Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Rozbicie: Meklemburgia] Rada  (Przeczytany 404 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    [Rozbicie: Meklemburgia] Rada
    « dnia: Stycznia 02, 2017, 19:20:40 »
    Miejsce obrad Rady księstwa.
    « Ostatnia zmiana: Marca 20, 2020, 18:45:07 wysłana przez Kradus »

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    Odp: Rada
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 03, 2017, 16:10:10 »
    Książę chciałby zaprosić członków Rady na zebranie.
    Ze strony księcia pada propozycja wprowadzenia aktu na wzór angielskiej Wielkiej Karty Swobód, który stanowiłby ogólny spis praw funkcjonujących w księstwie, a także przywilejów i obowiązków księcia oraz stanów rycerskiego i mieszczańskiego. Książę ze swej strony proponuje także rozszerzyć Radę o przedstawicieli duchowieństwa i nałożyć stałe podatki na kler z dóbr kontrolowanych przezeń.
    Co do założeń prawa, Książę proponuje:
    - potwierdzenie wcześniejszych założeń, tj. stałego podatku dla mieszczan i rycerstwa i funkcjonowania Rady stanowiącej prawo, uchwalającej podatki i stanowiącej o polityce Księstwa.
    - rozszerzenie Rady o dwóch posłów z każdego biskupstwa i arcybiskupstwa, reprezentujących kler, także wprowadzenie stałych podatków dla kleru z tą samą stawką (jako części dochodu, nie dokładnej ilości), jaką płacą mieszczanie i rycerstwo.
    - zagwarantowanie każdemu członkowi stanów rycerskiego, duchownego i mieszczańskiego nie naruszalności zdrowia, życia i mienia bez wyroku sądowego, a także rezygnację księcia z ustanawiania nowych praw bez zgody rady.
    - wprowadzenie systemu sądów stanowych, które w imieniu księcia i zgodnie z obowiązującym prawem rozstrzygałyby spory, sądziłyby przestępców itd., sam system zakładałby, że sprawy toczone wewnątrz danego stanu (rycerstwo i chłopi, mieszczanie, kler) rozstrzygane byłyby tylko przez sędziów z danego stanu, z kolei w sprawach międzystanowych sądziliby sędziowie ze wszystkich stanów zaangażowanych w spór.
    - wprowadzenie dodatkowego sądu książęcego, apelacyjnego wobec sądów stanowych, do którego kierowane byłyby spory terytorialne i inne, ale nie sprawy kryminalne, dotyczące mieszczan, kleru i rycerstwa.
    - złagodzenie systemu kar. Zniesienie kary śmierci i kar cielesnych dla mieszczan, kleru i rycerstwa, a także zakazanie stosowania tortur wobec nich. Za najcięższe kary uchodziłyby banicja i konfiskata majątku.
    - wprowadzenie prawa, zachęcającego ludność Zachodniej Europy (docelowo chrześcijan) do osiedlania się w księstwie i zyskiwania przez to praw i przywilejów poddanych księcia. Nowe prawo powinno zwiększyć ruch migracyjny, a tym samym pobudzić gospodarkę (rozrost miast, rozwój handlu).
    Ponadto proponuję podpisać umowy handlowe z miastami niderlandzkimi i Królestwem Anglii.
    Cóż szanowne stany sądzą?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2017, 17:31:42 wysłana przez adriankowaty »

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 03, 2017, 19:43:49 »
    Rada zgadza się na wszystko oprócz zniesienia kar cielesnych, kary śmierci i tortur.
    Kler nie jest zachwycony propozycją nowych podatków

// Z państwami z poza mapy nie prowadzimy dyplomacji.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 03, 2017, 19:48:41 »
    Zaraz. Oni się zgadzają na wszystko, z wyjątkiem tego, NA CZYM NAJBARDZIEJ ZYSKAJĄ?
    Kler dotychczas nie płacił nic. Nawet on musi dbać o państwo.
    Nie bądź śmieszny. Nie mówię o umowie z państwami per se, tylko otwarciu naszego państwa na kupców niderlandzkich i angielskich. Handel by na tym zyskał.
    No i nie rozwinąłeś kwestii imigrantów.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 04, 2017, 16:31:46 »
    Niestety, tak jak jest w zasadach, nikt nie ma możliwości kontaktowania się z poza światem gry.
    Napisałem, że się zgadzają.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 04, 2017, 17:38:20 »
    No nic. To napisz chociaż ile kler może płacić na państwo i przyklepniemy ten dokument.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 05, 2017, 15:26:15 »
    Skrybowie obliczają, że podatek o średniej wielkości przyniósłby 10 sztuk złota rocznie.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 05, 2017, 16:17:13 »
    To już 26 sztuk złota z samych podatków(10 od kleru, 16 łącznie od mieszczan i rycerstwa). Gut. Przyklepmy co ustalone (włącznie z podatkiem dla kleru, a bez liberalizacji kar, skoro nie chcą) i wprowadźmy to w życie.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 12, 2017, 13:51:03 »
    Książę chciałby zaprosić ponownie Radę na obrady.
    Z jego strony padają dwie propozycje, stricte gospodarcze.
    Pierwsza zakłada wprowadzenie prawa, które umożliwia (a nawet zachęca do) zajmowanie się kupiectwem przez przedstawicieli rycerstwa meklemburskiego (zwłaszcza młodszych synów rycerzy, którzy nie dziedziczą ziemi i normalnie żyliby na garnuszku starszych braci, bądź zasililiby szeregi raubritterstwa) bez konieczności straty tytułu szlacheckiego. Księciu zależy na rozwiązaniu problemów z dziedziczeniem ziemi w księstwie, a także do pobudzenia handlu poprzez zwiększenie ilości kupców wśród ludu Księstwa.
    Druga propozycja dotyczy wprowadzenia książęcych dotacji dla kupców-poddanych celem zwiększenia środków, które kupcy meklemburscy będą mogli przeznaczyć na zakup dóbr eksportowanych za granicę Księstwa, a tym samym zwiększyć dochody Księstwa z handlu. Książę zakłada, że jeśli kupcy będą obracali większą ilością dóbr produkowanych w księstwie, to będzie to równoznaczne z rozwojem rzemiosła, pobudzeniem handlu, a tym samym i rozwojem miast, na czym zyskają z kolei posiadacze ziemscy (rycerstwo i szlachta), którzy będą mogli więcej zarobić na sprzedaży zboża. Książę proponuje, ażeby owe subsydia obejmowały zarówno kupców-mieszczan, jak i tych spośród szlachty, którzy zdecydują się na rozpoczęcie kariery w handlu. Nowa dotacja nie byłaby powiązana z żadnymi nowymi podatkami, a jej wysokość zależałaby od możliwości fiskalnych księstwa (na początek od 10 do 20 szt. złota na rok, w zależności od wyników handlowych księstwa po bieżącym roku).
    Jak uważa Rada?

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 13, 2017, 13:57:00 »
    Rada zgadza się na obie opcje, choć sądzi, że nie wielu rycerzy skorzysta z propozycji.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 19, 2017, 17:21:16 »
    Książę po raz kolejny wzywa Radę na obrady.
    Rozmowy dotyczyć będą:
    a) narastających napięć między mieszczaństwem a rycerstwem i sposobu na złagodzenie konfliktu.
    b) propozycji nawiązania handlu z Hr. Flandrii i Król. Anglii.
    c) propozycji wprowadzenia dotacji książęcych dla działalności rolniczej w Księstwie, a także wprowadzenie reformy rolnej (przejście z gospodarki pańszczyźnianej do wydzierżawienia ziem rolnych chłopom i wprowadzenia czynszu w miejsce pańszczyzny, wprowadzenie trójpolówki i regularnego systemu irygacyjnego, a wszystko to na koszt państwa zarówno w dobrach książęcych jak i stanowych (rzecz jasna za zgodą zainteresowanych).

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 19, 2017, 19:32:36 »
    Rada słucha co ma książę do powiedzenia.

b) Zgoda
    c) Naturalnie niezgoda. Za wczesny okres na takie rewelacje jak powszechny czynsz.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 19, 2017, 19:44:19 »
    a) Księcia niepokoi wzrost konfliktów między rycerstwem a mieszczaństwem. Uważa, że oba stany są niezbędne dla państwa tak gospodarczo, jak i militarnie, a także zależy mu na pokoju w Księstwie. Chciałby się przeto spytać o przyczyny konfliktu z punktu widzenia tak rycerzy jak i mieszczan i po poznaniu sprawy bliżej, spróbować rozwiązać problem polubownie.
    b) Doskonale.
    c) A na trójpolówkę i irygację się chociaż zgodzisz? Były nowinkami w XIIIw., ale czemu nie mógłbym je wdrożyć jako nowoczesny władca? Oczywiście, reforma ruszyłaby w przyszłym roku i wydałbym na nią pieniądze (jeszcze planuję budżet na 4 turę, więc nie wiem dokładnie ile).

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 19, 2017, 19:53:16 »
    a. Rycerstwo sądzi, że książę lokując nowe miasta, czyli zwiększając ilość mieszczan w radzie (o 2 na miasto o ile dobrze pamiętam) chce wprowadzić przeciwwagę dla rycerstwa, tym samym zagrozić ich uprzywilejowaną pozycję. Mieszczanie nie widzą problemu.

c. Trójpolówka jest już po części znana, a przekonanie ciemnego chłopa żeby obsiewał tylko 2/3 zagonów jest raczej niemożliwe ;d Irygację możesz wprowadzić, tyko będziesz musiał to opisać jak to ma wyglądać od strony organizacyjnej i technicznej, a koszt będzie bardzo duży jak sądzę.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 19, 2017, 20:06:58 »
    A. Nie mam zamiaru podważać balansu sił w Radzie. Zakładam nowe miasta nie po to, by osłabiać wpływy rycerstwa (w najgorszym dlań wypadku wciąż będzie główną siłą w Radzie, na równi z mieszczaństwem. Zakładam nowe miasta by pobudzić handel i rozwinąć gospodarkę, a tym samym zwiększyć dochody tak Księstwa, jak i wszystkich trzech stanów Rady.
    Nowe miasta oznaczają wzrost zapotrzebowania na zboże, a tym samym większe dochody dla posiadaczy ziemskich. Mi nie zależy na budowaniu sobie siły politycznej. Tak po prawdzie to jestem zdania, że wielu rycerzy powinno wykorzystać okazję jaką dają rozwijające się miasta i spróbować szczęścia tamże. Dla wspólnego dobra (zwiększenie dochodów państwa) jak i dobra rycerstwa (rozwiązanie problemów z ziemią, które zachęcają wielu rycerzy do raubritterstwa). Nie byłoby to równoznaczne ze stratą tytułu, a jedynie zmianą źródła dochodów dla tychże.
    C. O ile mi wiadomo, to w tej epoce zdecydowana większość gruntów ornych należy do możnych, kleru i księcia. Chłop pracuje jeno na pańszczyźnie (co chciałem zmienić reformą rolną). Co do rozpisania działań - nie ma problemu. Irygację i trójpolówkę rozpiszę (i wydam kasę nań) w nast. turze, szlakami z NPC zajmę się po obradach.