Do Rzymu wysyłam posłańca z listem od Wielkiego Mistrza do Papieża
Wasza Najwyższa Świątobliwość, Ojcze
Piszę do Ciebie ja, sługa Twój uniżony, wasal Twojej wielkości, o Panie. Tyś zwierzchnikiem całego Zakonu i misji jego uświęconej, Tyś nasza Mądrość! Piszę jednak ku Tobie, o Panie, nie jedynie w celu wychwalenia. Przeto raport przynoszę z rubieży domeny Twej Najświętszej, w której jeszcze za mało Chrystusa, a za wiele pogaństwa się krąży. Wiedz, O Mój Panie, iż występki książąt z ziem tak zwanych polskich obrażają nie tylko Boga w Trójcy Jedynego, ale i Ciebie! Książę Kalisza na ziemie swe sprowadza innowierców, niewiernych z ziem dalekich, obcowiernych. O Panie Mój! Sam ten książę z Kalisza herezję uruchomił niebywałą. Bluźniercze kłamstwa Bogu nie miłe narozpowiadał i dziś przeto królem i seniorem Polski całej ogłosić się chce! Nie ma zaś, o Panie Mój, ni Twej zgody, czy błogosławieństwa, niczym pogański wódz plemion z daleka. Mając na uwadze Wolę Twą, przez samego Jezusa Chrystusa zwiastowaną, rozpuściłem kontakty i zaczerpnąłem. Kalisz nie tylko wynieść się ponad pany próbuje, lecz ponad Kościół Święty Chrześcijan! Herezje szerzą się na dworze kaliskiego księcia, on sam zaś sprowadza żydowskich doradców, ażeby podsycać kłamstwa.
Ojcze Święty. Ja, sługa Twój i uniżony sługa Boży piszę raport z ziem, w którem zawitał, dla dobra całego Kościoła Świętego.
W kwestii Ligi Wiślańskiej - rzeka ta ma wiele, bardzo wiele odnóg. (Niestety nie znam ówczesnych nazw, ni do końca obecnych). Jednak nowo utworzona Rada Ligi ma bojową misję - bazując na dopływach i odpływach Wisły, wytyczyć należy odpowiednią trasę okrążającą Mazowsze, tak jest to możliwe. Część tej trasy będzie należało przemierzyć trasą pieszą (między kolejnymi dopływami, w jednym punkcie). Szlak utrzyma przepustowość.
Co więcej - do wodzów pruskich plemion należy wysłać posłańców z wieścią od Wielkiego Mistrza.
Wodzowie plemion pogańskich!
Długo boje ze sobą toczymy, powstania i konszachty wciąż przetaczają się przez nasze ziemie. Ziemie, któreście zajmowali, wydzierane Wam są i coraz mniej przeto Was jest. Proponujemy Wam zatem w końcu układ, który zakończy waśnie wszelkie i pozwoli nam korzystnie współistnieć w jednym państwie.
Przeto dotychczas zaznaliście, wodzowie, i ludy Wasze chrześcijańskiego miecza i płomienia. Chcemy raz na zawsze zakończyć te waśnie i zaprowadzić pokój. Proponujemy Wam wodzowie chrzest święty w Imię Boga, abyście uznali Wolę Bożą za swą, a następnie poddanych swych dot przekonali. Jeżeli takowo się stanie, ziemia, którą uprawiacie i którą utrzymujecie nadana Wam zostanie, wodzowie, jako lenno. Otrzymacie wszelkie przywileje panów feudalnych, które w państwie naszym Zakonnym funkcjonują, a które w wielu aktach spisane są. Oprócz ziemi, nadane zostaną Wam przywileje prawne i przywileje handlowe, takowe jak innym. Przyjmiecie chrzest, a przyjmie Was świat chrześcijański - skończą się najazdy i waśnie, Wy zaś, jak równi zachodowi panowie, będziecie władać, hołd Wielkiemu Mistrzowi składając i podatki płacąc. Co więcej, wszelkie inne urzędy staną przed Wami w otwarcie, a na ziemiach, które zajmujecie powstaną nowe organy, które Wy zasilicie, ażeby pozostać we władzy lokalnej zgodnym zwyczajem. W przyszłych wojnach uczestniczyć na równi z innymi w podziale łupów będziecie, a ziemi nadanej również uzyskać będziecie mogli.
Przyjmijcie Światło Chrystusa i stańcie się potężniejsi, niźli jesteście.