - aneks III
    Rezygnuję z Sukiennic oraz Karczmy w Poznaniu. Buduję za to tam Kasztel.

Z związku z tym "aneks I" w całości zostaje anulowany.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 17, 2017, 20:16:59 »
    Rok 1272
    Kolejna rozbudowa Poznania. Tym razem udaje się wybudować Sukiennice. Do tego dochodzi Żuraw Portowy oraz Karczma. Dla bezpieczeństwa miasta oraz mieszkańców drążone są Studnie.

Z związku z budową Karczmy, zostanie z karczmarzem zostaje uzgodniona umowa. Zaplanowana na rok poprzedni, teraz dopiero doczekała się realizacji.
    Książę zawiera również umowę z lokalnym karczmarzem, w sprawie zmniejszenia kosztów noclegu dla kupców o 2/3, które to koszty będą opłacane przez księcia - chodzi mi o zmniejszenie zysku z karczmy z 3 na 1 sztukę złota, ale za to może w jakimś stopniu pobudzi ten ruch handel w mieście :)

Za sprawą książęcego edyktu, cech kowalski od teraz będzie współpracował z nadwornym wojskowym oraz marszałkiem. Co najmniej raz w roku przedstawiciel cechu będzie odbywał spotkanie z księciem, marszałkiem oraz wojskowym. Będą wtedy prezentowane pomysły na uzbrojenie oraz pancerze, ze strony w/w książęcych poddanych. Ma to na celu zwiększenie wydajności i efektywności wojska oraz przygotowanie do potrzebnej reformy.

PS. W międzyczasie przed kolejnym rokiem przeprowadzę jakieś następne reformy, także złożę w tym temacie odpowiednie aneksy.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 18, 2017, 15:56:21 »
    Karczmarze się zgadzają, jednak książę będzie musiał pokrywać koszt 5 sztuk złota co turę. (koszty mogą ulec zwiększeniu)

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 19, 2017, 19:35:53 »
    Anno Domini 1272 - aneks I

Książę pobiera jednorazowy podatek kościelny. Owy podatek będzie wykorzystany do reformy księstwa, na czym również w przyszłości zyska i kościół

Książę powołuje do działania prevod militare. Powołane zostają 4 oddziały, po 50 ludzi każda. Będzie on się składał w połowie z średniozbrojnych, z osobistych oddziałów księcia, natomiast w połowie z chłopów.

Ich głównym zadaniem będzie patrolowanie szlaków handlowych. Jeden oddział patroluje okolice Poznania, oraz trasę Poznań -> Rogoźno. Drugi trasę Poznań -> Jadwigów -> granica z księstwem legnickim. Trzeci Poznań -> granica z księstwem wrocławskim. Czwarty jest zobowiązany patrolować okolice rzeki Warty, pomiędzy Poznaniem -> Santokiem -> a granicą z Brandenburgią.

Każda kasztelania (za wyjątkiem tych, na których ulokowane są Poznań, Santok oraz Jadwigów) wystawi po pięciu chłopów. Chłopi w tych formacjach mają zostać wyekwipowani przez rycerstwo władające odpowiednimi kasztelaniami. Za ich szkolenie odpowiadają wojskowi (z tych średniozbrojnych), wybrani przez dowódce oddziału. W przypadku zgonu chłopów, przy liczbie jednorazowego poboru nie przekraczającej 15, chłopi do wypełnienia luki po poprzednikach będą rekrutowani z tej kasztelani na której znajduje się obecnie oddział oraz sąsiadujących z nimi.

Książę przeprowadza reformę sądownictwa. Duchowni oraz najlepsi (aristoi) z pośród rycerstwa będą od teraz mogli zostać sędziami. W czasie pokoju powoływani przez księcia osobiście, na wypadek wojny również przez comesa palatinusa. Sądy będą dwuinstancyjne - grodowe (dla kasztelanii) oraz książęce (wspólne dla całej dzielnicy). Przewody sądowe grodowe będą przeprowadzane we wszystkich miastach książęcych, natomiast książęce tylko w mieście Poznaniu.

Powołana zostaje również instytucja ławników. Będzie "rekrutowana" ze stanu szlacheckiego oraz z mieszczan, posiadających dochód co najmniej 7 sztuk złota na rok Pański. Mają oni doradzać sędziom w sprawach, dotyczących sfer życia im najbliższych - w tych których uznaje się ich za "biegłych"*. Ława będzie liczyła pięciorga ławników, przy czym jeden (ten który umie pisać i czytać) zostaje kanclerzem przewodowym (spisuje zeznania, słowa sędziego oraz wyrok), a dwóch będzie informowało osoby zainteresowane o rozprawach, sprawdzało świadków (również mają wyjeżdżać do kasztelanii jeśli to konieczne) oraz przekazywało "radę" (ławy, ostateczną ich poradę dla sędziego w sprawie) sędziemu. Kanclerz ławy ma również za zadanie kontakt z kanclerzem nadwornym, w sprawach precedensowych. Sądy książęce wydające wyrok w sprawie, która dotyczy prawa wcześniej nieskodyfikowanego, "tworzą" niejako teraz prawo. Wyroki, przy akceptacji comesa palatinusa, zostaną skodyfikowane i użytkowane przy przyszłych sprawach.

<tutaj pytanie do Ciebie Piastun, ile sobie liczysz za wybudowanie osobnego budynku dla sądu :)? (wraz z ich kancelariami) -> czy może mogą korzystać z ratuszy miejskich, o ile zostaną wybudowane?>

*Rozgranicza się przy tym: prawo państwowe, prawo handlowe (targowe), prawo cywilne (rozgraniczone na prawo miejskie oraz wiejskie**) oraz prawo ziemskie (spadkowe, dotyczące również nadań książęcych). Książę nie wyklucza przy tym powstania kolejnych gałęzi praw, jeśli sytuacja w przyszłości wykaże taką potrzebę.

**Od teraz rycerstwo bez zgody sądu nie może skazać na karę śmierci bądź wygnania chłopa ze swojej ziemi. Przy czym sprawy dotyczące najwyższych kar są od razu skierowywane do sądu książęcego (najwyższej instancji, bez możliwości odwołania). Rozstrzygać w tych sprawach nie mogą duchowni ani rycerze z sąsiadujących dla powodów oraz pozwanych kasztelanii, tym bardziej z tych w których rządzą/mieszkają.

Z związku z reformą sądownictwa, przeprowadzano zostaje również reforma miejska. Od teraz powołane zostają rady miejskie. Książę mając na celu większy udział "mieszkańców" w "rządach nad swoimi" miastami ceduje część ze swoich uprawnień na owe rady. Będą się składały z 21 członków. 5 z nich z patrycjatu, 5 z byłych i obecnych sędziów* bądź/oraz ławników*, 5 z przedstawicieli cechowych, a 5 z przedstawicielstwa kupiectwa**. Ostatnie miejsce pozostaje dla przedstawiciela książęcego. Każdy racja posiada po jednym głosie, za wyjątkiem pełnomocnika księcia. On posiada 6 głosów. Wszelkie decyzje rada podejmuje większością zwykła, za wyjątkiem decyzji o nałożeniu obciążeń podatkowych***, co do których wymagana jest większość kwalifikowana (17/25 głosów).

*sędziowie bądź ławnicy muszą pochodzić z danego miasta, bądź kasztelanii na której ulokowane jest miasto.

**agenci kupców muszą przebywać mieście co najmniej od 2 lat.

***przy sprawach dotyczących obciążeń zgłaszanych przez księcia, wystarczy 10 głosów (czyli wysłannika książęcego i 4 innych osób).

Książę przeprowadza reformę monetarną. Po uzgodnieniach zawartych z księciem wrocławskim, Henrykiem IV zwany Probusem, księstwo Poznańskie przyjmuje jako obowiązującą walutę Grosz Wrocławski. Przy czym zmieniona zostaje nazwa (również w księstwie Wrocławskim) na Złoty Koronny. Ma to na celu przyszłe losy rozdrobnionego obecnie państwa Polskiego.

Moneta będzie propagowana i oferowana innym księstwom, by odrodzone w przyszłości, jak Pan Bóg Wszechmogący dopomoże, Królestwo Polskie miało ujednolicony system monetarny. Pomoże to również w intensyfikacji handlu między księstwami oraz umocni walutę na rynku międzypaństwowym. W najbliższych latach moneta będzie bita przez mennice książęcą we Wrocławiu.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 19, 2017, 19:49:15 »
    1. Jeśli to ma być armia to mechanicznie tak się nie da, każda drużyna musi liczyć 100 chłopa ;( Ponadto rycerstwo nie chce brać na siebie kosztu wyekwipowania chłopów.

2. Mogą korzystać z budynków ratuszy. Rycerstwo jednak sprzeciwia się prawu mówiącemu o wygnaniu chłopa z włości. Ich ziemie - ich dziedzina.

3. Reforma jest zbędna bo rady miejskie i zarządy już naturalnie istnieją. Nie warto wprowadzać zbędnego zamieszania ;p

4. Koszty związane z wprowadzeniem monety wynoszą 5 sztuk złota. Zanim moneta zostanie wprowadzona w obieg i przyniesie to skutki minie trochę czasu.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 20, 2017, 12:17:22 »
    To jak będzie?

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 20, 2017, 12:33:02 »
    Ale z czym? Odpisałem Ci w prywatnej wiadomości. Czy do czegoś jeszcze mam się odnieść?

1 i 2 tak jak powiedziałem, wprowadzić. Skoro nie zgadzasz się na szachowaniem wojskiem, zamień tych "średniozbrojnych" na mieszczan. Wyekwipowanie pokryją miasta. Żołd coroczny (dla całej formacji) będzie pochodził z kieszeni książęcej.

Co do 3 - nie jestem biegły w tym okresie historycznym więc zalecę się do Twej rady.

Do 4 się nie odniosłem bo jestem gotów poświęcić te 5 złota na rok

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 20, 2017, 12:40:38 »
    Teraz odniosłeś się do wszystkiego i o to właśnie chodziło.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 20, 2017, 12:50:42 »
    Przepraszam :p Myślałem, że Twoją pierwsza odpowiedź jest finalna, więc tylko odniosłem się do tego z czym się nie zgadzałem. Mea culpa ;)