Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wasze ulubione kreskówki  (Przeczytany 2101 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    Wasze ulubione kreskówki
    « dnia: Listopada 17, 2016, 19:53:25 »
    Wiadomo, każdy z nas był dzieckiem. Każde pokolenie miało swoje ulubione kreskówki, lub jak to powszechnie się mówi - bajki. Temat ten służy aby odkopać troszkę wspomnienia dzieciństwa i pochwalić się swoimi ulubionymi bajkami, które oglądaliście będąc młodymi ludźmi.
    Nie ma określonej liczby - niektórzy mieli 1, a inni dziesięć ulubionych, które z chęcią oglądali. Z racji, że temat zacząłem, napiszę to, co na chwilę obecną przychodzi mi do głowy. Oczywiście możecie również umieszczać krótki opis danej bajki swojego autorstwa :)
    (click to show/hide)

Moja lista (kolejność jest przypadkowa):
    1. Willy e Coyote & Road Runner - popularny Struś Pędziwiatr. Przedstawiać tej bajki nikomu nie trzeba - głodny kojot usiłuje na masę sposobów dorwać szybkiego jak błyskawica Strusia. Tutaj ciekawostka, jakby ktoś nie wiedział - ostatecznie mu się to udaje.
    (click to show/hide)

2. Tom & Jerry - to samo co wyżej, tylko, że tym razem to Kot łapie Mysz :D

3. Dastardly and Muttley & Odlotowe Wyścigi - podłączyłem obie bajki pod jedno, z racji tego, że Dick Dastardly i Muttley biorą udział w "Odlotowych wyścigach". Najpierw skupmy się na pierwszej bajce, czyli "Dastardly and Muttley" - akcja dzieje się w wojnę (chyba I WŚ). Załoga Dicka Dastardly (eskadra sępa) usiłuje złapać gołębia pocztowego. Jak nie trudno się domyślić, nie udaje im się to za każdym razem, chociaż czasami są niezwykle blisko. Natomiast Odlotowe Wyścigi opowiada o wyścigu dokoła Stanów, gdzie startuje 9 ekip. Krótki opis, ale jednak konieczny, bo ta bajka nie jest popularna w naszym kraju, a szkoda.

4. He-Man - TVN 14:00 w 98 i 99 roku i wszystko jasne :) Nie będę tutaj tłumaczył fabuły, bo jest jakoś wyjaśnione w intrze. Link w spoilerze:
    (click to show/hide)
    Potem była również She-Ra, ale była niezwykle słaba...

5. Ben 10 - o tej bajce mógłbym gadać i gadać z Trebronem. :D W sumie to co najistotniejsze jest w piosence intro również zawarte. W zasadzie jest to jedna z nowszych bajek z mojego zestawienia.
    (click to show/hide)

6. Gumisie
    7. Tabaluga
    8. Smerfy
    9. Miś Uszatek
    10. Królik Bugs
    11. Taz - inaczej diabeł tasmański. Bardzo mało odcinków niestety pojawiło się w naszym kraju w telewizji :(
    12. Maska (to leciało również na TVN)
    13. Pokemony (ale te początkowe serie)
    14. Flinstonowie (to zawsze mi się kojarzyło z takimi "Miodowymi Latami", ale w wersji animowanej)

Byłoby to na tyle. Oczywiście nie wymieniajcie tutaj filmów animowanych, jak np. "Epoka Lodowcowa" bo temat służy popularnym kreskówkom/bajkom, gdzie pojawiały się odcinki, jeden po drugim. W przypadku Gumisiów i Tabalugi, jaki to był ból, gdy w poniedziałki od 19.30 trzeba było czekać do niedzieli do 19.00 na Gumisie (w poniedziałki leciał Tabaluga, później TVP dodało Miś Uszatka we wtorki bądź środy :) )

Dzielcie się teraz swoimi ulubionymi bajkami. Niech wspomnienia z dzieciństwa powrócą !! :D

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    Odp: Wasze ulubione kreskówki
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 17, 2016, 20:01:26 »

Tabaluga i smerfy...

No i oczywiście pokemony...

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 17, 2016, 20:28:03 »
    Hmm... w top bez wątpienia Smerfy, Tabaluga, Pokemony i Tom i Jerry. A, jeszcze Yu-Gi-Oh, czy jak to się pisało.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 17, 2016, 20:35:48 »
    Najlepsze były niedziele i animacje Disneya na dobranockę.
    Uwielbiałam też czechosłowackich Sąsiadów, miałam chyba wszystkie odcinki na VHS-ie. Krecik też był niezły. No i stare polskie animacje - Reksio, Bolek i Lolek, Miś Uszatek. Za to Colargola nie cierpiałam. Taka pipa to była, że aż żal.
    Do tego oczywiscie cały przegląd "chińskich bajek" z włoskim dubbingiem i polskim lektorem na Polonii - Yattaman, Tygrysia Maska i ten mały, upierdliwy gnojek, nie pamiętam jak się nazywał.
    A pamiętacie to? https://www.youtube.com/watch?v=bgcXXeWMUiI
    Leciało na Cartoon Network. To też oglądałam namiętnie, mimo że angielskiego nie znałam.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 17, 2016, 21:00:26 »
    Sąsiedzi to jest to, czteroletniemu bratankowi to puszczałem i w końcu sam usiadłem z nin do oglądania zamiast zająć się swoimi sprawami. W mojej rodzinie ten ich gest łokćmi jest pokazywany gdy ktoś robi coś głupiego co mimo wszystko działa

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #5 dnia: Listopada 17, 2016, 21:24:56 »
    Ja "Sąsiadów" też miałem okazję obejrzeć, na szczęście jeszcze przed okresem, gdy na maxiorze pojawiały się pierwsze przeróbki Ivoną :P

Offline Haazheel

• Użytkownik
    • Piwa: 17
    « Odpowiedź #6 dnia: Listopada 17, 2016, 21:37:11 »
    No to tera ja:

- Conan - Łowca Przygód
    - He-man
    - Scooby Doo - wszelkie kreskówki z nim
    - Smerfy
    - Kacze Opowieści
    - Sąsiedzi
    - Aladyn z sobót disneya
    - Szmergiel
    - Robin Duck
    - Gumisie
    - Łepski Harry i przyjaciele
    - Garfild i przyjaciele
    - Laboratorium Dextera ( chociaż leciał na Cartoon network po angielsku)
    - Rodzina Adamsów
    - Godzilla z Hanna Barbera
    - Kot Tip-Top
    - Wojownicze Żółwie Ninja - te pierwsze
    - Casper i przyjaciele
    - Beetlejuice
    - Swam Thing
    - Robocop
    - Ironman
    - Spiderman
    - Hulk
    - Fantastyczna Czwórka
    - Srebny Serfer
    -Kapitan Simian i kosmiczne małpy

Mógłbym wyliczać i pisać i tym samym zapchał wątek...

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 17, 2016, 22:47:42 »
    Najlepszy byl Dragon Ball i Dragon Ball Z. GT to juz nie to samo, ale pierwsze 2 czesci zamiataly wszystkie inne kreskowki. W podstawowce lubialem tez Pokemony, ale glownie 1 sezon.

Offline Azorekt

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    • MAKE ZT GREAT AGAIN be_azorekt/husarzdominik
    « Odpowiedź #8 dnia: Listopada 24, 2016, 14:20:33 »
    Galactic football
    YuGiOh
    Duel Masters
    Naruto
    Scooby Doo
    Gumisie
    Spiderman
    Wilk i Zając

Było tego więcej ale już nie pamiętam ;c

(click to show/hide)

Offline Raichu

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Przyboczny marszałka
    « Odpowiedź #9 dnia: Listopada 24, 2016, 16:52:31 »
    Ja z dzieciństwa najlepiej wspominam:
    Tabaluge
    Smerfy
    Gumisie
    Kaczora Donalda
    Scooby Doo
    Toma i Jerrego
    Flintstonowów
    Jetsonów

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #10 dnia: Listopada 25, 2016, 11:41:12 »
    Reksio nauczył mnie brania odpowiedzialności za sprawy innych w duchu - "Jestem z ORMO, w czym mogę pomóc?".
    Ten duch był też w komiksach z serii RELAX - Kajko i Kokosz to przecież koledzy kapitana Żbika.
    Tego nie przebije już nic, ale to co tu napisano to wszystko prawda. Sąsiedzi i Kojot - nauczyli nas wytrwałości w walce z przeciwieństwami, seria "Było sobie Życie" - nauczyła dzieci jak oswoić strach przed czymś tak naturalnym jak śmierć - sama plusy z tych kreskóweczek.
    No i oczywiście He Man, który pomagał otworzyć się na potencjał sterydów, dzięki zwróceniu uwagi na metafizykę i to, że problemy można rozwiązywać przy pomocy siły fizycznej.
    Smerfy, Gumisie, Asterix - masz problem, sięgaj po chemię.
    Dobrze, że te bajki były przemyślane, całe szczęście.

Offline Raichu

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Przyboczny marszałka
    « Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 30, 2016, 15:09:06 »
    Jeszcze mi się przypomniały: Czarodziejka z Księżyca, Brygada RR, Wojownicze Żółwie Ninja, Motomyszy z Marsa, He-Man, Inspektor Gadżet oraz Łebski Harry. Też oglądałem i dobrze wspominam :)

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 31, 2016, 09:15:10 »
    Podejrzewam, że wielu z Was ma jak ja, kiedy włączy młodszemu rodzeństwu/dzieciom/kuzynostwu/chrześniakom etc. bajki, sami siadają do nich i oglądają z większą pasją niż maluchy :D

Moje ulubione?
    Przede wszystkim stare bajki chyba jeszcze z epoki komunizmu(albo tuż po nim, nie wiem w sumie, kiedy je wydano, ale zawsze mi się kojarzą z komuną :D ) Sąsiedzi, Krecik, Wilk i Zając.
    Poza tym bajki z dzieciństwa(wieczorynkowe Smurfy, Gumisie i Tabaluga z TVP1 czy niedzielne Brygadę RR, Kacze Opowieści, Bajki Disneyowe(nie pamiętam jak się nazywało to dokładnie, ale losowe bajki z przerywane sceną w czerwonym kolorze i złotą nutą), Flinstonowie i Scooby-Doo). Generalnie jakoś zawsze miałem słabość do bajek z jakąś dawką humoru.
    Co ciekawe ostatnimi czasy kiedy znajdę kilka minut wolnego czasu szukam po internetach jakiś odcinków(niestety wiele zablokowane przez prawa autorskie :( ).

Swoją drogą jakbyście mieli jakiś link czy coś gdzie mogę sobie pooglądać Kacze Opowieści czy Wilka i Zająca(przede wszystkim te 2 bajki) to chętnie przytulę :D
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca

Offline Eltarek

• Użytkownik
    • Piwa: 263
    • heyyeyaaeyaaaeyaeyaa
    « Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 31, 2016, 11:03:44 »
    Moim faworytem w dzieciństwie było Nu, Pogodi!

(click to show/hide)
    "To nie jest karuzela śmiechu, lecz pociąg jadący w jedną stronę" - Jarl o dziale Klany

Offline Koxxus

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    • Otaczają mnie tęgie, wielkie dzbany
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 01, 2017, 16:01:35 »
    U mnie zawsze dominowało pięć kreskówek:

(click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)