Wiadomo, każdy z nas był dzieckiem. Każde pokolenie miało swoje ulubione kreskówki, lub jak to powszechnie się mówi - bajki. Temat ten służy aby odkopać troszkę wspomnienia dzieciństwa i pochwalić się swoimi ulubionymi bajkami, które oglądaliście będąc młodymi ludźmi.
Nie ma określonej liczby - niektórzy mieli 1, a inni dziesięć ulubionych, które z chęcią oglądali. Z racji, że temat zacząłem, napiszę to, co na chwilę obecną przychodzi mi do głowy. Oczywiście możecie również umieszczać krótki opis danej bajki swojego autorstwa :)
Power Rangersów tutaj nie liczymy, jakby ktoś miał wątpliwości.
Moja lista (kolejność jest przypadkowa):
1. Willy e Coyote & Road Runner - popularny Struś Pędziwiatr. Przedstawiać tej bajki nikomu nie trzeba - głodny kojot usiłuje na masę sposobów dorwać szybkiego jak błyskawica Strusia. Tutaj ciekawostka, jakby ktoś nie wiedział - ostatecznie mu się to udaje.
2. Tom & Jerry - to samo co wyżej, tylko, że tym razem to Kot łapie Mysz :D
3. Dastardly and Muttley & Odlotowe Wyścigi - podłączyłem obie bajki pod jedno, z racji tego, że Dick Dastardly i Muttley biorą udział w "Odlotowych wyścigach". Najpierw skupmy się na pierwszej bajce, czyli "Dastardly and Muttley" - akcja dzieje się w wojnę (chyba I WŚ). Załoga Dicka Dastardly (eskadra sępa) usiłuje złapać gołębia pocztowego. Jak nie trudno się domyślić, nie udaje im się to za każdym razem, chociaż czasami są niezwykle blisko. Natomiast Odlotowe Wyścigi opowiada o wyścigu dokoła Stanów, gdzie startuje 9 ekip. Krótki opis, ale jednak konieczny, bo ta bajka nie jest popularna w naszym kraju, a szkoda.
4. He-Man - TVN 14:00 w 98 i 99 roku i wszystko jasne :) Nie będę tutaj tłumaczył fabuły, bo jest jakoś wyjaśnione w intrze. Link w spoilerze:
Potem była również She-Ra, ale była niezwykle słaba...
5. Ben 10 - o tej bajce mógłbym gadać i gadać z Trebronem. :D W sumie to co najistotniejsze jest w piosence intro również zawarte. W zasadzie jest to jedna z nowszych bajek z mojego zestawienia.
6. Gumisie
7. Tabaluga
8. Smerfy
9. Miś Uszatek
10. Królik Bugs
11. Taz - inaczej diabeł tasmański. Bardzo mało odcinków niestety pojawiło się w naszym kraju w telewizji :(
12. Maska (to leciało również na TVN)
13. Pokemony (ale te początkowe serie)
14. Flinstonowie (to zawsze mi się kojarzyło z takimi "Miodowymi Latami", ale w wersji animowanej)
Byłoby to na tyle. Oczywiście nie wymieniajcie tutaj filmów animowanych, jak np. "Epoka Lodowcowa" bo temat służy popularnym kreskówkom/bajkom, gdzie pojawiały się odcinki, jeden po drugim. W przypadku Gumisiów i Tabalugi, jaki to był ból, gdy w poniedziałki od 19.30 trzeba było czekać do niedzieli do 19.00 na Gumisie (w poniedziałki leciał Tabaluga, później TVP dodało Miś Uszatka we wtorki bądź środy :) )
Dzielcie się teraz swoimi ulubionymi bajkami. Niech wspomnienia z dzieciństwa powrócą !! :D