Cześć. Zbliża się okres świąteczny i przerwy na studiach (blisko 2 tygodniowej, bo do święta Trzech Króli). W związku z tym, kilka dni pewnie będę się nudził w wieczorne pory w swoim domu, siedząc przy kominku. Chciałem troszkę poczytać o historii państwa, którego szczerze mówiąc nie lubię, a mianowicie o Turcji. Jest to spowodowane chęcią pełniejszego poznania historii tego kraju oraz być może zdecyduję się pisać pracę magisterską na temat Turcji. Jednak pierwszorzędną kwestią jest osobista chęć lepszej edukacji :D
W związku z tym, chciałbym zapytać Was czy znacie i polecacie jakieś dobre pozycje opisujące historię Turcji. Interesuje mnie tutaj historia tak do lat 90 albo nawet do początku XXI wieku (2001-2002 rok). Myślę, że w ciągu 1.5 tygodnia zdążę przeczytać z 3 - 4 pozycje, dlatego też kilka mam na oku i chcę poznać Wasze zdanie na ten temat, ew. dodajcie więcej od siebie.
1. Sulejman Wspaniały i jego czasy : imperium osmańskie we wczesnej epoce nowożytnej
2. Leksykon wiedzy o Turcji
3. Turcja: od sułtanatu do współczesności (autorstwa Erika J. Zurchera)
Póki co myślę o tych, jednak chciałbym też jakąś książkę, w której by była opisana w całości historia Turcji - biorąc pod uwagę jej potęgę w okresie średniowiecza, potem przemiany po I Wojnie Światowej, kończąc na zamachu stanu z lat 80.
Jest tutaj sporo osób, którzy mają szerszą wiedzę historyczną niż ja, oraz znają sporo dobrych książek naukowych. Liczę na Waszą pomoc :)