Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Rozbicie] Ogłoszenia  (Przeczytany 2190 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    [Rozbicie] Ogłoszenia
    « dnia: Stycznia 01, 2017, 11:35:32 »
    Tutaj będą zamieszczane ogłoszenie dotyczące gry, zmian w mechanice itp. także radzę zaglądać dość często.

Wszyscy gracze powinni dostać już swoje działy, jeśli ktoś go nie widzi, bądź widzi działy innych niech do mnie napisze.
    W Szablonach tematów macie napisane wszystkie działy jakie trzeba stworzyć w dziale swojego księstwa. Ja w najbliższym czasie napiszę każdemu z was początkowy stan państwa, którym uzupełnicie tematy.
    SuchaSzmata stworzył prosty arkusz obliczeniowy jakby komuś się nie chciało obliczać podstawowych rzeczy:https://megawrzuta.pl/download/b794588d115427de003138895c197957.html

Jeśli macie pytania to piszcie, niedługo startujemy!
    « Ostatnia zmiana: Marca 20, 2020, 18:41:44 wysłana przez Kradus »

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    Odp: Ogłoszenia
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 02, 2017, 19:05:13 »
    Widzę, że zdecydowana większość graczy już działa, więc myślę, że w piątek zrobimy zmianę tury i zaczniemy następny rok. Jeśli wyrobilibyście się wcześniej ze wszystkim to oczywiście moglibyśmy przejść do następnego roku wcześniej.

Chciałbym także wytłumaczyć i wyjaśnić kilka kwestii:
    Sprawa 1
    Maksymalny garnizon podany w opisie kaszteli czy murów miejskich określa maksymalna ilość oddziałów jaką mogą wyżywić spichlerze podczas oblężenia przez określony czas. Czyli po prostu, jeśli obsadzimy miasto większą ilością wojska niż jest podana w opisie struktury to miasto szybciej padnie z głodu. Jeśli nie mamy kasztelu, wałów czy murów także możemy obsadzić miasto garnizonem, ale jeśli wróg weźmie miasto w oblężenie to miasto padnie z głodu po bardzo szybkim czasie.

Sprawa 2
    Po uzgodnieniu z graczami, dopuszcza się budowę przystani i warsztatów szkutniczych w miastach nad Wisłą, Wartą, Odrą i Łabą. W przypadku wysłania okrętów z Łaby na morze, uznamy, że okręty pojawia się na zachodnim krańcu mapy, nad Meklemburgią.

Sprawa 3
    Dochody z handlu będę rozpisywał w oddzielnym temacie, przed końcem każdej tury.

Edit: Czas pokoju kończy się wraz z nadejściem 1272 roku.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 06, 2017, 17:49:50 »
    Zaczynamy rok 1271. Pamiętajcie o nowych postach w skarbcu. Kolejna zmiana roku najpewniej w czwartek.

Uznałem, że ceny niektórych struktur są za niskie (min. wały, mury obronne) dlatego je podniosłem. Wzrosła także cena lokacji miasta (z 50 do 60).

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 09, 2017, 15:17:47 »
    Jestem zmuszony przedłużyć turę do niedzieli i wziąć 2 dniowy urlop ponieważ choroba złapała i mnie (wysoka gorączka, angina).

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • Rome Warband Clan
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 10, 2017, 17:33:33 »
    A prawda jest taka, że został biedny Piastun wzięty do niewoli przez złych Czechów.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 13, 2017, 11:24:12 »
    Powoli wracam do świata żywych (Czesi wypuścili mnie za okupem), także w najbliższym czasie ogarnę wszystko. Zmiana tury najpewniej w poniedziałek.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 13, 2017, 11:34:39 »
    Zważając na ostatnie wydarzenia, a w/w przez przedmówców, Przemysł II mając na celu dobro wspólne wszystkich księstw, pragnie rozpocząć debatę w sprawie zniesienia na okres dwóch lat poniższej zasady:

Świat zewnętrzny
    By niepotrzebnie nie komplikować rozgrywki kontakt z państwami które nie znajdują się na mapie nie jest możliwy. Jednym odstępstwem od tej zasady jest najmowanie najemników i umożliwienie interakcji z innymi państwami w ramach jakiegoś wydarzenia.

Należy zebrać naszych najlepszych wojowników i wyprawić się na naszych południowych sąsiadów celem otrzymania zadośćuczynienia za porwanie naszego najlepszego kronikarza Piastuna z Podlasia. A poza tym sądzę, że Święte Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego powinno zostać zniszczone!

Ce corps qui s'appelait et qui s'appelle encore le saint empire romain n'était en aucune manière ni saint, ni romain, ni empire. ~ Voltaire

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 16, 2017, 18:19:25 »
    Zaczynamy 1272 rok. Przypominam o nowych postach w "skarbcu" oraz o aktualizowaniu na bieżąco wszystkich tematów.
    Tym samym kończy się Rozejm Boży, czyli można się tłuc jak kto chce ;D

Ewentualne taktyki (czyli rozkazy) na turę wiosenną przyjmuję do czwartku do godziny 20:00.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 17, 2017, 00:07:27 »
    Jestem ostatnio nieco zawalony i za bardzo nie znajdę czasu na pisanie. Budżet postaram się zrobić w piątek (jak możliwości dopiszą, i tak nie planowałem toczyć żadnej wojny w tej turze).
    Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość administratorską.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 19, 2017, 14:59:42 »
    Termin składania ew. taktyk (rozkazów) na pierwszą turę wojenną zostanie przedłużony do piątku do godziny 20:00. Najpewniej w poniedziałek zaczniemy nową turę.

Z związku z prośbami graczy poszerzam nieco możliwości interakcji z "zaświatem". W dalszym ciągu nie będzie możliwości korespondowania politycznego z innymi władcami, ale będzie można prowadzenia rozmów handlowych oraz dyplomacji z Papiestwem.

Mam nadzieję, że książę sieradzko-łęczycki wróci do gry (a właściwie zacznie grać) bo w innym wypadku księstwa stanie się NPC i ktoś inny będzie mógł objąć tam rządy. Czekam do niedzieli. Do tej pory księstwo jest pod Bożą ochroną ;)

Offline Koxxus

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    • Otaczają mnie tęgie, wielkie dzbany
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 19, 2017, 15:55:21 »
    Mam jednego chętnego który może z nami zagrać, wystarczy dać info ze potrzebujemy gracza.

Nie zrobiłbym nic
    Gdybym to forum scrollował jak ty

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 21, 2017, 11:42:21 »
    Ewentualny czas wysyłania taktyk (rozkazów) na ewentualną jesienną turę wojenną do niedzieli do godziny 20. Wtedy też/w poniedziałek zaczniemy 1273 rok. Jeśli książę Sieradzki się nie pojawi, to Koxxus poinformujesz chętnego o wolnym miejscu.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 23, 2017, 16:23:32 »
    Poszukiwany jest gracz na księstwo pomorskie (zachodnie) i księstwo pomorskie (wschodnie).

Offline Rzokable

• Użytkownik
    • Piwa: 36
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 23, 2017, 17:25:47 »
    Mógłbym objąć Pomorze Wschodnie?

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 23, 2017, 21:53:04 »
    Okej, niedługo uzyskasz dostęp do Tajnego Działu.