Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Książki o historii Turcji  (Przeczytany 968 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    Książki o historii Turcji
    « dnia: Grudnia 14, 2016, 17:04:45 »
    Cześć. Zbliża się okres świąteczny i przerwy na studiach (blisko 2 tygodniowej, bo do święta Trzech Króli). W związku z tym, kilka dni pewnie będę się nudził w wieczorne pory w swoim domu, siedząc przy kominku. Chciałem troszkę poczytać o historii państwa, którego szczerze mówiąc nie lubię, a mianowicie o Turcji. Jest to spowodowane chęcią pełniejszego poznania historii tego kraju oraz być może zdecyduję się pisać pracę magisterską na temat Turcji. Jednak pierwszorzędną kwestią jest osobista chęć lepszej edukacji :D
    W związku z tym, chciałbym zapytać Was czy znacie i polecacie jakieś dobre pozycje opisujące historię Turcji. Interesuje mnie tutaj historia tak do lat 90 albo nawet do początku XXI wieku (2001-2002 rok). Myślę, że w ciągu 1.5 tygodnia zdążę przeczytać z 3 - 4 pozycje, dlatego też kilka mam na oku i chcę poznać Wasze zdanie na ten temat, ew. dodajcie więcej od siebie.
    1. Sulejman Wspaniały i jego czasy : imperium osmańskie we wczesnej epoce nowożytnej
    2. Leksykon wiedzy o Turcji
    3. Turcja: od sułtanatu do współczesności (autorstwa Erika J. Zurchera)
    Póki co myślę o tych, jednak chciałbym też jakąś książkę, w której by była opisana w całości historia Turcji  - biorąc pod uwagę jej potęgę w okresie średniowiecza, potem przemiany po I Wojnie Światowej, kończąc na zamachu stanu z lat 80.
    Jest tutaj sporo osób, którzy mają szerszą wiedzę historyczną niż ja, oraz znają sporo dobrych książek naukowych. Liczę na Waszą pomoc :)

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    Odp: Książki o historii Turcji
    « Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 15, 2016, 00:15:58 »
    Z rodzimych badaczy polecam prace Dariusza Kołodziejczyka. Zajmuje się historią Turcji, przede wszystkim historia stosunków polsko-tureckich.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    Odp: Książki o historii Turcji
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 15, 2016, 14:44:56 »
    Ok, dzieki @beanshee. A jakieś dodatkowe pozycje odnośnie historii Turcji (wewnętrzne kwestie i polityka zagraniczna-ekspansyjna) ? Czy w tych 3 pozycjach, które wymieniłem znajdę to wszystko :) ?